fredag 18 december 2009

Sverige deltar i Irakkriget? (uppdaterad)

HAW - Heavy Arlift Wing på Pápabasen i Ungern har gjort debut i Irakkriget. Därmed så har indirekt även svenska soldater gjort så eftersom 25 svenska officerare tjänstgör inom HAW och den ställföreträdande chefen för HAW också är svensk.

För en vecka sedan transporterade HAW ned svenska stridsfordon 90 till det svenska förbandet i Afghanistan. Därmed har man redan varit insatta i de två stora insatserna för USA.

Frågan är hur länge Sverige kan anses vara utanför NATO? Den kanske mer intressanta frågan är; när kan Sverige anses som delaktiga i Irakkriget? När en svensk tekniker skruvar på ett flygplan som sedan skickas till Irak, när en svensk lastmästare packar ett flygplan som skickas till Irak, eller när en svensk besättningsmedlem flyger ett flygplan till Irak?

Uppdaterad 09-12-29, 11:05
Tolgfors skriver idag på sin blogg om "svenska" C-17 som nu är i Sverige för att frakta Stridsfordon 90 till Afghanistan. Jag tycker HAW/SAC är en utmärkt idé och skulle gärna se något liknande för lufttankning, ersättning av våra Tp-84 samt flygskola.

Men det Tolgfors inte säger ett ord om är kopplingen mot NATO och att C-17 kommer att användas vid insatser som Sverige officiellt inte tar del i som t.ex. Irak.

4 kommentarer:

 1. "Policy without politics" är formeln för Sveriges relation med Nato.

  Deltagande i konkret verksamhet går det att få ett blocköverskridande konsensus om. Men anledning till samarbetet vill mycket få tala om.

  Vi betalar gärna medlemsavgiften till föreningen, bara vi slipper bli medlemmar och sitta på årsmöten och rösta.

  SvaraRadera
 2. ....eller när svenska officerare (dock tjänstlediga och utlånade till industrin) opererar försvarsmaktens materiel (även den utlånad till industrin och utleasad) i Irak. Minns nyhetssaändning från invasionen av Irak då nyheterna visade mtrlen inzoomad....så nog deltar vi alltid och har gjort redan från början av Irakkriget.

  SvaraRadera
 3. Det är knappast någon hemlighet längre...

  http://www.dn.se/nyheter/sverige/regeringen-har-inget-ansvar-for-utlaning-av-radar-1.457256

  SvaraRadera
 4. Jag undrar om dom fått någon av dessa?

  http://www.iraqwarveterans.org/oif-medals.htm

  Sedan givetvis om dom fått tillstånd att bära dom på uniformen...

  SvaraRadera