söndag 30 augusti 2009

Fusk i det afghanska valet? (uppdaterad)

Talibanerna lyckades inte störa valet i afghanistan nämnvärt. Nu börjar det dock dyka upp fler och fler rapporter om organiserat valfusk. Risken är att det som talibanerna misslyckades med kan valfuskandet åstakomma, d.v.s. ökade oroligheter och tappat förtroende för den demokratiska processen. ISAF kommer kanske att inte bara behöva skydda afghanerna från talibaner, utan även de olika fraktionerna från varandra.

Hittils har 35% av röstsedlarna gåtts igenom. Nästa vecka kommer en fullständig sammanräkning av rösterna vara genomförd. Just nu ser det ut att bli ytterligare en valomgång mellan de två huvudkandidaterna Hamid Karzai som idagsläget har 46% av rösterna mot Abdullah Abdullah's 31.4%. Om afghanerna känner att första valomgången blev bortfuskad så kan det innebära lägre deltagarfrekvens i nästa omgång, vilket lär gynna Hamid Karzai.

Uppdaterad 09-08-31, 18:57
Risken är att EU och USA initialt försökte att blåsa upp den positiva bilden av valets genomförande för att på så sätt bevisa att västmakterna lyckats i sitt uppdrag. ISAF har nog lyckats med sin del, d.v.s att få ett val genomfört utan större påverkan av talibanerna. Frågan är bara om den oberoende valkommisionen IEC har lyckats med sin del. Genom att inte ha personal till att övervaka mer än ca 30% av vallokalerna och inte övervaka vallokaler i de otryggare regionerna så har risken för manipulation av rösterna varit stora.

Uppdaterad 09-09-01, 17:44
Vad gör USA om Kharzai vinner? Risken finns att USA ogiltigförklarar valet inte bara för att det förekommit valfusk, utan för att bli av med Kharzai. Detta skulle dock vara ett stort misstag, eftersom då kommer USA förutom att slåss med talibaner även slåss mot mer än 50% av afghanistans befolkning.

15 kommentarer:

  1. Det är märkligt att valsedlarna inte öppnas/räknas direkt i varje vallokal efter valets avslutning. Kan man rösta mellan kl. 07.00 och 20.00, borde räkning och resultatet vara klart kl. 22.00 och kan meddelas de röstande (och Kabul). Att stoppa valsedlarna/boxen i en pàse och sända till Kabul för räkning är fel.

    SvaraRadera
  2. Att räkna rösterna lokalt är nog definitivt att bjuda på möjligheterna till valfusk. Nu kan åtminstonde en valobservatör noggrannt försegla en låda med röstsedlar för att förhindra att något händer mellan valstugan och den centrala rösträkningen.

    Sedan är det tyvärr infrastrukturen i Afghanistan som gör att räknandet drar ut på tiden. Som jag poängterade i ett tidigare inlägg så är ett val i ett land som Afghanistan ett under av logistik.
    http://chefsingenjoren.blogspot.com/2009/08/valet-i-afghanistan-far-godkant-betyg.html

    De internationella organisationerna har bl.a. hyrt in 3000 åsnor för att frakta fram valsedlar.

    Fusk går tyvärr inte att komma ifrån. Frågan är bara om det varit tillräckligt för att påverka valutgången, eller opinionen i Afghanistan?

    SvaraRadera
  3. Klart att valförrättare ocksà kan räkna röster efter valets slut, naturligtvis med valobservatörer närvarande.
    Att làta en àsna transportera röstsedlarna till Kabul inbjuder till valfusk. Ju längre tid mellan val/räkning, ju högre risk för fusk!

    SvaraRadera
  4. Det finns många anledningar till varför rösterna skickas in centralt. Tyvärr så finns det för få observatörer från EU för att täcka alla vallokaler och dessutom så vågar dom sig inte ända ut till de talibankontrollerade områdena.

    http://svt.se/2.22584/1.1663866/kritiken_vaxer_mot_afghanska_valet

    SvaraRadera
  5. Hur skall Afghanistan rösta utan fusk, när sossarna brukar fuska här i världens bästa och mest demokratiska land Sverige???

    SvaraRadera
  6. Tja, att säga att socialdemokraterna fuskar som talibanerna är nog att ta i en smula. I varje fall får de svenska väljarna behålla näsa, öron och fingrar efter dom lagt sin röst.

    Möjligtvis så är det nog ett och annat vallöfte som inte hålls och där är nog alliansen lika goda kålsupare som socialdemokraterna.

    SvaraRadera
  7. Vilka anledningar kan finnas att sända alla tusentals boxar med röstsedlar till Kabul för att räkna rösterna där? Enklare är ju att räkna rösterna lokalt, det tar ett par timmar, och sända resultatet till Kabul! Dà har man resultatet klart samma dag!
    Naturligtvis har EU inga valobservatörer alls ute pà fältet! Huvudvägen mellan, t.ex., Kundus och Kabul är livsfarlig för alla som ser utländska ut eller har nàgot 'utländskt' i klädsel eller baggage. Sà det fàr àka helikopter om det finns möjlighet.
    Har du nàgra uppgifter om HUR boxar med röster transporterades under korrekt uppsikt?

    SvaraRadera
  8. Här är några bilder från transporten med mulåsnor till röstlokalerna.

    http://www.msnbc.msn.com/id/32449894
    http://abcnews.go.com/International/wireStory?id=8344082

    Jag misstänker att boxarna i sig själva förseglades under återtransporten för att inte kunna manipuleras. Återtransporten verkar åtminstonde delvis ha gått med helikopter. Och det verkar även som om rösterna för säkerhets skull räknas lokalt om något skulle hända under återtransporten.
    http://www.reuters.com/article/worldNews/idUSTRE57P16V20090826?feedType=RSS&feedName=worldNews

    SvaraRadera
  9. DN hade ett bra fotoreportage som jag missat...

    http://www.dn.se/nyheter/varlden/afghanska-valet-i-bilder-1.933355

    SvaraRadera
  10. Märkligt val. Röstboxar borde ha funnit pà plats sedan senaste valet! Det är bara nya röstsedlar som behöver skickas ut. Noterar att stölden av tvà tankbilar utanför Kundus häromdagen inte rapporterats i svenska media. ISAF kallades in att stoppa tjuvarna som i sin tur kallade pà US Airforce som bombade tankbilarna sà att 50 dog och 20 skadades; alla civila naturligtvis. Sàdana insatser ökar inte ISAF renommé i Afghanistan.

    SvaraRadera
  11. Anders: Är du verkligen så naiv som du verkar vara, eller spelar du? Inte ens i Sverige lämnar man valmaterial från ett val till ett annat. Tror du verkligen att det skulle finnas kvar efter fyra år i Afghanistan?

    Appropå bombningarna som enligt dig inte täckts av media. Läser du verkligen nyheterna? Annars så kan du läsa in dig på det här inlägget.

    http://chefsingenjoren.blogspot.com/2009/09/ob-i-usa-och-diskuterar-afghanistan.html

    SvaraRadera
  12. I min hemstad har vi val ofta; president, parlament, departement, borgmästere, EU, etc. Röstboxen är genomskinlig. Röstberättigade finns pà listor. Valförrättare är utsedda och bestàr av oss medborgare. Möjligheten till fusk är liten. Man kan t.ex. rösta mellan kl. 8 och 20. Varje röstare signerar röstlängden. Poströstning är ej möjlig. Sedan räknas rösterna och resultatet publiceras säg kl. 22. Allt är öppet för insyn.
    Appropà bombningarna utanför Kundus rapporterades de ej i svenska media förrän de blivit en skandal i Tyskland, dvs svenska media rapporterar om den tyska skandalen nàgra dagar senare.
    Noterar dock att svenska media rapporterar om valfusket i Afghanistan; icke existerande valbyràer har sänt in boxar med röster ... via àsna? ... till Kabul för räkning!!

    SvaraRadera
  13. Anders Björkman:
    Bor du i ett land där de väpnade konflikterna avlöst varandra sedan 1979?

    Kunduzbombningen fick utrymme i svenska media samma dag som den inträffade.

    SvaraRadera
  14. Talibanerna är emot demokrati av ideologiska skäl: människor ska lyda auktoriteten, inte kritiskt välja själva. Därför är redan att genomföra val en framgång. Viljan till självbestämmande är stor hos de flesta afghanerna, och det är en viktig värdering som sprids att alla medborgare har en röst, även om många blir tillsagda hur de skall rösta av sina män, byns åldermän, religiösa ledare, klanledare eller krigsherrar.

    Men visst undergrävs värdet av att människor inte vågar rösta, eller att deras röster förvrängs och av ett missnöje att inte mer av förhoppningarna infriats. Valdeltagandet gick ned, till en nivå som dock var högre än i amerikanska presidentval.

    Afghanistan är ett land där centralmakten hela tiden brottats med lokala och regionala makthavare (officiella och inofficiella) om inflytande, så att de tar valurnorna till Kabul är kanske inte så förvånande.

    TV repriserade en förtjusande dokumentär om demokratiseringen av Bhutan. Kungen hade beslutat att landet skulle bli en demokrati, så nu fick två ministrar bilda varsitt parti och folket "bads" av kungen gå och rösta på elektroniska apparater: man gick bakom en skärm och tryckte på en av två knappar på en liten box. De flesta som intervjuades ifrågasatte varför man skulle byta till demokrati som orsakat så mycket konflikt i grannländerna, men nu hade kungen sagt att han inte kunde lova att hans son skulle bli en lika bra kung. I förväg genomfördes ett provval, där man upptäckte att de flesta tryckte på den gula knappen. Eftersom det är den kungliga färgen, beslöt man att partierna inte fick använda färger i det riktiga valet. Den fd ministern för bruttonationallycka vann, och den andre ministern fick leda oppositionen.

    Det verkar mycket progressivt. I mitt land stoppar vi fortfarande röster i trälådor, men vi har röstlängder som vi bockas av på av valförrättare, precis som i Bhutan, Afghanistan eller Frankrike. I de flesta länder förs sen urnorna till centrala lokaler där representanter för de olika partierna övervakar räkningen. I ett land med så svår korruption att man kan inrätta falska vallokaler, kan jag knappt föreställa mig hur det skulle bli med lokal rösträkning, där inte ens representanter för de viktigaste partierna finns på plats. Men jag vet inte heller jag varför man valt att göra som man gjort. Det är ju klart att varje nytt moment i processen skapar nya sårbarheter för manipulation.

    Anders: hur många som var civila vid tankbilarna återstår väl att se när utredningarna är klara, men att alla var civila verkar ju tveksamt idag. Men som McChrystal gjorde så ska man nog beklaga varje civilt dödsoffer. Det är ju för att öka deras säkerhet som vi riskerar livet.

    SvaraRadera
  15. Re tankbilarna med bränsle till tyska ISAF sà kapades de förra torsdagens eftermiddag strax utanför Kunduz och kördes iväg till talibankontrollerat omràde, vilket fotograferades av flyg. Man noterade att tankbilarna sedan körde fast vid en flodövergàng. Kaparna lär ha beordrat en lokal bonde med traktor att dra loss tankbilarna, vilket misslyckades. Dà inbjöds lokalbefolkningen fràn 12 byar i närheten (alla under talibankontroll) att tappa bränsle fràn tankbilarna, vilket ägde rum under följande natt till fredag. Flygfoton av dramat sändes samtidigt till den tyska ISAF styrkan i Kunduz under överste Klein som beslöt att tankbilarna skulle bombas (!) vilket skedde cirka 150 minuter senare fredag morgon. 2 styck 250 kgs pjäser fälldes (av US flyg), varvid ett stort antal människor dödades. Denna skandal blev känd i Tyskland redan fredag em, där tyskarna undrar vad deras fredsbevarande styrka sysslar med.
    Det hade ju varit enklare att skjuta ett par skott i tankbilarna (eller vid sidan om) fràn flyplanen och alla fattiglappar som tankade hade sprungit iväg! Och ingen hade skadats!

    I mitt land tog den sista, stora väpnade konflikten slut 1962. Sedan dess har vi drabbats av terrordàd i huvudstaden under 80/90-talen och pà tvà av vàra öar har missnöjda skjutit och bombat med jämna mellarum med dödsfall som resultat.

    Men vi är bra pà att organisera val. En valbyrà per 1000/2000 röstberättigade som sköts av kända medborgare utsedda av borgmästaren under fri uppsikt av vem som helst. Inte en chans att fuska! Röstboxen är av plexiglas! När valet är över, räknas rösterna, (vi kan titta pà), protokoll skrivs och resultatet meddelas oss och den centrala myndigheten. Det senare tar max 2 timmar.

    SvaraRadera