fredag 14 januari 2011

Var slutar frivilligheten?

Det är lustigt att se hur begreppet "frivillighet" har fått ändrad innebörd i den svenska Försvarsmakten det senaste året.

Under invasionsförsvaret tidsera så var det obligatoriskt för män att genomföra mönstringstester för att kunna plocka ut de mest lämpade som sedan genomförde värnplikt. De män som vägrade riskerade fängelsestraff! Kvinnor har sedan 1980 haft möjlighet till frivillig militär tjänstgöring för att kunna söka anställning som officer. Ur dessa frivilliga och ofrivilliga kunde sedan Försvarsmakten välja och vraka och erbjuda de mest lämpade att fortsätta som officerare. Ett av få undantag var pilotkåren som i vissa fall påbörjade utbildning utan att ha genomfört värnplikt. De pilotaspiranter som saknade värnplikt fick genomgå en fem veckors "jägarutbildning" på Flygskolan. När man sedan väl var officer så fanns det möjlighet att genomföra frivillig utlandstjänst. I inledningen var det med andra ord ofrivilligt, men sedan övergick anställningsprocessen i frivillighet.

Nu har det mesta ställts på sin ända.

Värnplikten är borta. I stället ska man genom massiva reklamkampanjer få ungdomar att genomföra tester för att sedan fortsätta med frivillig GMU - Grundläggande Militär Utbildning. Ur denna grupp ska man sedan sortera ut GSS - Gruppchefer Soldater Sjöman, OR - Specialister, OF - Officerare och RO - Reservofficerare. När man tar anställning så innebär det numera att man samtidigt säger "Ja" till utlandstjänst och att denna i vissa fall kommer att ske när arbetsgivare så önskar, d.v.s. utlandstjänst är inte längre frivilligt på samma sätt som tidigare. För äldre officerare så genomfördes i höstas en kampanj där de som inte "frivilligt" skrev om sina anställningskontrakt fick sparken. Numera är det med andra ord frivilligt att ta anställning, men därefter så slutar frivilligheten.

Nu ska Arbetsförmedlingen samarbeta med Försvarsmakten och erbjuda arbetslösa att ta anställning i Försvarsmakten. I normala fall om en arbetslös vägrar att ta de erbjudanden som finns så riskerar han/hon att bli av med sin arbetslöshetskassa. D.v.s. det är mer eller mindre tvång att följa Arbetsförmedlingens erbjudanden. Om man ska kalla det för piska eller morot beror givetvis från fall till fall. Anställningarna i Försvarsmakten kommer dock att ses som ett specialfall där de som tackar "Nej" inte kommer att bli av med arbetslöshetskassan. Se reportage på SVT med intervju med ÖB. ÖB kommenterar detta på Försvarsmaktens hemsida:

– Arbetsförmedlingen blir vår viktigaste kanal för att möta arbetssökande från Kiruna i norr till Malmö i söder och på sikt rekrytera omkring 4000 personer varje år, säger Sverker Göranson.

Försvarsmakten ska utbilda sammanlagt 335 arbetsförmedlare över hela landet, för att öka kunskapen om vilka yrken och karriärvägar som finns. De flesta jobben är som soldat eller sjöman, men även många civila kommer att efterfrågas.

– Det är hedersamt att få inleda detta samarbete. Försvarsmakten står inför en unik förändring där värnplikt ersätts av rekrytering på frivillig grund säger Angeles Bermudez-Svankvist.


Hur gör vi med de civila arbetstillfällena? Kan det bli tvång att ta dessa anställningar? Eftersom alla Försvarsmaktsanställda ska vara beredd på internationella insatser så borde kanske även dessa genomföra GMU?

Vad händer om den frivilliga rekryteringen inte funkar? Går vi tillbaka till den ofrivilliga värnplikten, eller kan vi ta ett mellansteg med ofrivillig GMU?

SvD, DN, Expressen

14 kommentarer:

  1. Arbetsförmedlingen och Försvarsmakten i skön symbios! Kunde man inte göra dokusåpa av det här? Fawlty Towers möter Javisst, Herr Minister möter Ullared, det kan inte bli annat än succé.

    SvaraRadera
  2. Något jag väntar på med morbid nyfikenhet är hur man skall fylla alla de där tjänsterna som plikten lyckades bemanna med unga män som sannolikt aldrig skulle fundera över att ta anställning som militärer, ens ett par år. Tolkar, tekniker, stabsassistenter, underrättelseassistenter, signalspanare, etc. TolkS har varit proaktiva och utbildningen kommer nu bli RO, men alla de andra, inte fullt så glamorösa tjänsterna, hur blir det där? Jag antar att de kommer bli SO-tjänster och kommer då inte längre fyllas av blivande KTH:are eller Pol Mag:ar. Kanske blir det bättre i slutänden - vi får fackkunskap och rutin på tjänsterna istället. Vad tror ni andra?

    SvaraRadera
  3. Sverige är förvisso alltjämt ett nordiskt land, men vi är INTE som Danmark, Finland och Norge längre ett värnpliktspraktiserande land. Nordiskt samarbete är fortfarande bra och önskvärt, men det räcker kanske inte för att lära av omvärlden?

    I vartfall i formell mening och därmed i juridisk mening har vi numera mer gemensamt med Nederländerna, Storbritannien och från halvårsskiftet också Tyskland än vad vi med avseende på personalförsörjning har med våra nordiska grannländer.

    - NORDEFCO kan säkert användas för kunskapsöverföringen av svenska lärdomar om en "All Volunteer Force" till våra nordiska grannländer.

    SvaraRadera
  4. Oj oj oj,
    Jag ser framför mig ett scenario där den ofrivilligt arbetslöse och avskedade officeren blir anvisad arbete som soldat i utlandstjänst. Utan att ha möjlighet till att i förväg veta villkor och försäkringar kring sitt nya arbete.
    Som sagt - Tar man inte av arbetsförmedlingen anvisat arbete så riskerar man ju att bli utan arbetslöshetsersättning.

    Förmodligen blir det inte så här men jag har inget förtroende för min arbetsgivare länge, och jag känner att jag snart kommer att vara utan arbete trots att jag tvingades skriva på det frivilliga avtalet utan avtal. Och trots att jag djupt i själen är officer och ställer upp för mitt land.

    Hjulet rullar runt...


    PS. Tack Björn, för att du är den du är. Tack för att du belyser din, min och våra stackars kollegors arbetsmiljö och situation. Synd jag inte tidigare följt din blogg. Tråkigt att vi alla som ändå i grunden är positiva till utlandstjänst hamnar i rävsaxen

    Officer i gungfly,
    (fortfarande anställd)

    SvaraRadera
  5. Inställer helt med ovanstående i det att det skall bli spännande att se utvecklingen när vakanserna ökar i antal.
    Däremot tycker jag att det mest intressanta med SVT:s inslag var att se att att ÖB fortfarande finns! Under den senaste tidens turbulens har det varit märkligt tyst från myndighetens främsta företrädare.

    SvaraRadera
  6. Jag tycker att det är bra att Arbetsförmedlingen utbildas för att stimulera rekrytering till Försvarsmakten. Det är ju inte så att tjänster i FM kommer att påtvingas olämpliga!

    Eftersom officerare tidigare har kunnat kommenderas utrikes på tjänsteresa är det inte några ofantliga förändringar som står till buds och det är väl rimligt att alla omfattas av samma krav, oavsett grad?

    SvaraRadera
  7. @medelåldersmannen

    Är du säker på att det inte var en halvfigur du såg....?

    SvaraRadera
  8. @cynisk

    Ja - det blir säkert bra att på ett av skyttekompanierna i Afghanistan ha en tvångskommenderad kompanichef. Han har säkert rätt fokus....

    ...eller varför inte tvångskommenderade till OMLT - ger säkert Afghanerna ett bra intryck...

    Få tycks begripa att det är människor av kött och blod i "potten". I Afghanistan skjuts det inte lösplugg och bomberna är riktiga. Att bara överväga att tvångskommendera individer som saknar motivation och har fokus på helt andra saker än att lösa uppgiften är fullständigt hål i huvudet. Nu är avser jag i första hand inte den tvångskommenderade utan de individer som påverkas av dennes beslut. Följderna kan bli katastrofala!

    Hur gör man sedan om det visar sig att den som tvångskommenderats visar sig totalt inkompetent för sin befattning? Ska vederbörande skickas hem och ny officer tvångskommenderas? Är inkompetens laglig grund för uppsägning?

    Afghanistan är inte en "utrikes tjänsteresa" utan så nära krig man kan komma utan att ta ordet i munnen.

    Lägg sedan till att inte ens minimikravet för anständighet från arbetsgivarens sida är uppfyllt - med detta menar jag försäkringsfrågan och omhändertagande av skadad personal.

    Tyvärr är det nog inte långt borta med första tvångskommenderingen. LedR hotade på sin EMIL-sida innan jul med tvångskommendering till en OMLT-befattning om ingen sökte, och jag vill minnas att det damp ner en skrivelse precis innan julledigheten där det var en mängd befattningar för kaptener och majorer som var vakanta - ingen var tydligen intresserad och hade sökt...

    Nu är jag inte så negativ som det verkar. Jag är full av tillförsikt och framtidstro - fullständigt övertygad om att katastrofen som lurar runt hörnet kommer att ha briserat innan årsskiften med de konsekvenser detta får. Förr eller senare kommer alla att se att kejsaren är naken...

    SvaraRadera
  9. Kejsaren har redan tappat sina kläder sedan länge, det vet alla som har inblick i "Firman".
    Frågan är hur och när det kollapsar även officiellt och då pensionerade (i nuvarande FML) kommer kasta bajs och skylla på varandra.

    I min spåkula, som hittills inte varit så felaktig, ser jag hur FM kommer pressas in i devisen "beggars can't be chosers".

    Värnpliktsystemet var bra skit, och jag gissar att både en och annan kommer inse det för eller senare.

    SvaraRadera
  10. Fast det där med tvångskommenderade som saknar motivation måste ju vara något som försvinner i och med att ny personal rekryteras som har förutsättningarna klara för sig från start. För ingen skulle väl påstå att personal från andra länder som har yrkesrméer är "tvångskommenderade" till t ex Irak och Afghanistan. Ingen gillar ju att behöva åka ut i krig, men det är det yrkesval man gjort.

    SvaraRadera
  11. @Trident
    Jag säger inte att kommenderingar är bra utan att det även tidigare funnits möjlighet för FM att skicka folk över hela världenmot deras vilja. Det har använts sparsamt.

    När det gäller tjänsten i Affe som du refererar till verkar det ha funnits gott om Lt och några kaptener som sökt men det tycks ha varit värre med frivilliga Övlt.

    SvaraRadera
  12. FM kan ju alltid hemligstämpla handlingar beträffande kommenderingar i 70 àr! Exempel är HMS Furusunds loggbok/besättningslista fràn september 1994! Det var dà förfallet verkligen började.

    SvaraRadera
  13. Det går visst inte sådär helt lysande med rekryteringen av kanonmaten:

    http://www.svd.se/nyheter/inrikes/3000-soldater-fattas-till-nya-forsvaret_5869401.svd

    SvaraRadera
  14. Fantastiskt. Sverige står idag utan ett nationellt försvar. Och landets överbefälhavares kommentar är:

    "Det är ett antal saker som måste falla på plats. Vi justerar efter hand som resan går."

    Någon har talat om ett operettförsvar. Jag tycker nog det är mer Stefan och Krister.

    SvaraRadera