onsdag 24 mars 2010

Kunglig försäljningsturné (uppdaterad)

Kung Carl-Gustav och drottning Silvia har påbörjat sitt besök i Brasilien. Efter inledande problem med dåligt väder som förhindrade landningen och demonstranter utanför parlamentet så lär det bli tid över för en och annan intervju med den lokala pressen. Då vår drotttning är uppvuxen i Brasilien så lär det dra åt sig en hel del läsares intresse.

Trots förseningen höll ändå kungaparet det planerade mötet med den svenska näringslivsdelegationen. Den är den största vid ett statsbesök på många år, 35 företag med bland andra SEB:s och Saabs styrelseordförande Marcus Wallenberg, finns representerade.

På kvällen besökte kungen och drottningen den brasilianske stats- och regeringschefen, president Lula da Silva och hans fru i deras residens. Besöket hade ingen officiell prägel, en sådan får deras möte först på onsdagen, då det blir lunch med tal av båda statscheferna.


Givetvis så kommer den eventuella försäljningen av Gripen att stå på agendan. Det är ingen slump att Marcus Wallenberg befinner sig i Brasilien. Just nu så är det spännande då beslutet för anskaffningan av 36 flygplan till brasilianska flygvapnet förväntas tas under första veckan i april. Annars så blir det för nära presidentvalet den 3 oktober och då läggs hela processen på is.

Det intressanta är att en hel del andra länder också har intensiva politiska diskussioner framför sig där Gripen på ett eller annat sätt riskerar att bli ett slagträ i debatten.

- Tjeckien. Parlamentsval den 28-29 maj. Givetvis så kommer diskussionerna kring mutor i Saabs och BAE första försök att sälja Gripen till Tjeckien att dyka upp som ett slagträ i debatten. Att Alfons Mensdorff-Pouilly blev åtalad av brittiska SFO i lagom tid före valet är nog ingen slump. Tjeckiens leasingperiod går ut 2015 och dom måste snart bestämma sig om dom tänker fortsätta med Gripen eller skaffa något annat. Men efter den mycket lyckade NATO-beredskapen över Baltikum förra sommaren så har Gripen medvind bland de tjeckiska flygvapenrepresentanterna. Nu gäller det därför för andra konkurrenter att så en smula osämja i debatten.

- Ungern. Val till Parlamentet 11 och 25 april samt presidentval i juni. Det kommer med stor sannolikhet att bli ett regeringsskifte. Missnöjet är stor med den sittande regimens ekonomiska åtstramingar i landet. De senaste årens ekonomiska kris i världen har drabbat Ungern hårt som ett tag rankades som tredje sämst i Europa efter Island och de baltiska staterna. Nu lär nog bl.a. Grekland ha gått om på just den bottenlistan, men det gör nog inte ungerska väljare mer nöjda med sin regering. Ett parti som kommer att ställa till problem i den ungerska politiken är Jobbik som är uttalat mot zigenare, invandrare och Ungerns deltagande i EU och NATO. Då Ungern har en uttalad plan att använda Gripen i internationella operationer i EU och NATO regi så kan detta påverkas om Jobbik får inflytande och kräver minskat internationellt engagemang. Ett faktum som kan påverka debatten är att avtalet från 2001 rörde leasing av A/B versionen av Gripen som sedan 2003 ändrades till leasing av C/D versionen av Gripen. Under tiden blev det regimskifte vilket innebär att MSZP och Fidesz riskerar att använda Gripen som argument då den ena sidan en gång i tiden valde att köpa Gripen och den andra att uppgradera avtalet.

- Thailand. Här ställer den tidigare premiärministern Thaksin Shinawatra fortfarande till problem. Det påverkar eventuellt Gripenförsäljningen då kontraktet för batch 2 på ytterligare 6 stycken flygplan är nära att bli påskrivet.

Det kan bli ganska kul när politiker citeras i pressen. Enligt brasiliansk press har Tolgfors påstått att Gripen sålts till Australien. Om Tolgfors blandat ihop "Austria" med "Hungary" i något officiellt framträdande vette sjutton, men det finns bättre personer än honom som blandat ihop olika geografiska regioner med varandra...



I Brasilien har Gripen redan vunnit flygvapnets utvärdering där F-18 kom tvåa och Rafale först på tredje plats. Den Brasilianska industrin har också officiellt meddelat att dom föredrar Gripen, då stora delar av produktionen kommer att ske i Brasilien. Frågan är bara vad Lula och Sarkozy kommit överens om? Det vore dock trevligt om vårt kungapars besök kunde avslutas med att kontraktet skrivs på...

Uppdaterad 10-03-25, 07:28
Vapenförsäljning är en tuff branch. Sverige försökte för ett antal år sedan sälja Gripen till Chile. Det stoppades på grund av att bl.a. USA:s ex-president Jimmy Carter gick ut i media och fördömde att Sverige försökte sälja stridsflygplan till en diktatur. Att det sedan blev amerikanska Lockheed Martin som vann den affären blev det mycket litet skrivet om i pressen efteråt.

Alla metoder är tillåtna. Det skulle vara mycket intressant att se hur Uppdrag Granskning fått tag i en del av sitt materiel om mutförsöken i samband med försäljning av Gripen. Det vore inte helt förvånande om det var någon av Gripens konkurrenter som "läckt" ut dom till pressen.

Vid besöket i Chile så flögs två Gripenflygplan över till Brasilien för att medverka i en stor flygmässa. Där inträffade en hel del intresssanta händelser. Bl.a. så varje gång den brasilianske flygvapenchefen närmade sig Gripens utställningsmonter för att titta på planerings- och utvärderingsutrustningen så försvann strömmen i tältet. Man lyckades inte lista ut hur det gick till, men oddsen är låga på att någon lokalanställd med extra lön från en konkurrent till Gripen helt enkelt drog huvudsäkringen.

Hmm... det kanske inte var någon slump att en hoper med svenska direktörer fastnade i en hiss igår?

Uppdaterad 10-03-25, 21:17
President Lula förnekar att han fått en utvärderingsrapport från flygvapnet.

Lula has already expressed a strong preference for France's Rafale jet in the competition.

But he said after his meeting with the Swedish monarch that "the final reports have not reached me" and he could only make his decision once Brazil's defense council had convened to give its recommendation.

The Brazilian president has already asserted that he would have the final word, and that his choice would be based on political considerations more than the technical merits of each aircraft.

"We want technology to build the aircraft in Brazil, and for Brazil to be an exporter of these jets," he said.


Någon som ser likheter mellan Lulas metoder och Lord Nelson vid slaget vid Köpenhamn, där han skapade begreppet "vända den blinda sidan till"? Genom att nonchalera order från sin omgivning tog Nelson en stor risk, men vann slaget och blev hjälte. Undrar om Lula försöker med samma trick?

Uppdaterad 10-03-26, 07:27
Nu närmar det sig. Om en vecka ska Brasilien tillkännage sitt val av flygplan.

Brasiliens försvarsminister Nelson Jobim sade på torsdagen att vinnaren inte kommer att tillkännages förrän efter påsk, tidigast den 4 april. Tjänstemän har tidigare sagt att ett beslut kunde väntas i slutet av mars.

Uppdaterad 10-03-27, 10:24
Den brasilianska regeringen fortsätter att hävda att dom inte är färdiga med flygvapnets utvärderingsrapport.

Vistelsen i landet fortsätter uppe i Amazonas djungler, där försvarsminister Nelson Jobim är värd.

I torsdags sade Jobim att han snart är klar med sin utvärdering av vilket plan han anser att Brasilien ska köpa.

- Jag tror jag ska kunna presentera ett förslag för presidenten strax efter påsk, sade försvarsministern.


Tolgfors rapporterar nu från sin resa i Brasilien.

Braslien vill kunna använda vägbaser för flygvapnet, något Gripen är väl avpassat för. Landet vill också skaffa sig förmåga att utveckla och bygga stridsflygplan i framtiden. Vi har lyft fram att en nyckelförmåga för att klara detta är kunskap om systemintegration. Kan man systemintegration finns möjlighet att välja delsystem och underleverantörer på ett sätt som både får ner kostnader och bort ensidiga beroenden av enstaka leverantörer. Gripen är det enda alternativ som ger Brasilien sådan förmåga.

Thailand är ute efter vårt gamla svenska ledningssystem. Brasilien är ute efter våra vägbaser. Dom verkar inte riktigt ha förstått att Sverige har lagt ner bägge dessa...

Hmm.. Ett bord kallades för "Örebro". Undrar om våra kollegor i Brasilien kände till incidenten i Arboga?

4 kommentarer:

  1. Som många redan vet höll kungen det här talet med en av Lantmännens anläggningar framför näsan. För säkerhets skull med en skyllt som det stod Örebro Lantmänn på.

    SvaraRadera
  2. Mycket lutar väl åt att Lula och Sarkozy redan är överens - och har varit det länge. Lula råkade ju försäga sig redan i september förra året när Sarkozy var på besök.

    http://www.defense-aerospace.com/article-view/feature/107881/brazil-to-buy-36-rafales-as-france-extends-security-partnership.html

    Sen kom det lite grus i maskineriet efter FAB:s jobbiga evalueringsresultat. Det har väl tagit lite tid att "korrigera" får man förmoda.

    /Madman

    SvaraRadera
  3. @Madman: Att det tagit så lång tid att få ut ett officiellt svar från Lula pekar på hur svårt han har att köra över sitt flygvapen. Brasilien har trots allt en viss tradition av att vara diktatur och även om Lula är polpulär så drar han sig nog för att bestämma något på egen hand.

    Frågan är bara vad han gör för att göra sin försvarsmakt nöjd? Det lär bli ett rejält köttben...

    SvaraRadera
  4. Efter att ha bantat sin stridflygplansflotta från 48 till 30 stycken F-16, så brådskar det inte längre för Danmark att besluta sig om en ersättare. Men JSF-partner förblir man.

    Rumänien beslutar sig för 24 stycken begagnade F-16.

    http://forsvaret.dk/FKO/Nyt%20og%20Presse/Ovrigenyheder/Pages/Nyekampfly.aspx

    http://defensenews.com/story.php?i=4551423&c=EUR&s=AIR

    SvaraRadera