Jag måste erkänna att jag har en viss svaghet för filmer som sågas av kritikerna i dagspressen. När jag söker en stunds avkoppling på en biograf med en kartong full med Popcorn så är det filmerna som får två getingar eller rattmuffar som faller mig på smaken. Bergman och Woody Allen lyser med sin frånvaro.
En typ av film är särskilt lockande en mörk oktoberkväll och det är de eviga katastroffilmerna om jordens undergång. Jordbävningar, meteorer, vulkanutbrott, klimatändring m.m. Fantasin har ingen gräns när det gäller att ta kål på mänskligheten. Ond bråd död passar dessutom bra ihop med Popcorn!
Hemma så brukar jag till frukost titta på gamla TV-serier på datorn. Den senaste tiden så har det varit BBC serien "Survivors", en nyinspelning av den gamla 70-talsklassikern. Här är det ett simpelt förkylningsvirus som muterar och slår ut 99% av jordens befolkning. De överlevande inser snart att alla bekvämligheter har försvunnit och tyvärr så var det inte bara de goda som överlevde. Överlevande blir mer än bara överleva själva sjukdomen. Det blir kamp om att överleva i världen efter sjukdomen.
Till min stora förtjusning så har nu filmen "Contagion" premiär som har samma tema. Till min stora förvåning så får den bra betyg av både DN och SvD.
”Contagion” skildrar hur en smitta kastar sig över världen, hur ett dödligt virus skickligt och snabbt skulle kunna förmera sig. Vi skulle vara skyddslösa, säger filmen, fysiskt och andligen. Viruset i ”Contagion” bryter ner vårt immunförsvar, men även etik och moral kollapsar när viruset närmar sig den egna familjen.
Som gammal militär och friluftsmänniska så kan man ställa sig frågan: "Vad skulle hända om ett liknande virus fick samma förlopp som i TV-serien?" Skulle Sverige årgång 2011 klara av det?
Under VK2 så klarade sig Sverige ganska så bra trots ransoneringar. Svenskarna visste hur man odlade potatis på bakgården till husen på Söder i Stockholm. Det fanns alltid någon som jagade och fiskade i familjen som kunde bidra med mat. Bilarna var tekniskt enkla och kunde konverteras till gengas.
Idag är vi mycket mer teknikberoende. Folk lever från dag till dag och har sällan ett förråd hemma i lägenheten. Även om man köper mat så är den beroende av ström till frys och kyl för att överleva någon längre stund. Hus byggs numera utan möjlighet till en riktig sval, d.v.s. ett rum med bra luftcirkulation där man kan förvara mat under längre tid. Jordkällare är det nog ingen som vet vad det är längre. Hur värms lägenheterna upp? Direktverkande el och fjärrvärme lär inte fungera någon längre stund när det inte finns personal som kan ta hand om näten och kraftstationerna. Hur många har idag en kamin för att värma upp lägenheten om elen försvinner?
I dagsläget så måste vi vara beredda att ta hand om oss själva. Förr så fanns det regementen på många svenska orter med värnpliktiga som kunde åka ut i terrängfordon och hjälpa nödställda. Denna resurs finns i stort sett inte längre. Hemvärnet och bevakningspersonalen på de få kvarvarande förbanden är de som kan ställa upp från Försvarsmakten. Sedan så får man lita på att Polis, brandkår m.m. har de resurser som behövs. Tyvärr så är de liksom så mycket annat i Sverige slimmat till någon slags normalsituation. Överkapacitet för det väntad oväntade är det ingen som vill finansiera.
Handen på hjärtat. Hur mycket av följande saker finns i genomsnittssvenssons hem:
- Sovsäckar för att hålla värmen på nätterna.
- Trangiakök för att laga mat utan el.
- Konserver eller torkad mat som föder familjen upp till en vecka.
- Ett par flaskor med vatten.
- Tändstickor och ficklampa.
- Batteridriven radio.
- Första hjälpen utrustning.
Även om sakerna finns så är det tveksamt om man kan hantera dem. Slopandet av värnplikten fick som konsekvens att numera så ges ingen "breddutbildning" i överlevnadsteknik. Förr fick i varje fall större delar av den manliga populationen någon slags utbildning i att sova i tält, tända en brasa samt att ge första hjälpen till någon som är skadad. Nu försöker man nog att Googla till sig den kunskapen!
Kanske det är dags för en ersättning till värnplikten? I grundskolan får eleverna lära sig praktiska ämnen som barnkunskap, hemkunskap och slöjd. Kanske dessa ämnen skulle kompletteras med ett par veckors överlevnadsutbildning på somrarna? Bara det att folk i allmänhet kan hjärt-lungräddning och första hjälpen skulle nog i längden innebära att systemet skulle vara självfinansierande. Dessutom så är Sverige betydligt mindre känsligt när nästa stormen Gudrun, snökaos eller översvämning dyker upp.
Under VK2 gick Per Albin Hansson ut och sade "Vår beredskap är god". Tyvärr så hör man allt för ofta liknande uttalanden av dagens politiker. Det är kanske inte Tyskland eller Ryssland som är den stora fienden längre. Men helt utan faror kommer världen aldrig att vara.
söndag 23 oktober 2011
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar