söndag 6 juni 2010

Bloggar är bra (uppdaterad)

Jag vill bara lyfta fram det här inlägget på FS18 anhörigblogg. Anhöriga till de som varit på missionen har fått tycka till om nyttan av att få mer eller mindre ocencurerade fakta från missionen.

”Det har varit bra att soldaterna själva har bloggat. Det är tredje gången våran anhörige är iväg. Jämfört med de tidigare så har man mer koll på läget och det känns inte lika tufft att vara hemma.”

Slutsats: Bloggandet fyller en funktion och FM borde därför ha en ocencurerad blogg eller diskussionsgrupp på sin hemsida. Visst kommer det att smyga fram oönskade saker, men deltagandet från personalen i förändringsprocessen kommer att öka kraftigt. Dessutom kommer insynen (och därmed också den demokratiska folkförankringen) att öka. Både politiker och civila borde kräva detta. Vem vet det kanske t.o.m. går att påverka något?

Uppdaterad 10-06-15, 17:52
Bloggar är bra, men bloggande behöver nödvändigtvis inte vara det samma. För en polis så gäller det att inte ge poliskåren ett dåligt rykte.

Han skrev till exempel att en psykiskt instabil kvinna han mött i tjänsten hade "kåtslag", att han skakat hand med en död man som hängt sig och då fått kollegorna att skratta, och att han och en manlig kollega hade "ollat" en polisbil, det vill säga tryckt sina könsorgan mot inredningen i en polisbil innan de kvinnliga kollegorna skulle åka i den.

När polisledningen via en tidning fick upp ögonen för bloggen menade polismannen att allt bara var påhittat och avsett som ett skämt.


Nja, det var nog inte bloggandet som gjorde att han förlorade jobbet. Med den inställningen har han nog ingenting i poliskåren att göra.

3 kommentarer:

  1. På den tiden vi hade en bataljon i Kosovo lades det ut dagliga notiser på mil.se om vad som hände i området, samt några större artiklar per vecka. Då hade man visserligen flera PIO, men att knåpa ihop en sammanfattning på ett par rader borde ju inte vara så svårt. Vet att mina anhöriga uppskattade det, även om det egentligen inte var så mycket innehåll.

    Notiserna samlades dessutom i minnesboken, vilket gör det lättare att gå tillbaka och se när saker och ting hände och i vilken ordning i förhållande till varandra. Med åren så blir ju minnet mer och mer grumligt så man kan behöva hjälp att minnas rätt.

    SvaraRadera
  2. Det senaste numret av Försvarets Forum (nr 5 2010) har en intressant artikel om Försvarsmaktens syn på sociala medier.

    Direktiv för hur Försvarsmaktsanställda ska hantera dessa sociala medier är på G. Ska bli mycket intressant att läsa!

    SvaraRadera
  3. Ibland kan bloggar få en annan funktion äv vad som tänkts.

    http://atwar.blogs.nytimes.com/2010/07/02/death-on-facebook/

    http://www.facebook.com/group.php?gid=103342226381153

    http://handfulofdust.net/

    SvaraRadera