onsdag 29 december 2010

Slopad värnplikt utarmar svenska språket

Fredrik Sjöberg har skrivit ett mycket roande inlägg om manliga och kvinnliga benämningar på sina könsorgan. Jag tänkte inte ge mig in i könsdebatten, men kan hålla med om en av hans slutsatser.

Min barndoms torped saknas av någon anledning i listan, men urvalet ger ändå goda belägg för militärmaktens inflytande över metaforiken. Annat var inte att vänta. Stuvar man in unga, sexuellt frustrerade män i baracker sker per automatik en viss evolution av språket, varigenom den kroppsdel som i civila sammanhang kanske inte heter mer än ”ballen” eller möjligen ”snorren” förlänas nya egenskaper och namn som ”fittmissilen” och liknande. Värnpliktens avskaffande lär dock, i förening med kvinnornas inträde i försvaret, dämpa nybildningen av sådana termer. Över huvud taget torde mobiliseringslingvistiken vara en vetenskapsgren på retur, ungefär som fälttågsbotaniken, den som blomstrade under mellankrigstiden men som sedan försvann med kavalleriet och de råa skyttegravskrig som gynnade känsliga ogräs.

Ytterligare en oväntad effekt av den slopade värnplikten...

13 kommentarer:

 1. Knappast då tjejer också har en tendens att göra skämt om killars könsorgan på ett "maktsätt". Skaffa en flickvän så märker du,.

  Har bara med könsroller och biologi att göra.

  Männen förväntas rent instinktivt ta kommando och vara den dominanta.

  Då är det inte direkt överasskande att deras kön får en "maktbenämning".

  SvaraRadera
 2. ....och vilken värld lever Andreas i..hoppas för hans egen del samt för de kvinnor han ev. träffar att detta är ironi.

  SvaraRadera
 3. Är nog betydligt mer än språket som utarmats av den avskaffade värnplikten. Och inte blev det billigare heller. Håhåjaja.
  /Morfar

  SvaraRadera
 4. Med motboken och katekesens försvinnande så halverades det svenska folkbiblioteket brukar det skämtsamt hävdas.

  PU-häftena har nog redan tynat bort och pappersupplagan av SoldF kommer i den bildade allmänhetens medvetande snart att vandra samma väg. Milo/Civo var för bara någon upplaga sedan därtill ett uppslagsord i SAOL.

  Svensk samtida folkloristik kommer snart inte längre att kunna uppteckna färska lumparminnen traderade från man till man i folkhemmens kök under sena lördagskvällar.

  Det är istället vid återträffar för veteransoldater, som det nya Sveriges berättelser om kamratskap och personliga umbäranden genljuder.

  SvaraRadera
 5. Bäste Chefsingenjör.
  Det gläder mig att se att fler än jag tydligt anar de begynnande resultaten av den slopade värnplikten. Oaktat de säkerhetspolitiska effekterna är övrigt utarmande och förflackning av landets ungdomar närmast oöverskådliga.
  Gjorde själv en liknande reflektion för ganska precis ett år sedan.

  http://medelalderslandet.blogspot.com/2010/01/moraset-bland-vara-unga.html

  SvaraRadera
 6. @Andreas: Att flickvänner svär är jag inte helt obekant med. Dock så måste du ta med två aspekter:

  - Svär killar och tjejer lika mycket i blandad grupp som när de är på egen hand?

  - Försvarsmakten har i och med kvinnornas intåg genomgått en transformation där det är förbjudet med nakenbilder i skåpen och herrtidningar på toaletterna.

  Jag fick höra en lustig historia om när Tolgfors var på besök nere på division X på flottilj Y och råkade gå in på toaletten längst in i stället för den planerade närmaste toaletten. Där låg givetvis ett nummer av den svenska herrtidningen Slitz. Det var en förlägen divisionschef som fick harkla sig en stund efteråt och fick onda ögat av ÖB. Karriärer har stoppats för mindre än så...

  SvaraRadera
 7. Försvarsmakten är helt ute och cyklar som tränar unga människor att döda men som inte tillåter Slitz på muggen. Det är helt barockt!

  Jag funderar ibland på hur HKV har tänkt sig att det bör fungera under insats när lättkläddhet är förbjudet. Sexuellt frustrerade människor som lever under press och har tillgång till vapen som de förväntas använda...

  Visst är det självklart att ingen ska behöva få bilder på kön uppkörda i ansiktet i tid och otid men förbud (som inte efterlevs) är bara dumheter och brist på både sunt förnuft och ledraskap.

  SvaraRadera
 8. Ja du, medelåldersmannen. Träffsäkert om vad jag menar med förlusten av samhällsnytta. Finns naturligtvis många fler exempel, men folksjälen utarmas definitivt utan robust kollektiv fostran. Gäller alla sorters kön och samhällsklasser lika.
  /Morfar

  SvaraRadera
 9. Angående herrtidning. Jag gjorde en gång ett reportage på en ubåt. Allt var i princip förbjudet att fotografera, men för enkelhetens skull så var det tillåtet att ta bilder och sedan skulle filmerna (det var på den tiden) granskas. Det blev bakläxa på en bild. Ska bli spännande att se vad det var för bild som hotade rikets säkerhet. Svar Pinuppa som kockarna satt upp i sin vrå.

  SvaraRadera
 10. Det roliga är att vi har en hel del kulturkrockar med våra utländska Gripenkunder.

  I Ungern så var den första tidningen man släppte in på basen ungerska Playboy. Det blev en mycket bra artikel och jag tror att ungrarna valde rätt tidning för att rekrytera kommande generation piloter. Jag fick givetvis ett exemplar med mig hem till Sverige. Sedan gick det en hel del diskussioner i korridorerna om oansvariga FMV-anställda som had eporr-tidningar på rummet, så jag blev till slut tvungen att gå ut med en förklaring på FMV intranet.

  Samma sak när Tjeckien gjorde sin senaste kalender med Gripen och lättklädda flickor (bikini, ej naket). Då protesterade Volvo, men jag fick övertuga dem att det vore korkat att klaga på tjeckerna.

  I både Tjeckien och Ungern var detta sanktionerat från högsta ledningen. Skulle vi svenskar försöka trycka på vår ny-moral på dem så skulle vi därmed få dem att förlora ansikte.

  De hade ju inte brytit mot några säkerhetsbestämmelser, förutom möjligtvis någon arbetsskyddsföreskrift om att man ska ha overall på sig när man "jobbar" med flygplan.

  I dessa sammanhang får man ha massor av fingerspetskänsla för att inte anstränga en bra relation för att vinna några politiska påluspoäng på hemmaplan.

  Hmm.. undrar vilka kulturkrockar vi kommer att gå på i samarbetet med Thailand? Utbildningen har i varje fall gått mycket bra!

  SvaraRadera
 11. I detta land brukar det klagas över dubbelmoralen i USA. Samtidigt har vi infört obligatorisk värdegrund och prioriterar genus och HBT-kurser i FM. PK är nu viktigare än PEK.

  SvaraRadera
 12. Nej vi ska ha våra moral högt vad gör det om vi inte säljer några mer döda maskiner till tjecken det de behöver är inte döda maskiner som jas utan mer dagis pappor och ut bildningar inom hbt(q) genus kunskap och barn upp fostran utan pyscho och fysisko aga och snällhet de behöver mer dagis pappor och inte mer krigsstoplar och döda maskiner och mer kramar till barnen istället för porr för nedrande paratikal tidningar

  kramizar

  liza

  SvaraRadera
 13. @Liza: Alla flygplan är döda ting! :-)

  SvaraRadera