Det finns inget nytt i världen, förutom den historia du inte känner till, sa en gång Harry Truman. Så sant, så sant, särskilt för oss som gått i svensk skola, där historien fick sin början när mäster Palm återkom till Sverige 1881 efter sina utlandsresor.
Skulle man år 1430 ha ställt frågan om vilken nation som skulle bli Leding Nation de närmaste 5-600 åren skulle nog svaret blivit Kina och det med all rätt.
Bilden ovan visar G8-ländernas BNP-utveckling från år 1 e.kr till dags dato och det nedersta färgfältet visar Kinas del av världens samlade del av BNP. Färgfältet ovanför detta representerar Indien.
Under åren 1421-1426 seglade en flotta på hela 800 fartyg på de olika världshaven. Den största flottan i världen seglade iväg från Kina den 8 mars 1421 under ledning av eunukamiral (!, ny titel?) Zheng He. Han hade i uppdrag att segla över världshaven för att samla skatt från barbarerna och förena alla under en konfusiansk harmonisk livssyn. Zheng He gjorde för den kinesiske kejsarens räkning allt som allt sju upptäcktsresor mellan åren 1405 och 1435. De enorma djonkerna kunde vara upp till 150 meter långa och 60 meter breda och på 1500 ton. Columbus flaggskepp Sankta Maria var på 500 ton. Zheng He ledde sin flotta, fullastad med vapen och dyrbarheter på en expedition till Indien, Mellanöstern och Afrikas östkust.
Föregånget av andra nationella olyckor slog blixten ner i det nybyggda kejserliga palatset, den Förbjudna staden, och då trodde man att gudarna var emot kejsaren. Denne gav därför över makten åt sin son, som år 1433 förbjöd all kontakt med omvärlden och landet slöt sig inåt. Kinesernas förr så livliga sjöfart stoppades och till slut ruttnade de stora skeppen vid kajerna. Den nye kejsaren beordrade också att alla dokument om upptäcktsfärderna skulle förstöras. Så kan det gå.
Därefter vidtog en harmonisering av administration och utbildningsväsen, där det var viktigare att studera klassikerna än att effektivisera, med långsamt förfall som följd.
1900-talet blev bedrövligt, med kulturrevolutionen och ytterligare isolering som lågvattenmärke, vilket går att utläsa ur stapeldiagrammet ovan.
Men nu är Kina tillbaka igen och köper upp alla de råvaror som man kan. Just nu är Kina ute på en omfattande shoping spree på en global skala. Just i dagarna har Ryssland öppnat sin första oljepipeline till Kina. Den skall leverera olja till Kina de närmaste 20 åren. Kanske skulle vi ha spelat våra kort bättre, så att den gått till Europa istället.
Kina lanserades i veckan som världens numera främsta varuproducent. Störst tjänsteproducent är USA (ett tag till). Med världens största valutareserv har Kina blivit en lånebank för Västvärldens konkursfärdiga ekonomier. På den historien har vi inte sett slutet ännu. Kina intar en andraplats som världens största ekonomi, med en förstaplats inom räckhåll i framtiden.
Militärt är Kina tillbaka på världshaven och med både bemannade rymdfärder och egen vapenindustri i vardande vet man aldrig vad framtiden bär i sitt rymliga sköte. Kärnvapenmakt är man sedan gammalt.
Aldrig tidigare har Gula Faran varit så farlig och gul, som Hasse&Tage uttryckte saken. Låt mig gissa att den bruna stapeln i diagrammet ovan fortsätter uppåt på skalan.
/Sumatra
Raytheon Awarded NGJ-MB Pod Production Contract
8 timmar sedan
Ha, jag ser att någon har läst Gavin Menzies bok "1421" i julhelgen. Jag håller på att ta mig igenom uppföljaren "1434" där man anar teorin att Kina låg bakom den europeiska renessensen med mer än bara Marco Polos reseskildringar och Sidenvägens lyxvaror.
SvaraRaderaDet intressanta är att cirkeln verkaqr vara på väg att slutas. Just nu lär vi upp Kina att bli en treditionell kapitaliststat. När de är väl förbi, så kommer de att få lära upp oss...
Jag vill ogärna avslöja mina källor ;-)
SvaraRaderaFör övrigt, smart utav kineserna att stöda de svaga euroländerna som Grekland osv. Kineserna får in foten på EUs inre marknad, kineserna får inflytande samtidigt som kineserna blir av med en del av sitt dollarinnehav ännu medan dollarn har någon form utav värde kvar.
SvaraRaderaSedan har ju kineserna rejält inflytande sedan tidigare i perifera länder som t.ex. Sverige ...
Intressant artikel om Kinas lyckade militära upprustning:
SvaraRaderahttp://www.nytimes.com/2011/01/06/world/asia/06china.html?scp=2&sq=china&st=cse
/Vils
För att vara cynisk, man behöver inte vara rädd för en militär eller annan större konflikt mellan Kina och USA pga att Kina sitter på det ultimata vapnet, dvs Kinas stora dollarinnehav. Allt Kina behöver göra är att dumpa sina dollar på världsmarknaden och USA är finito, kaputt. Tillspetsat kan man påstå att allt kineserna skulle behöva göra är att påminna USA-soldaterna om vem som verkligen betalar deras lön ....
SvaraRaderaKanske det bara var bra att inte CI fortsatte sin karriär inom det militära om en amiralstitel innebär en minskad tillgång på familjejuveler. ;)
SvaraRaderaSjälv har jag läst genom Mentzies första bok men ansåg den till största delen bara var överdrifter, spekulationer och påhitt blandat med lite fakta.
@Anonym 12.44: Nä, eunuck är något av ett antiklimax. Få komma in i chefens harem, men inte få något nöje av det hela... :-)
SvaraRaderaI Sverige har vi dock en liknande process för de som vill göra karriär, men det handlar inte om att plocka bort bollarna utan att ta bort det som sitter i förlängningen av nacken.
Behov av naturtillgångar och behov av marina baser hänger ihop. Med naturtillgångar i detta sammanhang avses inte de "Balls" som tilldragit sig kommentatorernas intresse.
SvaraRadera"China has significantly expanded its fleet... and to project power across disputed territories in the gas and oil-rich South China Sea.
Beijing's naval build-up is also intended secure the sea lanes from the Middle East, from where China will import an estimated 70-80 per cent of its oil needs by 2035 supplies it fears US could choke in the event of a conflict.
China has therefore invested in what are called its "string of pearls" a network of bases strung along the Indian Ocean rim, like Hambantota in Sri Lanka and Gwadar in Pakistan and in developing a navy which can operate far from home".
Rule Brittania är nog ett avslutat kapitel, nu när nya uppseglande sjömakter seglar upp och gör anspråk på att "rule the waves". Detsamma kan nog sägas om ett trött Europas framtida konkurrenskraft.
Enstaka länder platsar nog fortfarande i framtiden, men exempelvis Tyskland måste nog bryta sig ur valutasamarbetet för att överleva på sikt.
"Föregånget av andra nationella olyckor slog blixten ner i det nybyggda kejserliga palatset, den Förbjudna staden, och då trodde man att gudarna var emot kejsaren. Denne gav därför över makten åt sin son, som år 1433 förbjöd all kontakt med omvärlden och landet slöt sig inåt. Kinesernas förr så livliga sjöfart stoppades och till slut ruttnade de stora skeppen vid kajerna. Den nye kejsaren beordrade också att alla dokument om upptäcktsfärderna skulle förstöras. Så kan det gå."
SvaraRaderaDetta är en av berättelserna, en annan, i mina ögon lite mer trovärdig, är att det var en frågan om tjänstemannakonkurrens. Vissa tjänstemän blev lite, hehe, nervösa av att somliga kunde skaffa sig prestige och gunst genom att resa världen runt. Därför försökte de förbjuda det för att minska risken att de skulle förlora i kampen om makten i byråkratin. När Zhang Hes beskyddare dog så skred de till verket genom att driva igenom ett förbud. Historien om blixtnedslaget var endast en förevändning. Samma fenomen upprepar sig när Japan slöt sig. Att avskärma sig från omvärlden innebar att möjligheter för maktspelare i Japan att skapa makt via utlandet försvann, därför förbjöds utlandskontakter av de styrande, utöver vissa kontakter som de kontrollerade.
@ Ingenjören
SvaraRaderaEn nog så god teori. Å andra sidan, vem avundas en eunuk?
Kanske något för FM att kopiera, så underlättas nog värdegrundsarbetet och ingen moralpanik behöver uppstå i samband med insatser.
@Sumatra: Fair point. :)
SvaraRaderaJa, det fina i kråksången var just att 'lösningen' fungerade som den skulle, lugn, ro och inre stabilitet i 3-400 år. Följt av ett bryskt uppvaknande.
'Teorin' är inte min egen utan det var så skeendet beskrevs i föreläsningsserien 'the fall and rise of china' http://www.teach12.com/tgc/courses/course_detail.aspx?cid=8370 Jag är inte säker på vilken källa han har använt sig av för den beskrivningen.
Jag tror vi har en tendens att överskatta trovärdigheten i religiösa förklaringar till skeenden i länder utanför Europa, lite på samma sätt som många förr i tiden okritiskt accepterade att Gustav II gick in i det 30-åriga kriget av fromhet alena. Religiösa tecken spelar en roll, men verkar som lättast att följa när de ligger i linje med ens egenintresse.