måndag 21 december 2009

Gjort är gjort och allt är förlåtet (uppdaterad)

Carl Bildt skriver på sin blogg att Serbien på tisdag kommer att formellt lämna in sin EU ansökan. Förvånande bara att det får så lite uppmärksamhet i svensk press med tanke på hur många ex-jugoslaver som lever i Sverige.

EU visar här på sin betydelse. Genom att vifta med medlemsskapet som morot så har många länder gjort sitt yttersta för att lösa sina konflikter med både grannar och inom det egna landet. Turkiet spelar fotboll med Armenien. Kroatien försöker lösa sina gränsstvister med Slovenien. Till viss del kan man säga att EU har lyckats bättre än FN. Demonstranter och aktivister som är mot kapitalismen och internationella organisationer har inte förstått att när det kommer till kritan är det pengar som gäller.

Efter de omfattande krigen i de Jugoslaviska republikerna under åren 1991-2001 som kulminerade med NATO:s bombning av Belgrad 1999 så var det nog ingen som trodde att på mindre än 10 år så har serberna lagt det gamla bakom sig och är beredda att starta på nytt.

Det man kan se i Serbien är resultatet av bl.a. svenska soldater som deltagit i Bosnien och Kosovo. Utan det internationella samväldets ingripande hade fler människor dött och konflikten hade fortfarande pågått. Nu visar Serbien med all tydlighet att man vill börja om på nytt och jag anser att det är av största vikt att EU visar att allt är förlåtet.

Fler och fler av de forna jugoslaviska republikerna närmar sig EU. Kroatien står före Serbien i kön. För Kosovo lär det nog dröja ett tag till innan möjligheten till EU medlemsskap ges. Men om Serbien blir medlem så lär det öka pressen på Kosovo att behandla kosovoserber och kosovoalbaner på samma sätt. Serbien kommer nog också att få erkänna Kosovo som ett fritt land som en del av kraven på ett EU medlemsskap.

Att hatet mot EU och NATO har varit stort i framför allt de nationalistiska serbiska kretsarna visar om inte annat mordet på Anna Lindh 2003. Mijailo Mijailović var bevisligen psykiskt störd när han begick mordet, men anledningen att det blev Anna Lindh var för att hon var illa omtyckt då hon som svensk utrikesminister ansågs varit delaktig till beslutet om att bomba Belgrad.

Att nu låta Serbien bli del av EU fyller tre viktiga funktioner:
- Visa att även EU kan förlåta och lägga saker bakom sig
- Få möjlighet att ställa krigsförbrytare inför rätta. Här måste EU dock tänka i samma banor som i Rwanda. Ibland kan det vara bättre att förlåta än att i onödan dra ut på processen.
- Integrera Serbien i Europa så att ytterligare arbete kan göras för att minska möjligheterna för kriminaliteten på Balkan att verka i Europa.

Sedan hoppas jag precis som Johanne Hildebrandt på sin blogg att vi borde sätta stopp på diskussionerna om religiösa kopplingar i det jugoslaviska krigen. Kollegor som tjänstgjort i bl.a. Bosnien berättar att det när man är på plats inte var lika svart och vitt som svensk press påstått. Det fanns skurkar på både den serbiska sidean och den bosniska samt kroatiska sidan.

Efter bakslaget med miljökonferensen i Köpenhamn så måste det kännas bra för det svenska EU ordförandeskapet med Reinfeldt i spetsen att så här sista dagarna före jul få ett par segrar i protokollet inför betygsöverlämningen.

Uppdaterad 09-12-26, 22:09
Om ni vill få en förståelse för hatet mellan de olika befolkningsgrupperna i de Jugoslaviska republikerna under krigen kan jag rekommendera Morgonsurs inlägg om Stupni Do, Saraci, Doboj och nu senast konvojerna till Split. Att kunna lägga dessa känslor bakom sig visar på styrkan hos EU att sätta press på den politiska ledningen i det forna Jugoslavien.

Uppdaterad 09-12-30, 01:11
Ett krav som inte EU kommer att vika på är att Serbien ställer Ratko Mladic inför rätta. Nu avgår chefen för den serbiska enhet som är ansvarig för att leta rätt på Mladic eftersom han misslyckats med sin uppgift. Holland skäms över sin insats vid Srebrenica 1995 och kommer att driva frågan hårt att Mladic ska arresteras och dömas innan Serbien kan ansluta sig till EU.

Uppdaterad 10-01-12, 20:51
En bosnier har gripits i Sverige misstänkt för krigsförbrytelser.

Han tjänstgjorde för 18 år sedan som lägervakt i ett fångläger i Bosnien-Hercegovina, och misstänks för att ha varit med om att tortera de civila bosnienserbiska lägerfångarna.

– Det handlar om svåra överträdelser av Genèvekonventionen, säger förundersökningsledaren Magnus Elving vid Internationella åklagarkammaren i Stockholm till SvD.se


Det visar på att förr eller senare kommer de värsta förbrytarna att fångas och dömas. Att Ratko Mladic ännu inte tillfångatagits pekar på att han skyddas av någon på hög nivå i Serbien. Men förr eller senare lär även han få dela Milosevics öde.

8 kommentarer:

 1. Serberna förtjänar bättre än att bli behandlade som andra klassens medborgare. "It takes two to tango". Jag hoppas fler inom EU får uppleva den traditionellt varma gästfrihet och generositet som många serber uppvisar. Ett helt folk består inte av krigshetsare. Jmf Tyskland efter VK II.

  SvaraRadera
 2. Det enda sättet att återintegrera balkan är genom EU-medlemskap för alla länderna som en gång utgjorde Jugoslavien.

  Du nämner inte det största kvarvarande hindret mot ett Serbiskt medlemskap vid namn, men han heter Ratko Mladic. Försoning i all ära men den kan inte gälla de som är högst ansvariga för de grövsta krigsförbrytelserna i Europa sedan andra världskriget.

  SvaraRadera
 3. Hmm, hur skall Kreml lyckas förstöra detta att Serbien närmar sig VÄst ?

  SvaraRadera
 4. @Forsno: Helt rätt. De värsta skurkarna ska givetvis sättas dit, men vi får nog acceptera att det på bägge sidor kommer att vara en del skyldiga som kommer undan. Klarade Rwanda det så borde vi i Europa också klara av det.

  @Anonym 05.20: Serbien har South Stream avtalet med ryska Gazprom som kommer att säkerställa fortsatta goda kontakter. Att banden mellan Ryssland och Serbien kommer att mattas av är nog osannolikt.

  http://www.swedenabroad.com/Page____38128.aspx

  http://www.dn.se/opinion/debatt/omprova-inriktningen-pa-forsvarspolitiken-1.502582

  SvaraRadera
 5. Döm alla skyldiga, varför inte? Låt rättvisan har sin gilla gång bara! Idiotisk överslätande attityd du har!

  Alla krigsförbrytare skall först överlämnas, sen får vi se... Att följa dina obegåvade ideer skulle sända helt fel signaler till framtida krigsförbrytare! Har du supit?

  Får se om du skulle blogga samma skit om din familj slaktades!

  Har ingen respekt för din brist på intelligens!

  SvaraRadera
 6. En sån som du vill väl ha in Turkiet i EU också va?

  SvaraRadera
 7. @Klartexten: Kan Rwanda klara av det som borde vi i Europa också klara av det.

  http://www.dn.se/nyheter/varlden/rwanda-tio-ar-efter-folkmordet-1.258950

  Givetvis ska de värsta skurkarna som t.ex. Mladic ställas inför rätta och fällas, men att döma Serbien som stat håller inte och så har vi heller inte gjort historiskt.

  Titta bara på Tyskland och Japan efter VK2. I Nürnbergrättegångarna åtalades bara ett 100-tal personer.

  http://sv.wikipedia.org/wiki/N%C3%BCrnbergr%C3%A4tteg%C3%A5ngarna

  japan klarade sig helt utan åtal trots massor av brott mot mänskliga rättigheter. Minns bara deras agerande i Manchuriet, dödsmarchen till Batan m.m.

  Undantaget var Sovjetunionen som skickade varje tysk soldat som påträffade till Gulag. Dom våldtog dessutom varje tysk kvinna dom kom åt. Men jag tycker inte att ryssarnas betéende är något att ta efter.

  Numera är Tyskland och Frankrike bästa vänner. Jämför bara med Sveriges relation till Ryssland som är betydligt sämre, trots att det är 200 år sedan vi sist var i krig.

  Men när jag tittar på din blogg så förstår jag att du inte kan förstå detta budskap. Där sprids bara hat mot muslimer m.m. Hat är hur välmotiverat det än är aldrig en lösning.

  SvaraRadera
 8. @Klartexten: Ja, jag vill ha in Turkiet i EU också. Ett EU-medlemsskap som morot kommer att få dom att städa upp i sitt agerande mot armenier och kurder.

  När dom sedan väl är medlem i EU så har vi mycket större insyn och kontroll i hur dom agerar mot sin befolkning.

  SvaraRadera