söndag 12 december 2010

Sverige, en del av världen (uppdaterad)

Ensam galning eller del i ett nätverk? Egentligen gör det ingen skillnad då resultatet blir det samma. Trist bara att se Stockholm som föremål för en artikel i Long War Journal.

Just two weeks ago, Abu Zaid, a member of the Somali-based, al Qaeda-linked Shabaab, issued a videotape threatening Viks.

"We will get hold of you and with Allah's permission we will catch you wherever you are and in whatever hole you are hiding in,' Zaid said. "Know what awaits you, as it will be nothing but this: slaughter! For that is what you deserve.... To my brothers and sisters, I call you to make (migration), and if you can kill this dog called Lars, then you will receive a great reward from Allah."

Within recent months, the terror alert in Sweden has been raised to his highest level in five years, amid concerns about possible Mumbai-styled terror plots targeting European cities. In early October, the Swedish Security service said that "a handful" of Swedish citizens had traveled to Pakistan for training at terror camps. Later that month, it was reported that two of three men arrested in connection to a bomb threat in central Gothenburg remained in custody, while police were working closely with SAPO to forestall any possible plots.

Today's bombing bears some similarity to the failed Times Square bombing in New York City on May 1, 2010, in which a relatively small operation attempted a significant attack in a major metropolitan area. As in that case, apparently poor bomb-making skills prevented today's attack from causing extensive harm.


Det här visar på att vi påverkas av det som händer i omvärlden. Om vår insats i Afghanistan förbättrar eller förvärrar situationen vette sjutton. Jag tror personligen inte på att vi drar åt oss omvärldens vrede. Snarare är det så att galningar här i Sverige får ett argument för att genomföra sina dåd. Mer Copycats än rena terrorister med andra ord. Debatten i Sverige lär nog inte hamna i detta mellanläge, utan snarare åt extremhållen. D.v.s. förstärk i Afghanistan eller ta hem våra trupper.

Se även Peter Hammarberg och Tokmoderaten.

SvD 1, DN1, DN2, DN3, DN4, DN5, DN6, Expressen1, Expressen2, Aftonbladet1, Aftonbladet2, Aftonbladet3

Uppdaterad 10-12-12, 15:51
Carnucopia har lagt upp en videosnutt som visar "normala" svenska reaktioner på ett terroristattentat.

I boken "FN-soldat i Kongo" berättas om modiga svenska soldater som "Först skjuter de, sen tar du upp sin kamera och fotograferar och sedan skjuter de igen". Tyvärr så handlar det i detta fall inte om mod, utan om ren och skär okunskap i kombination med en totalt avsaknad av överlevnadsinstinkt.

Inte undra på att Försvarsmakten sakta men säker håller på att demonteras när svenska folket inte längre inser när det finns eller inte finns ett hot. Vi har haft det så bra i så många år att vi har glömt bort hur det är att känna sig rädd och osäker.

Tyvärr så hyllas nu galningen som sprängde sig själv i luften av extrema kretsar. Kanske detta innebär att fanatiker får en martyr på samma sätt som högerrörelsen hyllar 11 november varje år i Salem.

SvD1, SvD2, SvD3, DN1, DN2, AB1, AB2, AB3

19 kommentarer:

 1. Dessutom så skulle det inte räcka med att avveckla insatsen i Afghanistan.

  Vi skulle behöva göra det straffbart med religionskritik, stena (eller i alla fall fängsla) Lars Vilks och avkriminalisera stöd till utländska terroristorganisationer.

  För egen del är jag mest glad över att shaheeden var lika inkompetent som han var rabiat; annars hade, utöver de omfattande dödsoffren, jag själv inte haft något kontor att gå till imorgon.

  SvaraRadera
 2. Den i försvarsbloggkretsar kände Kallberg skriver mycket bra på Newsmill:

  http://www.newsmill.se/artikel/2010/12/12/svenskar-m-ste-inse-att-terrorism-r-p-riktigt

  SvaraRadera
 3. Kallberg glömde en dimension, nämligen våra strikta och självpåtagna regler när militär trupp får användas. Själv minns jag när flygplatsen Haethrow var utsatt för hot och Brittiska armén slog en järnring runt området, med fordon och allt. Hotet visade sig komma från Legoland (Sic!), som ligger i en startbanas förlängning.

  En liknande aggerande med svensk militär är av någon orsaks anledning helt uteslutet. Det måste finnas klara och obyråkratiska rutiner för samarbete mellan polis och FM. Varför inte införa det amerikanska systemet med hotnivåer i olika färger, där övergång till högre nivåer automatiskt påverkar beredskapshöjningar hos olika myndigheter.

  SvaraRadera
 4. Bara för att det smäller i Sthlm behöver man inte misstänka islamistiska terrorister. Det finns ju en massa andra terrorister pà närmare hàll.

  SvaraRadera
 5. @Anders Björkman
  OK, jag kan inte motstå betet: Vilka terrorister är det du menar finns närmare än Tranås?

  SvaraRadera
 6. Anders Björkman har förstås en poäng men visst kan man ändå nära en svag misstanke om att det rör sig om en islamistisk terrorist, särskilt med tanke på mannens bakgrund och meddelandet som sändes några minuter före självmordet.
  Fast alltsammans kanske är en CIA-konspiration? Det brukar vara det i foliehattarnas värld.

  SvaraRadera
 7. @Forsno: massor av terrorister häckar pà Gärdet, t.ex.
  @lasse: meddelande sändes minuter före självmordet?? LOL. Jultomten kommer först om 12 dagar! Jag delar därför ut Euro 10 000:- i julklapp till den som visar att jag har fel.

  SvaraRadera
 8. @Anders Björkman
  Så hur bortförklarar du Achmed The Dead Terrorist?

  https://www.flashback.org/t1387563

  Hade han råkat ut för en en falskflagg-rekrytering av CIA eller finns han inte på riktigt?

  SvaraRadera
 9. @Forsno. Så är det nog. Det var en USA-styrd operation som gick snett och syftet var att dra uppmärksamheten från anklagelserna mot Assange. I konspirationen ingår förstås TT, Säpo, regeringen och naturligtvis, CIA.

  Ursäkta mig men ibland blir jag så trött på människor som ser sammansvärjningar överallt och tror att verkligheten är densamma som speglas i Dan Browns böcker eller i filmer som tillverkats i Hollywood.

  SvaraRadera
 10. Om man ser på den ljusa sidan av saken, så var det en j-a tur att det tydligen var en klåpare som var i farten, allt han lyckades med var att elda upp en bil samt köpa sig själv en farm, 2 x 1 meter, så att säga.

  Ifall han hade någon form utav organisation bakom sig var det otroligt dumt utav dessa, för nu kan svenska (och övriga nordiska) myndigheter inte längre blunda för viss verksamhet som garanterat bedrivs, dvs finansiering och annan form av stöd för vissa typer utav organisationer. Skall bli intressant att se/höra hur vissa politiska kretsar kommer att försöka bortförklara det nu skedda.

  SvaraRadera
 11. Bäst är ju Malin på videon!
  Känns tryggt att veta att strategiska intelligensreserven är tryggad några generationer till...

  SvaraRadera
 12. Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.

  SvaraRadera
 13. Men vad fan Anders, har du inget bättre för dig än att förpesta luften för folk?

  J.K Nilsson

  SvaraRadera
 14. Re. Anders Björkman. Vad krävs för att jag skall kvalificera mig för din tävling om 10 000 €?
  Bevis för något? I så fall vad?

  SvaraRadera
 15. Det är många människor det är synd om så här års. Anders Björkman som får sina inlägg borttagna men tänk också på Tomten. Han kommer bara en gång om året och då i skorstenen.

  SvaraRadera
 16. Själv fattar jag inte varför bloggadministratören, vem han nu är, tar bort mina inlägg hela tiden. Jag hàller mig alltid till ämnena, CI har ju massor av sàdana, och jag har varit med mycket längre än CI och hjälper honom gärna. Och sà blir ens inlägg bortplockade. Förklaring!

  SvaraRadera
 17. @lasse
  Klicka bara pà Björkmans namn ovan, läs och följ instruktionerna och du kan bli Euro 10 000:- rikare. Skattefritt!

  SvaraRadera
 18. Hahahaha!
  Anders förstår inte varför hans inlägg blir bortplockade och försöker sen med ett anonymt inlägg.

  Lyteskomik på internet.

  SvaraRadera
 19. Ständigt denna heiwa... suck inte en blogg eller forum jag läser utan att stöta på dig. Cred åt att du verkar ha hur mycket tid som helst att sprida dina teorier.

  I övrigt är det bara pannkaka...

  SvaraRadera