lördag 28 november 2009

Lussebullen är hotad

I morgon är det 1:a advent och dags att börja baka lussebullar. Men när jag begav mig till den lokala Ica handlaren för att köpa saffran så fick jag en chock. 40 kronor för ett halvt gram! Den där lilla ynkans fyrkantiga papperspåsen kostar mer än motsvarande påse med vitt pulver på Sergels torg. Hemmafruar stjäl i butikerna och det står lite här och där i mörka gränder män med långa rockar som dom viker upp för att visa smakproven på det Iranska guldet för suktande spekulanter.

Anledningen till prishöjningen är att Krokusblommorna inte trivdes i det kalla klimatet i Iran och årets skörd har blivit mycket mager.

Dags att hitta på alternativa lösningar. I Afganistan är den mest inkomstbringande växten valmo för att tillverka opium. Försök har gjorts att få bönderna att odla alternativa produkter som t.ex. potatis, men dom tjänar helt enkelt för lite på det. Nu läggs i stället saffran fram som ett förslag. Det odlas redan på gränsen till Iran med stor framgång. Mycket bra förslag! Det får två effekter. Dels så stryper det talibanernas inkomster från opiumförsäljningen, vilket gör att dom inte kan fortsätta stridandet och dels räddar det mitt lussebullebak. Därmed vet vi också vad FS 18 har för uppgift över julhelgen.

5 kommentarer:

 1. Iran var en av de viktigaste odlingsområdena för råopium. Det ersattes av saffran. Tog upp det med UD/SIDA för några år sen - de hånslarattade åt den enkle soldaten. Det känns som en personlig revansch nu när det börjar ta fart i Affe (det började i Herat 07, eftersom det är USA som driver kontra-narkotika så försökte jag då förklara den kulturella betydelsen av saffran...). Det är inte alls dåligt som ersättningsgröda eftersom det är en kontantgröda och dessutom personalintensivt på ett sätt som liknar opium.

  SvaraRadera
 2. Ndoprop: Saffran kan för den oinvigde låta som ett skämt, men det är som du säger en mycket bra ersättning till vallmo/opium. Med tanke på den aktuella bristen så tror jag att det finns utmärkta förutsättningar att hitta finansiärer.

  Varför inte Ica eller Coop? På så sätt skulle svenska detaljhandelföretag stödja svenska soldater i Afghanistan och samtidigt tjäna pengar.

  Jag kan riktigt tänka mig Kenneth Bengtsson, VD för Ica bre ut sig i soffan på Morgon-TV med det gula bandt på kavajen och berätta om sina satsningar på saffran och hur det har raserat talibanernas krigsekonomi och därmed lättat på trycket för ISAF. Dessutom har de afghanska bönderna fått en vänlig inställning till väst som köper deras produkter. De enda som sörjer är pundarna på plattan i Stockholm som får betala mer för sin dagliga dos heroin.

  SvaraRadera
 3. Slår ett slag för saffransemlor.

  J

  SvaraRadera
 4. J: Det bästa av två världar. Som Homer Simpson brukar säga. Mmmm, SaffffranSemmmlaaa och sedan dräggla lite lätt... :-)

  SvaraRadera
 5. Tydligen går det utmärkt att odla saffran även i Sverige. Saffranskrokusen blommar i november! www.stavfa.se

  SvaraRadera