tisdag 26 januari 2010

Ropa inte hej... (uppdaterad)

Ett gammalt uttryck säjer att man inte ska ropa hej innan man hoppat över bäcken. Problemet vid anskaffning av svensk försvarsmateriel är att vi dels inte är helt säkra på hur bred bäcken är när vi tar sats och dels att mitt i hoppet börjar någon att bredda bäcken för att säkra om att det garanterat blir ett plums strax innan andra sidan. Denna någon är till råga på allt inte taliban utan våra egna myndighetsregler och certifieringsprocesser.

Jag lyckades ta ut segern i förskott när jag uttalade min stora glädje över att Försvarsmakten beslutat sig om leasing av ett TUAV system som "gapfiller" innan dom får OK att beställa TUAV. Nu verkar upphandlingen ha gått i stå då man inte riktigt vet hur man ska hantera eventuella utländska operatörer som följer med detta system under den första tiden för att initialt operera systemet i t.ex. Afghanistan och parallellt utbilda de svenska operatörerna.

Frågan som har stoppat upphandlingsprocessen är hur är dessa operatörers status som kombatant? Är dom civila eller militära? Räknas dom som en del av den svenska Försvarsmakten eller inte?

Vi lyckas ju skicka en hel del civila svenskar till Afghanistan för att bl.a. utföra arbeten på campen i Mazar-e-Sharif. Vilken status hade dessa? Så länge det rör sig om att styra en UAV med enbart spaningssensorer så kan knappast Svenska Freds anklaga civila operatörer för att deltaga i stridsaktiviteter.

Hur kommer det sig att det hela tiden är vi svenskar som ställer oss dessa frågor? Andra länder har lyckats med precis samma typ av upphandling innan oss. Kanada leasar sina Heron UAV från israel och i Air Forces Monthly februari 2010 meddelas att Australien som också leasar samma typ av UAV skickar sina operatörer för att tjänstgöra med de kanadensiska trupperna i Afghanistan.

Vi skapar i Sverige dessutom precis samma typer av problem vid bl.a. upphandling av HKP 14. Först ställer Försvarsmakten en på tok för kraftig kravbild som resulterar i att vår helikopter får en egen unik lösning och alltså inte är COTS längre. Sedan ställer vi stora krav på att certifieringsprocessen ska utföras till punkt och pricka. Var tog de ingenjörsmässiga bedömningarna vägen? Är vi masochister hela bunten som gillar att göra det svårt för oss själva?

Det är skönt att veta att när vi inte får någonting så gör vi åtminstone alltig rätt och "by the book". Om Povel hade varit i livet så hade Ittma Hohah jobbat på FMV med upphandling av krigsmateriel. Något för Lillejul 2010 på HKV?



P.S: För dom som tror att en TUAV är en liten leksak så rekommenderar jag att studera bilden ovan. En Heron TP UAV är stor som en Gripen...

Uppdaterad 10-01-27, 21:56
Hur lång tid tar det att bli operativ om man leasar ett TUAV system?

- 7 september 2009 skriver Australien på kontraktet.

- Och idag är systemet igång i Afghanistan.

Här är en del fina bilder som visar systemet under transport och under användning i Afghanistan.

9 kommentarer:

  1. Chefsingengören, du har ju ha varit med några år. Då förstår du väl att vi måste ha en unik, svensk, lösning att tillföra världssamfundet. Det är viktigt nu när vi skall hävda oss på krigsarenan.
    En typisk svensk modell som innebär att vi ropar ett litet käckt och underdånigt litet ,hej, på flera olika språk, och stannar kvar på vår sida om bäcken??
    Under tiden tillsätter vi en utredning!
    Helst en som tillsätts i samförstånd med några andra. Dock skall vi nog inte ha med sådana som redan har löst problemet för då kan vi påverkas i negativ riktning.
    I sann demokratisk anda bör det nog övervägas om inte "talibanrörelsen" borde ha en representant med också. Det skulle nog vara bra att få deras syn på det där med kombattanter.
    Sedan får vi inte glömma "solidaritetsbröderna" när vi skickar betänkandet på remissrunda någon gång strax innan 2020. Då skall vi dessutom vara som mest flexibla i det "nya" försvaret.
    Då finns nog inte beslutsångest, handlingsförlamning och allmän skräck för att agera med som en viktig punkt i anställningskraven längre.
    Suck igen!!
    Teaterdirektören.
    (Hur var det de sa? Göra rätt saker rätt!
    Det måste varit länge sedan jag gick den kursen?)

    SvaraRadera
  2. Ett bra och intressant inlägg. En aspekt som ofta glöms bort när man pratar om nya system av den här typen är människorna. Ett bildalstrande system, oavsett om det är en UAV eller en spaningskapsel under ett bemannat flygplan, är värdelöst utan en erfaren och välutbildad bildanalytiker. Någon som kan omvandla informationen till underrättelser som kan nå den som behöver dem i tid. Hur många erfarna bildanalytiker har FM på taktisk nivå? Hur många under utbildning? Där har du en verkligt gränssättande faktor. För att tala flygspråk, det skulle vara som att köpa ett nytt stridsflygplan men man glömmer bort att utbilda tekniker för att hålla den flygande.

    //Constance

    SvaraRadera
  3. Intressant notis du tagit om våra civila vänner bl.a FMLOG som skickas ner till krigszoner och bygger camper och annat underhåll. Dom bär uniform, men har inga vapen. Dom rör sig frisvängande utanför utlandsstyrkan på tjänsteresa. Samtidigt vill HKV envisas att skicka även militär personal att upprätta camper på utrikes tjänsteresa till Afghanistan. Dels är det kombatantstatusen som är tvivelaktig, sedan är det arbetstidsavtalet som säger att du får jobba 7-5... Skickar man militär personal till krigszon, (civil eller militär) skall dessa utrustasoch grundtränas att kunna ingå i utlandstyrkan under kortare perioder. Man åker inte till USA eller England och går någon flådig kurs, man åker till Afghanistan och gör en insats, då funkar det inte med 7-5 jobb, 100:- ersättning om dagen på utlandstjänsteresa, och kan inte utöva självförsvar för dig själv eller tredje person... dåligt HKV, dåligt.

    SvaraRadera
  4. @Constance: USA har börjat förstå det där. Hittills så har man skrikit på UAV och skapat nya resurser som te.x. MC-12 som streamar realtidvideo direkt till alla som är intresserade.

    http://www.airforce-technology.com/news/news73724.html

    http://www.youtube.com/watch?v=qu1zGf2mm28

    Nu börjar underrättelseorganisationen att mättas. För mycket information gör det helt enkelt på tok för svårt att plocka fram det viktiga ur allt brus.

    http://www.nyteknik.se/nyheter/fordon_motor/flygplan/article709737.ece

    Frågan är hur man filtrerar och aggregerar data?

    Man måste också skilja på behoven av rena långsiktiga underrättelsedata samt att i realtid följa och stödja en operation. I det senare fallet kan jag förstå de svenska behoven av TUAV. I det första borde man fokusera mer på samerbetsavtal. Eurohawk?

    Sedan cirkulerar det nu intressanta rykten att talibanerna har lärt sig att tanka ner video. Vi kanske avslöjar i realtid hur våra soldater rör sig framåt för väl gömda talibaner?

    http://www.wired.com/dangerroom/2009/12/not-just-drones-militants-can-snoop-on-most-us-warplanes/

    Rover data/video-länken är en potentiell uppgradering till våra Litening III laserkapslar till Gripen. Något att fundera på för MUST och andra som skriker över det krypterade Länk 16. Ju mer spridd en standard blir, ju svårare blir den att ändra! Jag gillar den sista sparken på COTS i artikeln...

    SvaraRadera
  5. @Matrix: Och det kommer med stor sannolikhet att bli mer. Underhållet för SK60 har lagts ut på industrin och liknande tankar finns för Gripen. Men hur gör man med en Saabtekniker nere i Afghanistan?

    Sedan tycker jag att det är lite märkligt att Sverige har en sådan annorlunda syn på kombatanter än vad t.ex. Kanada och Australien har. Eller påstår vi indirekt att dessa länder bryter mot regelverken? Är det inte bara att be någon av våra attachéer i dessa länder att kliva in på deras HKV och fråga lite snätt hur sjutton dom löser detta problem och sedan bara kopiera rakt av?

    SvaraRadera
  6. Ja, jänkarna begriper ett och annat, ibland.
    Ett Globalhawk uppdrag kräver 150 analytiker utöver operatörerna (alltså Ff motsv).Ett Predator pass tarvar mellan 50-75 analytiker och sedan i sjunkande skala beroende på storlek på UAVen och tiden i luften.
    Att streama video i realtid till alla "intresserade" är en intressant lösning. Tyskarna har en del intressant erfarenhet efter Kunduz incidenten, som tydligt visar på faran med att "outbildad" personal tittar på bilder eller video. Jag har sett video från Kunduz och det syns tydligt att det inte är aktuellt att fälla någonting just där. Det skulle Översten också ha sett om han hade haft lite träning i att titta på bilder, rörliga eller still.

    //Constance

    SvaraRadera
  7. Chefsingenjören@
    "Är det inte bara att be någon av..."o.s.v.
    Jag trodde du varit i firman några år?
    Teaterdirektören.

    SvaraRadera
  8. Eurohawk är trots namnet en tysk signalspaningsvariant av Global Hawk. Något för FRA om de inte nöjer sig med Gulfstream.

    Men Nato:s AGS pool baserad på Sicilien skulle kunna ge också oss en strategisk bild av markläget. Upplägget påminner en hel del om SAC C-17 i Ungern och AWACS-poolen i Tyskland.

    Konstigt nog är det aldrig paneuropeisk försvarsmateriel, som används i gemensamma pooler i Europa. Den är väl helt enkelt inte tillräckligt beprövad för att locka till samarbete.

    http://www.defenseindustrydaily.com/images/PUB_AGS_Poster_lg.jpg

    SvaraRadera
  9. @Teaterdirektören: Ja, du har helt rätt. Vi brukar inte vilja göra det lätt för oss... SUCK...

    SvaraRadera