onsdag 9 juni 2010

Vem får rätt?

Jag satt och läste DN och studsade till när jag såg värnpliktsrådets undersökning om ungdomars intresse för frivillig militär tjänstgöring.

Resultatet av undersökningen är uppseendeväckande. Endast en av tio tillfrågade säger sig vara mycket intresserad av att genomföra den frivilliga grundläggande militärutbildningen. Mer än en tredjedel av dem som säger sig vara intresserade av att tjänstgöra som anställd soldat skulle inte acceptera de villkor som kommer att gälla.

Det intressanta är att Tolgfors har på sin blogg dragit helt motsatta resultat av samma undersökning.

Undersökningen visar alltså ungefär samma resultat som Pliktutredningen byggde sina resonemang på. Det finns gott intresse för Försvarsmakten och utbildning på frivillig grund.

Det är som man brukar säga, "Det finns lögn, förbannad lögn och sedan statistik". Resultatet av denna undersökning går att tolka till precis det svar man önskar.

Å andra sidan, hur många var egentligen tidigare intresserad av att göra värnplikt? Jag skulle vilja se en undersökning bland dagens officerare avseende hur många som hade tänkt sig att bli officer innan dom gjorde sin värnplikt. Kan det vara att värnplikten gjorde att fler exponerades och intresserade sig för yrken och att vi därmed fick en bredare bas på vår officerskår?

Snart så slipper vi dock förlita oss på undersökningar. De närmaste åren kommer att ge oss svaret på om det nya personalsystemet fungerar. För att säkerställa att Tolgfors får rätt så har Försvarsmakten nu dragit igång sin rekryteringskampanj. Den lär nog få ett nytt reklampris. Frågan är om den verkligen lyckas rekrytera personal?

3 kommentarer:

  1. Är det bara jag som tycker att det är konstigt att använda effekter och kulisser som från en billig b-film, alternativt cut scenes från en militär FPS, när man har tillgång till "the real thing".

    När det gäller hur framgångsrik rekryteringen blir så är min kommentar att det även i bästa fall kommer att ta mycket lång tid, och många korrigeringar, att få det nya systemet på fötter.

    Paradigmskiften är sällan smidiga. Kan vi inte vänta på SP1?

    SvaraRadera
  2. De befäl jag hade under min värnplikt på Gotland ville inte heller bli befäl. Men det krävdes inte så mycket, det var tryggt och hyfsat bra villkor helt enkelt. //P 18, 1988-89

    SvaraRadera
  3. Intressant resonomang men risken är att detta blir dyrt att realisera ty lönekostnaderna behöver hissas rejält om unga människor skall sökas sig till försvarsmakten. Så går resonemanget bland de ungdommar jag träffar.
    Därför kommer detta enl min mening komplett vansinniga personalförsörjningsbeslut att ta pengar från vårt behov att skapa beväpnade och fler förband.
    I själva verket måste ett helt nytt försvarsbeslut tas som bygger på 1. en uppdaterad närområdesanalys och beslutad kapacitetshöjning inom de ryska stridskrafterna och 2. genuin omfokusering/vilja att försvara HELA landet 3.En förbands materiel och personalplan som bygger på en operationsplan för försvar av Sverige vilket orginellt nog inte finns.
    Tjänstefel!

    SvaraRadera