lördag 22 januari 2011

Omstart (uppdaterad)

När matchen såg ut att vara slutspelad och priset för första plats var på väg att delas ut till Rafale, så meddelar Brasilien att man vill börja om från början med FX2-utvärderingen.

Är detta bra eller dåligt för Gripen?

Det brasilianska flygvapnet har redan sagt att man föredrar Gripen, då den ger mest pang för pengarna. Den brasilianska industrin har också gjort samma val då Gripen ger mest arbetstillfällen och teknikåtermatning till brasiliansk industri. Den tidigare presidenten Lula verkar dock ha föredragit Rafale, då Frankrike har mer politisk tyngd att stötta Brasilien i deras ansträngningar att bli den ledande nationen i Sydamerika.

Men nu har Brasilien likt övriga världen fått ekonomiska problem. Till råga på allt så har det förvärrats av den senaste tidens oväder som gjort många människor hemlösa. Ovädret har även satt hård press på den brasilianska försvarsmakten.

Jag trodde personligen att den dåliga ekonomin skulle innebära att Brasilien skulle ta time-out i upphandlingen, d.v.s. ingen vinnare skulle utses. Nu när man i stället börjar om från början så finns det stor chans att ekonomin styr. Då Gripen är minst 50% billigare är Rafale i anskaffning och 1/3 - 1/10 så dyr i drift så borde detta väga till Saabs fördel.

While the Rafale produced by France’s Dassault Aviation SA, was though to be the forerunner of Brazil’s FX-2 program, favored by former president Lola and the government the Swedish Gripen NG was though to be more affordable at 10 billion reals (US$6 billion) and having better export potential in Latin America, a fact that could contribute to Brazil’s aerospace industries advantages. President Dilma was reportedly in consultation with Embraer and the Air Force Commander, Gen. Juniti Saito, both supported the selection of Saab’s Gripen NG over the Rafaele, strongly endorsed by former Defense Minister Nelson Jobim.

Problemet är att utvärderingen kan ta tid och här gäller det för Sverige att fundera på hur man ska gå vidare med anskaffning av E/F. Riksdagen har gett OK till fortsatt utveckling av E/F samt anskaffning av 10 stycken flygplan till Flygvapnet förutsatt att det finns en exportkund. Men hur länge kan vi vänta med ett svenskt beslut? Tar vi det för sent så kommer beslutet bara att bli att i framtiden köpa ersättaren til Gripen från något annat land, alternativt att lägga ner Flygvapnet.

Uppdaterad 11-01-26, 18:11
Även svensk press har nu noterat att Brasilien väntar med anskaffning av nya flygplan och väljer att för stunden fokusera på de problem man har inom landet med bl.a. översvämningar och lerras.

Svenska Jas Gripen, franska Rafale och amerikanska F-18 Super Hornet är fortfarande med i upphandlingen.

Att beslutet skjuts upp innebär inte att man är tillbaka på ruta ett och att ryska Sukhoi är tillbaka i spelet igen, sa han.

Nelson Jobim sa också att han hoppas på avgörande senare i år.

Men sen kommer det bli minst tolv månaders komplicerade förhandlingar, rapporterar AFP och the Local.


Detta får två konsekvenser:
- Sverige måste besluta hur man själv ska gå vidare med Gripenprogrammet och om staten vill stötta E/F-utveckling, eller bara säkerställa insustrins överlevande under tiden.

- Braslien kommer givetvis att utnyttja perioden för att krama ur bättre erbjudanden från leverantörerna där framför allt Frankrike och Dassault bör vara ganska så desperata med tanke på avsaknad av exportkunder för Rafale.