torsdag 16 december 2010

Välkommen hem!

Klockan 13.00 stod jag uppställd utanför Armémuseum och hoppades att få se FS19 få sina välförtjänta medaljer efter det senaste halvårets hårda verklighet nere i Afghanistan. En smula intressant att se alla dessa soldater i ökenuniform i en riktig härlig svensk decembersnöyra. Risken är därmed stor för en sväng av vanlig svensk förkylning för dessa grabbar och tjejer som konsekvens dagens begivenhet. Långkalsonger borde ha varit obligatorisk klädsel idag.

Tyvärr så verkade inte de som planerat tillställningen ha tagit med vädergudarna i sin planering och ett antal bussar hade fastnat i trafiken. Ceremonin blev därmed förskjuten, vilket innebar att jag missade alltihopa då jag var tvungen att gå vidare till mitt möte med Trygghetsstiftelsen.

Det är med glädje som jag ser att många vänner kommit tillbaka till Sverige. Det också samtidigt med sorg som jag kommer ihåg Kenneth Wallin som stupade samt de som skadats under insatsen. Försvarsminister Tolgfors tog också upp detta i sitt tal.

Ni verkade i Afghanistan under en tid då säkerhetsläget var allvarligt. Ni har förlorat en kamrat, andra kamrater har skadats.

Våra tankar går i denna stund, liksom många gånger förut, till Kenneth Wallin, hans anhöriga och kollegor.

Kenneth Wallin lämnade oss med en känsla av respekt och tacksamhet för goda insatser i Försvarsmakten. Hela FS 19 inger samma känsla av respekt och uppskattning.
...
Soldater och befäl i FS 19: Ni har visat gott ledarskap, mod och beslutsamhet och gjort stor nytta för Sverige.

Jag vill framföra ett varmt tack till er alla och era anhöriga från mig, och från den svenska regeringen.


Efter helgens attentat så var det också massiv polisbevakning runt området. Tyvärr så är det nog så här det kommer att se ut de närmaste åren på officiella tillställningar även i Sverige. Vi är i strid i Afghanistan, men vi är även i strid här hemma i Sverige.

FS19 kommer att behöva mycket stöd av sina närmaste vänner och bekanta. Det har varit en mycket tuff period i Afghanistan och som skrivits tidigare så har "idag soldaten kommit hem, det tar ett tag till innan människan också gör det". Det känns därför bra att arbetet med att bygga upp en veteranvård har börjat ta fart. Liksom Wiseman och Morgonsur har jag fått ett budskap från Invidzonen att sprida vidare så här i juletider.

Ökad beredskap och en gränslös hälsning
Under julen tar många ledigt men Invidzonen ökar sin beredskap. De kommande helgerna är för många starkt förknippade med familjeliv och just därför är det en extra påfrestande period för många anhöriga till utlandstjänstgörande.

Vi kommer ha vår samtalschatt öppen under den stundande julhelgen, alla dagar från och med julafton till och med den 2 januari. Våra mentorer tar emot adepter och vi kommer skräddarsy vår verksamhet efter behov under denna storhelg. Ytterligare en aktivitet är bifogat julkort. Vi är många, inom olika organisationer, myndigheter och regering som ägnar en tanke åt både soldater utomlands och hemmavarande anhöriga. Med detta julkort vill vi på Invidzonen tillsammans med många, många andra visa vår samlade uppskattning och vårt stöd till alla anhöriga. Julkortet är i allra högsta grad också en hyllning till de mentorer som volontärt ägnar sin fritid till att hjälpa andra och att vara medmänniskor.

Vi vill visa vår tacksamhet till dem, och aldrig låta det medmänskliga tas för givet.

Det är inte möjligt att skicka ut julkortet personligen till alla anhöriga, detta på grund av ett högt säkerhetsmedvetande när det gäller adressregister. Meningen är istället att sprida julkortet via berörda organisationers hemsidor, sociala forum och media. Vi hoppas att julkortet ska nå så många anhöriga som möjligt i Sveriges alla hörn.

Vill ni nu i dagarna i anslutning till jul publicera julkortet, eller nämna något om hälsningen, som är unik i sitt slag, så tror vi att ni är med och sprider lite värme till en grupp som verkligen förtjänar den.

Cesilia Karlsson
Grundare och verksamhetschef
Invidzonen
Vxl 08-400 20 388
Mobil 0761-779930


4 kommentarer:

 1. Cesilia på invidzonen gör ett underbart jobb, stöd invidzonens arbete på facebook: http://www.facebook.com/home.php?sk=group_111433445596405#!/group.php?gid=42695196993

  Kul att se att hemkomsten har förändrats så mycket, själv fick vi från FSxx stå och frysa på livgardet i väntan på välkomstkomittén och anhöriga bjöds på torra kanelbullar från bakluckan på en VW-buss, en skymf, men nuförtiden vankas det alltså andra bullar...

  SvaraRadera
 2. @Anonym 11.31: Håller helt med. Jag har bara positiva vibbar från de kontakter jag haft med Cesilia.

  Kanelbullar från baklucka på VW-buss känns dock igen från anhörighetsdagen på Livgardet...

  SvaraRadera
 3. Ja, för det är ett känt faktum att man blir förkyld av kyla...

  SvaraRadera
 4. Det är fantastiskt med initiativ och människor som gör saker som invidzonen. I just detta fall ger det dock FM en utväg att slippa ta det ansvar som borde följt med omregleringsavtalet. Jag tycker att det är helt felaktigt att omreglera avtalet på så sätt som gjordes och sen helt fräckt förvänta sig att alla sociala problem som man skapar när man tvingar iväg folk ska lösas av frivillig-organisationer och genom välgörenhet.

  Innan var det frivilligt och omaket med att nån i familjen åkte var därför familjens eget omak att lösa. Nu är det inte så längre, Fm tar beslutet och borde få ta konsekvenserna. Det var bland det första jag fick lära mig i värnplikten, jag undrar vid vilken grad ansvar för tagna beslut upphör att gälla?

  /4 frivilliga missioner, avser ej göra en under tvång.

  SvaraRadera