Den första svenska stridsflyginsatsen på 50 år är avklarad. Stort tack från en tacksam nation, ÖB och Tolgfors. Medalj och fina tal. Men inte alla står i vänthallen för att lämna över blommor till de hemkommande. En del ska kolla så att inget otillåtet finns i bagaget. Ett av de värsta brotten enligt svensk lag är nämligen att undvika betala skatt. Det får nu personal, som skickat hem varor med de transportflyg som fraktat bl.a. reservdelar till Gripenflygplanen, stå till svars för. Smuggling säger tullen. (Nu var det i.o.f.s militärpoliser som alltid gör sitt bästa för att upprätthålla lagen.) Skattesmitning och otillåtet transportutnyttjande säger staten.
Samtidigt landade nämligen också en anmälan mot 14 anställda i förbandet på bordet hos åklagarmyndigheten i Luleå. Anmälan är skriven av militärpolisen och gäller misstänkt varusmuggling.
–Det pågår en förundersökning om ifrågasatt införsel av varor och på det sätt som det förts in, bekräftar kammaråklagare Åke Hansson vid åklagarmyndigheten i Luleå som leder förundersökningen.
Det var när försvarets säkerhetspersonal i Norrbotten kontrollerade lastpallar från Italien på F 21 i Luleå som de upptäckte privata varor i lasten.
Men vilka regler gäller egentligen?
Givetvis så har man brutit mot Försvarsmaktens regler för utlandsmissioner som brukar vara ganska så tydliga på vad man får plocka med sig hem eller inte. I vanliga fall brukar man i stort sett vända upp och ner på folk för att säkerställa att det inte åker hem vapen och annat som souvenirer från insatsen.
Har varorna köpts i Italien så är det ett EU-medlemsland och därmed så skall man vare sig behöva betala tullavgifter eller skatt.
Sedan blir det lite krångligare. Basen på Sigonella tillhör US Navy och är därmed en amerikansk jurisdiktion. Insatsen leds av NATO. Sverige har en SOFA - Status of Forces Agreement med Host Nation. Om det är USA eller Italien i detta fall vette sjutton. Sannolikt är det bägge två. Har varorna köpts i den amerikanska militärbutiken BX/PX så är det skattefritt och ska då enligt alla regelverk förtullas när det kommer in i Sverige eller egentligen bara om det tas med utanför basområdet. Köpa en påse chips och äta på hotellet är i teorin ett skattebrott även om gränsen nog ligger ett par kronor högre än så.
Men handen på hjärtat, hur många förtullar det man handlat utanför EU när man kommer hem från semester. Golfklubbor, dyra klockor, smycken m.m. I mitt förra inlägg om Flygvapnets klockor kom en kommentar om billiga Breitlings som Försvarsmaktsanställda kunnat köpa på internationella insatser. Det låga priset beror på att det inte är moms på dessa och de skall med andra ord beskattas vid hemkomst. Jag såg för övrigt att även våra fältartiser som besökte FL02 var och handlade på Sigonella BX/PX.
Är det då olagligt att skicka egna prylar i Försvarsmaktens Tp-84 Herkules? Tja, det är inte direkt tillåten av chefrna, men genom åren så har många tittat genom fingrarna. Jag har t.o.m. vid något tillfälle åkt Tp-84 med en privatbil som skulle upp på en övning i Norrland. Är det bara rätt packat och vikt samt tyngdpunkt stämmer på pallarna så har man inte brutit mot några transport- eller säkerhetsbestämmelser. Tp-84:orna skulle ändå åka fram och tillbaka till Sverige, så man har inte lurat staten på några pengar. Om det inte stora volymer vi pratar om, då flygplanet givetvis drar lite mer bränsle på resan.
Smuggling i mer eller mindre begränsad mängd är vanligt förekommande på internationella insatser och det är också därför som Försvarsmakten gör stickprov. Men varför inte göra slut på denna debatt? Gör som många andra länder (bl.a. USA). Skattebefria soldater på internationella insatser. Då slipper man dessa problem och soldaterna får en löneförhöjning som de är värda.
SvD
onsdag 26 oktober 2011
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar