måndag 9 november 2009

Influensatider (uppdaterad)

Nu börjar svininfluensan att slå till även i Afghanistan. Bra eller dåligt kan man fundera? En hoper talibaner utslagna i influensa kanske inte det vore det värsta om man ska vara en smula cynisk, men givetvis kan det användas emot oss.

En kollega tjänstgjorde för Afrikanska Unionen i Somalia. Han berättade att precis när man kom in i den närmaste staden var det en målad bild på en vägg föreställande en hängd människa med texten "FN sprider AIDS". Budskapet var delvist sant eftersom soldater från AU har en viss tendens att vilja besöka de lokala "glädjeflickorna". Men det visar på hur den lokala gerillan försöker att skapa aggressioner mot de fredsbevarande trupperna.

Av 800 rapporterade sjuka är de flesta soldater vara hälften tillhörande ISAF och OEF. Givetvis beror den höga andelen militärer på att den bästa sjukvården finns tillgänglig för deras skull. Men som vanligt kan statistik vändas emot oss. Om jag vore taliban så skulle jag peka på att det från början bara var en massa utländska militärer som hade symptom och eftersom de är i stort sett de enda människor som reser till och från Afghanistan så måste det vara dom som sprider smittan. Muhammedbilder i Köpenhamn kan vara rena smekningen mot den storm som skulle kunna skapas av detta. Ta dessutom att svin inte är ett rent djur enligt Islam.

The first reported cases in Afghanistan were among U.S. soldiers and other foreigners working on military bases. Muslims are forbidden to eat pork, and so some Afghans have begun saying that clearly the flu is passing from pigs to the foreigners then to Afghans. For them, there is one logical solution. "They say that we should throw out all the foreigners," Raaid said. "As you can imagine, this is a delicate matter for us."

Afghanistan har 30 miljoner invånare och fått klartecken från WHO för en halv miljon doser vaccin. Om inte korruptionen i administrationen skapar problem med fördelningen av medicinen så finns här ett gyllene tillfälle att göra lite reklam för det stöd som trots allt ges av sjukvården som i sin tur skyddas av ISAF och OEF. En och annan taliban kanske till och med ger upp i utbyte mot vaccin?

Uppdaterad 09-11-11, 20:09
Även i den svenska campen sprids nu influensan, men med tanke på dagens bombattentat så är nog lite influensa svenskarnas minsta problem för tillfället.

2 kommentarer:

 1. Norge ligger bak svininfluensan !

  Detta är ingen konspirations teori utan rena fakta...

  Den Norska oljefonden som förvaltar alla intjänade oljepengar har bl.a investerat i aktier i läkemedelsindustrin. Med tanke på de stora volymer av vaccin som tillverkas så förespås stora vinster. Då får Norge en aktieutdelning större än de utgifter landet har vid inköp av vaccinet.

  Vidare har Norge via försäkringar säkrat att de får leverans först av alla länder vid utbrott av någon slags pandemi. Detta är inge skämt.

  Baserat på vinsterna Norge kammar hem så kan man misstänka att de inte har rent mjöl i påsen.

  Allt går att läsa på VG.NO.

  Som sagt, nu när konspirationsteorier är på modet så är denna lika god som någon annan...9/11.

  SvaraRadera
 2. Med tanke hur ofta influensor utvecklas till pandemier verkar det som en riktigt vinstdrivande område..

  Enligt Börsen:
  Glaxo Smith Kline hade kursnoteringen ca 32$ runt den första april(innan influensan), till 45$ idag.. en uppgång på ca 7$ per aktie eller 31%.. WOW!
  Swedbank A har ökat ifrån 35kr till 63kr eller nästan 80%.. Det är visserligen inte samma valuta(Us Dollar och SEK) men förändringen i procent blir fortfarande det samma.

  Surfa in på Avanza.se själv och se efter.

  SvaraRadera