lördag 7 november 2009

Ett nytt amerikanskt trauma på väg? (uppdaterad)

USA förstår inte hur dödskjutningarna kunde inträffa. Enkelt, en kombination av soldater som kommer hem och avlastar sig om de fruktansvärda upplevelser dom varit med om. Den person som får ta emot allt detta vet om att han snart ska iväg. Han är givetvis rädd för att själv dö. Då klickar det i skallen. För övrigt så är dödsskjutningar på tok för vanliga i USA. För stor tillgång på vapen menar vissa. Men Michael Moore har nog rätt i sin film "Bowling for Columbine" att amerikaner helt enkelt är rädda och dagens politiker och journalism rider på den rädslan. Se bara hur man hanterar influensaspridningen i pressen. Se bara på hur SD försöker fiska röster genom att piska upp en rädsla för invandrare i Sverige.

Krigen påverkar givetvis de soldater som deltar och frågan är hur många som mår dåligt? I framtiden kommer med stor sannolikhet liknande dåd att uppträda igen, fast kanske inte inne på en militärbas utan på en hamburgerbar någonstans mitt ute i USA. Liknande erfarenheter finns från andra länder och risken finns är att det även kommer att uppstå i Sverige.

Sedan Irakinvasionen 2003 har minst 75 personer tagit livet av sig på Fort Hood, vilket är mer än på någon annan militärbas. Antalet självmord bland utlandstjänstgörande amerikanska soldater har ökat sedan trupper sändes till Afghanistan 2001.

Enligt uppgifter från marinkårens självmordspreventiva enhet, MCSPP, tog 42 marinsoldater livet av sig under årets första hälft. Motsvarande siffra för förra årets första halva var 34, och den amerikanska arméns siffror är 79 och 96 för de första halvåren 2008 respektive 2009.

Ökningarna beror troligen på att allt fler amerikaner får erfarenheter från militära konflikter, vilket är ett väldokumenterat sätt att ådra sig så kallade osynliga krigsskador. Enligt en rapport från en psykologiinstitution i Harvard i fjol ökar självmordssiffrorna dramatiskt bland krigsveteraner.

Tyvärr så kommer med stor sannolikhet invandrarfientliga grupperingar som t.ex. SD att rida på att psykiatikern var muslim och påstå att han hatade amerikaner när han ropade "Allahu Akhbar". En instabil kristen hade ropat att han såg UFO:n. En Arab som har dödsskräck ropar på sin gud. Det är snarare så att Afghanistan och Irak börjar att bli det nationella trauma som Vietnam en gång var. Det som fortfarande förhindrar är att krigen har acceptans hos den amerikanska befolkningen samt viss stöttning från omvärlden, till skillnad från Vietnam. Den dagen acceptansen försvinner finns det risk att soldaterna när dom kommer hem behandlas på samma sätt som för 40 år sedan. D.v.s. med hat från allmänheten och glömska från regeringen. Kritiken mot framför allt kriget i Irak börjar att växa i USA. Afghanistan ses fortfarande som ett svar mot 9-11.

I den dokumentär som jag inledde mitt förra inlägg med berättade en veteran att när han kom till Vietnam så möttes dom av bussar med hönsnät för fönstren. Varför? Jo, för att gerillan kastade handgranater in i bussarna. När han kom hem till USA möttes dom av bussar med galler för fönstren. Varför? Jo, för att civila demonstranter kastade sten och tomater mot bussarna.

Uppdaterad 09-11-07, 23:34
De muslimska organisationerna i USA fördömer nu attacken.

Jag vill tro att det är individen, inte religionen, som fick honom att göra det han gjorde. Det är en hemsk sak. Jag känner mig sviken. Vi är bättre än så, säger sergeant Fahad Kamal som i fjol återvände från femton månaders tjänstgörning som fältsjukvårdare i Afghanistan.

Detta är mycket bra. Dels så visar det för utomstående att dessa aktioner inte är något som predikas av den islamska läran, utan är resultatet av enstaka galningar som lyssnat på islamska terrorister. Dels så minskar det risken för att det i USA skapas ytterligare misstro mellan de olika befolkningsgrupperna. Nu gäller det att få reda på orsakerna till attacken. Var det PTSD - Post Traumatic Stress Disorder eller hade Hasan efter samtal med återvändande soldater börjat få religiösa grubblerier som lett honom in på en radikal tolkning av Islam? Som tur väl är så överlevde han och kommande förhör kanske kan sprida lite ljus på varför det skedde.

I sitt veckotal till nationen så fördömer president Obama attacken. På tisdag kommer det att hållas en minneshögtid på Fort Hood där president Obama kommer att deltaga. Fram tills på onsdag då det är Veterans Day så kommer flaggorna på alla officiella byggnader i Washington, inklusive Vita Huset att halas till halv stång.

"even as we saw the worst of human nature on full display, we also saw the best of America."

En sak vi måste hela tiden ha i åtanke är att de människor som vi trots allt är ute efter att hjälpa i Afghanistan också är muslimer! De tolkningar som predikas av Al-Qaida är inte islam. Man har t.o.m fått göra snedvridna tolkningar för att tillåta självmordsbomber då Koranen faktiskt totalt förbjuder både självmord samt att döda muslimer.

Uppdaterad 09-11-08, 11:15
USA och övriga länder inblandade i striderna i Afghanistan och Irak kommer att få lära sig ta hand om PTSD. I Vietnam var det ytterst få soldater som gjorde mer än en "Tour of Duty", två var sällsynt och tre till fyra är det mesta jag har sett. Oftast var det piloter och specialister som gjorde mer än en tur. Infanterister genomlöpte samma typ av rotation som den svenska utlandsstyrkan, d.v.s. utbildning för missionen, mission och en sakta avveckling under något år hemma i USA för att utbilda nästa mission.

I Afghanistan och Irak är det inte ovanligt med soldater som utfört mer än 10 missioner.

I Sverige brukade man inom utlandsstyrkan undvika soldater som gjort för många missioner då det brukar tyda på att dels dom saknar ett liv utanför det militära och dels att dom blivit beroende av adrenalinkicken att vara ute på mission. Inget av dessa symptom är särskilt hälsosamt i längden. Jag rekommenderar att läsa den svenska "Veteranutredningen del 2", sid 151-157 och 168-174 samt Bilaga 5.

I en undersökning som gjordes bland svenska soldater i Bosnien 1996 visade det sig att en tredledel upplevt traumatiska händelser. I krig räknar man med att 15-30% av soldaterna utvecklar PTSD. En intressant aspekt av de insatser som vi deltar i är att erfarenheter pekar på att en kombination av krigsliknande scenario och fredsliknande ROE leder till frustration hos soldaterna att dom inte har tillräckliga möjligheter att skydda sig själva och att göra ett bra arbete.

Uppdaterad 09-11-10, 07:23
Senator Libermann antyder att Hasan skulle ha kontaktat Al-Qaida före attacken. Nu skulle jag i och för sig inte använda en amerikansk senator som en särskilt pålitlig källa. Dom är inte så värst mycket bättre än våra svenska politiker när det gäller internationella frågor.

Men även om så vore fallet, vem kom först? Ägget eller hönan? Allting tyder på att Hasan gradvis gått utför stupet, men är det hans religiösa funderingar som lett till att han börjar fasa sig för att åka till Afghanistan och till viss del vara med och bekämpa sina medmuslimer. Eller är det hans motvilja att stanna kvar i försvaret och eventuellt riskera sitt liv i Afghanistan som lett till religiösa ifrågasättanden och att han därefter fått en knäpp och skjutit en massa folk?

Uppdaterad 09-11-14, 10:21
Hasan har pratat med sin advokat. Det tyder på att han börjar bli tillräckligt kontaktbar för inledande förhör. Jag hoppas att USA gör dessa förhör offentliga för att få ut informationen till anhöriga till de dödade och skadade soldaterna. Hasan kommer sedan att dömas av amerikansk militärdomstol då brottet hände inne på basen.

Enligt Galligan är Hasan förlamad och lider av ”extrem smärta” i händerna. I det tillståndet och utan juridiska ombud närvarande har Hasan fått besök av militären som delgivit honom misstankarna. Det har irriterat Galligan.

- Det jag tycker är störande är att min klient får anklagelserna mot sig när han ligger på intensivvårdsavdelning och är 24 mil från sitt juridiska ombud. Jag hålls utanför och så ska det inte vara. Jag är förbannad, säger John Galligan som inte vill gå in på sin försvarsstrategi.

Att veta om än inte förstå varför är första steget mot att kunna gå vidare efter en sådan här händelse. Förlåta Hasan är det nog ingen som kommer att göra, men misstankarna mot de övriga amerikanska muslimerna måste minskas.

Uppdaterad 09-11-23, 07:17
Hasan är förlamad, men kommer att överleva. Det innebär att han snart kommer att kunna ställas inför domstol. Med tanke på brottets publicitet, så hoppas jag att det blir en offentlig rättegång.

37 kommentarer:

 1. Militärbasen är känd för att ha det största antalet döda i Irak-Afghanistankriget.

  Jänkarna saknar insikt om kulturella motsättningar med araber. De har en tidig hypotes att gärningsmannen, som var psykiatriker på basen, begick dådet för att han var rädd för sin kommande tjänstgöring i Afghanistan. Men varför skulle han då ha skrikit ”Allah Akhbar” innan han avlossade skotten? Jag kan bespara dem en massa tid och tala om för amerikanarna att Hassan begick brottet för att han har lyssnat till psykiskt störda soldaters vittnesbörd om hur dem eller deras kamrater har begått grova brott i Irak och Afghanistan, i sitt arbete som psykiatriker. Hassan är ingen Max Klinger, och kriget fortgår inte i sydostasien!

  Roger Klang, Lund, Scaniae

  SvaraRadera
 2. "When I see a bird that walks like a duck and swims like a duck and quacks like a duck, I call that bird a duck."

  Den som letar efter en annan förklaring än den att detta var en självmordsbombare, visserligen utan bomb men välbeväpnad ändå, har nog problem med sin verklighetsuppfattning.

  SvaraRadera
 3. Anonym: Var galningen i den andra skjutningen som jag refererade till en "självmordsbombare"? Nej, det var en vanlig amerikansk galning som fått nog. Samma sak med denna psykiatiker. Han råkade dock vara muslim. Du verkar ha gått i precis den fälla som president Obama varnar för...

  Tyvärr så kommer vi nog de närmaste åren se fler sådana här skjutningar med före detta soldater som fått en knäpp av sina egna eller andras upplevelser i Afghanistan och Irak.

  SvaraRadera
 4. Roger: Liknelsen med Max Klinger i M.A.S.H är nog bättre än du tror. Skillnaden var att Max spelade galen för att få åka hem, men i sjäva verket var fullt normal.

  Nidal Malik Hasan har nog helt enkelt fått en psykos baserat på sina rädsla i kombination med de berättelser han fått höra. Detta har framkallat ett hat mot de som utsätter honom för fara, d.v.s. de övriga soldaterna i hans omgivning. Att han blivit mer religiös är inte konstigt. Samma sak händer med kristna i krig. I brist på något annat som tröstar en och vetskapen om att man riskerar att dö är känslan av att det finns ett liv efter detta samt en gud som övervakare en nog ganska så skön.

  När vi ser araber på Internet som förbereder självmordssprängningar ropa "Allahu Akhbar" så tycker vi att dom är religiösa galningar. Svenska armen hade stridsropet "Gud är med oss" under många av slagen under de nordiska krigen och tyska Wermacht hade texten "Got mit uns" på sina bälten.

  SvaraRadera
 5. Verkar som man har hamnat lite efter i nyhetsrapporteringen i Sverige (jag bor i USA). Denne mannen var extremt religios och hade uttalat manga ideer om hur fel det ar att strida mot andra muslimer, och aven uttalat stod for sjalvmordsbombningar. Det ar snart komiskt eller tragiskt hur man i Sverige anstranger sig sa att man nastan skiter pa sig att forneka att det finns mycket farliga yttringar inom islam, mycket mer sa an i andra religioner for tillfallet. Att han inte ville till Irak eller Afghanistan var inte for att hade nagot emot vald utan var endast emot vald mot muslimer (vilket hans handlingar visar). Han var psykolog och skulle hur som helst inte hamna i strid. Ovanstaende analyser ar patetiska.

  SvaraRadera
 6. ...och att Ft Hood har det storsta antalet sjalvmord ar val inte sa konstigt eftersom den ocksa ar den storsta basen med 65000 trupper. Duh!

  http://www.wired.com/dangerroom/2009/11/feds-eyed-ft-hood-killer-for-posts-praising-suicide-bombers/

  SvaraRadera
 7. Det är väl några hundra år sedan som den svenskfinska armén anföll under mottot "Gud är med oss!" så jämförelsen med dagens muslimer känns lite krystad.

  SvaraRadera
 8. Att tyskarna hade "Gut mit uns" skrivet på sina bälten var mer än jag visste. Jag visste däremot att det stod på deras bajonetter. Jag anser att Gud är med Sverige idag, precis som många amerikaner anser att Gud är med dem. Demokratiske presidentkandidaten John Kerry sade "Vi är på Guds sida", Ronald Reagan sade "Må Gud fortsätta att välsigna Amerika". Alla amerikanska presidenter har haft liknande uttryck, man behöver inte gå tillbaka till den mörka medeltiden eller ens till upplysningstiden för att se sådant i västvärlden! Och vet du vad, jag tror att det stämde fram till runt år 2003 i amerikanarnas fall. 2007-2008 började det sippra ut information om statstortyren på guantanamo, då tog halva det amerikanska folket och gav sitt stöd till statstortyr. Waterboardingen må ha förekommit enbart mot Sheikh Khalid och ett fåtal andra, men enligt min information så var den brutal, och min information kom direkt ifrån källan utlagd på YouTube. (Barnsånger och annat, typ svala fängelseceller kan däremot inte kallas för tortyr.) Det är upp till Sverige att ta upp stafettpinnen efter dagens romarrike och leda världen!

  Mvh Roger Klang, lund Scaniae

  SvaraRadera
 9. Vet inte vad Roger Klang försöker säga, verkar väldigt förvirrat om gud och annat. Har ingen aning var påståendet att halva amerikanska folket stöder statstortyr kommer från, men om det vore fallet är det troligtvis den mest dumfundamentalistiska kristna halvan som stöder sådant. Det mest irriterande här i USA är just de ständiga religiösa (kristna) referenserna i allehanda sammanhang. Hoppas att en dag folk kan hålla sina hjärnspöken för sig själva.

  SvaraRadera
 10. PS, en liten språklektion: gud på tyska är varken God eller Gut, utan Gott. DS.

  SvaraRadera
 11. Har ni hört talas om uttrycket "Pax Romana", den Romerska freden? När man börjar tumma på sina principer, sin moralkod, så drar man alla andra nationer med sig! Hittills i modern tid så har USA haft de högsta ambitionerna för sin moralkod, så då är det dem som sätter standarden för freden. Bush sänkte standarden ett par snäpp, och folket följde med. Och än så länge har inte det amerikanska folket återgått till det goda. Waterboarding borde inte vara en höger-vänsterfråga i USA, utan en rätt- och felfråga! Är det någon annan som har märkt hur republikanerna har blivit självcentrerade runt nationen och inte längre sätter Gud i centrum de senaste 6-9 åren? Som de sjunger i vinjetten till American Dad; "...it´s the american race!". De har helt flippat ut! Och räddningen kan inte komma från Obama, den måste komma inifrån de konservativa själva, Chefsingenjören.

  SvaraRadera
 12. Veritas. Rätt så, en liten feltryckning på mitt rackarns tangentbord. Jag spillde fil över det för några månader sedan och alla knappar vill inte riktigt fungera längre... :-)

  SvaraRadera
 13. Roger: Jag gick in på din blogg och såg att du verkar tycka att jag kallar dig för SD anhängare. Jag har inte sagt något liknande, bara definierat vad SD står för. Om du tycker att beskrivningen passar in på dig, so be my guest...

  Att USA skulle stå för världsmoralen är mycket tveksamt, möjligen världsDUBBELmoralen. Jag satt en kväll i Ohio och tittade på lokal-TV. Där visades den mycket utmärkta svenska filmen "Mitt liv som hund". Gissa vad? Scenen när han tjuvkikade på konstnärens nakenmodell var cencurerad. Direkt efter denna film kom en gammal god skräckis i form av "Wishmaster". Där var det minsan inte frågan om censur, utan på bästa barn-TV tid så fick man se hur en person önskade att hans fiende skulle "Put his hed into his ass" och bokstavligen med en liten knäck på ryggraden gjorde det.

  SvaraRadera
 14. Nej, jag tar inte åt mig, jag bara tolkar!

  Jag menar inte i filmens värld! I verkligheten har amerikanarna alltid varit justa, fram till idag i alla fall. Att förlora i krig mot amerikanarna ger högsta vinsten, vilket annat land behandlar sina besegrade så humant?

  SvaraRadera
 15. Veritas: Att Hasan var radikal muslim är det nog ingen som förnekar, allra minst jag. I mitt förra inlägg länkade jag bl.a. till den här intressanta sammanställningen i Long War Journal, så det är inte svensk press som jag använder som källmaterial.

  http://www.longwarjournal.org/threat-matrix/archives/2009/11/major_hasan_shouted_allahu_akb.php

  Men som i allt så ska man gå tillbaka till roten till det onda och inte bara stirra sig blind på de senaste symptomen.

  Den här rapporten är intressant läsning. Den visar hur bl.a. de engelska terroristerna inblandade i bombningarna i London blev radikala.

  http://www.defenddemocracy.org/downloads/HomegrownTerrorists_USandUK.pdf

  Ordet radikal som används i många sammanhang, inklusive min inledning ovan är inte låst till tron i sig själv, utan till resultatet av deras handlingar.

  SvaraRadera
 16. Det är märkligt att vissa är så tröga att de ännu inte insett vad islam som religion har för inverkan på det mänskliga psyket.

  Hur många terrordåd utförda i islams namn skall egentligen behöva inträffa innan dessa människor upptäcker att det finns ett samband ?

  Men visst, i god politiskt korrekt anda så gör man tydligen bäst i att allt som oftast blunda för verkligheten.

  SvaraRadera
 17. Anonym 16:52

  Hmm. Du verkar vara en av de som gått på skrämselhistorierna som drar paralleller mellan alla muslimer och Al-Qaida som är en kraftig avart av politisk islamism. SD propaganda på den senare tiden har tyvärr bitit in sig i den mindre vetande delen av Sveriges befolkning.

  Lite fakta:

  - Det finns ca 1,5 miljarder muslimer i världen. Det är den snabbast växande religionen, vilke säkert upplevs som ett stort hot bland många radikala kristna.

  - Självmord är enligt Koranen förbjudet. Men hur kan då självmordsbombare existera?

  http://www.popularhistoria.se/o.o.i.s?id=43&vid=811

  http://www.newstatesman.com/religion/2009/11/mehdi-hasan--islam-suicide

  http://www.livingislam.org/maa/dcmm_e.html

  Helt enkelt så är självmordsbombning det som inom krigsvetenskap kallas assymetrisk krigföring.

  Bomber mot civila mål är inget unikt muslimsk företeelse, utan har använts av andra terrororganisationer som t.ex. IRA.

  Al-Qaida är ett problem som vi måste utrota, det håller jag helt och hållet med om. Men tittar vi historiskt så var Al-Qaida ett internt problem för Egypten och Saudiarabien. Sedan lade sig västvärlden i utvecklingen. Dra sedan inga liknelser mellan Al-Qaida, talibaner och övriga muslimer. Det är lika dumt som att säga att pastor Jim Jones är representativ för kristna.

  Tyvärr så har SD fått medvind i Sverige för att svenska politiker inte har vett nog att säga nej tillräckligt tydligt.

  - Vi ska inte tillåta hedersmord m.m. bara för att någon har en annan kulturell bakgrund.

  - Burka m.m. är lika svårt att förbjuda som svenska folkdräkter, men kvinnor ska inte tvingas att bära dom. Det ska vara deras eget val.

  - Invandrare ska lära sig svenska för att bättre bli integrerad i samhället.

  Det bästa sättet att bli av med avarterna av islam är utbildning och internationellt stöd. Dom som inte vet bättre är lätta att lura i s.k. madrasas. Dom som är fattiga och lever i misär är lätta att övertyga om att livet efter detta är bättre. Med andra ord perfekta rekryter till att bli självmordsbombare.

  Det intressanta är att det SD vill är ungefär det samma som islamister vill, d.v.s. att rensa omgivningen från allt annat än deras egna åsikter.

  http://www.newsmill.se/artikel/2009/10/25/sverigedemokraterna-och-islamisterna-gar-hand-i-hand

  SvaraRadera
 18. Vilken muslim som helst kan radikaliseras, detta är bevisat med den skotske läkaren som försökte spränga flygplatsen i Glasgow,... uppfostrad i Skottland och utbildad där bestämde han sig plötsligt för att han var muslim och ansåg det berättigat att döda kristna. Eller nu denne musselmamnska major, som inför verkligheten bestämde sig att allah är störst och mejade ned ett antal, trots att han var amerikan och trots att han verkligen var nationalistiskt skolad. Det är inte amerikanarnas fel, det är islams. När plötsligt Ghazali eller Andra mannen i Al-Quida bestämmer sig för att döda kristna, eller för all del ngon annan islamist ifrån Sverige plotsligt radikaliseras,... var går gränsen för att du skall inse fakta? sluta lura dig själv... det är inte USA eller Sverige ellelr annan nations fel, det ligger i Islams våldsamma och respektlösa natur. kristina dödar inte muslimer, muslimer oavsett utbildningsgrad dödar kristna, vakna!

  SvaraRadera
 19. Anonym 02:16

  Vem har påstått att det är USA:s fel? Dock så hade vi inte varit utsatta på samma sätt om vi inte lagt oss i. Vilket vi kanske med all rätt har gjort. Det får framtiden visa...

  Jag rekommenderar dig och alla andra med rädsla för islamistisk terrorism att läsa "Al-Qaida och vägen till 11 september" av Lawrence Wright för vilken han belönades med Pulitzerpriset. Där finns bakgrunde och orsakerna till att Al-Qaida slog til i västvärlden, från att ha varit en reaktion mot de egna regimerna i Egypten och Saudiarabien.

  Men att kristna inte dödar muslimer? Hallå, vilken verklighet lever du i?

  Behöver jag t.ex. nämna Srebrenica. http://en.wikipedia.org/wiki/Srebrenica_massacre

  Hela kriget i Jugoslavien startade på grund av personer som du som var rädda för händelser som utspelat sig under andra världskriget och tidigare under islams frammarsch genom europa. Man firar fortfarande slaget om Kosovo 1389! Exempel på serbisk propaganda hittar du bl.a. på

  http://www.islam-watch.org/HistoryOfJihad/Jihad-Serbs-Croats-Albanians.htm

  Men om vi håller oss till fakta. Vilka har egentligen lidit mest av de senaste årens krigshandlingar?

  - 9/11 attentatet 2001: 2993 dödade (inklusive kaparna)
  - Madridattentatet 2004: 191 dödade
  - London attentatet 2005: 56 dödade

  Sedan har det varit ett antal mindre bombningar, t.ex. på Bali. Men faktum är att de flesta som dör i dessa bombningar är muslimer.

  Antalet döda under första Gulfkriget 1991 räknas till ca 148 på alliansens sida och mer än 100.000 på Iraks sida.

  http://en.wikipedia.org/wiki/Gulf_War#Casualties

  Antalet döda under Irakkriget 2003-

  Koalitionen: 4677
  Civila: 93.000-102.000

  http://www.icasualties.org/
  http://www.iraqbodycount.org/

  Antalet döda under Afghanistankriget 2001-
  Militära (USA och ISAF): 1443
  Civila: (3500-5000 dödade av talibaner/Al-Qaida, 8400-28.000 av USA/ISAF och 12.400-32.000 indirekt till följd av kriget)

  http://en.wikipedia.org/wiki/Civilian_casualties_of_the_War_in_Afghanistan_(2001%E2%80%93present)

  http://en.wikipedia.org/wiki/Coalition_casualties_in_Afghanistan

  Ovanstående siffror tagna från diverse källor på Internet och därför kanske inte exakta, men ligger i rätt härad.

  Visst, vi åker inte ner till Egypten och spränger oss i luften. Vi har bättre teknik än så!

  Sedan kan man dra historien hur långt tillbaka man vill för att få argument för den ena eller den andra sidan. Turkiets etniska rensning av kristna armenier 1914-18, ca 1-1,5 miljoner döda kristna, Islams frammarch genom europa som stoppades vid Wien 1529, Korstågen m.m.

  SvaraRadera
 20. jag lever i den verkligheten att det inte tillhör vanligheterna att svenska läkare plötsligt får för sig att det är ok att i religionens namn döda muslimer - trots att vi svurit läkared, att vi inte skickar folk att spränga Kabbalah, eller begå lömska bombdåd i muslimska omgivningar. Men tydligen kan vilken muslim som helst få för sig att det är ok att likt dr jekyll och mr hyde döda medmänniskor av andra religioner i sudden jihad ,.. problemet är just - verkligheten - jag skulle säga att nu är det bevisat - jag litar inte mer p muslimer. Detta var inte en amerikan som dödade soldater, detta var en plötslig jihad krigare som dödade kristna. Vilket den muslimska världen kommer att förneka, och de politiskt korrekta ta till sig, även om verkligheten pekar i rakt motsatt riktning. Nu har musllimer i amerikanksa armeen dödat fler soldater än talibanerna har,... dvs för den genomsnittliga am. soldaten är muslimer i vapenbröders rock farligare än fiende. Det är alltså en tidsfråga nr det sker i Sverige också. Att tro annat är givetvis politiskt korrekt, men mycket naivt.

  SvaraRadera
 21. Jihadis, eller om någon föredrar termen taqfiris, som al Qaida är inte representativa för islam. De är inte ens representativa för islamismen.

  Både militär och civil säkerhetstjänst behöver helt klart hålla bättre koll på personer som uppvisar så många varningssignaler som major Hasan.

  Vi gör dock oss själva en björntjänst om vår reaktion på varje attentat, om det nu var det det var, blir att ytterligare isolera den muslimska minoriteten i väst.

  Det är nämligen det som är fiendens strategiska syfte; att kunna framställa sig som ummas försvarare mot ett korsfarande väst.

  Lars Lindberg:
  Jag antar att du menar kaba? Kabbala är väldigt svårsprängt - och judiskt.

  http://sv.wikipedia.org/wiki/Kaba
  http://sv.wikipedia.org/wiki/Kabbala

  SvaraRadera
 22. Det går inte längre att bortse från terrorismen från islam. Endast de både döva, blinda, hjärntvättade och dumma kan ignorera det faktum att hela den icke-muslimska världen har ett enormt problem med islam.

  Men visst, fortsätt att stoppa huvudet i sanden bara och hoppas att just "du" slipper bli islamisternas måltavla nästa gång.

  SvaraRadera
 23. Det vore synd om denna annars utmärkta blogg skulle bli en plats för diskussioner om SD:s eventuella uselhet. Sådana bloggar finns det redan gott om. Försvarsbloggar är däremot mer tunnsådda.

  SvaraRadera
 24. Lasse: Håller med, men jag har att välja mellan att antingen censurera inlägg, eller bemöta budskapet. Tills vidare väljer jag det senare.

  SvaraRadera
 25. Well, well, min åsikt om den beklagliga händelsen i Ft Hood är att majoren Hasan är ytterligare ett exempel på vad som är beklagansvärt ofta förekommande i dagens USA, dvs du befinner dig i en återvändsgränd i livet pga t.ex. avsked från jobbet (=ingen k401, ingen sjukvårdsförsäkring, räkningar att betala, hyra/lån på huset osv) eller som i Hasans fall, karriärutsikter som inte tydligen tett sig allt för lockande mm och av någon dunkel anledning besluter personen ifråga för att ta någon form av hämnd på omgivningen/alternativt sällskap med på vägen och i dessa fall riktas deras vrede sgs alltid mot folk på (fd) arbetsplatsen. Till slut dödas oftast dessa gärningsmän eller så tar de till sist livet utav sig själva. Hasans agerande tyder ju de facto på att han var mycket väl integrerad i dagens amerikanska samhälle. Skall bli intressant att se vilket rättssystem som kommer att ta hand om Hasan, staten Texas eller den federala militären.

  SvaraRadera
 26. Vem använder mitt namn? Jag är borgerlig, kristen och har inte startat några krig, inte heller vill jag göra islam skyldig för de många terrordåd deras utövare utfört. Men en händelse kan tolkas på många sätt och delen kan spegla helheten; Mohammed själv hade inga dubier då han slaktade "oskyldiga" judar i Khaybbar, våldtog änkan efter den mördade judiska klanhövdingen, eller för all del pedofilade med 6 åringen Aisha (må så vara att muslimska lärde grälar över om hon var 6 eller 9 år då äktenskapet fullbordades), enligt ert älskdade Wikipedia. En del kan vara representativ för helheten,... och med en sådan blodig historia -som bildar urkunden för den muslimska rättstraditionen - är det inte svårt att se vad islam står för även om de kallar sig broderskapets religion. Enstaka utövare tar det till sig, och blir självmordsbombare/gevärsmän, som en tickande bomb. Det går inte att förklara vissa dåd annars. 3000 terrordåd om året mot andra religioner har jag hört. Hur många kristna dåd finns det? Ngt om att vända andra kinden till höres,.. vi skall inte vara toleranta mot intoleransen, bästa kritiken kommer av fakta. Churchill insåg vad Hitler stod för baserat på fakta, när skall kristna se Mohammud för det han var,... och här måste mitt kristna samvete kalla honom för blodig mördare, pedofil och våldtäcktsman. Det innebär givietvis inte att alla muslimer är detta, utan bara idealet för dem är så.

  SvaraRadera
 27. Ps Tackar kommentar om Kabba inte Kabbalah. Vi lever i ett närmast socialistisk kristendoms fientligt land, där den judeokristna traditionen bespottas, jag är inte felfri i okunskap. But I keep on trying!

  men ju mer jag lär mig om Mohammedanism ju mindre gillar jag den läran.

  Vad gäller att väst isolerar sig ifrån arabismen, så är det en omöjlighet i vårt tekniska samhälle,... men i konflikent mellan avancerade -tillåt uttrycket- civiliserade samhällen och dess motsatts, kommer i denne kulturkrock ingen att tjäna på att vi kallar barbari för något annat, eller uppvisar tolerans, "pseudotolerans". Churchill gjorde det inte som bekant. Vi skall inte vara toleranta heller mot tanken på att utövare av denne religion plötsligt kan islamifieras och finna det rätt att meja ned sina vapenbröder eller att detta kan ske - och sker idag i Sverige,... enl SÄPO finns det cirka 20-30 svenska somalier på Al Quida utbildningsläger. Vad säger att dessa tickande bomber inte utnyttjar sina kunskaper plötsligt? Händelsen som sådan är en varningsklocka.

  SvaraRadera
 28. Nu är jag ganska less på att läsa om muslimers farlighet på i minst sagt varje blogg som handlar om försvarsfrågor. Skaffa egna bloggar i stället för att skita ner seriösa debatter.

  J.K Nilsson

  SvaraRadera
 29. J K,

  Du får nog finna dig i att människor ger uttryck för sin oro när sådant som detta massmord händer.

  SvaraRadera
 30. Ni är så naiva och primitiva att NWO kan ge er vilken som helst version att tro på likaså med 11/9 -
  borde lära er att snart ni själva bli kallade till "terrorister" - när de med "vakcination"-nytt niologiskt vappen få igång pandemi för att oberopa krigs situation och sätta alla i concentrationsleger----
  "ONE GUY IS SAYING THAT 2 SOLDIERS WHO WERE REFUSING TO DEPLOY AND HAD BEEN TRATED BY THE GOOD DOCTOR SHOT A BUNCH OF OTHER SOLDIERS WHO HAD COME TO BEAT THEM UP AND FORCE THEM TO DEPLOY. THAT WOULD EXPLAIN THE OTHER SUSPECTS AND OTHER GUNS. THIS STORY IF TRUE MEANS OUR MILITARY IS ON THE VERGE OF MUTINY! (Sent in by a reader) http://www.kob.com/article/stories/s1235603.shtml#disqus_thread

  SvaraRadera
 31. http://www.cnn.com/2009/CRIME/11/05/texas.fort.hood.witnesses/
  2 hjältar John Smith and John Henry kom till doktor och berättade att de emot denna krig, doktor sjukskrev de och inlagt för att hjälpa att slippa bli shickade till Afg. efter 1,5 månad begge borde få åka men oberopade att de skall gjora beväpnad motstånd. När inskickades styrka att "lära" banka "vett" i de så öpnade de eld /beväpnad motstånd - muslimisk doktor var inte ens nära, men sedan blev sjuten ihjäl därför han hjälpte dessa 2 kristna hjältar att bli sjukskrivna 1,5 månader....!!!!!

  SvaraRadera
 32. Japp då var idiotsamlingen komplett.

  J.K Nilsson

  SvaraRadera
 33. Visst, här jobbar vi alla för Bilderberg/frimurarna/illuminati/NWO/ZOG/sions vise/utomjordingarna (välj och blanda själva).

  Om ni fortätter posta kommentarer här kommer vi att spåra era IP-adresser och inplantera tankekontrollchip på er allihopa.

  SvaraRadera
 34. He,he...

  Jag satt och funderade på om jag skulle klippa bort Humle (Anonym 00:10) och Dumles (Anonym 00:19) inlägg. Men jag kom fram till att inläggen talar för sig själv. Eller snarare talar emot sig själv :-)

  SvaraRadera
 35. Tyvärr är nog verkligheten betydligt mer krass. Jag gissar att en stor del muslimer som gått i utländsk sold alltmer börjar komma till insikt att vad de gjort är att förråda sin egen tro och sitt eget folk. Enda sättet att då sona sitt brott blir att ta hämnd. Amerikanerna kommer att få vänja sig vid sådana här händelser i framtiden det är ett som är säkert.

  SvaraRadera
 36. Det spelar egentligen ingen roll varför psykiatern utförde sitt dåd. Frågan är om den information som tydligen fanns om hans obalans inte bedömdes objektivt beroende på politisk korrekthet.

  SvaraRadera
 37. Nidal Malik Hasan var två män.

  En var den stolte armémajoren som bar fältuniform till moskén; den andre, den stolte araben som bar muslimsk dräkt i det civila.

  Det som orsakade en dödlig konflikt mellan Hasans identiteter var hans tro att Irak och Afghanistan var orättfärdiga krig, och hans chock över att han, en muslim, skulle skickas för att tjänstgöra i ett av de krigen, mot medmuslimer – en synd mot Allah värd fördömelse.

  Hasan pinades av en dubbel lojalitet – till landet som han hade svurit att skydda, och till det som han uppfattade som sin plikt som muslim. När Hasan sade till sin granne den morgonen: ”Jag ska göra gott arbete för Gud”, övertrumfade jihads kall hans lojalitetsed som en amerikansk soldat.


  Därefter sköt, sårade eller dödade Hasan 44 amerikanska soldater, och var villig att dö på det han betraktade som den sida som hade rätt, islams sida, mot Amerika. ”Allahu Akbar!” – ”Gud är stor!” – ropade Hasan då han började skjuta.

  Ett internetinlägg av ”Nidal Hasan” jämförde självmordsbombare med vinnare av Medal of Honor som kastar sig på granater för att rädda medsoldater. Hasan hade beslutat sig för att bli en självmördare för Allah.

  Även om detta var ett fall av svek mot hans medsoldater, av förräderi i krigstid, av terrorism och massmord, måste Hasan ha sett sig själv som en hjälte och martyr.

  Få utför någonsin atrociteter som denna. Men identitets- och lojalitetskonflikter är vanliga i krigets kittlar.

  Eisenhowers Amerika var en nation om 160 miljoner med en euro-kristen kärna och en helt egen kultur. Vi var ett folk då. Och när vi har blivit, år 2050, en pyttipanna på 435 miljoner, med ingredienser från varje trosriktning, kultur, färg och land som finns på jorden, vad håller oss samman då?

  SvaraRadera