torsdag 29 oktober 2009

Klockan tickar ned (Uppdaterad)

Valomgång två i Afghanistan närmar sig. Med den också det ökade våldet. Igår så genomfördes två stora attacker, en i Pakistan som kan påverka striderna till ISAF:s fördel, men en i Kabul som definitivt visar vad ISAF har att vänta den närmaste tiden.

Jag har i ett par inlägg diskuterat fördelar respektive nackdelar med de två strategierna att möta hotet från Al-Qaida och talibanerna:

- CT - Counter Terrorism. Förespråkas av bl.a. Rory Stewart. Innebär minskad truppnärvaro i Afghanistan och en fokusering av insatserna mot Al-Qaida.
- COIN - COunter INsurgency. Förespråkas av General McChrystal som leder ISAF och OEF. Denna strategi har också antagits av NATO. Innebär ökad truppnärvaro och en fokusering på att minska rekryteringen till framför allt talibanerna.

Vilket val Obama tänker göra är i dagsläget inte helt klart. Se föregående diskussion om detta.

Det värsta som kan bli resultatet av valomgång två är att afghanistan bryter ihop i ett rent inbördeskrig. Jag tror dock inte att det kommer att inträffa. Anledningen är helt enkelt att vår närvaro enar de olika afghanska rörelsern fast åt olika håll. Karzai förstår att han sitter vid makten enbart tack vare vår närvaro. Åker ISAF ut så lär han bli ett huvud kortare inom kort. Talibanerna å andra sidan slår hårdast mot USA och ISAF eftersom även dom vet att skulle dom gå för hårt åt Karzai så skulle dom tappa all rekrytering och den skulle i stället gå till Afghanska armén.

Tvärr är den afghanska armén långt ifrån det stöd den borde vara. Framför allt korruptionen och det dåliga ledarskapet innebär att dess effektivitet är mycket låg. Det innebär att nu när våldet ökar så är det fortfarande ISAF som kommer att få bära det tunga lasset. Det kan bli en jobbig tid för svenskarna i Mazar-i-Sharif fram tills dess att vintern kommer och stridsaktiviteterna brukar gå ner.

Uppdaterad 09-10-29. 19:47
De svenska trupperna fick idag hjälp av stridsflyg vid en insats. Flera av motståndarna dödades, dock inga civila. Det skulle vara mycket intressant att veta om den leddes av en svensk FAC - Forward Air Controller? Många förespråkar insatser med enbart marktrupper, samtidigt som våra marktrupper tycker att det är rätt så skönt med flygunderstöd de gånger det behövs.

COIN strategin innebär minskad användning av stridsflyg för att minska risken för att skada civila. Bra ur en folksrättslig synpunkt, men det innebär att våra marktrupper får ta större risker.

Läckor från Obamas ledning indikerar att USA överväger ett mellanting mellan CT och COIN strategierna, med fokus på att skydda städerna. Jag skulle vilja påstå att det liknar mycket det som Hoh föreslog. Mazar-i-Sharif där de svenska styrkorna håller till kommer i så fall att bli en av ca 10 skyddade städer.

Uppdaterad 09-10-30, 10:11
Den socialdemokratiska partikongressen ska i närtid besluta om (s) politiska vilja om bl.a. insatsen i Afghanistan. Johan Büser, internationell ledare i SSU:s förbundsstyrelse skriver i ett inlägg på Newsmill att (s) måste ta sitt ansvar eftersom det trots allt var (s) som 2002 ursprungligen bestämde att Sverige skulle deltaga i insatsen.

Tyvärr verkar det finnas många inom (s) som när det kommer till kritan inte vill visa internationell solidaritet. Bl.a. Thage G Peterson sprider direkt desinformation om Sveriges rätt att deltaga i Afghanistan.

Inse fakta: Vi är där, har påbörjat vårt jobb och vi kommer att vara där i många år framöver. Det finns behov av en koordinerad civil-militär insats, men säkerhetsläget måste förbättras. Sedan finns det helt klart utrymme att debattera HUR vi går vidare. Där har jag själv många åsikter.

Uppdaterad 09-10-30, 11:01
(s) kongressen sa till slut ja till fortsatt insats i Afghanistan. Det dyker dock upp en hel del konstiga åsikter:

Sverige är indraget i USA:s krig mot terrorism efter 200 år av fred. Åtta år av krig har inte hjälpt folket i Afghanistan. Tvärtom. Åtta år av krig har inte befriat kvinnorna. Tvärtom, sade Maj Britt Theorin, ombud från Stockholm.

Det afghanska folket har det kanske inte mycket bättre än under talibanerna, men kvinnorna har fått betydligt ökad frihet.

Ilmar Reepalu, kommunalråd i Malmö, menade att det svenska deltagandet i Afghanistan är väldigt långt ifrån det Olof Palme stod för.

Detta är nog en idealiserad bild av Palme som tyvärr många har. Samtidigt som han var inblandad i fredsförhandlingar i Indien så sålde Bofors sina kanoner med tillhörande mutskandal. Samtidigt som han kritiserade USA i Vietnam så sålde Sverige vapen till både USA och Australien, bl.a. den svenska storsäljaren Carl Gustav.

2 kommentarer:

  1. Mycket intressant, jag har skrivit om detta - fast inte så analyserande, utan mera ur ett "populär"-politiskt perspektiv. Jag anser det viktigt att inte den här diskussionen släpps till "bombhöger" eller "dårvänster". För vad i h-e ska hända med folket som lever där?

    SvaraRadera
  2. CAS insatsen leddes av en svensk och flygplanet var en amerikansk B-1 som släppte totalt 10 bomber

    SvaraRadera