tisdag 10 november 2009

Dubbla risker

OMLT - Operational Mentoring and Liaison Team är en av de funktioner i den svenska Afghanistan styrkan som jag tycker betyder mest för framtiden. Tyvärr så är det också en av de minst belysta i debatten. Syftet är att utbilda afghanska soldater och poliser så att afghanerna i framtiden själva ska kunna ta hand om landets säkerhet och ISAF sakta men säker ska kunna avveckla sig själv.

Men samtidigt så är det dessa officerare och soldater som kanske tar de största riskerna i den svenska missionen.

Vi ska leva, träna och även strida med detta förband, säger överstelöjtnant Tony Petersson, chef för de svenska OMLT-officerarna.

De självklara riskerna är gvetvis att de afghanska förbanden kommer att deltaga i strid och då kommer de svenska instruktörerna givetvis att finans med dom. Den svenska ledarskapsmodellen har sedan karolinertiden varit "Följ mig". Om man ska vinna respekt hos sina soldater så gäller det att visa att man inte skickar ut soldater för att göra en uppgift, man leder dom.

Men på senare tid så har en annan aspekt av det hela utkristalliserats. Vem är egentligen vän och vem är fiende? Fem brittiska soldater sköts till döds av en afghansk poliselev som dom utbildade. Varför är oklart, men frågan är hur det framtida samarbetet mellan OMLT instruktörer och afghanska soldater/poliser påverkas av denna incident. Inte nog med att man måste se upp för talibaner, det gäller att även skydda ryggen.

Det man frågar sig nu bland engelska politiker är: Kan verkligen detta krig vinnas? Det är nog inte rätt fråga, utan den fråga man bör ställa sig är snarare hur ska vi gå vidare och vad vill vi nå? Det kommer inte att finnas ett definitivt krigsslut i Afghanistan á la VK2 med glada människor som kastar rosor och konfetti över paraderande soldater längs Kungsgatan. I stället kommer det att komma smygande ett läge när det fortfarande smäller bomber lite här och där, men ANA och ANP har egna resurser och talibanerna kommer inte längre att ha en sportlig chans att ta över i Afghanistan.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar