fredag 14 januari 2011

Var slutar frivilligheten?

Det är lustigt att se hur begreppet "frivillighet" har fått ändrad innebörd i den svenska Försvarsmakten det senaste året.

Under invasionsförsvaret tidsera så var det obligatoriskt för män att genomföra mönstringstester för att kunna plocka ut de mest lämpade som sedan genomförde värnplikt. De män som vägrade riskerade fängelsestraff! Kvinnor har sedan 1980 haft möjlighet till frivillig militär tjänstgöring för att kunna söka anställning som officer. Ur dessa frivilliga och ofrivilliga kunde sedan Försvarsmakten välja och vraka och erbjuda de mest lämpade att fortsätta som officerare. Ett av få undantag var pilotkåren som i vissa fall påbörjade utbildning utan att ha genomfört värnplikt. De pilotaspiranter som saknade värnplikt fick genomgå en fem veckors "jägarutbildning" på Flygskolan. När man sedan väl var officer så fanns det möjlighet att genomföra frivillig utlandstjänst. I inledningen var det med andra ord ofrivilligt, men sedan övergick anställningsprocessen i frivillighet.

Nu har det mesta ställts på sin ända.

Värnplikten är borta. I stället ska man genom massiva reklamkampanjer få ungdomar att genomföra tester för att sedan fortsätta med frivillig GMU - Grundläggande Militär Utbildning. Ur denna grupp ska man sedan sortera ut GSS - Gruppchefer Soldater Sjöman, OR - Specialister, OF - Officerare och RO - Reservofficerare. När man tar anställning så innebär det numera att man samtidigt säger "Ja" till utlandstjänst och att denna i vissa fall kommer att ske när arbetsgivare så önskar, d.v.s. utlandstjänst är inte längre frivilligt på samma sätt som tidigare. För äldre officerare så genomfördes i höstas en kampanj där de som inte "frivilligt" skrev om sina anställningskontrakt fick sparken. Numera är det med andra ord frivilligt att ta anställning, men därefter så slutar frivilligheten.

Nu ska Arbetsförmedlingen samarbeta med Försvarsmakten och erbjuda arbetslösa att ta anställning i Försvarsmakten. I normala fall om en arbetslös vägrar att ta de erbjudanden som finns så riskerar han/hon att bli av med sin arbetslöshetskassa. D.v.s. det är mer eller mindre tvång att följa Arbetsförmedlingens erbjudanden. Om man ska kalla det för piska eller morot beror givetvis från fall till fall. Anställningarna i Försvarsmakten kommer dock att ses som ett specialfall där de som tackar "Nej" inte kommer att bli av med arbetslöshetskassan. Se reportage på SVT med intervju med ÖB. ÖB kommenterar detta på Försvarsmaktens hemsida:

– Arbetsförmedlingen blir vår viktigaste kanal för att möta arbetssökande från Kiruna i norr till Malmö i söder och på sikt rekrytera omkring 4000 personer varje år, säger Sverker Göranson.

Försvarsmakten ska utbilda sammanlagt 335 arbetsförmedlare över hela landet, för att öka kunskapen om vilka yrken och karriärvägar som finns. De flesta jobben är som soldat eller sjöman, men även många civila kommer att efterfrågas.

– Det är hedersamt att få inleda detta samarbete. Försvarsmakten står inför en unik förändring där värnplikt ersätts av rekrytering på frivillig grund säger Angeles Bermudez-Svankvist.


Hur gör vi med de civila arbetstillfällena? Kan det bli tvång att ta dessa anställningar? Eftersom alla Försvarsmaktsanställda ska vara beredd på internationella insatser så borde kanske även dessa genomföra GMU?

Vad händer om den frivilliga rekryteringen inte funkar? Går vi tillbaka till den ofrivilliga värnplikten, eller kan vi ta ett mellansteg med ofrivillig GMU?

SvD, DN, Expressen