Jag hittade den här intressanta bildserien av en slump på nätet. Den föreställer det informationshäfte "
Om kriget kommer" som gick ut till alla hushåll 1983. Det fick mig att tänka på hur mycket som är annorlunda idag, endast 28 år senare.
I
våra telefonkataloger fanns 1983 beskrivningar av vilka larmsignaler som skickades ut på "hesa fredrik", vad svenskarna skulle göra vid mobilisering och hur man skyddade sig mot atombomber och luftanfall. Nu för tiden har vi svenskar oftast inte ens någon telefonbok när allt går att hitta snabbare på eniro.se.
På vägen mot tunnelbanestationen brukar jag gå förbi ett hus med tecknet för "skyddsrum" på. Nu för tiden kommer man inte ens in i det huset, då alla svenskar är rädda för sina grannar och därför har kodlås på dörrarna. Jag misstänker också att om jag lyckas komma in så är rummet fullt av all världens bråte. Finns det över huvud taget någon som har koll på var alla skyddsrum befinner sig och i vilket skick de är numera?
Under värnplikten fick vi öva på "fria kriget". Detta är något som knappast tränas längre (
förutom av Hv). Fria kriget var det "partisankrig" som våra soldater skulle övergå till när de tappade kontakten med ledningen under fientlig ockupation av Sverige. Finns det över huvud taget någon utbildningsmanual i detta nu för tiden?
1983, inte alls för många år sedan, men ändå för en evighet sedan och i en helt annan värld.
Se http://www.msb.se/sv/Insats--beredskap/Hantera-olyckor--kriser/Skyddsrum/
SvaraRadera/Flygfantast
@Flygfantast: Tack, det visar den officiella sidan. Men samtidigt så verkar många skyddsrum vara i dåligt skick och det finns lågt intresse för att från statens sida skjuta till pengar vid renovering.
SvaraRaderahttp://www.sabo.se/aktuellt/nyheter_s/2008/september/Sidor/Skyddsrumfordyrar.aspx
http://www.skyddsrum.com/index.html
http://www.jkbyggservice.se/html/skyddsrum.html
Hur många svenskar vet över huvud taget om var deras närmaste skyddsrum ligger?
http://www.familjeliv.se/Forum-26-175/m49320787.html
http://www.lansstyrelsen.se/_jonkoping/Krisinformation/fragor_och_svar.htm
Sedan är det också en fråga om i vilket skick "hesa fredrik" befinner sig.
http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=1637&artikel=3349143
Medan gröten svalnar och sockret smälter in.
SvaraRaderaBacka ytterligare två årtionden från åttiotalet.
På första sidan av Göteborgs-Posten lördagen den 6 maj 1961 är huvudnyheten över tre spalter att USA har genomfört sin första rymdflygning. Flygturen varade i femton minuter och gick bra för alla inblandade parter.
Lite längre ner på sidan berättas i två spalter med fotografi om den nittonårige fältflygaren av andra klass Charles Christer Svenblad som förolyckades på fredagen. Han och hans J29 hittades utanför Boden efter att tillsammans med sin rotetvåa hamnat i “ett svårkontrollerat läge” och försvunnit under en övning i navigeringsflygning.
Det som dock tar upp störst plats på förstasidan är en annons för Plastic Padding !!
Sex spalter bred och med en bild av ett flygplan av modellen AER MACCHI MB 326 Primary Jet Tainer överst står det följande.
“En delegation italienska flygmän, konstruktörer, provflygare etc. besökte för en tid sedan Ljungbyhed, medförande ett nytt reaskolplan, som ev. skall införlivas med det svenska flygvapnet. Efter ett otal flygningar med bl.a. flyglärare från Kungliga Krigsflygskolan inträffade plötsligt att ena landningsstället ej gick att fälla ut. Planet nödlandade och fick då en skada i ena bränsletanken, som är placerad längst ut på planets vingar. Den bucklades till och bränsle läckte ut.
Goda råd var nu dyra. Italienarna såg sig uppehållna en relativt lång tid framöver med ett oflygbart plan. En ny tank skulle behöva skickas efter från Italien.
Då fick verkmästare Liljenberg på skolan en ide. Han hämtade plastic padding från F 5;s verkstad och både tätade och fyllde ut bucklan med den kemiska metallen.
Reparationen blev perfekt på en halvtimme och ytterligare en liten stund senare flög reaplanet mot Italien.
Föraren hade då ett par PP-burkar med sig hem, säger belåtne verkmästare Liljenberg.
Plastic Padding används av Kungl. Krigsflygskolans verkstäder för att fylla ut smärre plåtbucklor och tillverkningsdefekter för att återställa eller framtaga den önskade formen på olika delar av ett flygplan.
Det bör framhållas att den kemiska metallen är en helt igenom svensk produkt, avslutar herr Liljenberg.”
Sedan kommer lite information om priser och förpackningar. Exempelvis kostade en tub 3 kronor och nittio öre vid den här tiden. Storleken på tuben framgår dock ej av informationen.
Kungliga Krigsflygskolan. Bara namnet gör ju att man skulle vilja söka in. Pampigt!
Snacka om PR och annonser ! Här finns oceaner av kunskap att ösa ur !
En helt annan värld för inte så länge sedan där till och med verkligheten var annorlunda.
“Fylla ut tillverkningsdefekter”…???
Teaterdirektören.
Haha ja, tänkte faktiskt på de svenska skyddsrummens status härom dagen när jag var nere i cykelförrådet och dörren till skyddsrummet för vårt hyreshus är igenbommat med ett gigantiskt hänglås, Vad fyller det för funktion som låst?
SvaraRaderaDessvärre är väl att den nedre dörren till brandtrappan den med är låst med ett hänglås..
/K
Skyddsrummen är näranpå det enda som är kvar av civilförsvaret.
SvaraRaderaDet tråkiga är att det inte byggs nya skyddsrum i ny stadsbebyggelse då det är mycket dyrare och tar lång tid att göra det i efterhand. Om världsläget är hotfullt kommer det ta år att bygga ikapp och dessutom lär många andra behov av säkerhetshöjningar vara viktigare.
Vid några tillfällen har jag provat att sprida idén att lägga på några dm takhöjd i lägsta källarplanet så det går att bygga dem i efterhand och fortfarande få ok takhöjd. Befintlig betongstomme räknas med i radiakskyddet men det behövs tillräckligt med ny välarmerad betong för hållfastheten.
Hela organisationen som skulle släcka bombade städer och gräva fram överlevande ur skyddsrum under nerrasade hus är dock nerlagd. Det är ganska logiskt då den delen hade den största driftskostnaden.
Många fortifikatoriskt skyddade ledningsplatser, de fanns i stort sett i varje kommun, är nedlagda och plomberade. En hel del är dock sålda och används t.ex. som skyddade datacentraler för backuper. En av anledningarna till stängningarna är förvånande nog beredskapshöjning. Det har ibland byggts nya ledningsplatser nära kommunhus och räddningstjänstens stationer som går mycket snabbare att mobilisera än att åka ut och starta en bergsanläggning som är placerad långt utanför centrum för att klara en kärnvapenbombning över stortorget. Det behöver gå fort från larm till åtgärder när en kemtankbil välter på en genomfartsgata.
Det mycket trevligt med lite "överkapacitet" för brandkår och ambulanser så man kan nödkalla in ledig personal vid ovanligt stora skogsbränder, terrorattentat eller stora olyckor som flyg och tågkrascher. Det borde inte vara så otroligt dyrt att ha 100 % extra ambulanser genom att spara de som är nära att vara utslitna och köra dem utanför normala arbetstidsavtal när det pågår en katastrof.
Skyddsrummen i min bostadsrättsförening är i gott skick om än kanske inte byggda med den tjockaste betongen. Det är f.ö. bra om de är låsta, då minskar risken för vandalisering eller att någon snor bultar, förstärkningsstolpar och verktyg.
Fastighetsägaren har faktiskt rätt att i fred disponera skyddsrummet som han anser bäst. Skyddsrummet får därmed inredas som cykelförråd, tvättstuga eller gillestuga, ja fastighetsägaren får rentav regla upp och bygga väggar i skyddsrummet. Skyddsrummet ska dock ha lagrad utrustning för att skyndsamt kunna ställas i ordning som just skyddsrum. Det innebär att i händelse av ofred ska fastighetsägaren inom 48 h flytta ut inredning, riva mellanväggar, sätta upp gasfång, ansluta och driftsätta luftfilter, sätta igen fönster, anordna torrtoaletter mm mm. Att skyddsrummen är låsta i fredstid är inget konstigt utan tvärtom något helt naturligt med tanke på att de allra flesta har en fredstida roll att fylla, det var rentav en målsättning att skyddsrummet skulle ha en fredstida användning.
SvaraRaderaProblemet är att den utrustning som ska finnas förrådsställd i skyddsrummet inte är komplett, och att besiktningarna för att kontrollera skyddsrummen sker alltför sällan eller knappt alls.
Skyddsrummen var en seriös satsning för att hantera ett krigshot, men hur var det egentligen med krigsplaneringen och "fria kriget"? Adekvata krigsförberedelser eller lättköpt jägarromantik som fasad för att försvarsbudgeten användes till bl a regional- och industripolitik?
SvaraRaderaEtt annat problem med skyddsrummen är att MSB 2011 kraftigt dragit ner på anslagen till kontrollerna, tydligen beroende på att Rakel äter resurser. Den prioriteringen är resursslöseri då man faktiskt stramat upp kontrollerna de senaste åren, det arbetet riskerar nu att rinna ut i sanden.
SvaraRadera