fredag 31 december 2010

Gott Nytt År!

2010 räknas just nu ned med de sista självande timmarna. Tidningarna har givetvis påbörjat nyårskrönikor och jag tänkte inte vara sämre.

Året som gått har varit turbulent för Försvarsmakten och mig själv. Jag hade planerat att åka till Afghanistan vid årsskiftet och har tillbringat det senaste halvåret på att förbereda mig för det uppdraget. Men Försvarsmaktens usla hantering av det nya anställningsavtalet resulterade att jag fick sparken. 2011 blir med andra ord en utmaning för min del att söka nytt jobb och för Försvarsmaktens del att bättra på sitt rykte.

I Afghanistan har det varit hårda strider som resulterat i 3 dödade svenska soldater och ett antal svårt skadade. Tyvärr så ser det inte ut att bli bättre under 2011, så den gradvisa reduceringen för att ANA/ANP ska kunna ta över säkerhetsansvaret till 2014 kommer nog att gå långsammare än planerat. Dock så kommer 2011 att för Sveriges del att bli intressat då ett par av provinserna inom det svenska PRT:t ligger bra till för att bli försöksprojekt för afghansk ledning. Det innebär att PRT MeS kommer att få en mycket komplex struktur med ett turkisk civil PRT, afghansk ledning av säkerhet i vissa områden och svensk/finsk i de övriga. FS20 och FS21 kommer att ha en hel del att göra för att bygga upp samarbetsrutiner och undvika Blue-on-Blue incidenter. Jag är mycket orolig för utvecklingen i Afghanistan. Lösningen heter bättre samverkan mellan de militära och de civila delarna av operationen, men signaler från bl.a. SAK visar att de civila hjälporganen inte vill förknippas med den militära närvaron. Här bör EU och våra svenska politiker sätta större press. En stor del av SAK budget kommer från SIDA och därmed från svenska skattebetalare. Har i en gemensam strategi för Afghanistan så måste den inkludera styrning av den civila verksamheten i linje med den militära, det får inte vara separata operationer!

I Adenviken så har vi gjort ett bra jobb. Jag är särskilt intresserad av erfarenheterna från samarbetet med Kustbevakningen. Vi bör därför titta på mer samarbete även nationellt mellan Marinen och Kustbevakningen under 2011.

Den globala terrorismen har visat sitt fula ansikte även här hemma i Sverige. Än så länge så rör det sig om enskilda förvirrade dårar, men det finns indikationer på mer planerad verksamhet. Frågan är hur detta påverkar Försvarsmakten? Vi har vårt huvudfokus internationellt och på hemmaplan är Polisen inte särskilt intresserad i att militärer blandar sig i allt för mycket. Detta visar dock helt klart på att omvärlden påverkar Sverige. Svenska politiker reagerar tyvärr inte på alla lackmusindikatorer som pekar på framför allt rysk militär upptrappning. Ska vi ha ett nationellt försvar och en förmåga i närområdet, eller satsar vi alla resurser på internationella operationer?

Den största militära övningen i år var kronprinsessans bröllop. Bra PR, men hur stor blev slutnotan och vem betalade kalaset?

Under året har träning och förberedelser för NBG11 pågått. Jag är mycket skeptisk till Battlegroupkonceptet. Bra som reformmotor, men bortkastat som beredskap. 2011 kan därmed bli en test för NBG. Åker vi iväg eller inte? Afrika bör ligga bra till om AU nu tillåter en europeisk närvaro. Om inte bör vi ta oss en allvarlig funderare på om vi verkligen ska satsa på NBG14. Sverige satsar mer och mer på EU som försvarspolitiskt forum, men alla vet att det bakom kuliserna innebär NATO. När ska Sverige komma ut ur garderoben och erkänna att vi är beroende av ett NATO-meldemsskap?

SEP/AMV-processen fick till slut en lösning. Dock så visade den på behovet av en instans som kan avgöra liknande processer. Nu riskerar leveransen till NBG14 att bli försenad.

Det har ännu inte tagits något beslut för vilken tillverkare som ska leverera HKP16. Även framtiden för Gripen E/F har skjutits upp. Tyvärr så beror bägge dessa beslut på att politiker lägger sig i processen. Kom ihåg misstagen som begicks med HKP14 och försök att undvika göra om dem under 2011!

Den största utmaningen för 2011 är dock att komma i ramen för IO11 med omgalonisering och eventuella uppsägningar p.g.a. "arbetsbrist". Den här gången är det dock riktig arbetsbrist vi pratar om. Jag har liksom många andra stora förhoppningar på specialistkåren, men det gäller att FM hanterar övergången bra, så att de inte bli sedda som andra klassens officerare. Jag är dessutom mycket orolig för rekryteringen till GSS, både de fast anställda och de kontrakterade. Just nu lever vi i efterdyningarna av värnplikten, men vad händer om några år? Reklam påverkar inte ett negativt budskap som kan spridas p.g.a. ekonomiska nedskärningar eller misslyckade insatser.

Men i kväll så tänker jag dricka en smula bubbel och glömma det som varit och sikta mot ett bättre 2011!

Gott Nytt År till alla de som både här hemma och internationellt gör sitt bästa för att hålla skutan på rätt köl. Framför allt till mina kollegor i FS20. Jag är mycket ledsen att jag inte får komma ner till er...

P.S: Jag glömde alldeles bort naturens hämnd. Stormar över Haiti och översvämningar i Pakistan visar att militära resurser kan användas till annat än att bara föra krig. De senaste två vintrarnas snö här hemma i Sverige visar också hur mycket vi dragit ner på vår civila beredskap. Att spara pengar innebär att man ska bli effektivare, inte att helt skära bort förmågor.

P.P.S: Jag glömde också bort PRIO. Jag har tack och lov lyckats undvika att börja använda eländet och med tanke på min korta framtid i FM så lär jag nog förhoppningsvis slippa det. Men här har FM bitit sig själv i rumpan. Vad är syftet med ett affärssystem? Jo, att tjäna pengar. Vad är Försvarsmaktens uppgift? Jo, att få ut en så bra effekt av Försvarsmakten som möjligt för budgeten samt att nå de mål som politikerna vill få ut under året. Är då PRIO rätt verktyg för det? Knappast! Ska man vara elak så hade det räckt med en bra förbandsutvärdering en gång per år i form av en storskalig försvarsmaktsövning och sedan en säck med kvitton som man redovisade för politikerna vad pengarna gått åt till.

13 kommentarer:

 1. Gott nytt år bäste CI, tack för detta år av intressanta inlägg och debatter. Du kom väl ihåg vad du lovade mig;)

  //Förste Sergeanten

  SvaraRadera
 2. Gott nytt år CI!
  Jag tror att 2011 innehåller en ljusning för dig.

  SvaraRadera
 3. CI,

  Inledningsvis tillönskar jag dig ett riktigt GOTT NYTT ÅR.

  Som du själv skriver, så har det gångna året varit omtumlande för dig. Blir det en förbättring av personalhanteringen i Försvarsmakten, så har nog du bidragit inte så litet till det. När FM skall räkna hem vinsten med att behandla personalen så här, så blir det rejält rött i bokföringen. Förmodligen trodde man att hanteringen skulle försiggå i det tysta, men där räknade man rejält fel. Heder till dig som stod upp.

  Kanske dags för FML att avge ett nyårslöfte om än inte offentliggjort. Det finns mycket att göra bl. a på kommunikationssidan.

  Dock tror jag att din tes att terrorister är enskilda förvirrade dårar är fel, men det får vi ta i ett annat sammanhang och vid en annan tidpunkt.

  Till alla vänner och övriga: ETT GOTT NYTT ÅR.

  SvaraRadera
 4. GOTT NYTT ÅR!!

  Hoppas ditt 2011 kommer att lämna ett betydligt ljusare avtryck i dina framtida memoarer än vad detta "skitår" har gjort.

  SvaraRadera
 5. Tack för bra info spridning om tillståndet i vår FM under 2010!
  Jag ser med spänning fram emot 2011 och de utmaningar vi står inför med IO 14, omgalonering, grundorganisationsförändringar mm.
  I kväll är vi glada och glömmer för en stund jobbet som väntar efter trettonhelgen, men verkligheten lär väl komma i fatt oss...
  Jag hoppas på ett bra, öppet debattklimat under 2011 och att bloggarna får utvecklas, de fyller sin funktion mycket väl.
  Till dig och läsare:
  Gott Nytt År!
  /Trois etoiles/

  SvaraRadera
 6. I senaste Försvaret Forum (nr 9) drivs på sidan 21 den smått häpnadsväckande tesen att det är riksdagen som kräver rapportering i Prio!

  Lika lite som det i riksdagens försvarsutskott krävts att de 18 exemplaren av den svenska särlösningen HKP 14 av totalt över femhundra beställda NH90 skulle ha 24,5 centimeter högre kabin än alla övriga beställares och att ett egenutvecklat och unikt med det flygkritiska systemet ihopbyggt taktiskt ledningssystem (TMS) skulle anskaffas, så kräver något riksdagsbeslut plötsligt tidredovisning i SAP.

  Glädjande inför det nya året är att Försvarsmaktens reservofficerare uppmärksammas på samma sida i Försvarets Forum med en egen ruta!

  Det utlovas insatsbefattningar utifrån de individuella reservofficerarnas intresse, kompetens och livspussel. Tidvis tjänstgörande reservofficerare är uppenbarligen en del av framtidens personalförsörjning!

  - Gott Nytt År!

  http://www.forsvarsmakten.se/upload/dokumentfiler/forsvaretsforum/2010/Forum-nr9-2010.pdf

  SvaraRadera
 7. @ CI
  Strax avslutar vi skitåret 2010 och ser med förväntansfull blick fram mot 2011. Gott Nytt År!

  Flygsoldat 113 Bom

  SvaraRadera
 8. Gott Nytt År, käre Chefsingenjör.

  /Morgonsur

  http://morgonsur.wordpress.com

  SvaraRadera
 9. Tack för alla hälsningar! Själv så följer jag den marina traditionen (påstår en av mina ubåtskollegor som är på väg till Afghanistan) och skippar Churchills champagne till förmåh för ett par Gin&Tonic. 2011 ser "intressant" ut! :-)

  SvaraRadera
 10. @ CI:
  Riktiga sjömän väljer inte den ena eller andra utan ledordet är "både ock"!

  Gott slut och Gott Nytt År! Tack för vad du gjort under året.

  / Commander

  SvaraRadera
 11. Gott nytt år Björn.

  Undrar om man kan föreslå att PRIO skall belastas som en egen post i arbetstid? Då ser vi arbetstidskostnaden för egenadministration. Och då tror jag att det kostar mer än det smakar...

  mvh
  Statsmannen

  SvaraRadera
 12. @Statsmannen: Ja, så borde det i praktiken vara. Men ingen vill nog veta den sanningen. Ryktet säger att en plutonchef som ska administrera alla sina soldater (som p.g.a. PRIO:s licenskostnader inte får egen login) kan få tillbringa upp till 3h dagligen med datorn. Då blir det inte mycket tid över till AK5:an och att träna inför nästa insats i Afghanistan.

  I Försvarets Forum så rekommenderade en PRIO handläggare att alla cefer med ekonomiskt ansvar skulle logga in dagligen för att kunna se om det kommit in några fakturor som behövde signeras. Vad händer om en chef med "hatt" är borta i en vecka eller två?

  PÅ FMV hade vi innan jag slutade där infört ett antal digitala system som skulle förenkla hanteringen.

  - Platina för dokumenthantering. Har kraftigt försvårat för alla användare OCH för de centrala expeditionerna. Vitsen med att kunna titta på dokument äts upp av att det är svårt att tagga dokumenten med rätt metadata. Ett problem är att inkomna handlingar ska lottas ut till rätt mottagare. Tidigare fick jag ett antal dokument per dag. Efter det elektroniska systemet fick jag ett par i veckan. Vart tog mellanskillnaden vägen? Med stor sannolikhet fast någonstans i lottningskön..

  - Två elektroniskt fakturasystem som jag numera inte kommer ihåg namnen på (förträngning). Tidigare fick min controller på fakturan och jag behövde bara skriva en kråka på varje papper att jag godkände kostnaden. Nu kommer den digitalt till mig som chefen som då måste springa över till controllern och be om kontonummer m.m. som måste fyllas i INNAN man kan ge samma digitala kråka. Det ena systemet fick man påminnelser m via mail att en faktura var på väg att förfalla, det andra fick man själv logga in på varje dag. Mycket krångligt icke-win dowsstandardgränssnitt som funkar för en controller som anavänder det ofta, men för en gammal trög chef som mig själv så var det nyinlärning varje gång, vilket vid ett antal tillfällen resulterade i att felaktiga fakturer som inte skulle till mig, utan vidarebefordras till någon annan hamnade i cyberrymden. Inte undra på att staten har många fakturor som inte betalas i tid...

  - Två system för tidsredovisning och tidsplanering. Givetvis så ansökar man om ledighet i det ena och redovisar i det andra. Om det uppstår ändringar, t.ex. att man får flytta på en ledighet p.g.a. att man inkallas för arbete är det ett bök att uppdatera bägge systemen.

  SvaraRadera