söndag 18 oktober 2009

Dags att bita ihop (uppdaterad)

De amerikanska och brittiska offensiverna i södra Afghanistan i kombination med Pakistans offensiv mot talibanernas fästen i Södra Waziristan ligger med stor sannolikhet bakom den senaste veckans ökade antal anfall mot de svenska trupperna i Mazar-e-Sharif. Pakistans offensiv är mycket välkommen då Afghanistan inte går att lösa som ett separat problem, det måste till en lösning för både Afghanistan och Pakistan samtidigt. Tyvärr är det svårt att se vad som händer då rapporteringen från striderna i Pakistan är mycket bristfällig.

De islamistiska grupperingarna har nog valt fel metoder den sista tiden då dom attackerat både Iran och Pakistan, länder som tidigare sett mellan fingrarna. Därmed så kan dom ha slagit undan benen för sig själva.

Enligt klassiska teorier för ett slå ut en motståndsrörelse är det tre pelare som måste tas bort:

- Ett skyddat basområde för träning och att kunna hämta igen sig efter strider. Tidigare har talibanerna haft detta i just Pakistan. I och med att regimen i Pakistan har tröttnat på den senaste tidens våldsamheter och gått till storoffensiv så finns inte längre den möjligheten.

- Folkets stöd. Frågan är om talibanerna någonsin har haft den gemene afghanens stöd? Dom har oftast köpt till sig "frivilliga" som genomfört bombdåd. Stödet har i stället kommit utifrån med frivilliga som stält upp som soldater och pengar för att finansiera vapeninköp och underhåll till trupperna. Anfallen mot Pakistan och Iran kan leda till att dom tappar stödet i muslimska länder. Det man får hoppas på är att framför allt Pakistans attacker inte slår för mycket mot civila då det kan skapa pro-talibanska stämningar som underlättar deras nyrekrytering.

- Ekonomiskt stöd. Ekonomin har kommit från knarksmuggling och kontakter med framför allt Saudiarabien och Pakistan. Pakistan verkar bli en stängd gräns vilket även försvårar kontakter med Saudiarabien.

Givetvis så försöker talibanerna att dels dra sig till lugnare områden och dels försöka slå in en kil i ISAF. Kan dom få ett land att dra sig ur så kommer fler att följa. Nu gäller det därför för Sverige att stålsätta sig och inte låta tillfälliga motgångar få hemmaopinionen att dra hem styrkorna. Då får talibanerna precis det dom vill ha och effekten av USA:s och Pakistans offensiver kommer att minska. I det här fallet är Sverige och trupperna i norra Afghanistan städet, där hammaren i form av USA och Pakistan för tillfället gör stor verkan.

Att talibanerna går till motattack visar att operationerna i Pakistan gör effekt och att dom därför måste vända på striden till sin fördel. Frågan är vem som har längst uthållighet? Historiskt sett har det inte varit västvärlden. Men är det på väg att vända till ISAF:s fördel? Man kan ta den klassiska liknelsen. Det är alltid kallast precis innan solen går upp.

Uppdaterad 09-10-18, 20:35
Frågan är vilket mål Pakistan har med sina operationer? De tidigare operationerna mellan 2004 och 2008 har lett till stora nederlag för pakistanska armén. Är målet verkligen att slå ut alla talibaner, eller bara den gruppering som ställer till mest elände i Pakistan, det vill säga Mehsud klanen? Resterande grupperingar vill Pakistan ha kvar som stöd vid ett eventuellt krig med Indien.

I de inledande operationerna rapporteras även att talibanerna dragit bort styrkor från området för att bibehålla sin numerär.

Uppdaterad 09-10-20, 19:40
Den nuvarande presidenten Hamid Kharzai säger nu att det blir nyval i Afghanistan. Detta givetvis efter mer eller mindre kraftiga politiska påtryckningar på Kharzai från USA. Efter att den oberoende valkommissionen IEC rensat bort falska röster får Kharzai 48% av rösterna. Detta innebär att det blir en ny valomgång mellan Kharzai och Abdullah Abdullah. Den nya valomgången räknas att genomföras 7 november. Med tanke på den senaste tidens ökade tryck på svenskarna så lär en ny valomgång inte minska det hela.

En ny valomgång kommer att ställa till rena logistiska problem då vintern är på väg och frågan är om det är politiskt hållbart att vänta tills nästa år. Att få fram valobservatörer blir heller inte lätt då säkerhetsläget är sämre på många håll och många av de som användes i förra omgången fått sparken efter fuskanklagelserna. Det nya valet riskerar därmed att bli minsta lika korrupt som det första. Den bästa lösningen vore kanske att ställa in valomgång två mot löfte att Kharzai tar itu med den kraftiga korruptionen inom sin regim och även ser till att stoppa de inom regimen som mer eller mindre öppet stödjer narkotikaförsäljningen. Frågan är vad Abdullah Abdullah menar med att han kan tänka sig "andra alternativ än en andra valomgång"?

Bristen på demokrati, lag och ordning i Afghanistan har i vissa områden drivit lokalbefolkningen i armarna på talibanerna. Talibanerna har hårda lagar och en sned kvinnosyn, men för många afghaner så är detta bättre än inga lagar alls.

Att komma till en lösning i Afghanistan kommer att ta tid. Frågan är hur uthålliga vi är, något som mulla Muhammed Omar gärna påminner ISAF om:

"Vi skulle vilja påminna om att vi kämpade mot britterna under 80 år från 1839 till 1919 och att vi till slut vann vår självständighet.- I dag har vi en stark vilja, militär utbildning och effektiva vapen... Vi kommer att fortsätta vårt heliga krig tills vi vinner vår självständighet och kör bort inkräktarna."

En av Al Qaidas PR representanter i Pakistan välkomnar den svenska förstärkningen i Afghanistan:

"Det finns inga stabila områden i Afghanistan. Vi riktar våra attacker mot den amerikanska ockupations-makten. Men även mot andra utländska styrkor som är legitima mål för oss. Vi är glada att Sverige vill skicka fler soldater till Afghanistan. Det bli lättare att hitta dem, säger Farouk."

Det finns många olika alternativa lösningar till hur ISAF och USA ska gå vidare i Afghanistan. Den här artikeln sammanställer på ett bra sätt flera olika lösningar. Jag förespråkar själv kraftigt OMLT funktionen, d.v.s. att utbilda den afghanska armén. Det är också en av de delar som Sverige kommer att förstärka mest i närtid. Därefter så är jag för en helhetssyn där man integrerar militära och civila program för att visa afghanerna vinsten med den militära närvaron, så att vi inte ses som ytterligare en fiende.

Jag rekommenderar att titta på den här dokumentären om kriget i Afghanistan och vilken roll Pakistan har i att mer eller mindre aktivt stödja vissa talibanska grupperingar i Pakistan. Den pakistanska säkerhetstjänsten ISI stödjer aktivt talibanerna då den konservativa tolkningen av Islam även stödjer den pakistanska statens separation från Indien. Det är nästan så att man börjar fundera vad de svensklevererade radarspaningsflygplanen Erieye används till i Pakistan. Skickar dom data på ISAF rörelser till talibanerna?

Uppdaterad 09-10-24, 11:50
Pakistans armé har intagit Kotkai där Hakimullah Mehsuds har gömt sig. Över 160 människor har dött i striderna, men om man ska vara lite cynisk så är det inget som kommer att påverka framtiden då det finns över 10.000 talibaner i området. Den pakistanska militären anser att intagandet av staden är en stor framgång i striderna.

"Security forces took control of Kotkai overnight and a clearance operation is in progress.
"It is a major breakthrough because it was the stronghold of Taliban and hometown of Hakimullah Mehsud and Qari Hussain," he added, referring to a reputed trainer of suicide bombers.

Men talibanerna kommer nog bara att spridas ut i bergsområdena där dom blir mycket svåra att bekämpa. Över 100.000 människor har flytt från området, vilket gör det lätt för gerillakrigarna att gömma sig bland flyktingströmmarna.

Frågan är bara om detta är bra eller dåligt för ISAF? Så länge de övriga klanerna har en fristad i Pakistan så kommer våldet i Afghanistan att fortsätta. Risken är också att Pakistans intresse att stödja USA minskar om talibanernas framfart i det egna landet upphör.

Uppdaterad 09-10-26, 18:09
Pakistan rapporterar att mer än 200.000 människor har flytt från striderna i södra Waziristan. Talibanrena har tagit på säg äran att ha skjutit ner en helikopter, men den pakistanska armén hävdar att det var en olycka. Vem som ljuger ä svårt att avgöra, men talibanerna hävdar även att dom skjutit ner de två helikoptrar som USA säger havererat på grund av olyckor i Afghanistan.

Många tror att den största faran med att sända svenska helikoptrar till Afghanistan är att dom ska bli nedskjutna, men kombinationerna av klimat och ovana rutiner leder ofta till att fler dör i olyckor än i strid. Tittar man på den svenska statistiken från våra utlandsuppdrag så har fler soldater förolyckats i trafikolyckor än i strid. Enligt boken "Utlandsstyrkan i fredens tjänst" har 77 svenskar dött i internationell tjänst, varav 15 i strid. Även det vardagliga blir farligare i en krigszon.

Uppdaterad 09-10-28, 20:33
Ytterligare ett stort bombattentat har ägt rum i Pakistan. Offensiven mot talibanerna resulterar givetvis till att dom går till motattack. Om man ska se något positivt med att civila människor dödas och skadas är att den pakistanska befolkningen kommer att minska sitt stöd till talibanerna. Detta kan leda till den positiva spiral som vi hoppas på och som kan minska talibanernas möjlighet till att agera i Afghanistan. Det har varit lätt för pakistanska staten att passivt stödja talibanerna, men nu börjar dom få svårt att se mellan fingrarna. Den offensiv som från början riktat in sig mot bara en av klanerna kan komma att vidgas till att även inbegripa de övriga.

USA uttrycker också sin oro för att talibaner ska komma över kanske inte i första hand kärnvapen, men radioaktivt material. Med sådant kan man bygga s.k. "smutsiga bomber". En kraftig explosion kan sprida ut radioaktivt material som med hjälp av vindar kan göra stora områden obeboeliga.

13 kommentarer:

  1. Afghanistan är komplext. Ju mer jag lär mig om landet, desto fler av mina förenklade uppfattningar får en örfil. Vi har passerat en brytpunkt tidigare i år. Korvteoremet kanske är en bidragande orsak till ökat tryck i norr, men alls inte ensam förklaring.

    Att talibanerna tycks öka attackerna mot vad som uppfattas som svaga punkter i alliansen verkar stämma. Det är dags att sätta i bitskydden.

    Pakistan har tidigare angripit de pakistanska talibanerna, som utmanat och hotat dess makt. Det har sagts att de afghanska talibanerna hållit sig utanför maktkampen i Pakistan, och även fått fri lejd av pakistanska armén som sett dem som ett verktyg att behålla inflytande i Afghanistan. Men det är säkert också en förenkling.

    SvaraRadera
  2. Pakistan har aldrig krökt ett hår på någon av de grupper som verkar i Afghanistan (Quettashuran, Haqqaninätverket och Hizb-e-Islami) och det finns inga tecken på att de tänker göra det heller.

    Quettashuran (alias de afghanska talibanerna) verkar fö i Baluchistan där även de grupper som genomför terroristangrepp inne i Iran har sin bas.

    Dagens bombning är inte den första. Redan vid tiden för förberedelserna för den första bombningen av World Trade Center var delar av de nätverk som skulle komma att bli till al Qaida aktiva mot de shiitiska "kättarna" i Iran.

    Det enda som är hoppfullt är att USA, Indien och Iran börjar tröttna på att den pakistanska underrättelsetjänsten gullar med terrorister.

    SvaraRadera
  3. Det var förresten en mycket bra dokumentär om Afghanistan, Pakistan och den amerikanska policyn för att hantera dem på PBS förra veckan: Obama's War.

    Jag har den streamad på min blogg.

    http://forsno.blogspot.com/2009/10/obamas-krig.html

    SvaraRadera
  4. Kallas inte detta etnisk rensning? Har inte islamisterna rätt till ett eget land likt israeliterna, där dom kan praktisera halshuggning av otrogna och sälja opium bäst dom vill? Det finns nog många som håller med och är beredda att slåss för det. Så länge planen är att utrota dom från jordens yta kommer konflikten bli lika evig som i Palestina. Det finns alltid någon stackare som i sakens namn spränger en buss eller en skyskrapa, och som för oss direkt tillbaka till ruta ett.

    SvaraRadera
  5. Pakistans kärnvapenarsenal är ett mycket större problem än Irans kärnvapenprogram, pga att Iran är trots allt ett relativt stabilt land medan Pakistan är en minst sagt skakig konstruktion, dessutom har Pakistan bevisligen bidragit till att sälja kärnvapenrelaterad teknolgi till andra intressanter. Nyss släppte dessutom Pakistan en viss herr Khan som suttit i husarrest ( men utan att väcka något åtal odyl ). Denne herreman var primus motor i Pakistans kärnvapenprogram och DESSUTOM spindeln i nätet för spridningen utav nämnda spridning utav teknologi...

    När man sedan dessutom tar i beaktande de uppgifter som existerar om att Saudiarabien var huvudfinansiär för Pakistans kärnvapenprogram ...

    SvaraRadera
  6. Anonym 16:14:
    Islamism är en ideologi; inte en etnicitet. Det är hur som helst inte fråga om att bekämpa all islamism. Det finns nog inga realistiska alternativ för statsbildningar i området som inte bygger på islam.

    Anonym 20:41:
    Mm, visst är det "spännande"?

    SvaraRadera
  7. Presidentvalet i Afghanistan har tydligen ogiltigförklarats pga systematiskt fusk vid 3500 valbyràer och en ny omgàng med enbart tvà kandidater övervägs, dvs de som fick flest röster i fuskvalet.
    Ett problem verkar vara att man inte vet om Afghanistan har 32 eller 28 millioner invànare och hur mànga som är röstberättigade! Är det 14 eller 16 millioner?
    Enligt uppgift röstade enbart 5+ millioner, dvs valdeltagandet var cirka 30%. Kanske övriga 10 millioner stödjer Talibans olika fraktioner?
    Pga den uppkomna situationen och brist pà förtroende för presidenten tvekar nobelfredspristagare Obama att sända 20 000 extra soldater till landet.
    Den italienska militära närvaron i Afghanistan har inte drabbats av problem med Taliban och anledningen lär vara att italienska, militära chefer pà plats helt enkelt förhandlar direkt med lokala Talibanchefer och betalar dem (!) att inte skjuta pà italienare.
    Nàgot för den svenska truppen att ta efter?

    SvaraRadera
  8. Anders Björkman:
    Om det nu blir någon andra valomgång för det. Karzai och Obama verkar hålla på med någon sorts chicken race.

    Det var cirka tvåtusen år sedan den italienska armén var ett föredöme för någon...

    SvaraRadera
  9. Anders B:Att tro att det kommer att bli ett demokratiskt val även om det blir en andra omgång är nog att vara en smula optimistisk.

    Jag misstänker att USA väljer att se om den afghanska befolkningen accepterar Karzai och i så fall biter i det sura äpplet och fortsätter sitt samarbete med honom. Genom att Karzai gått i allians med några av de starkaste ledarna för f.d. norra Alliansen så skulle ett fördömande av honom leda till att USA inte bara får slåss mot talibaner, utan även mot sina "allierade".

    Dock så finns det en viss poäng i att "muta" sin omgivning, men i så fall inte för att dom ska undvika att skjuta på sitt eget lands trupper som italienarna ville, utan att betala de lokala afghanerna att stötta alliansen genom att t.ex. jobba med att bygga upp infrastrukturen. Afghanerna stödjer den som är starkast och betalar mest. Religion har ingenting med saken att göra. Det är möjligtvis delar av talibarörelsen samt framför allt utländska Al Qaida anhängare som står för de religiösa inslagen. I övrigt är det rena stamkrig om makten.

    Forsno: Klockrent om italienarna. Efter Masada har det konstant gått utför. :-)

    SvaraRadera
  10. Anders B: Talibanernas folkliga stöd är svagt, seriösa opinionsmätningar visar att ca 4% av befolkningen skulle vilja se dem vid makten igen. En absolut majoritet är emot dem, men den urholkas av besvikelsen över den sittande regeringens oförmåga och korruption. Det de flesta afghaner vill, är att vara på den segrande sidan så majoriteter svänger med krigslyckan.

    Den afghanska vallagen har en run-off mellan de två ledande presidentkandidaterna om ingen uppnått absolut majoritet, så det är naturligt att detta är nästa alternativ.

    Greasemonkey: Karzais samarbete med forna Norra Alliansen har försvagats, dess gamla ledare Rabbani ställde själv upp som presidentkandidat och Mazars starke man stödde inte karzai i valkampanjen. Det har sagts att man inte kan köpa en afghan, man kan bara hyra honom. Det håller dock inte streck att se det som rena stamkrig. Afghanen knyter många nätverk som han utnyttjar i olika situationer. Släkt- klan- och stamnäten är starkare än här, liksom den etniska tillhörigheten, men det finns också lokala lojaliteter, stridsbrödraskap och politiska grupperingar, utöver de ekonomiska banden.

    Enligt de förhärskande demokratiteorierna är det allmänt sett bra att statsministrar och presidenter överlämnar sin post eftersom det demonstrerar att demokratin fungerar och ökar förtroendet för att spelreglerna följs.

    Men vad som är bäst här, eller hur det kommer att gå törs jag inte sia.

    SvaraRadera
  11. Seriösa opinionsmätningar i Afghanistan? När man inte ens vet om det finns 32 eller 28 millioner afghaner?
    I presidentvalet 20 augusti, med cirka 5 millioner röster avgivna, valdeltagande ca 30%, har nu, efter nästan tvà mànaders rösträkning i Kabul konstaterats att 1.3 millioner röstsedlar var falska. Sà valdeltagandet var kanske bara 25%? Och 25% av rösterna var alltsà falska. Av resterande, giltiga röster, knappt 4 millioner fick Karzai enligt uppgift 48%. Kanske 13% av de röstberättigade?
    Hursomhelst - vore det inte bra att lära Afghanistan hur man förrättar val och räknar röster lokalt direkt efteràt och rapporterar resultatet omedelbart? Det är ju inte svàrt!

    SvaraRadera
  12. Anders Björkman:
    Opinionsundersökningar bygger på statistiskt representativa urval i Afghanistan liksom på alla andra ställen. Det står dig naturligtvis fritt att fästa vilken vikt du vill vid deras resultat men är är två:

    http://www.bbc.co.uk/pressoffice/pressreleases/stories/2009/02_february/09/afghanistan.shtml

    http://www.iri.org/mena/afghanistan/pdfs/2009%20August%2014%20Survey%20of%20Afghan%20Public%20Opinion%20July%2016-26,%202009.pdf

    Eftersom valfusket inte var någon olyckshändelse så jag har svårt att se det kan avhjälpas med utbildning. Det krävs utpressning; eller "diplomati" för att använda den gängse eufemismen.

    SvaraRadera
  13. Forsno: Mycket bra dokumentär. Jag tycker att den belyste ett antal viktiga aspekter av hur vi ska gå vidare för att lyckas i Afghanistan.

    - Pakistan måste fås att sluta stödja de talibanska grupper som ställer till elände i Pakistan. Inte bara genom att ge dessa grupper fristad i Pakistan, utan även genom direkta ekonomiska stöd i Afghanistan från den Pakistanska säkerhetstjänsten ISI.

    - Korruptionen inom Karzai regim måste upphöra. Nu ses talibanernas hårda lagar som ett bättre alternativ bland många i befolkningen än inga lagar alls.

    - Slutmålet måste definieras för att USA skall lyckas med sin COIN taktik. Jag är dessutom tveksamt till att USA ska lyckas med enbart militära resurser. Mer måste satsas på de civila ansträngningarna. Nu är det militärer som försöker nå fram till befolkningen, vilket kan vara lönlöst. Låt militären skydda de civila hjälparbetare som ska nå fram till befolkningen i stället. Alla med uniform ses nog med stor misstänksamhet från den vanliga afghanen.

    Slutligen sammanfattar kommentaren från byäldsten USA:s problem. "You have aircraft, tanks and guns. We don't even have a sword. If you can't win, how can we?"

    SvaraRadera