fredag 5 mars 2010

Ropen skalla, lika lön för alla

Många i den militära bloggvärlden har förespråkat skattefrihet för soldater som tjänstgör på internationella uppdrag. Det har dock av olika skäl varit mer eller mindre politiskt omöjligt.

Nu har Fokus (5-11 mars 2010) en artikel om att FN tjänstemän är undantagna skatt. 183 svenskar i FN-tjänst är befriade från skatt och UD har dessutom hemligstämplat lönelistan. Vad är det då för "insatsområden" dessa svenskar tjänstgör i? Afghanistan, Kosovo eller någonstans i mörkaste Afrika? Nej, New York! Visst är det en tuff trafik, mycket buller och luftföroreningar och om man vistas i fel områden fel tid på dygnet så riskerar man säkert att bli rånad. Men absolut inte vare sig några IED, krypskyttar eller självmordsbombare så långt ögat kan se.

"FN tjänstemän är befriade från skatt enligt FN-konventionens artikel V, som de flesta länder skrivit under. I stället gör FN ett avdrag "straff assessment" från tjänstemännens löner. Avdraget är progressivt från 19 procent på de lägsta lönerna till 29 procent på de högsta.

Avdraget går till FN skatteutjämningsfond. Anställda som tvingas betala skatt i hemländerna, vilket hemlandet har möjlighet att besluta, får tillbaka skatten från fonden. Resten fördelas till de länder som medger skattefrihet i form av en reduktion av deras bidrag till FN verksamhet.

Löneavdraget görs bara på baslönen, inte på det lönetillägg som kallas "post adjustment" och som kan vara nästan lika stort som baslönen eller på de omfattande förmåner som utgår vid FN-tjänst.

I praktiken utgör avdraget bara 10-15 procent av de samlade förmånerna. Det kan jämföras med en svensk marginalskatt på 51,7 procent som skulle drabba även de lågavlönade FN-tjänstemännen eller 56,7 procent som skulle drabba de högavlönade"


Vika förmåner har en FN-anställd?
- Skattefri lön
- Ersättning till medföljande make/maka
- Hyresersättning upp till 80 % avhyran i fem år som sedan successivt sjunker
- Utbildningsstöd till barn upp till 25 års ålder coh 75 procent av kostnaden
- Barnbidrag
- Pension
- Medicinsk försäkring och tandvårdsförsäkring
- Fria hemresor
- Livförsäkring
- Betald sjukledighet
- Betald familjesemester
- Betalda besök från familjen
m.m.

Jag tycker att det är helt OK att våra FN-anställda tjänar bra med pengar. Det möjliggör rekrytering av duktiga personer. Det jag inte tycker är OK är att det inte går att göra liknande undantag för det ca 1-2000 personer som Försvarsmakten årligen har ute på internationell tjänst. Dom riskerar i varje fall livet till skillnad mot FN-anställda i New York som möjligtvis riskerar att bli påkörd på ett övergångsställe eller kvävas genom att sätta en Latte i halsen.

Insatsen i Afghanistan sker på uppdrag av FN med en resolution som ger ISAF mandat att leda trupperna. Dessa soldater borde därför klassas som FN-anställda i ordets rätta bemärkning. Varför har dom då inte samma förmåner som UD personalen i New York?

Dags för strejk! Jag anser att Margot Wallström snarast sätter sig på första bästa plan till Kabul, sedan en transport till Mazar-e-Sharif och förklara för grabbarna och tjejerna i FS18 varför hon till skillnad mot dom inte behöver betala skatt.

7 kommentarer:

 1. Hmm man kanske skulle bli FN-anställd. Allt som krävs är väl i vanlig ordning några mandatperioder i riksdagen. Som 'tack för en lång och trogen tjänst i partiet' kommer en livstidsanställning.. Annars är det inte illa att bli GD på en myndighet, ambassadör eller länshövding.

  Undertecknad längtar efter en granskning av utnämningspolitiken.

  SvaraRadera
 2. Gäller inte liknande arrangemang de svenskar som jobbar inom EU-administartionen nere på kontinenten? Har för mig att en vän till familjen kom hem till ny (och flådig) bostad i ny (och flådig) bil efter dylik anställning.

  SvaraRadera
 3. Har sagt det förut, men måste påtala det igen:

  När amerikansk trupp gick in i Bosnien efter Daytonavtalet slogs som förstanyhet i Sverige upp att president Clinton gav samtliga soldater i Bosnien skattefrihet. Detta för att 'visa vilket stort värde landet satte på deras riskfyllda insats för freden'.

  Samma vecka släppte Skatteverket nyheten att alla svenskar som gjort FN-tjänst i Bosnien någonsin skulle beskattas retroaktivt för den fria hemresa man fick. Det handlade om tusentals kronor man skulle ut med för att man flera år tidigare haft förmånen att transporteras ut ur ett krigsområde.

  Ingen journalist kopplade samman nyheterna. Och i och med att man inte gjorde någon koppling kan man ju fråga sig varför den amerikanska nyheten ens var intressant att ta upp i Sverige? Än mindre som förstanyhet?

  /Morgonsur

  http://morgonsur.wordpress.com

  SvaraRadera
 4. Jag tror en skattelättnad kommer. Kanske inte inom kort, men den kommer. Tror att de rekryteringsproblem som kommer uppstå i och med en slopad värnplikt kommer bli för stora. Ett skatteundantag är ett enkelt steg att få fler sökande och då kanske främst få tillbaka veteraner som tröttnat på världens sämst skötta försvarsmakt...

  SvaraRadera
 5. Om nu inte skatten går att sänka, höj då istället lönerna till motsvarande nivåer...

  SvaraRadera
 6. Nu betalar ju även soldaterna för maten under utbildningen. Om man skulle äta alla mål mat under en månad så skulle det kosta 2700:-. Med andra ord, FM har alltså sänkt lönen med c:a 4100:- före skatt. Alltså, en skyttesoldat har nu en lön under utbildningen på 16 000:- det borde framkomma på mil.se rekryteringssida.

  Frukost: 45:-
  Lunch: 65:-
  Middag: 65:-

  Så tänk på det alla ni som ska rycka in. Det gäller att ha minst 3000:- på kontot när ni kommer. Har hört flertal personer som skippar maten under dagen för att ha råd att få till det i månadens slut.

  Som ett exempel, hemma 2 vuxna + 2 barn har vi ett gemensamt matkonto som är på 4 300:-/mån. Nu blir det då strax under 7 000:-/mån. Vem har liksom råd att äta på restaurang 5 dagar i veckan?????

  Om de nu ska ta betalt för maten så är det arbetstidsreglering som gäller. Dessutom får man bara dra av en månad för dubbelt boende. Känns lite konstigt, man har ju inte direkt möjlighet att fixa eget boende eller handla mat under dagarna.

  Man undrar ju vilken idiot som har förhandlat fram detta antagligen av någon som aldrig har satt sin fot utanför sitt hemmaförbands trevliga kafferum.

  Antagligen som enda FM i världen så måste soldaterna betala för sin egen mat. Skamligt. Detta kommer att bli min sista mission, har blivit rövkrängd för sista gången.

  Känns dubbelt bittert eftersom jag vet att en pytteliten del av budgetöverskottet är just dessa matpengar... känns att man har full uppbackning från politikerna.

  SvaraRadera