onsdag 16 mars 2011

Återanställd igen? (uppdaterad)

I ett tidigare inlägg i veckan så fick jag kritik i en del kommentarer för att jag ansågs som gnällig. Med den höga lön jag har borde jag köpa läget och avsluta min anställning illa kvickt. Men anledningen till att jag låter en smula gnällig är att ämnet jag tar upp helt enkelt är ganska så absurt. Och det blir hela tiden mer och mer en parodi.

Jag har denna vecka tillbringat ett par dagar uppe på F21 med en amerikansk kollega. Mycket trevligt att träffa grabbarna på Akktu Stakki. Det är skönt att se att det finns några i firman som vet vad de gör.

Väl hemma i Stockholm så väntade ett brev från HRC nedanför brevlådan. Med stor nyfikenhet så sprättade jag upp brevet. Innehållet fick mig att brista ut i ett hysteriskt skrattanfall.

"Information om ny anställning i Försvarsmakten

Ny anställning fr.o.m. 2011-01-01 och tillsvidare.

Anställning Off taktiskt/operativ IL Tillsv anst

Övrigt: I anställningen ingår skyldighet att tjänstgöra utomlands.

I och med att du har accepterat internationell arbetsskyldighet får du nu en ny anställning i Försvarsmakten som innehåller denna skyldighet. Här bifogas en skriftligt information om den nya anställningen (=anställningsbevis). Anställningsbeviset behöver inte vara underskrivet. Förbandet har skrivit ett beslut om ny anställning för alla som har internationell anställningsskyldighet och det beslutet är underskrivet. Om du har några frågor ang. innehållet i detta dokument, kontakta i första hand din chef."


Inte undra på att HRC tyckte att jag hade 12 månaders uppsägningstid när jag var i kontakt med dem förra veckan! Hur löser jag nu detta? Jag har redan fått en uppsägning från min tidigare anställning samt en uppsägning från Utlandsstyrkan med hänvisning till "arbetsbrist". Ska jag få en till uppsägning för att neutralisera denna nya anställning?

Jag är fullt medveten om att detta är ett misstag. Men, tyvärr så är Försvarsmakten anno 2011 helt enkelt inte bättre än så här. Det fantastiska systemet PRIO som ska hålla reda på allt som rör personal och ekonomi lyckas inte ens hålla reda på att man redan gett mig sparken. Lars Norén borde kunna få en del bra tips till sin nästa pjäs av att läsa denna blogg!

Uppdaterad 11-03-18, 15:15
HRC läser tydligen min blogg. Jag fick precis den här mailen:

Hej!

Vi vill på detta sätt återkalla det mail med bifogad fil "Information om din anställning" (anställningsbevis) som du fick från FM HR Centrum 2011-03-10 (med mail-text enligt nedan).

P g a ett administrativt misstag har vi felaktigt skickat ett antal anställningsbevis till anställda som har sagt nej till internationell arbetsskyldighet och dämed sagts upp från sin anställning.

Som framgår av följetexten i mailet nedan avsåg utskicket de personer som enligt underskrivet beslut från sitt förband har ingått en ny anställning med internationell arbetsskyldighet samt även tidigare fått ett anställningsbevis från FM HRC där hänvisning till uppsägningstid enligt ALFF saknades.

Vi beklagar misstaget. Informationen i detta mail kommer även sändas till dig per post.


Hmm...återigen har HRC inte full koll. Tydligen så är det inte bara jag som drabbats. Jag fick dessutom föregående beslut inte via mail, utan via brev på posten. HRC har tydligen försökt nå mig på min försvarsmaktsmail utan att inse att där är jag inte längre välkommen att vara av C INS.

Att skicka ett mail av misstag är ganska så förståeligt. Att bemöda sig med att skicka ett brev av misstag är en smula värre. Jag har fått en hel del samtal från kollegor som har fått upp till tre stycken nya anställningsbevis hemskickade. PRIO är tydligen inte räddningen på kaoset i Försvarsmakten.

26 kommentarer:

 1. Högkonjunktur. Två nya jobb på väldigt kort tid :-D

  Håller marknaden på att bli överhettad?

  SvaraRadera
 2. Har följt din blogg ett tag och skakar bara på huvudet åt hur FM beter sig och vilken typ av PR dom skapar. PR som dom är i behov av i positiv bemärkelse, men lyckas bara skapa negativ runt omkring sig.

  Men ska vi nu se dig som återanställd och att du knegar på fram till pension inom FM?

  SvaraRadera
 3. Svårt att välja? Vilket jobb ska du ta? :-)

  FM har kanske insett att de har utrustning som väntar på dig i Afghanistan...

  SvaraRadera
 4. Om Lars Norén skulle göra det som en pjäs, så skulle alla tro att han överdrev.

  Angående F21: det verkar som om det finns en informell organisation som jobbar på som vanligt i dessa dagar av ständigt omorganiserande. Ibland har man inte lyckats slå sönder den, ibland har det gått...

  Fundersam

  SvaraRadera
 5. @ Fundersam 15:51

  Det finns trots allt små fungerande motståndsfickor. Det gäller bara att inte tala för högt om dessa och på så sätt sätta strålkastarana på den fungerande verksamheten.

  Troligen beror denna överlevnad i en fientlig omgivning på att man krympt synfältet och gått till det i egen verksamhet, med förhoppningen att ingen skall märka något.

  SvaraRadera
 6. Det kommer nog ett nytt brev ganska snart där det står att det var just det här som FM inte kunde erbjuda.
  Då är det nog en del av den nya kampanjen?
  Annars blir det väl till att löneförhandla och se glad ut?
  Blir du uppsagd igen kommer väl uppsägningtiden att förkortas avsevärt?
  Kan brevet ha legat i en skokartong?

  Fick någon annan brevet du skulle ha haft?
  Trovärdigheten.....
  Suck!

  Teaterdirektören.

  SvaraRadera
 7. Läget i japan är allvarligt nu, förlorar dom kontrollen över en härd (stora utsläpp) så kan personal inte vistas runt byggnaderna
  kan man använda en stridsvagn med en tankvagn på släp med en motordriven spruta att kyla härden härdarna? (brandslangen är fäst vid pipan)

  släppa ner motorsprutor vid stranden med helikopter och sen använda stridsvagnar för att komma nära med vattenslangen

  hur hög strålning klarar stridsvagnarna?

  Om min tanke är bra så försök få myndigheterna att använda militära resurser.

  Flera av er som läser här har kunskap och möjligen kontakter i myndigheterna, försök att sprida informationen vidare.
  Göran

  SvaraRadera
 8. "Välkommen till vår verklighet..."

  SvaraRadera
 9. Välkommen tillbaka bäste kollega!!!

  SvaraRadera
 10. Det här blir bara mer och mer absurt. Rena farsen och FM har om och om igen visat att de verkar ha drabbats av total härdsmälta vad gäller organisation och personalhantering.

  Grattis till nya jobbet! När börjar du?

  SvaraRadera
 11. CI,

  Har du fått rätt personnummer och rätt namn, så är du bättre lottad än de flesta i min omedelbara omgivning.

  Rätt Pnr men fel namn, fel Pnr men rätt namn alternativt fel Pnr och fel namn. Ett fåtal har fått allt rätt.

  Själv har jag inte fått något nytt anställningsavtal över huvudtaget mig tillmejlat. Att vara anställd i dagens försvarsmakt gör att man blivit lite av en "kremlolog", där små, nästan omärkliga, tecken måste analyseras och tydas.

  Att jag inte fått ett riktigt eller ens felaktigt anställningsavtal, hur tolkar jag det? Kommer jag att få ett SMS i närtid, med uppsägningsdatum? Är jag i och med detta anställd enligt det gamla anställningsavtalet?

  För dem som råkat fått ett korrekt anställningsavtal, vilket juridiskt värde tillmäts ett mejl? Skall man skriva ut detta och spara det till en regnig dag?

  Mina tankar går till de olycksbröder och dito systrar som fått en tjänst vid HRC. Den gamla sanningen att helheten är större än de ingående delarna gäller nog inte HRC.

  Investeringar gör man för att få avkastning på satsade resurser, oftast pengar. Här har vi investerat i HRC, för att kunna krympa personalhanteringen vid förband och skolor och på så sätt skapa ett mervärde (inte i marxistisk bemärkelse, dock) och vad händer? Allt står och faller i nuläget med kompetensen hos kvarvarande "personalpersonal" vid förband och skolor.

  Är HRC Försvarsmaktens nya gökunge? Kommer göungen någonsin att lära sig att flyga? Till sin hjälp och som en förutsättning för verksamheten har HRC ett gammalt föråldrat datasystem. På PRIO:s tid var inte användarvänlighet på modet. Det är ett senare fenomen.

  Sedan har vi datainspektionen. Gör de vad de skall, så kommer aldrig ett så omfattande personregister, innehållande kommentarer om personalens värderingar och beteenden, att godkännas. Inte ens SÄPO får ha ett sådant register och särskilt inte i ett öppet system.

  SvaraRadera
 12. Det verkar vara för svårt att säga upp sig. Jag kanske nojer mig ned att ta tjänstledigt?

  SvaraRadera
 13. Å ena sidan är jag rent av deprimerad över hur inihelvete kasst FML hanterar sin "viktigaste resurs".

  Å andra sidan (paradixalt nog) är jag glad att det hände just dig, Björn, därför att du är kompetent och ihärdig nog att rida ut stormen och kämpa tillbaka.
  Hade samma sak hänt Muhammed eller Janne på TSF hade de kanske bara köpt läget eller gått i tystnad.

  Verkligheten överträffar historien med hästlängder ibland, inte ens Norén tillsammans med Monthy Python hade kunnat få ihop en sådan deprimerande fars som FML.

  GMY

  SvaraRadera
 14. CI,

  Håller med B-jsgr-pen.

  Kan man ta tjänstledigt från en uppsägning?

  ;-) upphöjt till 10.

  SvaraRadera
 15. Begär att få en kopia på det beslut som upprättats vid ditt förband.

  SvaraRadera
 16. @CI

  Jag tror att det måste finnas ett påskrivet tjänstemeddelande på ditt förband avseende placering och befattning för att anställningsbrevet ska ut. Men du tillhör väl "slätta", så de har kanske fullt upp med FVÖ11 och har 0-koll???

  SvaraRadera
 17. Hahahaha.....kan inte annat än att skratta gott åt FM/HRC nya tabbe, eller borde man kanske gråta istället??
  Jag fick för en tid sedan en förlängning på mitt bemanningsuppdrag, på detta var inte namnet rättstavat och personnumret felaktigt (tackar dock för att jag plötsligt blev 10 år yngre).....vet inte vad man ska säga, men något är uppenbarligen mycket, mycket fel.

  SvaraRadera
 18. Anonym 09:33

  Vad betyder väl 10 år hit eller dit. Det måste ju finnas utrymme föe en viss felmarginal.

  Att kolla sitt Pnr är ju lätt, men nu lär vi av någon anledning begåvats med ett anställningsnummer också. Hur vet man att detta nummer blivit rätt?

  Rätt som det är får väl en gammal sjöman en order om insats i det inre av Kongo, för att anställningsnumret förväxlats med anställningsnumret på en stålfjäder från SSG. Leverans i op-området sker med fallskärm. 60 kg packning med det nödvändigaste medföljer. Vem f-n skall bära den åt mig?

  Eller ännu värre, hopblandad med en maskinist.

  Ett syfte med anställningsnumerna kan vara planerade neddragningar: Alla med anställningsnummer högre än xxx har drabbats av arbetsbrist.

  SvaraRadera
 19. Att vi fått anställningsnummer beror nog på att PRIO kräver detta. Gud förbjude att stödsystemet skulle anpassas efter verksamheten, självklart ska det vara tvärt om. "För ett effektivare försvar", som det står när man loggar in...

  SvaraRadera
 20. I egenskap av borna experter på personalia skriver HRC självfallet inga felaktiga personnummer. I en avledningsmanöver har man krypterat summan av personalens krag- och skonummer så att fienden ska tro att det är deras hemliga personnummer.

  Flygsoldat 113 Bom

  SvaraRadera
 21. @Anonym 12:33
  Om det är så har nog ansvariga för systemet låga anställningsnummer, enär deras kragar verkar vara så trånga att de stryper blodet till hjärnorna. =)
  Jag tycker, allvarligt, synd om FMs personal. Vore jag religiös skulle jag be för er - och utöva exorcism mot närmaste PRIO-server.

  SvaraRadera
 22. Grattis till nya jobbet! Du kanske till och med får arbetsuppgifter nu när det inte var arbetsbrist längre?
  Pratade med några tyska kollegor för ett tag sedan, de har också PRIO fast det heter SAP där. De verkade helnöjda... kallade det Schwerigheit, Angst und Problem...nån som kan tyska?

  SvaraRadera
 23. @ROMMEL.

  Aber keine probleme.

  Schwerigheit=Svårighet
  Angst=Ångest
  Problem behöver väl inte översättas ;)

  Bis morgen....
  Statsmannen

  SvaraRadera
 24. Ironi, Statsmannen, ironi.

  SvaraRadera
 25. Känns som om nedläggningshotet av frivilligorganisationernas lokaler i Malmö är ett banalt problem

  Men på FMCKs lokal sparar man in hör och häpna 150 kkr om året som man skyfflar till FortV, samtidigt som FMCK sköter allt underhåll.

  Känns tryggt att veta att dom pengarna går till PRIO eller ett eller annat väl fungerande system

  SvaraRadera