lördag 14 november 2009

Satsning på Indien

Det svenska fokuset på militära insatser i Afghanistan har gjort att vi blir mer och mer insatta i vad som händer i dess närområde. Grannen Pakistan har en kluven inställning till om dom ska stödja eller bekämpa talibaner köper F-16 från USA. Samtidigt så diskuteras det om ett avtal med Kina för att anskaffa 36 stycken J-10. Från Sverige har man köpt Erieye spaningsflygplan. Allt detta för att skydda sig mot den store fienden, d.v.s. Indien.

Indien har samarbetat med Ryssland och anskaffat Su-30 MKI. Nu är den närmaste tiden mycket intressant med svenska ögon sett då det är dags för Gripen att träda upp på arenan och genomföra utvärderingsprov på plats nere i Indien. Tyvär så blir det med C/D versionen eftersom Gripen Demo är lite för dyrbar för utprovningen mot NG. Här är en liten reklamfilm. Hmm, Bollywood nästa för Saabs flygchef? :-)

Den här artikeln sammanfattar på ett bra sätt hur läget just nu är i den indiska anskaffningen.

Personligen så tycker jag att en affär med Indien vore intressant, men chansen är nog inte så stor. USA är trots allt USA och Indiska flygvapnet har i många diskussionsforum visat att dom inte helt litar på jänkarna. Inte minst efter den mobbning dom fick utstå efter sitt besök på Red Flag. Gripen innehåller också lite väl många amerikanska delar, inte minst motorn (även om Indien samarbetar med USA avseende F414 motor till egna projekt). Om Brasilien tycker att detta är en smula jobbigt, så är det ingenting mot vad indierna i allmänhet tycker. Jag tror att det ryska alternativet med upphottade Mig-29/Mig-35 trots allt har störst chans. Då även i en hangarfartygsversion för Indiens hangarfartyg.

Risken är att vi splittrar våra ansträngningar så mycket med insatser mot Brasilien, Schweiz och Indien, att det till slut blir varken hackat eller malet. Å andra sidan så är det just nu som det gäller om vi ska ha en chans i denna affär.

7 kommentarer:

 1. Spanar'n !

  Vi får väl hoppas att "Hönan" som har huvudrollen i denna kvalitetsfilm även har andra, för SAAB nödvändiga, kvaliteter än de som framgår i detta alster.... ;-)

  Bombar'n

  SvaraRadera
 2. Hade jag vetat om detta för några dagar sedan så hade jag haft en rolig kväll. Men den filmen kan säkert nyttjas i andra sammanhang!

  Bredbandsbolaget har just nu en provfilmningskampanj där man kan få tjänsten Voddler om man vinner! Något för vissa Saab anställda? :-)

  SvaraRadera
 3. Spanar'n !

  Lillejul är inte långt borta... ;-)

  //Bombar'n

  SvaraRadera
 4. Oproffsigt! Kunde de inte ha dubbat karln åtminstone? Helt naturligt att en svensk inte har marknadsföringsmässigt uttal. Ingen skugga på provpiloten, men marknadsföringsnissen som valde honom till rollen skulle sparkas omedelbart. Fast, risken är väl som vanligt att det är en allvetande ingenjör på Saab som har valt bort att anlita riktiga proffs. "Hur svårt kan det vara?" Taffligt blev det!

  SvaraRadera
 5. Anonym 00:34

  De flesta indier låter faktiskt ungefär likadant när dom pratar engelska, så dom kanske har anpassat sig till målgruppen?

  SvaraRadera
 6. Kan ju bli det som brukar beskrivas som "mångfald": mix av the Swedish cook i the muppet show och Peter Sellers indier med birdie nam-nam! Fast tur är det ju att stridsflygplan inte säljs med reklamfilm.
  Men visst vore det intressant med tillverkning i Indien och vidareutveckling delad med indisk industri.

  SvaraRadera
 7. Från Sukhois hemsida 2010-01-29.
  “Today we’ve embarked on an extensive flight test programme of the 5th generation fighter. This is a great success of both Russian science and design school. This achievement rests upon a cooperation team comprised of more than a hundred of our suppliers and strategic partners. PAK FA programme advances Russian aeronautics together with allied industries to an entirely new technological level. These aircraft, together with upgraded 4th generation fighters will define Russian Air Force potential for the next decades. Sukhoi plans to further elaborate on the PAK FA programme which will involve our Indian partners. I am strongly convinced that our joint project will excel its Western rivals in cost-effectiveness and will not only allow strengthening the defense power of Russian and Indian Air Forces, but also gain a significant share of the world market”, - said Mikhail Pogosyan, Sukhoi Company Director General commenting on the launch of the flight test programme.

  SvaraRadera