måndag 13 december 2010

Vad visste Polisen? (uppdaterad)

Eftersom jag just nu har ganska så gott om tid på dagarna så var jag ute och julshoppade i lördags. Inte på Drottninggatan, men väl på Medborgarplatsen på Söder. En sak som slog mig var att det var många poliser i rörelse. Det stod även en piketbil uppställd på Medborgarplatsen. Detta var dock flera timmar innan bombmannen tog sitt eget liv i ett misslyckat attentatsförsök!

Det man kan fundera över var om den höjda beredskapen var en konsekvens av vanlig julhandel, den höjda terrorberedskapen eller om man från underrättelsehåll hade hört något extra?

TT rapporterar om en försvarsanställd som varnat bekanta från att besöka Drottninggatan under dagen. Försvarsmakten förnekar dock all kännedom om att något var på väg att hända.

Försvarsmaktens informationsdirektör Erik Lagersten förnekade dock att man varnats om dådet:

- Försvarsmakten har inte i förhand känt till planerna på eller omständigheter kring de inträffade händelserna.


Just nu håller SÄPO på att försöka gräva upp bombmannens bakgrund för att se om det finns kopplingar mot terrororganisationer, eller om det var ett enskilt dåd. Bloggen Politiskt Inkorrekt slog dock läsarrekord igår, då man publicerade många detaljer om mannen som verkar vara den skyldige. Alternativt kan man läsa engelsk press som är mindre känsliga för att avslöja personliga detaljer. Svensk press redovisar detaljerna, men inte namn och bild på personen. Islamistiska hemsidor har publicerat bilder på mannen.

En islamistisk webbsida, Shumukh al-Islam, har publicerat ett foto av den misstänkte självmordsbombaren i Stockholm.

"Det är vår broder, mujahiden (mannens namn, som genomförde martyraktionen i Stockholm," skriver sidan enligt AFP.

Den amerikanska terrorspaningssajten Site noterar också publiceringen, och tolkar den misstänkte bombarens uttalanden som att han försökt fullfölja ett hot från al-Qaida i Irak.


Även om SÄPO har haft kännedom om att något skulle hända, vilket inte borde vara förvånande med tanke på att den misstänkte varit mycket öppen på bl.a. sin Facebooksida, så är det mycket svårt att stoppa en liknande aktion. Att Försvarsmakten får tillgång till information om eventuella attentat är heller inte förvånande. Dessa typer av händelser är i första hand en polisiär uppgift och Försvarsmakten informeras bara i förebyggande syfte om läget skulle spåra ur. Dock så lär nog en viss försvarsanställd få sig en enskild genomgång om rutiner för OPSEC.

Att man vet att något kommer hända på Drottninggatan innebär inte att det är möjligt att spärra av gatan. En terrorist byter i så fall bara mål. Det innebär också att säkerhetstjänsten avslöjar att man är någon på spåren. I fallet med den tyska bombningen av Coventry under VK2 så beskylldes Chrurchill länge för att ha vetat om bombningen, men valt att skydda Enigma-kryptot. Senare detaljer pekar dock på att man kom på målet för sent och att det då inte var något man kunde göra.

"On the afternoon of 14 November 1940 the signal read 'ANGRIFF [attack] KORN', but the computers [i.e., the operatives] could not guess at the time and did not learn until later that KORN was the code-word for Coventry".

Frågan är också hur exakta detaljer man har haft samt trovärdigheten på uppgifterna? Huvuduppgiften för underrättelsetjänsten är att "process information into intelligence". Information klassas efter hur säker man är på källan (reliability of source) i klass A-F och hur säker man är på informationen (bekräftad av andra) i klass 1-6. D.v.s. A1 information kommer från en säker källa och är verifierad av andra källor, medan F6 kommer från en okänd och har inte verifierats.

Det är därför mycket lätt för pressen att i efterhand kritisera att man inte agerat på information. Men faktum är att F6 information som innan en händelse bara är rykten, blir fakta när händelsen väl har inträffat. Det är därför alltid lätt att vara efterklok!

Se även Skipper.

SvD, DN1, DN2, DN3

Uppdaterad 10-12-13, 19:45
Försvarsmakten har gått ut med en officiell dementi om att man hade fått någon som helst information om att något var på väg att ske. Ska bli mycket intressant att se om TT kan komma med mer information från sin källa.

Bloggen Jihadica som analyserar olika islamistiska terroristgrupper har nu också ett inlägg om Stockholm. Det ska bli intressant att följa Jihadicas analys efter att inlägg på Facebook m.m. granskats.

If pressed to make a guess about what this whole thing is about, I would say the available evidence points toward a solo act or a very small cell. If a bigger group were involved, we wouldn’t have had the makeshift audiostatement before the incident, but a more elaborate video released some time afterward. The bombing device would also have been much more effective.

Jag håller med om denna analys. Är det något som vi sett allt för ofta så är det att islamistiska terrorister dokumenterar alla sina insatser för att sedan sprida filmerna. Möjligtvis kan det vara i detta fall att bomben smällde för tidigt och att man helt enkelt missade att dokumentera händelsen.

Även om alla skrattar åt den misslyckade terroristen, så har han delvis nått sitt mål. Han har visat att Sverige är sårbart och att vi påverkas av det som händer i omvärlden.

Uppdaterad 10-12-15, 00:18
Jihadica har kommit med en uppdaterad analys om händelsen i Stockholm där man presenterar en del oroväckande Webstatistik. Nu ska man i och för sig ta denna typ av statistik med en nypa salt, då den av olika anledningar kan överdrivas som en av kommentarerna på Jihadicas inlägg pekar på.

In this connection it is worth noting that Shumukh has a LOT of readers in Sweden. Aaron recently posted traffic data for Shumukh for the month of November, according to which a full 3.6 percent of non-proxy IP addresses were based in Sweden. If you adjust for population size, this means Sweden had over 20 times as many Shumukh readers per 1000 inhabitants, and over 33 times as many readers per 1000 Muslims as the United Kingdom. This is admittedly back-of-the envelope calculations using on population data from Wikipedia, (here and here), but the proportions are striking.

30 kommentarer:

 1. Vet inte hur ofta du är på Söder CI men polisen har sin mobila polisstation på Medborgarplats varje helg och har haft den ett antal år nu. Har alltså troligtvis inget med en ev beredskapshöjning att göra.

  Stå på dig mot vår smått tokiga arbetsgivare.

  /Andy

  SvaraRadera
 2. @CI. TT talar om en "försvarsanställd". Det behöver inte betyda Försvarsmakten.

  SvaraRadera
 3. @Andy: Jag bor på Söder och det brukar vara aktivitet i samband med demonstrationer som är vanliga på helgerna. I detta fall var det dock inga demonstrationer på gång och det var många poliser i rörelse runt omkring i området. Mer än vanlig? Svårt att avgöra...

  SvaraRadera
 4. @Försvar och säkerhet. Tja, FRA är en egen myndighet på samma sätt som FOI och FHS, men hanteras under försvarsbudgeten. Så du kan ha rätt i detta. Jag ändrar till försvarsanställd ovan.

  SvaraRadera
 5. Frågan är felställd, har polisen resurser för övervakning och inhämtning? Hörde på nyheterna att det finns 140.000 irakier i Sverige. Ponera att 1 promille dvs 140 pers är radikala och våldsbenägna. Vidare att de bor på 10 orter, det är 14 personer per ort. Den övervakningsapparat som behövs för detta kommer att kosta både ekonomiskt och politiskt. Just nu lever Sverige på kredit och okänd faktureringstid.

  SvaraRadera
 6. Du som nu har all tid i världen borde starta parti. För att få rätsida på saker och ting.

  /Limpan

  SvaraRadera
 7. SÄPO anger nu att man hade höjt beredskapen med tanke på nassarnas demonstration i Salem.

  http://www.svd.se/nyheter/inrikes/sapos-presskonferens-om-bombdadet-i-stockholm_5805101.svd

  Det verkar logiskt med förstärkning på Medborgarplatsen då Södra Station ligger nära.

  SvaraRadera
 8. @Limpan: Nja, jag är ganska så opolitisk. Vi får se vad som händer i detta enskilda fall.

  SvaraRadera
 9. CI: Jag bor vid Medis och det är väldigt ofta stor polisiär närvaro där och piketbussen står ofta parkerad någonstans. Det du beskriver låter som en ganska normal lördag under julruschen.

  SvaraRadera
 10. Man kan hoppas att SÄPO kartlägger kriminella och terrorister (som det var tänkt med alla dessa lagar, iaf på pappret) istället för finniga tonåringar som tankar så det glöder

  SvaraRadera
 11. Är tämligen opolitisk själv men lite sugen blir man. Blir nog att flytta till Finland om det hettar till. Tyvärr har de Euro som krisar. Men ingen är perfekt, förutom finska försvarets rekryteringsfilmer då.

  http://www.youtube.com/watch?v=JvKiMhySszI

  /Limpan

  SvaraRadera
 12. Helvete CI!
  Jag vet att kaoset med FML och din horribla uppsägning må ha förflyttat dig från "sunda vätskor" men även vi norr om gränsen läser the Guardian och andra tidningar som publiceras nere i England ;).

  SvaraRadera
 13. Det var en demonstration mot rasism på söder i lördags med minst 500 deltagare, vilket krävde ett antal poliser och polisvolentärer. Mötte demonstrationståget vid 1530.

  SvaraRadera
 14. Hej Björn

  Angående di uppsägning så har du min respekt för vad du gör, men akta dig så att du inte tappar den stora skaran av sympatisörer som du fått. Jag tycker att du allt oftare balanserar på gränsen till att uppfattas som rättshaverist och allmänt konspiratorisk. Två exempel på detta är enligt mig din jämförelse med Dawit Isaak och nu senast dina antydningar om att polisen nog visste mer än vad som sagts om självmordsbombaren.

  Låt juridiken ha sin gång utan att du rör om mer i grytan- Det tror jag att du och din sak tjänar på i långa loppet.

  Hälsningar//OpsiKalopsi

  SvaraRadera
 15. Fanken Lew: Ditt korståg för att integrera Skottland i det brittiska imperiet ser aldrig ett slut.

  SvaraRadera
 16. @Opsikalopsi: Det ver inte meningen att detta inlägg skulle ses som en konspirationsteori(den finns redan i pressen), snarare som en analys av att en underrättleseorganistanion kan ha tillgång till bitar av information utan att alltid kunna agera på dem.

  Vad gäller Dawit Isaak så har juridiken tagit sin gång och den gången tar tyvärr ganska så lång tid. Är han oskyldig så ska han befrias. Är han skyldig och svensk medborgare så har vi tidigare lyckats få hem Annika Östberg och Mehdi Gezali.

  SvaraRadera
 17. www.foxnews.com/us/2010/10/20/al-qaeda-terror-leader-dined-pentagon-months/

  www.prisonplanet.com/al-qaeda-mastermind-invited-to-pentagon-after-911.html

  www.infowars.com/clueless-patsy-set-up-by-fbi-in-christmas-tree-bombing-plot/

  http://tarpley.net/2010/02/11/state-department-admits-detroit-christmas-bomber-was-deliberately-allowed-to-keep-us-entry-visa-board-his-flight/#more-1240

  www.telegraph.co.uk/news/worldnews/northamerica/usa/6902995/Detroit-terror-attack-bomber-assisted-by-second-man.html

  SvaraRadera
 18. Medborgarplatsen...hmmm...
  Ligger inte Stockholms moské i grannskapet?
  Närmare bestämt på andra sidan Björns (sic!) trädgård.

  /konspiratrix

  SvaraRadera
 19. @Brezjev: Den fråga du kanske i stället borde ställa är hur ska vi lösa det UTAN att behöva övervakning? Bättre integration om mindre galningar som tillåts demonstrera i Salem.

  SvaraRadera
 20. Analysen börjar att spreta, CI. Hur skall vi kunna integrera en människa i det svenska samhället som har bott i Luton i åratal.

  Vad har svenska högerextremister i Salem med internationell islamistisk terrorism att göra?

  Den gode Brezjev räknar Irakier i Sverige men en hel del av dessa är kristna irakier som utsatts för en etnisk rensning som ingen verkar att bry sig om. Samma fenomen kan man se i andra delar av Mellenöstern t.ex. i Egypten, men som sagt - vem bryr sig? Numera verkar det vara skottpengar på kristna - så även i Sverige - men vem bryr sig?

  SvaraRadera
 21. Nu var det ju inte så att jag tyckte du hade föklarat juridikens gång i fallet Dawit Isaak för lite. Det var snarare en kritik till att du överhuvudtaget gör denna jämförelse.

  Lycka till i din balansgång.

  //OpsiKalopsi

  SvaraRadera
 22. Alla som vill veta mer om islamistisk fundamentalism bör läsa boken:

  "The Closing of the Muslim Mind: How Intellectual Suicide Created the Modern Islamist" (2010) av Robert R. Reilly.

  http://www.amazon.com/Closing-Muslim-Mind-Intellectual-Islamist/dp/1933859911/ref=sr_1_1?ie=UTF8&s=books&qid=1290292256&sr=8-1

  (finns även på adlibris och bokus)

  Eller se en videoföreläsning med författaren. (efter föreläsningen som är på 40-45 minuter är det en öppen frågestund).

  http://www.heritage.org/events/2010/05/the-closing-of-the-muslim-mind-how-intellectual-suicide-created-the-modern-islamist-crisis

  Mer om författaren:

  Robert R. Reilly är en Senior Fellow vid American Foreign Policy och han har skrivit flera artiklar för Wall Street Journal, Washington Post, Readers Digest, och National Review, bland många andra publikationer. Som före detta chef för Voice of America, har han undervisat vid National Defense University och tjänstgjort i Vita huset och för försvarsministern. Reilly är också styrelseledamot i Middle East Media Research Institute och han bor nära Washington DC.

  SvaraRadera
 23. @Sumatra: Som den gode Brezjnev mycket riktigt påpekade så kan vi inte övervaka alla potentiella hot, om vi så avsätter alla polisresurser i Sverige. Därför så måste vi parallellt med övervakningen titta på lösningar som är mer långsiktiga.

  En given sådan lösning är att minska utanförskapet som leder till extremism. På så sätt så ger vi oss på både det som skapar terrorister och terroristerna själva.

  Hur vi gör detta är svårt att definiera, men att tillåta ett gäng rasister som marcherar varje år i Salem är inte rätt sätt. Inte nog med att det varje år skapar ytterligare friktioner mellan invandrare och svenskar så är det ett stort problem för de lokalboende i Salem. (Jag har själv släkt i Rönninge och vet hur alla skäms för att förknippas med denna aktion).

  SvaraRadera
 24. Sverige befinner sig i krig och enligt krigets lagar är krigshandlingar av motstàndssidan pà svensk mark helt tillàtna. Enligt samma lagar skall man undvika civila màl, men eftersom ISAF bombar civila i Afg är samma sak tillàtet i Sverige av motstàndssidan. Om nu det inträffade var en krigshandling eller mord (pà drogad person)är en annan historia. FM borde kanske upplysa att vi befinner oss i krig och att det gäller att se upp ... och inte spela förvànade när det smäller.

  SvaraRadera
 25. chefsingenjören: återigen fel formulerad "frågeställning" ;-) För sex-sju år sen hade jag nästan hållt med dig om att integrationen skulle behövas förbättras. Förutom det att Sverige haft en av de mest framgångsrika integrationspolitiken i världen är den intressanta frågan: vad ska en nyanländ anhöriginvandrare integreras i??

  I många förorter/områden till/i Malmö, Göteborg, Stockholm, Södertälje etc bor en överväldigande majoritet av bara nysvenskar. Dessutom tar det för en utomeuropeisk invandrare i genomsnitt sju år att få jobb. För att inte tala om den åtta-procentiga arbetslöshet som Sverige har. T.ex. de senaste 15 åren har Sverige förlorat hundratusentals industrijobb p.g.a. globalisering och teknikeffektivisering.

  Alltså, som nyanländ invandrare från tex Irak hamnar du i ett bostadsområde där inga etniska svenskar bor och dessutom har du ingen chans på arbetsmarknaden jobb utan går på bidrag. Dessutom har du en låg eller enligt svensk/europeisk standard otillräcklig utbildning(mer utbildning samt komplettering behövs).

  Rasistiskt eller bara en realitet??

  SvaraRadera
 26. Vad gäller integration/assimilering/m.m är det faktiskt intressant att 1948 i Jönköping ett fall av försök till etnisk rensning inträffade då tattarbefolkning skulle fördrivas.

  I dag är ju Småland känt inte bara för att vara del av bibelbältet, utan också för sin "Gnosjöanda" vilken väl i praktiken innebär att folk klarar sig på lägre snittinkomster än i de delar av landet där bidragsförsörjningen är vanligare. Småföretagare har ju ofta låga inkomster. Men samtidigt verkar ju integrationen av invandrare ha fungerat i Småland.

  Vad är förklaringen? Fördrevs Tattarna 1948 rakt in i S Partistyrelse och VU?

  Tobias Wallin

  SvaraRadera
 27. Kan man alltså, i en jämförelse mellan händelserna i Göteborg och Stockholm, säga att om polisen har en aning om att något verkligen kommer att hända så håller de käft för att inte riskera att brottslingen varnas och går under jorden, men om de inte har en aning så kan de varna allmänheten med syftet att inte framstå som idioter om något ändå skulle hända (eller för att rättfärdiga ett hårt ingripande)?
  /J

  SvaraRadera
 28. Sumatra sa...
  "Analysen börjar att spreta, CI. Hur skall vi kunna integrera en människa i det svenska samhället som har bott i Luton i åratal."

  Jag har en lösning på problemet. Vi hägnar in hela Luton, så är vi helt säkra? Det finns så många andra att integrera, varför just dom från Luton.

  SvaraRadera
 29. Mer surr börjar komma fram om eventuella förkunskaper om attentatet på Drottningsgatan.

  http://www.svd.se/nyheter/inrikes/statsanstalld-kande-till-bombhot_5877385.svd

  http://www.expressen.se/nyheter/1.2296636/nagon-tog-emot-varningen-om-terrorattacken

  Som sagt var behöver det inte vara en Försvarsmaktsanställd. Vi har andra myndigheter samt vi har försvarsmaktepersonal utlånad till andra myndigheter.

  http://www.fokus.se/2011/01/sveriges-okanda-terroristjagare/

  Nu avgår dessutom chefen för MUST, John Daniels. Någon som ser något sammanhang? Eller är det kopplat till det andra stora säkerhetsbrottet på senare tid?

  http://chefsingenjoren.blogspot.com/2011/01/lillebror-ser-dig.html

  http://www.expressen.se/nyheter/1.2295061/must-skakas-av-en-ny-porrskandal

  SvaraRadera
 30. Sammanhang? Björn. Varför avgàr John Daniels? Arbetsbrist? Kanske John inte skrev under det nya kontraktet och helt enkelt fick sparken. Som du. Eller var det sportbilar, brudar, boxning?

  SvaraRadera