I fredags damp det senaste numret av "Svensk Flyghistorisk Tidsskrift" ner i min brevlåda. Nummer 1, 2011. Ett bra tillskott till frukostläsandet.
Jag satte dock frukostgröten i halsen när jag läste den här annonsen:
"SÄLJES
Huvudställ JA 37 Viggen. Däck på titanfälg - diam 25" - br 7" - cikt ca 35 kg. Svar till h-bjudande! xxxxx@spray.se"
Upps. Hur sjutton hamnade dessa däck hemma hos någon privatperson i Sverige? Det är ju inte precis något man tar med sig hem för att använda till grabbens lådbil!
När jag tjänstgjorde på FMV så brukade vi med jämna mellanrum polisanmäla annonser där man försökta sälja saker som bevisligen någon gång stulits från en flottilj eller ett regemente. Vi hittade allt från flygförarutrustning till radomen till en JA 37 (som för övrigt fortfarande är klassad som hemlig materiel, då man kan analysera en radom och få ut ganska så mycket prestanda på en radar).
Exempel på saker som helt klart kan räknas som stöldgods är denna annons på flygutrustning till Gripen.
This is a original swedish Survival Vest with integratet Life Preserver and Anti-G Unit, Specially Connector , also for the connection the MBU 20 oxygen mask , With arm furnishings binding how at the different Tornado Vests, Developed especially for use in Gripen Fighters,This vest is very ,very rare and in fact impossibly to find,I saw never up to now such a vest,very high Quality ,very extensively,size Large-XLarge ,new condition,unused,all original Labels,very rare display item for a swedish Gripen Pilot Outfit,include extra bladders new,the Activity Inflater unit is present,but I does not want to open the zip-fastener of this new vest to see the unit.
Very, very rare, indeed. Eftersom denna typ av utrustning fortfarande används så är det inget som hamnar på bättre begagnat marknaden på normalt sätt. En komplett flygförarutrustning är inte billig. Hjälm, väst och g-byxor går på ca 300.000 kr. Så det är inte Mona Sahlin-klass på snatteriet utan grov stöld vi pratar om.
Men trots detta så fyller det en viss funktion att anställda plockar med sig saker hem. Stannar de kvar i Försvarsmaktens förråd kommer det bara att förr eller senare hamna på skroten. I samband med avveckling av militära system så har man numera en rutin att först kontrollera med de Försvarshistoriska museerna för att se om de är intresserad av materiel eller dokumentation. Men om detta glöms bort, eller om det för stunden bedömdes som ointressant så är det snart förvandlat till en hög metall för återanvändning.
En av våra mest berömda flygvapengeneraler, Bengt Nordenskiöld skapade det moderna flygvapnet. Hans devis var "bort med det gamla in med det nya". Alla gamla flygplan skulle skrotas och återanvändas som markutfyllnad när flottiljernas banor asfalterades. Det var bara de nya reaplanen som gällde för generalen. Som tur väl var så vägrade en del envisa anställda att lyda ordern och gömde undan ett antal gamla flygmaskiner i hangarer och förråd. Detta blev senare grunden till Flygvapenmuseum i Malmslätt. När man arbetar med att restaurera någon av dessa gamla maskiner så jagas det land och rike runt och här och där i gamla flygvapenanställdas bokhyllor finns det delar till flygplan som går att använda. Med andra ord, utan ordervägran och stölder skulle vi inte ha det museum vi har idag.
Jag får lov att erkänna att det nog står en och annan pryl i min egen bokhylla. Jag var bl.a. på väg att norpa en styrspak på en JA37 Viggen som jag levererade från F4 till Säve för skrot. Men när divisionschefen såg mig stoppa skruvmejseln i flygstället så varnade han mig för att en annan flygingenjör gjort samma sak året innan och det blev ett jäklans liv när det stod ett flygplan nylevererat utan styrspak. T.o.m. en gammal sur förrådsgubbe anar ugglor i mossen när ett flygplan flugits ner utan styrspak.
Tittar vi ännu längre tillbaka i historien så hittar vi bland stöldgodset alla troféer som den svenska armén tagit med sig från krigen i Europa. Tjeckerna är fortfarande irriterad över Silverbibeln som vi stal från Prag och försökte få in en klausul om den i leasingavtalet avseende Gripen (mest på skoj i och för sig, men minnet av stölden finns bevisligen fortfarande kvar i Tjeckien). Men hur hade det sett ut om inte dessa saker hade stulits? Som trofé hade de ett enormt värde och stoppades genast upp på finaste hyllan till allmänt åskådande och bevarades därmed i ursprungsskick för framtiden. Annars hade nog många silversaker bara gått till smältning för att skapa nytt. Böcker hade gått sönder vid daglig användning. För att inte tala om de krig som dragit igenom Europa de senaste 200 åren då Sverige varit en skyddad förvaringsplats. D.v.s. utan stölder så hade stora delar av historien gått förlorad.
Så tag gärna hem saker och ting som ändå ska kastas. Det är enda sättet att bevara saker för framtiden. Men kom ihåg att ta det mycket försiktigt med att försöka göra ett snabbt klipp genom att lägga ut saker till försäljning på Blocket. De första 25 åren räknas det fortfarande som stöldgods! Efter det så är det helt plötsligt eftertraktade antikviteter som museum kommer att slåss om.
1983 Aerocenter Trafikflyg/Swedair i Växjö
9 timmar sedan
Jag har hört om en organisation som gav bort utrustning till de anställda i stället för att skrota den. Sedan dök det upp rätt många annonser på just den typen av pryl. Därefter bestämda man sig för att skrota saker i stället.
SvaraRaderaFundersam
Den här annonsen räknas nog till kategorin preskriberat!
SvaraRaderahttp://www.tradera.com/Pilothjalm-saljes--auktion_292207_127550370
Mmm, styrspakar, klockor och g-mätare var eftertraktade när de gamla AJS-erna gick plåtsaxen till mötes. Det svider i hjärtat när jag tittar på filmen när en AJS klipps i småbitar...... Men sevärt!
SvaraRaderaVad skall man göra med alla gamla skedar?
SvaraRaderaMan skall ta skeden dit man kommer, men nu börjar det bli fullt i lådorna.
@Sumatra: Hahahahahahahaha.... Den var bra!
SvaraRaderaSen finns det ju personer som bönat och tiggt utrustning på säkmat och sedan snabbt lagt ut det till försäljning på Blocket.
SvaraRaderaJag önskar jag hade fått tag i en av handtagen dom hade till handkameran som fanns till Viggen...
SvaraRaderaDå jag fotograferar så ger jag mig tusan på att det skulle kunna användas än idag.
EN sidonotering, det gäller såklart inte Hemvärnet som fortfarande nyttjar materiell som finns på museum ;-)
Ang policy, ifall prylarna är påväg till skroten så borde personalen kunna få ta del av den till rimliga nivåer såklart.
Det är lite skillnad på en pryl för minne eller personligt bruk och 50st hjälmar som sedan dyker upp på auktionssiter.
/Tinhead
@Tinhead: Håller helt med. För personligt bruk = OK, för försäljning = NEJ.
SvaraRaderaSumatra, du får gärna skicka några till mig, vår familj är väldigt glada i teskedarna med tre instansade kronor. Jag ser det inte som stöld, det är skatteåterbäring. Bestick och servisdelar, är det något som Försvarsmakten designat själva under åren eller är det köpt på öppna marknaden och förädlat?
SvaraRaderaFinns det många varianter på skedar? Vi har bara från ett ställe, möjligtvis två och de ser exakt likadana ut. Civil okunskap men ärligt menade frågor.
För min egen del är jag väldans förtjust i de gamla handdukarna. Det är som samlarkort. Har man tur kan man få tag på "Armén", "Flottan" och "Flygvapnet". Riktig tur har man om man får tag på den gamla klassikern "Krigsmakten". En "Krigsmakten" borde betinga ett bytesförhållande av 2-3 "Armén".
SvaraRaderaHanddukarna är inte speciellt bra på att suga upp fukt från kroppen, men påminner en om den tid när vi hade en Krigsm.. förlåt Försvarsmakt och separata försvarsgrenar med generaler som styrde verksamheten och inte bara budgeten.
@CI:
SvaraRaderaNärmare vaxpapper kunde man inte komma....;-)
Varför är radardomen till en JA 37 skyddsklassad?
SvaraRaderaHela systemet är skrotat och Gripens radar har väl inget med JA37 radarn att göra får man hoppas?
Hur lång räckvidd hade JA37 radarn om man får vara nyfiken.
Har läst allt från 50 km till 100 km på nätet?
@Anonym 12.36: Bara för att ett system skrotats så släpps inte hemlig-stämpeln med automatik. Därför så ska vissa delar behandlas på särskilt sätt vid skrotningen. Gripen har givetvis ärvt en hel del från JA37 då särskilt den sista generationen JA37 Mod Di användes för utprovning av en hel del av Gripens system, bl.a. presentationsskärmarna som nu används i C/D versionen av Gripen.
SvaraRaderaRadarn hade längre räckvidd än så. Men som vanligt så beror det mesta på målets radarmålyta och störning, så det praktiska upptäcktsavståndet blir kortare än max.
Jag upplever att 37:an numera mest är känslomässigt hemlig. Tiderna har förändrats ganska mycket sedan kalla krigets dagar. Nu när Gripen säljs på export så försöker man skriva så mycket som möjligt i reklambroschyrerna.
SvaraRaderaNu kan man till och med hitta flyghandboken till SR-71 på nätet: http://www.sr-71.org/blackbird/manual/
Angående flygvapnets gamla utrustning så har jag hört något om att flygvapenmuseet gör anspråk på ägandet. Jag tror inte att 25 år räcker i det fallet. Jag hörde talas om en person som annonserade ut någon del från en 35:a till försäljning. Någon person från flygvapenmuseum hörde av sig och informerade i all välmening att det kunde bli en utredning om hur han hade fått tag på denna eftersom allt borde ha varit skrotat. Det hela slutade med att prylen skänktes bort till ett annat museum.
Vet inte om det gäller Viggen, men för Gripen används frekvensselektiv glassfiberkomposit i radomen för att minska radarsignatur i andra frekvensband än den som radarsystemet själv använder.
SvaraRaderaCI: Tvättsäckar inom Armen hade ju i gamla tider bla vapensköldar/förbandstandarer, tex A3.
SvaraRaderaHade Flyget nått motsvarande, dvs tex en tvättpåse som särskildt var för F14 etc?
//Förste Sergeanten som f.ö har drösvis med krigsmakts handukar;)
@CI 12.19
SvaraRaderaJa dom små handdukarna som det stod "krigsmakt" på fick vi ut som disktrasor till våra jägarkök under vpl.. som sagt, värdelösa på att suga upp fukt!
/K
Som uppbördsman fick jag ut 200 oanvända "Krigsmakten"-handdukar under 2009... Om jag inte minns fel (orkar inte googla) så har FM hetat Försvarskmakten sen c:a 1975. Om ni tycker att de är värdelösa på att suga upp fukt så är de i nyskick direkt fuktavvisande, det tog 3 vändor i fartygets tvättmaskin innan de gick att använda hjälpligt... (förrådet kunde tyvärr inte bistå med mer begangade prylar trots förevisning där förrådsmannen blev varse att regnstället absorberade fukt bättre än handduken (vilket iofs blev en aha-upplevelse för honom)). Tänk om alla persedlar man fick ut på förråd hade samma fuktavvisande egenskaper som kökshanddukar från (minst) tidigt 1970-tal!
SvaraRaderaGMY/ Sjöman Svensson