onsdag 5 oktober 2011

Grekerna spenderar

I dagens tidningar så förfasas journalisterna över grekernas köp av 400 M1A1 Abrams stridsvagnar från USA.

Om det fanns ett världsmästerskap i dålig tajming har Grekland just seglat upp som storfavorit. Det konkurshotade landet har precis beställt 400 stridsvagnar.

Nej, det är den 5 oktober – inte 1 april. Samtidigt som EU:s finansministrar är samlade för att försöka förhindra en kaotisk statskonkurs för Grekland tycks alltså landets militär vara redo att låta kreditkortet jobba.


Till sina stridsvagnar köper man "begagnad" ammunition från Holland.

- 5000 (5300 according to other information) cartridges DM53A1 APFSDS-T (Armor Piercing Fin Stabilized Discarding Sabot – Tracer) – built from Rheinmetall – from Dutch surpluses

- 4,500 training cartridges M865 TPCSDS-T (Target Practice, Cone Stabilized, Discarding Sabot – Tracer) American-made by ATK also from Dutch surpluses. The total cost of ammunition is 24 million Euros.


Visst så kan det verka vansinnigt att slänga ut en massa pengar samtidigt som landets ekonomi totalt håller på att braka ihop. Men finns det några fakta bakom affären som skulle kunna motivera agerandet?

Affären är inte så ny som man skulle kunna tro. 2001 så gav General Dynamics ett erbjudande till Grekland som innebar att om grekerna köpte sina stridsvagnar från USA så skulle det innebära arbetstillfällen och motköp i Grekland. Då rörde det sig om nya stridsvagnar och lokal tillverkning.

The program would result in 2,350 new jobs and $523 million (191 billion GRD) of economic benefits to Greece. Co-production of the American M1A2 Abrams tank by the Hellenic Republic would have a direct economic benefit of $280 million (102 billion GRD) to the national economy and an indirect impact worth $243 million (88 billion GRD) according to a study by Foresight International, a United States company specializing in economic analysis of military and government procurements.
...
"It provides work in a dozen state and private companies from Athens to Xanthi and an estimated government tax revenue of $140 million (51 billion GRD)."
...
The General Dynamics' offering includes 246 main battle tanks, 24 armored recovery vehicles, 12 bridge launcher vehicles, and training simulators and spares for the Hellenic Army.


Det här skulle man kunna se i samma ljus som vissa företags agerande för att fixa ihop siffrorna till årsrapporten. T.ex. så sålde Ericsson för ett par år sedan ut sitt datorinnehav till Compaq och Hewlett Packard och hyrde sedan tillbaka det för betydligt mer pengar än försäljningen inbringade. Kruxet var att vinsten från försäljningen kom före årsbokslutet och kostnaderna sköts ut på de kommande åren. Årsrapporten blev bra, aktiekursen gick upp och det blev bonusar till alla chefer! Genom sitt agerande så skjuter grekerna skuldberget framför sig (och ökar det en smula till).

Det intressanta i detta sammanhang är att grekerna vid upphandlingen 2001 valde att köpa tyska Leopard! Även då begagnade sådana.

EDefense Online reports that Greek government representatives in Berlin signed a contract for the purchase of 333 used tanks: 183 Leopard 2A4s and 150 Leopard 1A5 main battle tanks from Bundeswehr reserves.

This will raise the number of Leopard 1 tanks in Greek service to almost 350, and add the modern Leopard 2A4 tank to Greece’s inventory. Greece’s rival Turkey, in contrast, has about 330 Leopard 1 tanks of its own in service.


2003 så ökade man på med Leopard 2A6 HEL som även tillverkas lokalt i Grekland.

On 20 Mar. 03 the Greek army ordered 170 new LEOPARD 2 HEL (Hellenic), to be delivered between 2006 and 2009.

I grekiska politikers ögon är detta att slå minst tre flugor i en smäll. Bygga upp försvarskapaciteten för att ha till skydd mot eventuella turkiska ageranden, få lite snabba pengar att spendera och fixa arbetstillfällen åt medborgarna (läs röster i nästa val).

Vad tycker grekiska försvarsanalytiker? Jo, de anser att det är ett bra tillfälle att uppgradera sina gamla stridsvagnar! Från att grekiska armén haft en flotta av sex olika typer av stridsvagnar (Leopard 2A4, Leopard 1A5, Leopard 1GR, M-60A3 TTS, M-60A1 RISE och M-48A5 MOLF) så går man ner på 2-3 huvudtyper (Leopard 2A4 och M1A2 samt eventuellt Leopard 1A5). Det lär sänka underhåll och logistikkostnader.

En av anledningarna att M1A1 Abrams föll i den förra upphandlingen var diskussionen kring DU - Depleted Uranium (Utarmat Uran) i ballistiskt skydd och vissa vapentyper för M1A1. Denna diskussion har lagts på is och USA har producerat ett dokument som säger att varken vapen eller bepansring ska innehålla DU.

För USA är detta också ett bra tillfälle att bli av med gammalt "skräp". Just nu säljer man av mycket av den äldre generationen stridsvagnar och flygplan i Europa. I många fall erbjuds grundplattformen mer eller mindre gratis. Sedan så tar man betalt för uppgraderingar så att de är i användbart skick. Givetvis knyter man upp länderna hårdare mot sig själv och mot NATO. Att USA just nu stöttar Grekland är inte förvånande då Ryssland dykt fram som en potentiell allierad med Grekland i det eviga bråket med Turkiet kring Cypern.

I de ekonomiska neddragningarna i Europa så är det många försvarsmakter som säljer av sitt överflöd. Även Sverige har under många år gjort sig av med sitt Kalla Krigs-lager. Då är det faktiskt också läge att handla för de länder som egentligen inte har råd hur paradoxalt den än kan låta.

Man får inte glömma bort Greklands historia. Grekiska försvarsmakten är livrädda att råka ut för stora neddragningar som konsekvens av besparingarna som EU kommer att tvinga på landet. Samtidigt är nog de grekiska politikerna livrädda för att reta upp sina officerare allt för mycket. Kom ihåg att det inte är allt för många år sedan Grekland var en militärdiktatur. Om grekiska folket får för heta känslor mot sina politiker så finns det läge för att en och annan general passar på. kan man dessutom hålla upp den yttre fienden Turkiet som en sammanhållande faktor så...

Just nu så har nog grekerna svårt att låna gratis. Det är som man brukar säga dyrt att vara fattig. Alla typer av inkomster till staten kommer att innebära kostnader i framtiden. Jag skulle inte bli helt förvånad om vi förr eller senare får se några fler fina grekiska öar ute till försäljning. Kanske t.o.m. Turkiet kommer att köpa loss de öar som man bråkat med grekerna om under många år?

Hmm... Sverige har ju ett antal strv 121/122 - Leopard 2 som vi knappt använder längre. Kanske läge att sälja dem till Grekland?

Se även Cornucopia.

Hellenic Defence, Defencegreece
SvD1, SvD2, DN

6 kommentarer:

 1. Oavsett vad skälet ÄR så är det riktigt dålig tajming. Har man inga pengar och förväntar sig att "nån annan" ska rädda dom med stora lån, så beter man sig inte på detta sätt.
  Jag var förvånad över tysklands reaktion när greklandskrisen seglade upp i våras men efter att jag fick veta varför tyskland reagerade så negativt på att hjälpa grekland så håller jag nu med tyskarna.
  Att i detta läget nu inte ta chansen att visa framför allt europa att "vi greker tar vårt problem på allvar" utan man köper prylar för pengar man inte har utan andra (vi övriga europeer) ska betala visar bara att grekland behöver konka. Då inser dom vilken skit som dom sitter i. Tyvärr så är det i första hand greklands "vanliga" befolkning som får betala för klantigheten hos deras politiker. Och eftersom allt är så sammanvävt idag mellan länder så kommer resten av i alla fall europas "vanliga" befolkning också att få betala.
  Så, nej, jag vill inte betala för greklands stridsvagnar!

  SvaraRadera
 2. Vi lär oss tydligen aldrig att alla beslut får konsekvenser. Beslutar man sig att lägga sin demokratiska röst på en politiker som ger min grupp fördelar, bröd och skådespel (eller arbetstillfällen = bröd), med hjälp av lånade pengar så har det förr eller senare konsekvensen att jag själv måste dyrt betala för brödet - eller mina barn får betala.
  Nu bör vi även lära oss att om våra grannars politiker köper röster med lånade pengar så måste även vi ta konsekvenserna. Kanske sanningen snart går upp för oss, att vi alla är del av samma värld?
  ostrogot

  SvaraRadera
 3. Här skola det icke säljas några vagnar, utan på sikt ökas med 90 st

  // Förste Sergeanten

  SvaraRadera
 4. @Anonym 06.13: Man får väga kostnaderna för att köpa nya stridsvagnar mot att behålla de gamla. Prislappen $60 miljoner för 400 st M1A1 är gratis i dessa sammanhang.

  Men M1A1 har en gasturbin jämfört med Leopards mer hederliga dieselturbo. Jag skulle tippa på att M1A1 har en betydligt högre driftskostnad än Leopard.

  Om jag vore grek så hade jag bara pensionerat de äldre stridsvagnarna och nöjt mig med mina mer halvmoderna Leopard 2A4 och 2A6.

  Men då måste man tänka på att de grekiska politikerna måste hålla sina generaler nöjda och "hotet" från Turkiet borta.

  SvaraRadera
 5. Oavsett ifall Grekerna vill uppgradera sina tanks och köpa begagnat krigsmaterial spenderar grekerna näst mest i Europa på militärkostnader. Om man räknar militärkostnader i relation till BNP så är siffran 4,3% vilket är orimligt. Hotet från Turkiet är rätt intressant eftersom det är en NATO medlem. Vad är egentligen syftet med NATO?

  Om man inte har pengar är det enda sättet att betala kostnader genom inflation ...För oss medborgare är det alltså en skatt som vi alla betalar - i det här fallet betalar vi alltså skatt för gammalt krigsskräp. Snacka om dålig tajming.

  SvaraRadera
 6. @Förste Sergeanten
  Är det ett önskemål från din sida eller en beslutad inriktning?

  SvaraRadera