tisdag 1 februari 2011

Skjut inte på pianisten!

De senaste dagarnas debatt avseende helikopterflottiljens möjlighet eller inte att ställa upp med personal för insatsen med HKP10B i Afghanistan gör mig en smula orolig för var vi är på väg med viljan att hitta och öppet redovisa fel i systemet.

När jag "växte upp" i Flygvapnet så hade vi en öppen atmosfär på divisionerna där vi kunde erkänna och diskutera de fel vi gjorde under uppdrag. Var felen allvarliga så skrevs en DA - Driftstörningsanmälan som utreddes av FSO - Flygsäkerhetsofficer lokal och HKV Flygsäk centralt. Haverier och allvarliga tillbud utreddes ofta av SHK - Statens Haverikommission. På sätt kunde alla andra lära sig av mina misstag i stället för att begå dem själva och riskera att dö på kuppen. Enligt de direktiv som jag har sett så ska DA-systemet inte automatiskt ge bestraffning, vilket har bekräftats från juridiska instanser. Detta då Flygvapnet har insett att det är bättre att lära av varandras misstag än att dölja att man begått något fel i rädsla för bestraffning. I många andra länder så finns bestraffningssystemet kvar. Som en anonym officer från en av våra Gripenkunder utbrast när han insåg vad DA-systemet var och vad det kunde utnyttjas till, "This is heaven, unfortunately we are living in hell!".

Men jag har en känsla av att vi är på väg åt fel håll även i Flygvapnet. Den rapport som SvD har tagit del av angående HKP10 förbandets beredskap för att åka iväg till Afghanistan kritiseras nu. Men det är inte cheferna som får kritik för att brister har mörkats, att förbandet ännu inte har fått all träning som behövts samt att det inte finns tillräckligt med personal för att ha den uthållighet i insatsen som krävs för att verka i Afghanistan under två år. Nej, det är utredningsresultatet i sig själv som kritiseras. Det säger obehagliga sanningar som i dagsläget inte går att säga längre. Takets höjd blir lägre och lägre...

I stället för att ta åt sig av rapporten och åtgärda bristerna försöker man ändra på rapportens innehåll och stoppa fortsatta "läckor" till pressen. Det får mig att misstänka att anledningen till att även utredningen om G4 incidenten på Marmal utanför Mazar-e Sharif ännu inte redovisats är att någon högt upp i ledningen inte tycker om det svar som utredningen presenterar. Förr eller senare måste rapporten redovisas för SHK och den dagen kommer ändå uppgifterna att komma ut i dagens ljus.

Det bästa för Försvarsmakten är att följa den inofficiella gamla lagen i Vilda Västern. Om fel låt spelas eller musiken låter illa för att pianot är ostämt, så "Skjut inte på pianisten!"

14 kommentarer:

 1. Återigen: Vart har det sunda ledarskapet i FM tagit vägen?

  Och, vad gör de sakkunniga på flygeriet i Hkv? Det finns ju sådana. Eller? Har Göransson infört ett nytt sorts ledarskap? Det som gällde under 40-talet?

  SvaraRadera
 2. Ha gärna en egen åsikt-bara den är pol korrekt och stämmer överens med Ledningens!

  SvaraRadera
 3. Vad är det för "flygexperter" som är så korkade att de lämnar ifrån sig en rapport till HKV med oförfalskade fakta? Begriper de inte att den måste ansas/friseras/filtreras så att den inte höjer blodtrycket på beställaren?

  Pensionerad flygsäkerhetsofficer (FSO)

  SvaraRadera
 4. Att det inte går att anmäla fel och brister utan att själv riskera att åka på bestraffning, utan bättre då mörka hela klabbet för att rädda det egna och närmsta kollegornas skinn...
  Jamen välkommen till Armén !

  SvaraRadera
 5. Det man kan börja fundera på är om detta är en konsekvens av att man tagit bort försvarsgrenarna och ersatt det med en gemensam ledning där inte alla förstår kulturskillnaderna.

  Armén. Gott om personal och därför viktigt att strukturera anfallet. Därför lyd order och ifrågasätt inget.

  Flygvapnet och Marinen. Dyrbara resurser som inte ska offras i onödan. Därför analysera uppdraget och fänriken som har mer flygerfarenhet kan vara rotechef åt generalen.

  SvaraRadera
 6. @ 1010hrs

  Håller med, så funkar det i armén.

  @ 1028hrs

  Armén stor? Inte nu längre, o risk för att bli än mindre. Int tjänst sliter när det skjuts på dig o det sprängs fordon. När uppskattning o betalning för arbetet brister finns det risk att armén blir än mindre, på bra folk.

  SvaraRadera
 7. Det där med försvargrensspecifika kulturer stämmer rätt bra. Jag växte själv upp i en anna gren för att därefter hamna i en arméfunktion - eller rättare sagt försvargrensoberoende, men det var arméfolk som styrde och ställde hela vägen opp till generalsnivå. Glöm konstruktiv kritik; det gick inte ens att föreslå förbättringar utan att det uppfattades som kritik mot chefen, systemet och så som "vi alltid gjort". Efter ett tag förstod jag att cheferna naturligtvis var livrädda för alla förslag, eftersom de sagt till sin chef att man levde i den bästa av världar och inget fick gå emot den bilden. Den chefen hade sin tur sagt samma sak till sin chef och så vidare. Det här var ett par år sedan men jag blir fortfarande rent ut sagt förbannad när jag tänker tillbaka på alla fega nickedockor till chefer och hur man till slut till och med utsatte folk för livsfara hellre än att erkänna att något var fel.

  SvaraRadera
 8. CI!
  Jag tror tyvärr att du har mer rätt än du anar. Eftersom resultatet av G4-utredningen är "ute", åtminstone inofficiellt (inget är så spännande som något som är hemligt), så har jag hört att frågan ställts från förband till HKV om man vid liknande verksamhet skall ta hänyn till rapportens resultat. Motfrågan blev då inte den självklara "har du något förslag på hur?" utan "hur vet du vad som står i rapporten?" ÖRA?
  /Pianostämmaren

  SvaraRadera
 9. ÖRA=ögontjäneri, rövslickeri,angiveri!
  Glöm alla andra "fina" ord!

  SvaraRadera
 10. Otroligt vad ni kokar soppa på en obefintlig spik. Den PM som innehöll problem var ju beställd av HKV och har använts för att vidta diverse åtgärder. Sydafrika träningen är ett resultat av den. Men vältring i skitssnack och självömkan är tydligen huvudtemat här.

  SvaraRadera
 11. Jag låg och kikade på en dokumentär innan jag somnade igår. "skattehjälp på export" som finns att se på svtplay.
  http://svtplay.se/v/2304433/skattehjalp_pa_export
  Kom och tänka på detta när jag läste detta inlägg. Vi kanske inte har problem med just korruption som Albanien men likväl verklighetsförvrängning.
  Jag tycker det hela är mycket märkligt. Att inte säga det man menar och linda in saker i cellofan känns ganska osvenskt. EU-anpassning?

  //Limpan

  SvaraRadera
 12. Varför inte ändra en gammal procedur som funkar och som de flesta förstår även om den bryter i stort sett mot naturlagarna? Jo, därför att förtroendet för systemet, läs ledningen, hos de flesta skulle rubbas. Därför går det ofta åt helvete men man kan då skylla på antingen system eller ledning och sedan gå hem och ta sig en grogg utan att oroa sig.

  SvaraRadera
 13. @Anonym 12.29: Rapporten är beställd sv HKV. Men varför blir det sånt liv när den hamnade på SvD? Hur kommer det sedan att personalen på helikopterflottiljen och ledningen har en så stor skillnad i sin uppfattning av forbandets status?

  SvaraRadera
 14. Träningen i Sydafrika måhända vara nyttig, dock tycks InfoS ha en något "kolonial" syn på den varma kontinenten...(från forsvarsmakten.se)


  Helikoptrar sätts på prov
  3 februari 2011 kl 13.55
  Afrika är ett land med goda förutsättningar för att utveckla och öva förmågan att verka i varm och stoftrik miljö med helikoptrar eftersom klimatet där är varmt och det finns mycket sand. Av den anledningen befinner sig personal från såväl Luftstridsskolan och Helikopterflottiljen under ett antal veckor i Afrika.

  SvaraRadera