
Redan de gamla grekerna insåg att det fanns en skillnad mellan fenomenvärlden (det du ser omkring dig) och det som vi kan kalla Det Gudomliga. För att leva ett komplett liv som en komplett människa skulle de gamla grekerna leva i både Logos och Mythos. Logos är den värld du lever i på jobbet i HKV eller vid ditt förband eller när du funderar kring ett pulserande universum. Mythos lever du i när du, likt fysikern i chefsingenjörens inlägg, kommit till vägs ände i de vetenskapliga förklaringarna och söker något som förklarar det som då blir över. Samtidigt som den gamle greken skulle leva i både Logos och Mythos, så skulle dessa båda världar hållas åtskilda. Som hos fysikern. Att gå till sitt dagliga arbete och samtidigt bara leva i Mythos, gör bara de som kan betecknas som religiösa galningar. Eller fundamentalister. Däremot finns det nog anledning att ta de religiösa motiven på allvar, även om vi långt ifrån delar deras uppfattningar.
I tusentals år har vetenskap och religion levt sida vid sida i harmoni. I samband med upplysningstiden bröts harmonin och människan beskrevs som en maskin utan mening och mål. Världen omkring människan beskrevs som ett mekaniskt maskineri, lika meningslöst och slumpartat som allting annat. Med René Descartes skrift ”Beskrivning av människan” och Freidrich Nietzsches proklamation ”Gud är död” var grunden lagt för de fundamentalister vi ser idag. Viljan till makt fick ersätta den moral som grundat sig på föreställningen om en Gud. Den övermänniska Nietzsche beskriver är den människa som – trots att Gud inte finns - finner mening i livet genom strävan efter makt. Ingen makt – inget värde. Inte precis ett budskap för en kristen eller en muslim. Enligt min uppfattning är det detta som är bakgrunden till både de kristna och de muslimska fundamentalisterna. Det finns något i detta som är man kan fundera över, även om det inte motiverar våldsanvändning.
Människan består till 80 % av vatten, men inte jämställer du väl din kollega med en spann vatten för det? Alla atomer är likadant uppbyggda, det är bara antalet positroner, neutroner och elektroner som skiljer. Syreatomen och guldatomen är uppbyggda på samma sätt. Om du tar valfri atom och förstorar upp den till globens storlek, blir atomkärnan stor som en ärta och elektronerna som far omkring under taket blir som de dammkorn du har hemma och som syns i luften i solljuset. Resten är tomrum. Tomrum kan den mänskliga hjärnan hantera lika lite som evigheten eller oändligheten. Tar du bort allt tomrum ur din kollega och behåller själva materien, blir han stor som en ärta (som också väger 90 kg). Inte ser du väl din kollega som ett stort tomrum för det? Även det skyddande och solida berget i Hästveda består mest av tomrum. Vi definierar nog människan och oss själva som mer än bara en mekanisk och kemisk slump i kosmos.
En undersökning i USA gav det något förvånande resultatet att vetenskapsmän oftare än genomsnittsamerikanen är med i någon frikyrka och är flitigare kyrkobesökare. Häpp. Kanske inte så konstigt ändå, om en biolog, en fysiker eller en kemist förundras över livets och universums komplexitet. Vetenskapen kan än idag inte förklara hur liv uppstått ur död materia. Är livets mening däremot att heja fram Djurgården, så kanske Buddismen ligger närmare till hands. Där är ju lidandet själva affärsidén.
Islam betraktar Kristendomen och Judendomen som legitima men underordnade religioner. Svårare har man inom Islam för Guds- och själlösa religioner som Buddismen eller religioner där kor är heliga eller där det finns flera och andra gudar än just Gud. Sverige ligger överst till höger i den värderingsatlas du ser ovan i inlägget. Kanske är vi de sanna sekulariseringsfundamentalisterna?
Ser ni en moské med ett konstigt kors i tornet, så är det ingen moské utan en kristen kyrka som är uppförd av kristna som blivit etniskt rensade från Mellanöstern. Ingen verkar bry sig om denna etniska rensning? Här borde de politiska partierna kunna ta aktiv ställning. (PK?)
Lite motsägelsefullt så anser vissa religiösa människor att Gud är allsmäktig men ändå att han behöver ha deras hjälp mot ”icke-troende”. Gud klarar sig nog utan den hjälpen. Och utan fundamentalister.
Avslutningsvis vill jag framhålla att religion och vetenskap helt enkelt svarar på olika frågor. Inte går du väl till en fysiker med din sorg och din tomhet om ditt barn har dött?
Vetenskap, filosofi och religion är nog för evigt sammankopplade, so oder so. Amen.
Låt oss inte bli inverterade fundamentalister i vår iver att se ner på vanliga religiösa människor. Leben und Leben laβen.
/Sumatra