
Beredskapspolisen bildades 1986 för att kunna rycka in vid större polisiära händelser och när den vanliga polisen behöver höjd beredskap.
Styrkan är utbildad för att reglera trafik, utrymma och bevaka avspärrade områden, leta efter försvunna personer samt gripa misstänkta gärningsmän.
Sedan 1991 har beredskapspolisen kostat minst 200 miljoner kronor. Bara i år beräknas kostnaden för utbildning och utrustning för styrkan uppgå till drygt 20 miljoner kronor.
Trots de höga kostnaderna för att hålla styrkan har den bara kallats in två gånger på 19 år. Dels vid en ambassadbevakning 1991, dels i arbetet efter stormen Gudrun 2005.
Det finns många likheter mellan beredskapspolisen , NBG och andra militära beredskapsförband. Framför allt den politiska tveksamheten att använda det som man investerat stora pengar i. Polisen har dock börjat ta förnuftet till fånga. När ska FM börja tänka själva? NBG 11 blir ett slutgiltigt bevis för om detta verkligen är FM framtid. Om det dyker upp situationer liknande Georgien eller Haiti under vår beredskapsperiod och vi inte använder oss av de resurser som vi trots allt utbildat och betalar beredskapslön för så måste vi tänka om.
Det är bra att vi har insatsförband i beredskap, men frågan är om vi verkligen behöver de stående förbanden eller om det inte är bättre med att sätta upp förband vid behov? Ofta tar ändå de politiska besluten så pass lång tid att det i kombination med den tid det tar att förbereda även ett insatsförband för ett visst operationsområde inte innebär någon större skillnad jämfört med att sätta upp ett nytt förband. Se i stället till att de ordinarie förbanden är så pass välutbildade och välmotiverade att det är lätt att rekrytera ett förband snabbt! Dessutom så är det sällan att det vi utbildat våra beredskapsförband för verkligen är det som efterfrågas när det kommer till kritan. Amfibiekåren fick åka till Tchad och åka omkring i stridsfordon i öknen, vilket är långt ifrån den skärgårdsmiljö som dom egentligen stod i beredskap för.
De pengar som idag används för ersättning till beredskapsförbanden borde i stället användas till att säkerställa att fler förband är välutbildade och kan snabbt åka ut vid behov. NBG 08 innebar att en stor del av utbildningsverksamheten i övriga Försvarsmakten lades ner under 2008. Jag hoppas att detta inte kommer att återupprepas under 2011...