fredag 4 december 2009

Nu har vi koll på pengarna! (uppdaterad)

PRIO är ett system som anskaffats med syfte att få förbättrad styrning av Försvarsmaktens verksamhet och framför allt en bra ekonomisk uppföljning. PRIO bygger i grund och botten på en tyska SAP som sedan implementeras av IBM.

Som vanligt har man i Sverige tittat på vad Danmark och Norge gör. Men bara för för att någon annan gör en sak, behöver inte betyda att det är rätt att göra det själv. Snarare bör man titta på vad som händer i Norge och Danmark. Just nu så håller det att fullständigt gå åt pipan.

Riksrevisionen i Norge kritiserar projektet starkt och pekar på ”svagheter i styrningen, dålig internkontroll, dålig säkerhet”.

I Sverige har Statskontoret tidigare riktat kritik mot Prio-projektet. I en rapport från i våras konstaterades bland annat att systemet inte kan hantera hemlig information.


Unibet har för övrigt startat en ny vadslagning. Kommer MUST att godkänna PRIO eller inte? Någon som vågar satsa sin lön?

Tack vare PRIO kommer nu FM i framtiden ha full koll på vart pengarna tar vägen. Dom går helt enkelt åt för att anskaffa och driva runt PRIO!

Uppdaterad 09-12-07, 21:08
Kunde bara inte låta bli att lägga in denna filmsnutt direkt i inlägget. Den har tidigare legat bland kommentarerna på PRIO.Någon i FM är tydligen tillräckligt irriterad på de senaste årens misslyckade projekt att han eller hon lägger ner sin tid på denna protest. Lysande! För övrigt sök på Youtube med sökorden Hitler + Oasis eller Hitler + Michael Jacksson för lite med humor... :-)

25 kommentarer:

 1. Att prioritera innebär att välja bort något. Jag undrar vad HKV har valt bort till en kostnad av 2,4 miljarder kronor hittills?
  Summan räcker till att driva runt ett större förband i tre år, eller FS i 2,5 år. Jag hoppas vid gud att det är värt det.

  Det sägs att lönerapporteringen ska underlättas jämfört med Palasso. Det låter bra även om det knappast kunde gå åt andra hållet.

  Det finns säkert många system som behövs omsättas men jag ifrågasätter ändå detta jätteprojekt, särskilt som en grundprincip för datasystem är att skilja på öppen och hemlig information, något som inte gör sig i PRIO och därmed faller PRIO som koncept.

  Men jag hoppas att alla mina farhågor kommer på skam och att alla miljarder betalar tillbaka sig i effektivisering. Snart är det den 24:e.

  SvaraRadera
 2. Jag undrar om inte PRIO-katastrofen håller på att bli en självuppfyllande profetia bland FM anställda.

  Vi har haft PRIO gmg på jobbet och folk skrattar nästan högt när folket från HKV försöker förklara det förträffliga i systemet och deras genomgångar liknar mer försvarstal. Ingen verkar tro på det här.

  SvaraRadera
 3. Hur går det med personalhanteringen inom FM, när PRIO skall lotta ut vem som är mest lämpad för ett utlyst jobb, bl.a med ett - förmodligen - olagligt register över omdömen om de anställda som grund?

  Jag tänker då på de elektoniska vitsorden som skall ackumuleras i evärderlig tid. Vad säger datainspektionen om ett register med subjektiva omdömen om personalen och i vad mån deras värderingar överensstämmer med fastställd norm. Inte ens säkerhetspolisen får hålla ett sådant åsiktsregister.

  Kanske bäst att kolla om det är lagligt över huvud taget före implementering. Systemet skulle nog gjort STASI grönt av avund, om de funnits kvar.

  Varför inte införa politiska officerare, som håller ordning på vad som sägs i kafferummen. Själv tycker jag att förslaget är värt ett bokpris. Vilken bok skall jag välja?

  SvaraRadera
 4. OBSERAVTÖREN:

  Det finns många bra böcker som skulle passa, men med tanke på temat så skulle jag föreslå Orwells "1984".

  SvaraRadera
 5. Nu ska vi inte gnälla på FM de gör sitt bästa för att med deras tilldelade 40 miljarder stimulera ekonomin.

  Ironi.

  SvaraRadera
 6. Japp !

  FM gör sitt bästa för att hålla BNP uppe & öppna arbetslösheten nere...

  FM har t.o.m lyckats sprida sina kunskaper inom detta område:

  http://www.expressen.se/ekonomi/1.1803794/allvarliga-brister-i-sidas-ekonomi

  //Skämtaren

  SvaraRadera
 7. @ Chefsingenjören

  Vilken bok skall jag välja? 1984 är OK men själv lutar jag åt något kvantmekaniskt. Hoprullade dimensioner och verkan utan orsak, du vet. Det känns mer tidstroget och FM-anpassat.

  Jag får tänka lite till och kanske får jag mer hjälp?

  SvaraRadera
 8. Kom just på att vi kan meranvända PRIO till att lotta fram en ny och tydligare ledningsorganisation för FM.

  Samtidigt kan den bemanna den föreslagna organisationen med individer som befrämjar öppenhet och som samarbetar, är ärliga och visar förtroende för personalen.

  Kanske människor som är resultatinriktade och som skapar och leverar resultat på ett tydligt sätt.

  Det är ju viktigt att ge och ta ansvar men även att ha förmågan att kräva detta av andra, så även detta bör PRIO ta med i sitt sökande efter lämpliga individer.

  Måste erkänna att jag fuskat och plankat ett och annat. Är jag olämplig som officer och en dålig människa?

  Nej tack, inte fler böcker om jag får be.

  SvaraRadera
 9. @ OBSERVATÖREN: Nu vet jag! Jag håller precis på och klämmer mig igenom "Endless Universe, beyond the Big Bang" av Paul J Steinhardt och Neil Turok. Sammanfattningsvis handlar det om beviset för att Big Bang är en återkommande händelse, d.v.s. allt händer om och om igen. Lite grand som FM omorganisationer med andra ord.

  Filosofer har haft denna syn till och från genom århundradena, men baserat detta på det omvända synsättet. Det finns ett fixt antal olika tankar och händelser vilket innebär att förr eller senare måste allt återupprepas.

  Denna bok borde vara obligatorisk läsning vid FHS så att inte alla nyutexaminerade överstelöjtnanter tror sig hittat på något nytt. I stället bör mer historia studeras så att man lär sig av misstagen.

  Förespråkarna av PRIO borde med andra ord studera ORION m.fl. fiaskon och fundera på vad det var som gjorde att dom gick åt pipan. Ett antal gemensamma faktorer finns dock.

  - Man försöker göra ett stort övergripande system i stället för system av system som kan kopplas ihop via slutna gränssnitt och brandväggar.

  - Man tittar på civila lösningar som nästan aldrig behöver ta hänsyn till organisationer som MUST.

  - Man låter systemet styra behoven i stället för tvärtom.

  En gång i tiden när jag läste optimeringslära och algoritmer så lärde jag mig begreppet Ordo, d.v.s. hur komplext ett system kan vara för att ha en tekniskt realiserbar lösning. Ordo (n2) var oftast omöjligt att lösa om datamängden steg, medan Ordo(n*log[n]) gick att lösa i de flesta system.

  En enkel designregel gäller därför för alla tekniska system. KISS - Keep It Simple, Stupid!

  SvaraRadera
 10. Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.

  SvaraRadera
 11. Men hur faan kan det rutinmässigt komma kommentarer ifrån Xenofober som vill argumentera emot invandring på bloggar för försvarspolitik?

  J.K Nilson

  SvaraRadera
 12. Vad är det för skitsnack? Man bättrar inte på nativiteten med bidrag.

  En isolationistisk politik är ohållbar i dagens samhälle. Landet Sverige är helt och hållet beroende av ett sunt samspel med sin omgivning, vilket också innebär öppna gränser.

  "Demokratibloggen" va? Ungefär lika demokratiskt som Demokratiska republiken Kongo?
  Gängse är att företeelser som är demokratiska inte har det i namnet.

  SvaraRadera
 13. @ Chefsingenjören

  Mycket kommer PRIO att klara av, men nativiteten får nog skötas manuelt, om man säger. Själv är jag beredd att anmäla mig för avelsuppgifter, givetvis i nationens intresse ;-)

  Kul att du nämnde det, för själv är jag mitt uppe i "Big Bang" av Simon Singh. Tiden med Big Bang i FM har vi nog inte råd med längre. Lite Bang för mycket pengar. Vi måste ju ha råd med våra stödsystem också.

  En kollega sa en gång; Jag tror inte på Gud, jag tror på vetenskapen. Vad tror då vetenskapen, tänkte jag och satte fart för fem år sedan och på den vägen är det. Bokhyllor och nattduksbordet fulla av böcker, astronomi, fysik, kemi och annat. På gränsen till ren nörd. Den bok du nämner får jag skaffa. Tack för tipset.

  Jag skall kröka en integral för dig vid tillfälle, chefsingenjören.

  Nu kanske du förstår varför jag avsäger mig fler böcker.

  SvaraRadera
 14. @ J.K: Invandrarfobikerna tas bort med jämna mellanrum från denna blogg. Särskilt när dom lägger in bidrag i diskussioner som är helt utanför ämnet.

  @ Anonym 11:52: Demokrati är ett ord som ofta används av organisationer/länder som inte vet vad ordet betyder. DDR och Nordkorea är tydliga exempel.

  SvaraRadera
 15. @ OBSERVATÖREN: Det enda sympatiska som Nazismen lyckades ta fram under sitt kortvartiga tusenåriga tredje rike var begreppet "Kraft durch Freude".

  Om det finns några trevliga singelflickor som har tycke för tunnåriga, lätt överviktiga ingenjörer så får dom gärna kontakta mig... :-)

  SvaraRadera
 16. Spanar'n !

  Prova en finlandsfärja. Börja med UTS m.a.p. relavanta mål. Därefter LOK lämpligt mål. Fortsätt med IDA (individ).

  Behöver Du sedan hjälp med själva bekämpningen så har har jag fortfarande kvar några 13,5 SRAK som sällan blir blindgångare.... ;-)

  //Bombar'n

  SvaraRadera
 17. Bombar´n:

  Som spanare så följer jag den gamla goda taktiken med enskilt uppträdande. Jag kommer dock att lämna rapport i form av de 5 S:en.

  SvaraRadera
 18. Spanare...ha!
  Stund
  Ställe
  Styrka
  Slag
  Sysselsättning
  Symbol
  Sagesman
  Summa sju S
  Så det så!
  Sade en gammal MÖP :-)

  SvaraRadera
 19. Spanar'n !

  Bryr mig inte så mycke' om det är fem eller sju S. Det viktigaste är att Du så snart Du är tillbaka i BasC sänder in FÖRAP (& ev. UNDRAP) med bedömd verkan i målet. Är Du osäker så får Du väl göra omtag och resultatfota med kamera 2 & 4 ... ;-)

  Bombar'n

  SvaraRadera
 20. @ OBSERVATÖREN: Bara på gränsen till nörd? Så kan vi inte ha det. På denna blogg debatterar endast nördar och MÖP:ar. För full nördstatus rekommenderar jag följande böcker "The Physics of Star Trek" och "Beyond Star Trek" av Lawrence M. Krauss

  @ Anonym 02:22: MÖP eller inte, men inte tillräckligt gammal. När jag i stenålder flög spärrballong var det 5 S och RASSOIKA som gällde. Möjligtvis kunde man vid behov slänga in ett sjätte S i form av Sammansättning. Sagesman är lite svårt att notera i Mach 1... :-)

  SvaraRadera
 21. @ Chefsingenjören

  Inte bara nördig, utan även sviktande minne. Lite av tankarna om ett pulserande universum och även möjligheten av parallella diton läste jag om i De sista tre minuterna av Paul Davies, kom jag på efter att ha grävt lite i bokhögarna.

  Huvudtemat är ju annars The Big Crunch, en motsvarighet till PRIO fast i Rymden.

  Fast i grunden är det nog termodynamikens andra lag som styr. I alla fall kan det kännas så när man harvar i FM-vardagen; ett långt gånget energiförfall.

  SvaraRadera
 22. Chefsingenjören:
  Hm, då måste jag nästan ställa den viktiga konfessionella frågan: TNG eller TOS?

  SvaraRadera
 23. Finns bara ett svar på den frågan, TNG så klart!

  SvaraRadera
 24. Hmm...
  Observatörens uppdragande av termodynamikens andra grundlag får mig att fundera på om det inte är den som applicerats som idiom för Försvarsmaktens personalhantering?
  Att det blir svårare att återanvända personal för varje gång de nyttjats?
  Därför misshandlas personal så att nya kan rekryteras.

  SvaraRadera
 25. TOS eller TNG. Det är som att välja mellan att ta Bernaisesås eller räksallad på hamburgaren. Klart man tar både och :-)

  Extra av allt!

  SvaraRadera