måndag 31 oktober 2011

MRE

För två år sedan så skrev jag ett inlägg om stackars polska barn som fick äta gamla utgångna svenska guldburkar, d.v.s. Kalla Krigets MRE - "Meals Ready to Eat". Idag är "guldburkarna" ersatta av "grönpåsar". Konceptet är dock det samma. Mat som innehåller stora mängder fett och kolhydrater. Perfekt för en soldat i fält som förbrukar stora mängder energi, men inte alltid särskilt gott. Själv så minns jag med rysningar de små vita korvarna som simmade omkring tillsammans med vita bönor i tomatsås. Geneve- och Haagkonventionerna förbjuder nog att vi ger liknande mat till krigsfångar.

FS 18 blogg hade en föredömlig serie med inlägg där man jämförde den mat som USA, Frankrike och Sverige försåg sina soldater i fält med. Lustig nog så hamnade gourmetlandet Frankrike i botten med ett snittbetyg på 1.0. Sverige hamnade i mitten med snittbetyget 3,33 (ett svenskt lagom med andra ord). Vinnare blev USA med snittbetyget 4,0. Den svenska maten ansågs som nyttigare än den amerikanska. Men annars vinner USA på att den är lättlagad och innehåller M&M!

Men vad tycker de amerikanska soldaterna om sin egen mat? Av öknamnen att döma, inget vidare.

Complaining about the MRE has been a sport within the ranks for years. They’ve been called every derogatory name possible: Meals Rejected by Everyone. Meals Refused by the Enemy. Materials Resembling Edibles. Meals Refusing to Exit.

Men nu har amerikanska Försvarsmakten insett att maten är det som soldaterna får soldaterna att orka i strid. Därför så gör Pentagon nu en ansträngning för att få maten att smaka bättre och innehålla mer substanser för att hålla soldaterna pigga.

In addition to caffeine, military technologists are lacing food with supplements such as omega 3s and curcumin, which act as anti-inflammatories. Maltodextrin, a complex carbohydrate that gives service members a little turbo charge, is injected into an amped-up applesauce called Zapplesauce.
...
Natick scientists doubled the number of MRE options from 12 to 24, started asking soldiers for feedback and paid closer attention to not only the way meals tasted but how they looked. Salmon should not resemble the worn spot of a catcher’s mitt. Even when people are shooting at you in the desert, potatoes should beckon like scrumptious little pillows. Tabasco sauce is meant to enhance — not mask — flavor.


Själv så lärde jag mig under gröntjänsten att förutom en rulle toapapper så var det bästa man kunde ha i ryggsäcken en liten burk med kryddor. Med lite smak så går det mesta att äta.

Nej, det är nog inte maten som kommer att locka ungdomar att ta anställning i Försvarsmakten. Numera så har de gamla mässarna lagts ner på regementen och flottiljer till förmån för den billigaste leverantören man kunde hitta. Inte ens i Flottan så lär maten hålla samma höga klass som förr. Fartygscheferna brukade förr locka till sig värnpliktiga som i det civila arbetade som kockar, ibland t.o.m på stjärnkrogar. Men med värnpliktssystemets slopande så lär det kulinariska utbytet av kunskap vara lika med noll. Frågan är vilka som ska representera Sverige i det militära kocklandslaget i framtiden? Sodexo?

Mat går givetvis att använda till annat än att äta. Under värnplikten så var ett kul skämt att slänga ner en burk med leverpastej i skorstensröret på kaminen på någon av de andra gruppernas tält. Efter en stund så exploderade burken och det for leverpastej i en liten fontän över tältet. Vad gör man inte för lite humor i tristessen? Även de mest barnsliga aktiviteter är kul i fält. I USA tillverkar man MRE bomber med hjälp av värmesatsen som kokar då man tillsätter vatten.Hmm... undrar om det är särskilt smart att försöka skrämma en afghan med något som smäller?

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar