I den svenska försvarsdebatten så ligger fokus nästan bara på internationella insatser. En av anledningarna till att vi har kunnat släppa fokus på Östersjön har varit den mycket låga aktiviteten hos vårt grannland Ryssland. Där det har funnits aktivitet har den dessutom varit mer fokuserad kring Tjetjenien och numera Georgien.
Kvaliteten på de ryska stridskrafterna har dessutom minskat. Dock så har den ryska vapenindustrin hela tiden utvecklat sina produkter. Från en tidigare strategi med kvantitet före kvalitet så har dom på senare år i samarbete med bl.a. Indien lyckats få fram en hel del mycket potenta vapensystem.
Den ryska flygvapenchefen säger nu att för det ryska flygvapnet väntar en kvalitativ upprustning. År 2020 kommer 70% av de ryska luftstridskrafterna vara utbytta mot moderna flygplan.
Om man tittar på hans uttalande system för system så innebär det:
* Strategiskt bombflyg. Inga nya flygplan, dock en modernisering av existerande med framför allt förmågan till precisionsinsatser. Den gamla Tu-95 kommer att fortsätta flyga, vilket innebär att den tillsammans med USA:s B-52 kommer att vara närmare 80 år när den går i graven. Det visar också att man anser att hotet mot dessa system är lågt och att dom kommer att användas på ett sätt liknande hur USA idag använder sina B-52.
* Frontflyg. Här kommer de stora kvalitativa förbättringarna. Fram tills idag har Ryssland utvecklat mycket potenta nya flygplan, men de flesta har gått på export snarare än till det egna flygvapnet. Su-35+, Mig-35+ och Su-34 kommer att innebära en kraftigt ökad förmåga. Exportsamarbetet med bl.a. Indien har nog tillfört en hel del kunskap i Ryssland om framför allt datorteknisk utveckling. Ryssland har alltid byggt kraftfulla flygplan, men legat efter i teknik. De indiska Su-30 innehåller västelektronik från både Frankrike och Israel. Flygplanen har stor manövrerbarhet och kan ta en stor mängd vapen. Ryssland har dock inget fokus mot Stealth i sin design.
* För transportflyget så innebär framtiden att de äldre systemen skrotas och fokus ligger på Il-76, AN-124 och den kommande Il-112. Här behöver numerären byggas upp. Efter sovjetunionens fall så förlorade Ryssland många av sina transportflygplan till de olika delrepublikerna.
* Attackhelikoptrarna får en kraftig utveckling i form av Mi-28 och Ka-52.
* UAV. Här har Ryssland än så länge i stort sett haft obefintliga förmågor, så all utveckling är ett steg framåt.
Frågan är bara: Åt vilket håll kommer denna teknikutveckling att fokuseras? Östersjön för att möta NATO närvaro i Baltikum, eller fortsatt fokus mot Kaukasus? Vilka länder kommer Ryssland i framtiden att exportera till? Kommer det att innebära att i framtida internationella insatser så är det dessa nya flygplan som finns med på bägge sidor? Vad ska Sverige fokusera vår teknikutveckling på? Hotbilden kring Östersjön, eller för internationella insatser. Nuvarande hotbild för internationella insatser ställer inte så stora krav på flygplanen i sig själva, snarare på vapensystemen.
Uppdaterad 09-08-07, 11:14
Ryssland drar nu igång en militärövning i ryska Karelen. Detta är givetvis inte en slump, utan ett svar på NATO övningen Loyal Arrow som tidigare hölls i nora Sverige. Det visar också att intresset för denna del av världen fortfarande är stort.
fredag 7 augusti 2009
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
Övnigen Ladoga har varit planerad sedan långt tidigare. Ryssland gjorde ingen sak av den övningen eller Zapad förrän man i Sverige började råma om "vad ska Ryssland säga om det här?". Då först började man inse propagandavärdet.
SvaraRaderaWiseman. Du har säker rätt när det gäller att övningen inte är ett direkt svar mot Loyal Arrow, dock så visar den på fortsatt ryskt intresse för regionen.
SvaraRaderaOm man tittar på den här länken: http://www.eurasianhome.org/xml/t/digest.xml?lang=en&nic=digest&pid=3612
Så kan man se att för dom tre stora övningar som Ryssland håller i år är: "Ladoga 2009" fokuserat mot nordkalotten/karelen, "West 2009" en flott och landstigningsövning som hålls i Östersjön kring Kaliningrad och "Kavkaz 2009" som den ryska biträdande försvarsminister sade är upplagd efter erfarenheter från Georgien och analys av NATOS närvaro i Georgien.
Helt klart visar den på fortsatt intresse för vårt närområde och Ryssland har tidigare i år understrykt att Sverige ingår i Rysslands intressesfär och i den ryska definitionen av Arktisområdet. Jag tyckte dock inte att du skulle falla i den miljöpartistiska Rådbergfällan att hävda att övningarna är ett svar på Loyal Arrow.
SvaraRadera