fredag 8 januari 2010

Drar Europa sin del av lasset? (uppdaterad)

Carl Bildt skriver på sin blogg om en artikel som han och NATO:s generalsekreterare Anders Fogh Rasmussen skrivit i Washington Post. Artikeln vill förtydliga för USA att Europa tar sin del av lasset i Afghanistan. Detta då det finns en opinion i USA som anser att Europa gör för lite.

USA bidrar just nu med över 100.000 soldater i Afghanistan och NATO med 40.000, men USA vill att NATO ökar med ytterligare 10.000. Hittills har Rasmusssen kunnat lova ca 7000 man extra, men det finns fortfarande farhågor om att vissa länder vill minska snarare än öka sina bidrag.

Non-U.S. forces will eventually be about 40 percent of the total; they already endure about 40 percent of the casualties. There should be no more doubt in the United States on whether America can count on its allies; we are proving that in blood and treasure every day in Afghanistan.

Men tar Europa verkligen sin del? USA har en stor fördel med sitt truppbidrag och det är att man kan se till att alla 100.000 man gör verkan. NATO och EU har ingen bra samordning på sina truppbidrag utan alla länder bidrar med det dom vill snarare än vad som behövs. Trupperna står formellt under NATO:s ledning, men styrs även av varje lands militära och politiska ledning. USA har rätt i sin kritik att EU:s medlemsländer tillsammans får inte ut lika mycket av sin gemensamma försvarsbudget som USA. Vi får se om Lissabonfördraget i framtiden kan ändra på det.

Det är också mycket stor skillnad på vilka uppgifter som länderna är villiga att låta sina trupper deltaga i. Länder som England, Kanada och Danmark har deltagit i de tuffa södra områdena och därmed också fått ta stora förluster. I andra ändan av skalan står t.ex. Tyskland som helst vill dra ner på sitt militära deltagande och gå över på civila insatser.

But creating stability in Afghanistan requires more than a military and civilian surge from the United States, the European Union, Canada and our partners. It requires a responsive and responsible Afghan government, coordination among the international community and a regional approach in which Afghanistan's neighbors play a prominent role.

Tyskland vill i fokusera på att bygga upp en civil statsapparat i Afghanistan. USA har dock insett att det ligger utanför deras möjligheter i Afghanistan, vilket Obama var tydlig med i sitt tal i Norge.

Det som behövs i Afghanistan är inte i första hand en central regering utan fungerande polis, sjukvård, domstol, skola m.m. på lokal nivå. Vi måste få afghanerna själva att ta detta ansvar och bygga upp det efter en modell som fungerar i Afghanistan, inte göra en kopia på en västdemokrati. Det kommer aldrig att fungera.

Det internationella mötet i London om Afghanistan och Jemen 28 januari kanske kommer att säga mer om framtiden för denna typ av internationella insatser. Själv så ser jag också fram emot vad Tolgfors kommer att säga på sitt frukostseminarium den 12 januari samt givetvis Folk och Försvar konferens 17-19 januari.

Uppdaterad 10-01-09, 10:39
Staffan de Mistura ryktas att ta över efter Kai Eide som FN:s sändebud i Afghanistan. Det ska bli mycket intressant att som om detta gör att Sverige får backa upp honom varje gång han begär att FN:s medlemsländer ska göra särskilda insatser. Det har t.ex. varit mycket diskussioner kring utbildning av den afghanska polisen, men intresset bland svensk polis att göra utlandstjänst i Afghanistan har inte varit särskilt stort. Kanske är det ändring på gång?

Uppdaterad 10-01-10, 01:34
Vem är Staffan di Mistura? Svensk press har inte haft särskilt många artiklar om honom, men destå mer i USA eftersom han tidigare var stationerad i Irak. Innan dess har det bland annat varit Libanon. Denna artikel i Washington Post skrevs av di Mistura i våras och handlar om vilka utmaningar som ligger i framtiden för den irakiska regimen.

During the past two years, U.N. Secretary General Ban Ki-moon has consistently encouraged U.N. staff members here to take an active approach in implementing our assistance mandate. The Iraqi people have suffered prolonged trauma of epic proportions. All of us must do whatever is possible to facilitate their progress on the road on which they have embarked.

Tanken var att di Mistura skulle ta en befattning som vice chef inom WFP - World Food Programme efter Irak, men det verkar som faran lockar, så tiden på WFP blir kort.

Lyssna här på ett SR reportage om di Misturas syn på FN framtid i Irak. Visionen då var att FN ska vara mer aktiva i framtiden. Vi får se om det även kommer att gälla i Afghanistan och hur han kommer att samarbeta med McChrystal. ÖB har haft funderingar på en civil chef för den svenska missionen i Afghanistan. Kanske en svensk på hög nivå io Afghanistan kan skynda på den processen? Ska man dessutom börja tänka i banorna av Hybrid Warfare så är det självklart med en ökad integration mellan civila och militära insatser.

Uppdaterad 10-01-28, 07:20
Nu är det klart Staffan de Mistura tar över efter Kai Eide som FN sändebud i Afghanistan. Mycket bra, men precis som när Dag Hammarskjöld var generalsekreterare i FN så fick Sverige tar stort ansvar i FN insatser som bl.a. Kongo 1960-63, kan detta innebära att Sverige får ta ökat ansvar i Afghanistan. Eftersom USA just nu är en smula upptagen med Haiti så kan det behövas förstärkning från EU ch NATO för att nå McChrystals visioner.