President Obama presenterade i tisdagens tal vägen framåt i Afghanistan. Redan dagen efter började de amerikanska trupperna sätta tryck på talibanerna för att inte ge dom tid att förbereda sig. Amerikanska marinkåren påbörjar nu en ny offensiv i Helmandregionen kallad Kareh Cobra, eller Kobrans vrede.
Det finns många olika sätt att analysera vad som egentligen sades i talet. Jag håller med att i vissa stycken motsade talet sig själv. Men då glömmer man bort det faktum att talet fokuserar på två helt olika målgrupper. Utrikespolitiskt på aktörer i Afghanistan, både på den egna sidan i form av ISAF och Karzais regim men även talibaner och regimen i Pakistan. Men som alla andra amerikanska presidenter så vänder sig Obama även inrikespolitiskt till väljarna i USA och framför allt senaten och representanthuset.
Obamas vision har hela tiden funnits och har med den nya strategin inte ändrats, bara förtydligats. Hans syfte är att minska insatsen i Irak (som av de flesta demokrater i USA, liksom många i omvärlden anses som onödig) till förmån för insatsen i Afghanistan. Att han därmed liknar Bush Jr. är bara ett bevcis för att han när det gäller är en realpolitiker. I opposition är det lätt att komma med dumma idéer, vilket vi i i Sverige ofta ser bevis på. Men när man sitter vid makten så är det landets och i USA:s fall ibland omvärldens bästa som gäller.
Likheter finns mellan Obamas strategi och den s.k. "The Surge" som Bush Jr drev igenom i Irak.Och självklart så finns det liknelser. Det vore konstigt om USA inte dragit erfarenheter från Irak som man tänker använda även i Afghanistan. Den kritiska faktorn är dock att få Karzai och hans regim att inse att dom själva förr eller senare måste ta över landet. USA och ISAF är där för att skapa ett tillstånd som medger en någorlunda väl fungerande stat som inte längre skyddar grupper som Al Qaida.
When the United States takes on counterinsurgency, it must find the sweet spot where an ally is confident of American commitment but aware that it is finite. Eventually the ally must stand on its own. Call it the "Goldilocks dilemma"--if the American commitment is too weak, the ally will cut a deal with the insurgents or simply collapse. If the American commitment is too strong, the ally will forego difficult reforms such as getting corruption under control.
Kan man eller bör man ens likna Afghanistan med Vietnam? Obama förnekade att den jämförelsen var möjlig, och jag håller med. Att t.ex. jämföra talibanerna med Viet Cong håller helt enkelt inte. Viet Cong var inte en ren gerilla (även om vissa svenska grupperingar fortfarande tror så) utan hade stöd av Nordvietnams reguljära styrkor som i sin tur stöddes av Ryssland och till viss del Kina. Men det finns ändå vissa politiska likheter med inledningen av Vietnamkriget. Men till skillnad mot FNL så kommer nog aldrig Talibanerna få publicitet i form av sympatimöten på Sergels Torg och amerikanska flaggor som bränns utanför USA:s ambassad i Stockholm. När krigsmotståndarna demonstrerar är det för den afghanska befolkningen, men detta utan något egentligt bevis på att dom skulle få det bättre om USA och ISAF drog sig ur Afghanistan.
Talibanerna börjar nu reagera i stället för att agera. Det är bra. Då börjar dom göra misstag, som att t.ex. placera ut fler bomber i Pakistan. Det innebär att dom kommer att fortsätta tappa sitt utländska stöd (läs finansiering) och de pakistanska styrkorna kommer att intensifiera sin offensiv mot talibanerna i Södra Waziristan. På så sätt kommer till slut talibanerna åter befinna sig i Tora-Bora grottorna mellan de amerikanska och pakistanska trupperna. Men denna gång utan de förberedelser som fanns 2001. Från att vara en gerillarörelse med möjlighet att störta regimen kommer dom att bli en nagel i ögat under många år framöver. Men vad säger den arabiska omvärlden om Al Qaida fortsätter med självmordsbomber efter det att USA och ISAF gett sig av?
Obama har visat att han är en president som kan ta obekväma beslut. Det lovar gott inför framtiden, även om Obama kanske inte klarar sig till en andra period som president. Jag hoppas dock att han håller till Afghanistankrigets motsvarighet till slutet på den tredje perioden i matchen, eller som man säger i USA "until the end of the fourth inning". Sverige har en hel del att lära av USA:s vinnarskalle. Det är kanske därför som så många svenska idrottsmän slutar på en hedrande fjärdeplats, medan USA tar guld om och om igen.
Uppdaterad 09-12-06, 23:40
Afghanistans damlandslag i cykling fruktar den dag då USA drar sig tillbaka. Talibanerna är inte särskilt förtjusta i sport och allra minst när damer utövar dom. Men bekämpning av talibaner i all ära. Det stöd som landslaget mest behöver från USA är skydd av civila insatser för att förbättra vägarna i Afghanistan. Dom som har kört bil i Kabul vet att det är svårt att avgöra om det är vänster- eller högertrafik som gäller i Afghanistan, då alla bilister hela tiden väjer för gropar i gatorna.
Uppdaterad 09-12-07, 19:24
Obamas stöd rasar i USA, vilket kanske inte är så oväntat. Medelamerikanen är faktiskt ganska så ointresserad av utrikespolitik så länge det inte handlar om att skydda sitt eget skinn, eller lite patriotiskt vifta med "Stars & Stripes".
Undersökningen tyder på att det största tappet ligger hos outbildade väljare. Det är en indikation bland flera på att det växande missnöjet mot Obama kan vara relaterat till arbetslöshet och den ansträngda ekonomin snarare än faktorer som hans Afghanistan-strategi, säger CNN:s Keating Holland.
Jag misstänker dock att detta är mer irriterande för Obamas rådgivare än för presidenten själv som för tillfället verkar vara ute efter att göra ett bra jobb snarare än att göra alla väljare nöjda. Möjligtvis kan de senaste försöken att jaga rätt på Usama bin Laden ses som ett försök att blidka de amerikanska väljarna.
Att misstag i Afghanistan lätt straffar sig visar helt klart svallvågorna efter den katastrofala tyska insatsen där civila bombades av flyg när dom tillsammans med talibaner plundrade ett par stulna bränslebilar. Den tyske ÖB samt försvarsministern tvingades att avgå. Kanske inte så mycket av händelsen i sig själv som att dom försökte tysta ner den. Jämför med resultatet av bråket kring den danska boken om jaegerkorpsets operationer i Afghanistan.
Nu försöker den tyska regeringen att kompensera familjerna till de civila som dödades, vilket lär bli mycket svårt. Hur skiljer man en taliban från en civil afghan? Tanken är dock god och jag önskar att fler gjorde så. Har t.ex. svenska regeringen gått ut med kompensation till den afghanske tolk som dödades i samband med attentatet mot de svenska fordonen för ett par veckor sedan?
Uppdaterad 09-12-07, 21:00
Att ISAF är i Afghanistan för att förbättra villkoren för afghanska kvinnor är bara valfloskler som svenska politiker slänger sig med för att få med sig den svenska opinionen. I dagsläget är det enbart arbete för att förbättra säkerheten som gäller. I början när talibanerna var borta ur leken så fanns givetvis det stora förhoppningar om att lyckas, men allt eftersom säkerhetsläget förhindrar hjälparbetet så försämras också tillvaron för kvinnorna.
Efter talibanernas fall ville alla komma hit och arbeta för kvinnors rättigheter, och de var stolta över att säga att de var här för att hjälpa afghanska kvinnor. Sakta, sakta har detta försvunnit. Kvinnorna är inte prioriterade, vare sig av vår egen regering eller internationellt. Vi är bortglömda, säger den afghanska parlamentsledamoten Shinkai Karokhail i en av intervjuerna i rapporten.
Men kanske kvinnorna har fått smak på friheten? Talibanerna byggde sin makt på okunskap och rädsla. Kunskapen om ett det finns något bättre kan vara det som får kvinnorna att slå tillbaka. Jag skulle vilja se t.ex. miljöpartiets fölrespråkare i en debatt titta en afghansk kvinna rakt in i ögonen och sedan med övertygelse säga att vi ska dra tillbaka de svenska trupperna. Detta med full vetskap om vad som kommer att hända när talibanerna tar maklten igen.
1983 Aerocenter Trafikflyg/Swedair i Växjö
9 timmar sedan
Det Vietnamspöke som skrämmer mig är Tet.
SvaraRaderaTet-offensiven 1968 var tänkt att vara gnistan i en sydvietnamesisk revolution men ledde bara till att FNL:s gerillaförband utplånades. Bilderna av strider på det amerikanska ambassadområdet i Saigon, och från de blodiga striderna i Hue, övertygade dock de flesta amerikaner om att kriget var förlorat; och därmed var det det.
2010 kommer att bli det blodigaste året av konflikten. Om rapporterna från striderna tolkas som en seger för motståndarna kan ett taktiskt och operativt nederlag fortfarande ge dem en strategisk seger.
Det är en mycket stor pedagogisk utmaning.
Tet visade också på att en gerillarörelse, även om den har backup av stormakter inte bör bege sig in i närstrid. En läxa som Al Qaida nog är väl medvetna om.
SvaraRaderaDäremot så tror jag du har helt rätt i att talibanerna nog kommer att anta Obamas utmaning när dom inser att dom har 18 månader på sig att göra livet surt för USA och ISAF. Bombert i form av både IED och självmordsbombare lär nog användas frekvent nästa år. Frågan är bara om Al Qaida kommer att bli oförsiktiga och exponera huvudet för mycket?
Jag tror att AQ kommer att bygga vidare på sina erfarenheter från Irak (precis som USA har gjort). De kommer nog, som du skriver, att använda huvudsakligen IED:er och självmordsbombare; frågan är: till vilket syfte?
SvaraRaderaDet som är lite obehagligt är hur nära de kom att lyckas att kasta ut USA med det inbördeskrig de startade mellan sunni och shia i Irak. De skulle kunna försöka vidga konflikten i Afghanistan från att vara en maktkamp mellan två regeringar, i Kabul respektive Quetta, till ett fullt inbördeskrig mellan de etniska grupperna.
Hur mycket de exponerar sig beror nog mycket på hur mycket press de sätts under söder om gränsen.
Al Qaida strategi för tillfället är nog inte mer komplicerad än att härda ut längre än USA och under tiden göra livet svårt för de utländska trupperna.
SvaraRaderaDet intressanta är faktiskt talibanerna. En ohelig allians mellan Karzai och Mulla Omar skulle kunna bli en succé. Vi kommer aldrig att få ett västsamhälle, men kanske ett nytt Saudiarabien som västanpassats, men där religionen fortfarande spelar stor roll.
I det långa loppet tror jag att likheten med Vietnam kommer att vara att Coca-Cola för eller senare kommer att vinna.
Såg en dokumentärfilm igår på National geographic chanel HD som handlade om USA Army akutsjukvård i Afganistan. Den var helt oklippt och visa allt från soldater som dog till hur dom amputerade hela benen av IED skagade soldater. Jag förmodar att det var deras helikoptar som plockade upp våra senast skadade soldater.
SvaraRaderaDen visade också på ett bra sätt vilka resurser dom hade i form av helikoptar, sjukvård etc. Då inser man att några svenska helikoptrar kan säkert vara till någon nytta, men egentligen behövs mycket mer än så.
Jag är fortfarande helt skakad av "the reality" av vissa bilder.
Chefsingenjören:
SvaraRaderaKarzai har ju uttalat intresse för förhandlingar vid flera tillfällen och Omar har alltid avfärdat alla samtal så länge det finns någon som helst utländsk närvaro i Afghanistan.
Skulle Karzai stå utan utländskt stöd så skulle det inte dröja längre innan det inte finns någonting kvar att förhandla om.
Jag hade ett kort inlägg med ett långt videoklipp om det på min blogg för ett tag sedan:
http://forsno.blogspot.com/2009/11/forsoning.html
Min uppfattning är att AQ ej existerar i Afghanistan och att motståndssidan består av allt från lokala krigsherrar av olika folkstammar till taliban, de senare sannolikt ej ansvariga för ur deras syn meningslösa bombdåd i Pakistan. Och någon Musköbas i Tora Bora har aldrig existerat. Jag har sett uppskattningar att motståndssidan har 20 000 soldater (och 20 millioner supporters och observatörer) som lätt kan förflytta sig per motorcykel i respektive områden à la Hell’s Angels. Tänk dig – 1000 Hell’s Angels gäng! Gränsen mot fd SSSR, nuvarande Turkmenistan, Uzbekistan och Tadzjikstan är helt öppen sedan ryssarna tog bort sina soldater där och helt omöjlig att bevaka men naturligtvis med svåra logistikproblem för alla parter. Men gräns? Hälften är en flod Amu-Darja och folkstammarna på båda stränder är släkt och umgås eftersom de talar samma språk. Säkert rätt tuffa herrar! Enklast är att lämna dem ifred men gärna hjälpa till om de ber om och betalar för det. Det är min erfarenhet efter 30 år i Afrika och Mellersta Östern civilt/privat. Då hinner man, tom lära sig litet nya språk och blir uppskattad på kuppen. Man är faktiskt välkommen. Svenskar som sänds ut på sex månader till Afghanistan med oklara arbetsbeskrivningar och ingen förankring alls med befolkningen har ingen chans. Risken är bara att de blir deprimerade och psykiskt sjuka.
SvaraRaderaAnders Björkman:
SvaraRaderaHur man ser på AQ:s närvaro i Afghanistan beror nog delvis på hur man definierar AQ och närvaro. Jag misstänker att våra definitioner skiljer sig avsevärt, men liknelsen med Hells Angels är rätt träffande även när det gäller annat än fortskaffningsmedel.
Så vilka är enligt din mening ansvariga för självmordsbomberna i Pakistan?
Att Osama aldrig hade någon Bondskurkslya i Tora Bora är helt irrelevant. Det var ett viktigt basområde även om det inte hade det fortifikatoriska skydd det spekulerades om i pressen.
Vad har nordgränsens natur med någonting att göra?
"Risken är bara att de blir deprimerade och psykiskt sjuka." Ursäkta?
Om Jag Vore En Taliban
SvaraRaderaDe otrognas fixering vid egna åtgärder och centralregeringens korruption, kombinerat med oklok öppenhet, skapar möjligheter för egna anpassningar. Vårt läge och stridsvärde är gott, där vi själva väljer var, när och hur vi slår till. Vi fördelar egna stridskrafter över ytan i två länder och kraftsamlar om, när och där det är lämpligt. Nya rekryter och nya ekonomiska medel strömmar till i ett jämnt flöde från utlandet. Utbildningsnivån för egna enheter matchar numera väl motståndarens, även om stridstekniken skiljer. Terrängen i båda länderna gynnar våra stridskrafter. Vårt underrättelseläge är gott genom samarbete med lokala anhängare och öppna västmedia. Vår starkaste sida är vår förmåga till taktikutveckling och taktikanpassning. Våra allierade a-Q växer sig allt starkare, främst i Jemen, Somalia och Europa.
Vi vet att motståndarens stridskrafter är till bristningsgränsen belastade personellt och till del materiellt och att opinionen i de otrognas hemländer sviktar, med inre konflikter som splittrar alliansen, partier och regeringar. I juni 2011 – strax före det att presidentvalskampanjen i USA drar igång - planerar fienden att påbörja en urdragning och en nertrappning. Vissa fientliga regeringar planerar för ett tidigare urdragande?
Hur går vi och våra allierade a-Q till det nu, mot bakgrund av ovanstående?
Kraftsamling? Riktning? Head On? Tidsmässigt?
Forsno:
SvaraRaderaHur definierar man AQ? Svar: Sannolikt en organisation skapad och styrd av amerikanska intressen!
Vilka är ansvariga för självmordsbomberna i Pakistan? AQ! Svar: Se ovan!
Osamas Bondskurkslya i Tora Bora är relevant. Beskriven i media ... men aldrig funnen i verkligheten! Konstigt! Eller – se ovan! AQ ville ge sken av att de hade en Musköbas!
Vad har nordgränsens natur med någonting att göra? Svar/fråga: Vad tror du finns under gränsen på båda sidor?
Beträffande: ”"Risken är bara att de blir deprimerade och psykiskt sjuka." Ursäkta?” anser jag blir en svensk underordnad soldat sänd till Afghanistan och finner att befälet där saknar all kompetens och kunskap om uppdraget, så blir det resultatet. I Sverige – under verklig attack från fi under kalla kriget – hade problemet lösts på ett helt annat sätt. Du vet vilket!
Det kommer ta 1500 år för Islam att mogna, vikan inte tvinga dom att hoppa över den utvecklingen, det går helt enkellt inte även om en del av folket vill det.
SvaraRaderaAnders Björkman:
SvaraRaderaOch där någonstans gick du definitivt över gränsen till ren feberfantasi. Delar du möjligen även sanningsrörelsens 11 septemberpsykos?
Det är förmodligen meningslöst att argumentera med någon vars verklighetsuppfattning har så få beröringspunkter med verkligheten, men för alla andra så vill jag påpeka:
Tora Bora hade ett antal naturliga grottor som hade utökats och förstärkts av Bin Ladin sedan 80-talet. De fungerade som ett basområde med förråd och tillfälliga förläggningar för frivilliga som vandrade in över bergen från Pakistan på väg till Jihad mot, ursprungligen, Sovjetunionen.
I december 2001 bombades de sönder och samman; tråkigt nog efter att AQ:s ledning redan smitit över gränsen till Pakistan.
Att det här basområdet aldrig såg ut som de illustrationer som dök upp i media samtidigt med slaget är helt irrelevant.
Det enda land som tjänat pengar på afghanska naturresurser sedan talibanregeringens fall är Kina. Du får väva in dem i dina konspirationsteorier också. Fast de är kanske bara amerikanska marionetter precis som AQ? Finns det någon som inte jobbar för USA?
Jag tror att du bör oroa dig mer för din egen än Afghanistanstyrkans mentala hälsa.
Om Jag Vore Taliban, forts
SvaraRaderaDå fick vi en del av svaret direkt från hästens mun.
http://www.cnn.com/2009/WORLD/asiapcf/12/
07/pakistan.taliban.leader.phone/index.html
Anders Björkman är en ökänd foliehatt. Han tror till exempel att inga plan flög in i varken Pentagon eller WTC: alla videofilmer som visar dem är manipulerade. För hans Trutherfantasier, se tillexempel: https://www.flashback.info/showthread.php?t=1053238
SvaraRadera/Starvid
Forsno:
SvaraRaderaVi är överens att Tora Bora-grottorna arrangerades av Bin Laden under 80-talet som en Musköbas när Bin Laden arbetade för CIA mot SSSR och att de nu är oanvändbara.
Jag tror inte på förklaringen att AQ hatar den frihet vi njuter av i väst och därför måste terrorisera oss. Inte heller mina muslimska vänner tror det. Jag anser helt enkelt att AQ är kontrollerad av kriminella västintressen.
Och jag är ingen rättshaverist eller konspirationsteoretiker eller medlem av den, s.k. dårlobbyn, vilket bör framgå av min hemsida.
Att Estonia sjönk, pga läckage under vattenlinjen, är i min mening en välunderbyggd hypotes som bör utredas! Fyra riksdagsledamöter kräver samma sak senast i oktober 2009.
Att WTC-tornen ej kan förstöras, pga lokala skador högst upp, och sedan kraschas uppifrån och ned enbart med hjälp av tyngdkraften, är en annan hypotes som jag analyserar på min hemsida. Jag har skrivit en artikel om det för ASCE:s tidskrift Journal of Engineering Mechanics, insänd februari 2009, peer reviewed och godkänd av JEM i juni 2009 och jag väntar med intresse när den publiceras. JEM finns på nätet. ASCE/JEM väntar nog på kommentar att, visst, strukturer kan naturligtvis kraschas uppifrån och ned som kan publiceras samtidigt?
Så det är inget fel alls på min mentala hälsa.
Yttrandefrihet i all ära, men finns det inget Anders Björkman-filter? Bloggen blir ju helt blajjig.
SvaraRadera@ Anders själv. Kan inte du debattera på Passagen istället? Där finns gott om goda debattörer, som inte heller har fel på sina mentala hälsor.
Du kanske kan vänta på publiceringen i Journal of Engineering Mechanics på någon annan blogg.
Lycka till med bloggandet. Någon annan stanns.
Fed up
Så talade Obama den Store och Starke i Oslo:
SvaraRadera... But perhaps the most profound issue surrounding my receipt of this prize is the fact that I am the Commander-in-Chief of a nation in the midst of two wars. One of these wars is winding down. The other is a conflict that America did not seek; one in which we are joined by forty three other countries – including Norway – in an effort to defend ourselves and all nations from further attacks.
(Har Afghanistan attackerat USA?)
… The non-violence practiced by men like Gandhi and King may not have been practical or possible in every circumstance, but the love that they preached – their faith in human progress – must always be the North Star that guides us on our journey.
For if we lose that faith – if we dismiss it as silly or naïve; if we divorce it from the decisions that we make on issues of war and peace – then we lose what is best about humanity. We lose our sense of possibility. We lose our moral compass.
Like generations have before us, we must reject that future.
(Låter bra men har Afghanistan verkligen attackerat USA?)
Forsno undrade:
SvaraRadera"Risken är bara att de blir deprimerade och psykiskt sjuka." Ursäkta?
Enligt NIMH (US National Institute of Mental Health) är självmordsfrekvensen klart högre hos soldater än vanliga amris och NIMH talar om en epidemi och rekommenderar psykisk vàrd, mm, mm. Ju mer riskfyllt soldatuppdrag, ju högre risk att soldaten skjuter sig själv, verkar det.
Anders Björkman:
SvaraRaderahttp://forsno.blogspot.com/2009/08/walk-timeline.html
http://morgonsur.wordpress.com/2009/12/06/att-skjuta-tillbaka/
Forsno:
SvaraRaderaPTSD is an anxiety disorder that some people get after seeing or living through a dangerous event.
When in danger, it’s natural to feel afraid. This fear triggers many split-second changes in the body to prepare to defend against the danger or to avoid it. This “fight-or-flight” response is a healthy reaction meant to protect a person from harm. But in PTSD, this reaction is changed or damaged. People who have PTSD may feel stressed or frightened even when they’re no longer in danger.
Vi fridfulla människor utsätts för liten PTSD-risk. Men soldater är inte fridfulla. Tyskarna i Afghanistan är rätt fulla i sina bierstüben där till McChrystals missnöje (vill införa ölförbud - del av nya strategin?) och kollapsar hemma. Bakfulla? Bakfylla? PTSD?
PTSD är en realitet men det är priset man betalar för en aktiv utrikes- och säkerhetspolitik samt för ett aktivt deltagande i världssamfundets insatser för en bättre värld.
SvaraRaderaFolk har blivit drabbade av PTSD sedan Bat G1 1956, så det är inget nytt under solen. Dock så har Sverige blivit bättre på det här med socialt omhändertagande de senaste 15 åren.
@Anders B: Afghanistan som nation har inte attackerat USA, men väl Al Qaida som Talibanerna gav fritt spelrum i Afghanistan att utbilda terrorister, planera anfall m.m.
SvaraRaderahttp://en.wikipedia.org/wiki/War_in_Afghanistan_(2001%E2%80%93present)
USA kan sägas ha getts flera rättigheter att anfalla Afghanistan för att slå ut Al Qaida och talibanerna som skyddar Al Qaida:
- FN artikel 51 som ger rätt till självförsvar.
http://www.sfn.se/fn-info/om-fn/fn-stadgan/
- Resolution 1368 som förstärker FN artikel 51 i fallet 9-11
http://www.un.org/News/Press/docs/2001/SC7143.doc.htm
- Pre-emptive Strike doktrinen. Lite sent, men väl användbar för att förhindra framtida anfall.
http://en.wikipedia.org/wiki/Bush_Doctrine
- USA Public Law 107-40 [S. J. RES. 23]
http://news.findlaw.com/wp/docs/terrorism/sjres23.es.html
P.S: Anders B. Håll nere de fria fantasierna en smula så ger det dina inlägg en smula mer värde...