
På min egen blogg kan man i nedre högra kanten se vilka myndigheter samt press som besöker bloggen. Intresset är stort då Försvarsmakten själva saknar denna typ av diskussionsforum. Försvarsmaktsbloggarna, SoldF och till viss del Flashback är de svenska forum som finns tillgängliga.
Med hjälp av dessa verktyg kan man förutom min blogg se vilka andra typer av aktiviteter som försvarsmaktsanställda sysslar med på jobbet. Pressen har nu bl.a. noterat att det "snusksurfas" en hel del. Se SVT reportage här. Det som är lite intressant i sammanhanget är att Försvarsmakten har en ganska så begränsad access till Internet på sina tjänstedatorer. Det finns ingen vanlig webläsare tillgänglig, utan man surfar via en särskild klient. En hel del internetsidor är därmed blockerade (bl.a. kända sexsidor och en hel del sociala nätverk). Frågan är vad resultatet hade blivit om dessa sidor inte hade varit blockerade?
Personligen tycker jag att det är mer intressant att se hur många som verkar sitta och leta nytt jobb på arbetstid. vakanser.se verkar vara ett minst lika intressant besöksmål för de militära surfarna...
DN, Aftonbladet
Uppdaterad 11-01-16, 13:58
När får vi vår första riktiga svenska Wikileaks-skandal? Visst har det berörts i tidigare läckor att Norge blåste oss i Gripenaffären samt att Sveriegs koppling till NATO är starkare än vad svenska politiker vill medge.
Men än så länge så har inga svenska hemliga dokument kommit ut på den öppna arenan. Förr eller senare kommer det givetvis att hända. Vi har redan ett par incidenter med stulna datorer samt framför allt borttappade USB-minnen som ställt till problem. Den aktuella hanteringen av anställda i Försvarsmakten kan givetvis få någon f.d. anställd att vilje "ge igen".
Det intressanta är att som SvD konstaterar att de verktyg som myndigheterna själva önskar i form av FRA- och IPRED-lagar inte är särskilt önskvärda i händerna på privatpersoner.
På Folk&Forsvar kommer man att prata Cyberkrigföring. Men är det enbart andra nationer man vill skydda sig emot, eller är det också för inrikes skydd?
Uppdaterad 11-01-21, 16:18
Carl Bildt och Tobias Billström svettas nu rejält efter att Wikileaks läckt ut vad som sagts på deras möte i Bagdad med amerikanska och irakiska diplomater. Twitterdiskussioner späder på informationen om vad som sagts eller inte sagts. Carl Bildt är dock fortfarande mycket förtegen på sin egen blogg. Han som varit mycket förtjust i den moderna informationstekniken svär nog i tysthet att den också går att använda mot en.
Det som kan bli mycket intressant att se är om den svenska offentlighetsprincipen får sig en törn av detta. Risken är att manbörjar på att hemligstämpla information för att skydda inte bara hemligheter, utan också pinsamheter. I så fall blir det en massa information som måste skyddas.