fredag 10 december 2010

I en annan liga

I Sverige så har vi just nu en tuff debatt om vilka stridsvästar en soldat får ha eller inte ha och anskaffningen av nya skyddsvästar tar en oändlig tid.

I USA har man kommit långt från denna typ av diskussioner. Där utrustar man nu sina soldater med handburna smarta granatkastare som med laser kan mäta in ett mål bakom en mur och sedan få en granat att explodera strax bakom muren. man har redan nått Man in Black nivå och nästa nivå är Star Wars i form av bl.a. smärtstrålar.

Det är bara att inse. USA spelar i VM-finalen utan motståndare på andra planhalvan, medan vi svenskar får nöja oss med kvalgruppen till gärdsgårdsserien...

4 kommentarer:

 1. Det är som budgetkommittéen i USA uttryckte det. Ibland tävlar USA bara med sig självt.

  SvaraRadera
 2. Handburen granatkastare var väl kanske fel översättning.. Granatkastare används till indirekt eld. Och ett granatgevär kan vi alla se att det inte är.. Kanske kan granatkarbin vara en lämplig översättning/namn?

  /H

  SvaraRadera
 3. Debatt om stridsvästar är inte helt frånvarande i USA. För några år sedan sedan var det en kontrover som en ny stridsväst som kallas Dragonskin. Den ska enligt flera tester vara väldigt tålig, men den amerikanska millitären ville inte köpa den då den i deras tester inte tålde extrema temperaturer och inte gav så bra skydd som tillverkaren påstådde.

  SvaraRadera
 4. Dragonskin är ingen stridsväst utan en skyddsväst.

  SvaraRadera