fredag 24 december 2010

God Jul!

Nu är det dags för att äta julskinka, för mycket godis och slökolla på Kalle Anka. Med andra ord så kommer det att vara en smula låg aktivitet de närmaste dagarna.

Jag önskar alla läsare och kanske framför allt mina kollegor i FS20 en riktigt God Jul! Glöm inte att Tomten finns där ute...

P.S: Vi får hoppas att inte den onda tomten dyker upp som en soldat från LSS blev tragiskt överaskad av i natt...

13 kommentarer:

 1. Detta var väl ändå droppen som får bägaren att rinna över! Högvakten rånad! Här lägger vi ner en ofattbar stor del av våra förbands arbetstid för att vakta Kungens slott och så räcker tydligen inte det. Vakten blir lurad. Trots vad en tidigare general sa om att "det sista vi lägger ner i Försvarsmakten är Högvakten" så är det hög tid nu. Sätt in proffs på denna monotona uppgift, dvs något vaktbolag och låt våra förband utbilda och träna sig för den väpnade striden som är deras kärnverksamhet.

  Lägg ner den militära högvakten!

  Tomtefar

  SvaraRadera
 2. Jag brukar läsa din blogg och jag tycker den är bra. Jag tycker dock inte att du skall falla till föga för mediaspråket och skriva att soldaten blev rånad av tomtar. Det blev han inte. Han blev rånad av två män i tomtamask och luva. Att skriva annat är att förlöjliga händelsen och soldaten.
  /Vagabond

  SvaraRadera
 3. Lägg ner hela försvaret. Det finns ingenting agtt försvara, det finns ju definitivt inga pengar till ett försvar.
  Sen undrar man ju vem/vilka den lede fi är idag iinte fan kommer dom från öst.
  Men kanske den lede fi heter Putin eller rent av Obama.

  SvaraRadera
 4. @Anonym 02.26

  Från vilket väderstreck kommer Putin?

  SvaraRadera
 5. Vart är FM påväg när högvakten inte kan freda sina egna vapen? Ifrån dag 1 drillas man i att hantera automatkarbinen. När jag gjorde högvakten fick vi höra direkt att det var inte ovanligt att det nattetid kom personer (oftast berusade personer) som ville "låna" vapen. Och agerandet vart där efter. Nattetid låter man ingen komma nära vilket högvakten/skyddsvakter har stöd av i lagstiftningen. Dvs man har rätt att avvisa personer som det stör skyddsvakten.

  SvaraRadera
 6. Sveriges försvar av kungahuset gjort till åtlöje!

  Ansvariga ta ert ansvar, detta är inte acceptabelt!

  Varför kommenteras det inte ens på mil.se?
  Detta måste vara den enskilt allvarligaste missköseln av Sveriges försvar på årtionden...?

  SvaraRadera
 7. Sansa sig lite nu. Att bruka bajonett eller skjuta skarpt är lätt att raljera om i grabbigt sällskap. I realiteten krävs lite mer.

  Kanske bättre att en civil vaktfirma får uppdraget alternativt en mer permanent - för uppdraget drillad - högvakt. Varför inte ta in som tillägg i anställningsavtalet att man som YOFF alltid ska vara beredd att vakta kungahuset. Utan undantag. Sug på den FML.

  /Pax Vobiscum

  SvaraRadera
 8. Att den vakt som är satt att bevaka Sveriges stadschef låter sig
  avväpnas av två personer skulle vara något man bara kan sopa under mattan är horribelt! Hur mycket skattepengar har isåfall bränts till ingen nytta bara det senaste året?

  Varför skjöt inte den andre soldaten?
  Insiderjobb skulle vara ännu värre...

  Vår beredskap är god...

  SvaraRadera
 9. @Anonym 09.10
  Om den ena vakten befinner sig i handgemäng, ska den andra skjuta då?
  Tänk efter.

  /Pax Vobiscum

  SvaraRadera
 10. @Vagabond: Jag erkänner att jag var en smula elak, men faktum är att vakttjänsten enligt VaktB (eller vad regelverket heter numera) är något mycket allvarligt som vi bör fundera på om vi verkligen är byxade för. Jag skulle vilja jämföra den med IKFN för Flygvapnet och Marinens incidentberedskap.

  Det ceremoniella inslaget med att marchera och genomföra vaktavlösningen är till för turisternas stora nöje samt för att ha en närvaro i Stockholm som ska underlätta framtida rekrytering.

  Jag vet dock inte vad det nystartade Livkompaniet ska ha för huvudfokus på sin tjänstgöring/utbildning. Ceremoniella uppvisningar på samma sätt som arméns musikpluton eller riktig vakttjänst? Är det rent ceremoniellt där SÄPO och vaktbolag står för det riktiga skyddet av slottet så ska kanske vakterna inte ha skarpa vapen när de står på pass.

  En gammal regel brukar vara att tar du med dig ett vapen till strid så ska du vara beredd att använda det, annars så förvärrar det bara situationen. Då räcker det kanske med batong.

  SvaraRadera
 11. @CS: Det samma!

  @Anonym 06.56: Kommentar finns på
  http://www.forsvarsmakten.se/sv/Aktuellt/centralanyheter/Hogvaktssoldat-ranad-pa-sitt-vapen/

  SvaraRadera
 12. Fast med det resonemanget så kan FM bli av med alla sina skarpa vapen och så kan ni få och och titta på när riktiga länder med riktiga folk faktiskt slåss och använder sina vapen.

  Utbilda vakterna i handgemäng och rekrytera efter tyska principer, dvs. soldater ska ha karaktär.

  SvaraRadera