Insatsen i Afghanistan motiveras dels med att öka säkerheten i världen för att Al Qaida finns i landet. Men om det vore den enda anledningen, varför ökar vi inte med insatser i Pakistan, Jemen, Somalia eller Indonesien där Al Qaida är mycket aktiva. Eller varför inte i Birmingham?
Den andra anledningen till vår närvaro är för att ge möjlighet till humanitär hjälp. Men varför ska alla länder ställa upp i samma insats? Borde vi inte sprida på gracerna en smula?
Ett land som omvärlden definitivt borde gripa in i innan det är försent är Zimbabwe. Robert Mugabe håller på att driva ner landet i en avgrund som det kommer att ta mycket lång tid att ta sig ur från. En slags omvänd rasism har införts där de vita farmägarna fördrivs ut ur landet. Zimbabwe var tidigare "Afrikas kornbod", men får nu importera mat och i många områden förekommer svält. De före detta soldater som tar över de vita farmarna är helt enkelt inte utbildade att sköta storskaliga bondgårdar och produktionen sjunker därför katastrofalt. Lösningen är inte att göra sig av med de vita utan möjligtvis att fördela inkomsterna från produktionen på befolkningen.
Sida har nu problem att få fram stödet till befolkningen i Zimbabwe. Borde vi inte skicka ner trupp till Zimbabwe för att liksom i Afghanistan säkra de civila insatserna?
Problemet med länder liknande Zimbabwe som är på väg utför är att dessa kommer i framtiden att bli perfekta rekryteringszoner för organisationer liknande Al Qaida. Det gäller att göra en insats nu innan det går helt åt pipan. Det kommer att bli mycket dyrare, svårare och ta längre tid om ett nytt Rwanda inträffar i Zimbabwe.
När jag var nere i Soweto i våras så syntes tydligt effekterna av läget i Zimbabwe. Kåkstäderna som den sydafrikanska regeringen försöker byggas bort töms i och för sig på fattiga sydafrikaner. Men i stället så hyrs skjulen ut till fattiga Zimbabwier. Med andra ord kommer slummen aldrig att försvinna. Zimbabwiska sedlar på flera miljarder går att köpa som tavlor. Man ser helt klart likheter med Tyskland under depressionen. Vad kan en ny stark ledare ställa till med? Faran för inbördeskrig är mycket stor.
Sverige var mycket aktiva att stödja Mugabe i hans kamp att införa demokrati i Rhodesia. Var är alla dessa människor nu som stödde Robert Mugabe på hans väg upp? Borde vi inte ta vårt ansvar att göra oss av med Mugabe när vi i Sverige trots allt har en stor del i att han kom till makten? Vi har ett samarbete militärt med Sydafrika i och med försäljningen av Gripen. Borde vi inte utöka det till en gemensam insats i Zimbabwe? Sydafrika har trots allt viljan att ta ett ansvar för demokratiuppbyggnaden i Afrika. Tyvärr så har ANC gamla band med Robert Mugabe och liksom Sverige ett par lik i garderoben som gör att det blir svårare att ta sitt ansvar då man först måste erkänna sina misstag. Vi kanske behöver en ny Olof Palme som piskar upp lite stämning i sveriges befolkning för att vara mer solidariska med omvärlden?
Uppdaterad 09-12-28, 11:29
USA tänker nu sätta press på Jemen att slå ut Al Qaida som har ett starkt fotfäste i landet. Med starkt så innebär det ett 100-tal Al Qaida aktivister samt en befolkning som inte tar avstånd mot islamistiska läror.
Det är inte första gången som Jemen ställer till problem för USA. Kom ihåg bombningen av USS Cole som var en del av upptrappningen inför anfallet på Afghanistan och så sent som förra året så sprängdes den amerikanska ambassaden i Jemen.
lördag 26 december 2009
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
Morgan Tsvangirai är Zimbabwes premiärminister och han kan bli något.
SvaraRaderaJo jag vet inget om vilken politik han för eller något sådant MEN jag vet att han har blivit grovt misshandlad, jag såg hans ansikte hans huvud med massiva bulor och dagen efter så var han direkt uppe igen och höll sina tal till folket och gjorde sin grej, det om något är imponerande. Att kunna ta rejält med stryk, skaka av det och var tillbaka dagen efter.
Utöver detta så råkade hela hans familj, hans fru och barn ut för en ”bilolycka” och trots denna enorma förlust så fortsätter han.
Mugabe är typ 75+ han kan inteleva för evigt, när han dör så kommer nog Herr Tsvangirai ta över och då kanske det blir något
Omvänd rasism? Rasism är och förblir rasism hur man än vänder på det. Dina ord om omvänd rasism är ett bevis på hur vi förutsätter att svarta bara är de som blir utsatta för rasism och att vita är de som alltid är rasisterna.
SvaraRaderaSluta att förutsätta att det bara är vita som är rasister, så har vi kommit långt i att förstå varför afrika är som det är.
@Henrik:Fullständigt medveten om detta, men jag är också medveten om vad vi svenskar klassiskt lägger in i begreppet rasism.
SvaraRaderaJag har själv kontakter nere i Sydafrika och vet hur bl.a. vita piloter slutar i Flygvapnet för att dom inte kan göra karriär längre.
Dock så skulle jag inte vilja säga att det är ren rasism, snarare ett begär att ge igen samt styrningar från de folkvalda som gått för långt åt andra hållet.
Resultatet blir dock att de forna kolonierna i Afrika blir av med sin elit samtidigt som dom inte hinner med att utbilda en ny.
Pendeln har dock alltid två ytterlägelägen och för eller senare lär den stabiliseras och det lär enligt fysikens lagar inte bli i något av dessa två.
Zimbabwes tillstånd är det ultimativa tillståndet på Göran Persson och Thomas
SvaraRaderadrömvärld och tillika fantasifoster. Frågan är var på skalan dom befinner sig.
Det som tvingar fram en militär närvaro i Afghanistan är frånvaron av en etablerad stat. I både Pakistan och Jemen finns en stat att samarbeta med/sätta press på för att bekämpa AQ.
SvaraRaderaZimbabwe är Sydafrikas problem mer än någon annans och om Zuma vill tvinga Mugabe att avgå behöver han inte ta till militära maktmedel. Det räcker med att införa riktade sanktioner och sluta ge honom diplomatiskt stöd i AU och FN.
Om jag leker Nostradamus för ett ögonblick så så ser jag att det blir Afrika som blir fokus för de internationella insatserna när vi drar ner i Afghanistan om några år.
Kongo och Östafrika kommer att vara kaotiska nog att suga upp alla krishanteringsresurser i årtionden framöver, så det blir nog inte många västerländska soldater över till att hålla ordning i Zimbabwe.
Om det blir några expeditionära resurser över så behövs de i reserv om det hettar till i Nigeria.
Nu ska jag bara formulera om det så diffust och heltäckande som möjligt på ett obskyrt versmått...