onsdag 11 november 2009

Inget nytt under solen

Att det finns gott om galna människor i den här världen är inget nytt. Att det sedan finns andra personer som drar nytta av dessa är inte heller något nytt. Ta exemplet med Jackie Arklöv. Från missanpassad uppväxt med rasistisk syn (hatar sig själv?) till tjänstgöring nere i Bosnien, där han var inblandad i diverse krigsförbrytelser (inklusive tortyr av muslimer). Att det sedan slutade i Malexander var inte oväntat, det var bara frågan om var och när.

Många svenskar åkte ner och tjänstgjorde i krigen i forna Jugoslavien och inget pratade om islamistisk hot. Nu värvas svenska ungdomar från Rinkeby för att åka ner och slåss i Somalia, och genast dyker diskussionen om religion upp. Ser vi verkligen ett hot mot Sverige i detta? Eller är dom mest ett hot mot sig själva samt enskilda individer som kommer i vägen för deras framfart?

Samma paralleller kan man dra med dödsskjutningarna nu senast i USA. Visst fanns det en galen Iman som predikade ett budskap som borde stoppas, men var det budskapet i sig själv som fick major Hasan att få sitt utbrott, eller var han redan på väg under och behövde bara en knuff i rätt riktning? Jämför denna händelse med John Allen Muhammad som igår avrättades för att han med sina krypskyttsmord höll skräck i en hel region under en månads tid. Mahammad var muslim och skrev lappar om Jihad, men trots att det var precis efter 9-11 så ropade inte folk Al-Qaida utan man var medveten om att enskilda galningar kommer alltid att finnas, det gäller oftast bara att dom får ett skäl för att få ett utbrott.

11 kommentarer:

 1. För varje dag jag vaknar kommer det upp nya grejer om Islam och terrorister. Man blir trött på att försöka förklara sin religon. Orkar helt ärligt inte mer.

  Jag är muslim och kommer få leva med att folk tror att jag vill döda dom och kasta syra på deras döttrar. Helt sjukt.
  Jag är precis dig eller en annan. En människa. Sen att jag tror på Gud och följer en Muslimsk livstil behöver det inte betyda att jag ska bomba massa hus och döda folk. K

  an försäkra er alla där ute att vad ni än hör om islam är FEL! Ingenstans i koranen står det om att döda icke-muslimer. Tvärtom. Gud bad oss att respektera de icke troende och behandla dom som bröder och systrar. Det kommer alltid finnas Extreminister. Deras handlingar kommer jag inte kunna stå för. Precis som KKK eller andra extrema grupper så är deras livstanke trång och våldsam.

  Gör inte muslimer till dagens judar. Snart hatar varje västlänning ALLA muslimer. Man märker hur media tänder en gnista som växer och växer.

  Har ni frågor till mig om islam, maila mig gärna eller skriv här under så kan jag försöka mildra eran rädsla.

  SvaraRadera
 2. Jag tror att man ofta blandar ihop kultur och religion. I mellanöstern och länder där runt omkring lever många efter gamla seder och traditioner. Inte sällan är även dessa människor muslimer. Klankulturer med blodsfejder är inte utdött utan existerar än idag. Hedersmord är en annan oacceptabel företeelse. Hursomhelst så är det människor som beter sig ociviliserat.

  Men apropå islam så har jag fått intrycket att andelen extremister verkar vara relativt stor och hur är det egentligen med kvinnosynen? Nej, islam har mycket att arbeta med för att bli en religion som går hand i hand med moderna värderingar; icke-våld, jämställdhet osv.

  /Magnus

  SvaraRadera
 3. God människor gör goda saker
  Onda människor gör onda saker
  För att goda människor skall göra onda saker krävs religion.

  SvaraRadera
 4. Jag håller med om att man måste skilja på terrorism och isolerade vansinnesdåd; även om det finns en skala mellan de två.

  Att bli rekryterad att åka ner och slåss för al Shabab verkar dock varken isolerat eller impulsivt.

  Religionsfrågan lämnar jag därhän eftersom den bara kommer att urarta till ett flamewar.

  SvaraRadera
 5. Pratar vi om Jesus "Jag har inte kommit för att ändra en enda stavelse i lagen"? Jesus sade ju att den som var fri från skuld skulle kasta första stenen, inte primärt rädda någon oskyldig. Jesus betonade lagen väldigt hårt och att de som sade sig vara dömmande också skulle leva enligt denna. Därav utfallen mot prästerskapet.

  Läs GT, NT, Koranen och Haditerna och försök att lämna det gulliga sättet som vi upplever Jesus i den gamla svenska statskyrkan. Tänk på att Kristendomens uppdelning har lett till blodiga krig, både i Europa och i mellanöstern som direkt följd av tolkandet av Jesu ord. Studera det senare begreppet: "Positives Christentum". Studera också Herrens motståndsarmé, Eller varför inte Nordirlandkonflikten. Jesu ord har synnerligen stort inflytande.

  J.K Nilsson

  SvaraRadera
 6. Det är väldigt få människor som talar om dom kristna fundamentalisterna, som invarderar hela länder..

  SvaraRadera
 7. GT historia för kristna? Ändå säger Jesus att han inte kommit för att ändra i lagen. Hur skall man tolka det?

  J.K Nilsson

  SvaraRadera
 8. Religion är roten till mycket av ondskan i världen, speciellt när den blandas med andra komponenter som politik, sårad stolthet, och territoriella konflikter och annat. Alla de abrahamiska religionerna har ett starkt element av intolerans mot de som inte tror eller tror på en lite annan gud/gudar. Hoppas att en dag världen blir mer upplyst och dessa av människor uppdiktade böcker inte längre behöver förmörka våra hjärnor.

  SvaraRadera
 9. Galen "pastor"?

  Imam var det väl ändå.

  SvaraRadera
 10. Greasemonkey, du drar paralleller till judendom och kristendom, men utan att förklara vad du menar. De blir bara hängande i luften. Du väljer det latinska ordet "pastor" för att dra en parallell till kristendomen. Arabiskan har ju en särställning i islam och därför används det arabiska "imam" (ledare), motsvarande det svenska ordet präst (äldste, från antik grek. πρέσβυς), ungefär som hebreiskans "rabbin" används inom judendomen. Dessutom markerar du kraftigt ställningstagandet redan i rubriken, med citatet från GT/Tanach: "Det finns ingenting nytt under solen." (Pred 1:9) Eftersom Muhammed var analfabet så kunde han inte läsa vad som stod i Bibeln. Hans version är en förvrängning, som muslimerna hävdar snarare beror på en förvrängning av Bibeln. Därför läses det endast kursivt av muslimer. Vad vill du anspela på med referenserna till judendom och kristendom? Oavsett vad det står eller inte står i Koranen, så tycker jag nämligen inte att man kan påstå att de religionerna skulle uppmuntra till extremism på samma sätt som islam.

  SvaraRadera
 11. Anders och Anonym. "I stand corrected", Iman heter det även om pastor i det generella begreppet är fullt OK.

  SvaraRadera