fredag 4 mars 2011

Bokprojekt på G!

Jag är en smula avundsjuk på Cornucopias succé som författare (även fast jag ännu inte hunnit med att skaffa boken själv). Med tanke på att jag just nu har en del tid över så tänkte jag själv ge mig in i bokbranchen.

Mitt första hobbyprojekt kommer därför att bli boken "Strange Deltas". I den tänkte jag redovisa 35:or och 37:or i udda målningar (det har ännu inte dykt upp så många 39:or i udda färger). Det har ju genom åren genomförts en hel del projekt i samband med nedläggningar, flygdagar samt inte minst för att jäklas med C FV. Flygvapnet har ju genom åren haft en policy av att man inte ska få måla på sina flygplan. Inte ens divisionsmärken har varit accepterat. Till viss del kan jag förstå det, då en felaktigt utförd målning kan ha flygsäkerhetspåverkan då det bl.a. kan försämra radiokommunikation m.m. Men det är ändå trevligt att se att det alltid har funnits personer som har brutit mot dessa regelverk.

Jag är därför sugen på att få kontakt med personer som har bra bilder och historier kring de olika projekten (när, var och hur slutade det hela). Gärna också kontakter i Österrike, Finland och Danmark som har målat ett par 35:or genom åren. Tanken är att jag kommer att först presentera dem en efter en på denna blogg och i förlängningen slå ihop det till en bok som jag tror kommer att uppskattas av bl.a. modellbyggare som brukar gilla udda målningar. Givetvis kommer det att bli fokus på bilderna, så jag behöver inte bli lika bra på att stava som Cornucopia.

Har ni något att erbjuda så maila mig på chefsingenjoren@gmail.com (knapp finns högst upp på denna sida). Jag kommer givetvis att ge all ära till den som bidrar med underlag och de som målat flygplanet. Vill ni av ett eller annat skäl hålla det hemligt så går det bra och då kommer ni att presenteras som Mr/Mrs X i boken och på webben.

/Författaren

24 kommentarer:

 1. Har inget att bidraga med i bildväg, men jag är en såndäringa plastlimmare som är presumtiv kund. Tummen upp för projektet alltså.
  Hoppas vi bara att någon kan ta fram en riktigt schysst Viggen i skala 1/48 också.

  /E

  SvaraRadera
 2. Hmm...man kanske skulle kolla runt med modelltillverkare för att se om det skulle gå att ta fram ett paket. Bok plus modell av 37 eller 35 i 1/48?

  SvaraRadera
 3. PS, Det har ju funnits 39or i udda målningar också, det är bara vår försvarsmakt som inte insett PR-värdet av fräckt målade reklampelare.
  Det är på G en bok med tillhörande dekalark som innehåller några snyggingar.

  http://www.aviationmegastore.com/saab-jas39-gripen--colours--markings--decals-9788086637365-4-publication-9788086637365-modelling/product/?shopid=LM4d67832e3e323646853f1b9e69&action=prodinfo&parent_id=0&art=98732

  SvaraRadera
 4. Tror mer på kombinationen bok + dekaler, dels så är dekaltillverkningsföretagen förmodligen mer intresserade, dels så är det ju märkningen som är det intressanta. Modellen kan man ju i princip köpa överallt ändå.

  /E

  SvaraRadera
 5. @Erik G 06.33: Tjusigt. Dock så är detta faktiskt inte målat på de tjeckiska Griparna, utan faktiskt dekaler! Dock så målade de tigerränder på sina extratankar... :-)

  SvaraRadera
 6. Jag vill bara skryta med att jag var den första svenska pilot som flög en 39:a genom 1000h och det är just den kärrans markeringar som är med i dekalsetet, fast taget från ett senare tillfälle. Det är en s.k. PRI-kärra som används för att flygas extra mycket och ligga före de andra flygplanen så att man kan upptäckas fel som kommer med tiden och anpassa underhållsplaner.

  SvaraRadera
 7. Whatever, gör man så på FM´s gripar exploderar de säkert omedelbart. :-)

  Nu när du kommer ha så mycket fritid kanske modellbygge vore en passande hobby för herrn. :-)

  Passa gärna på att kolla in modelltävlingen 08 Open nästa helg i Solna. Där finns det väl om inte annat folk som har kontakter med dekalfirmor mm.

  /E

  SvaraRadera
 8. Det fanns en hel del färdiga dekalset för Viggen...

  http://www.aviationmegastore.com/quicksearch/LM4d70faf8210d8646db36487fff/viggen

  ...och även för Draken.

  http://www.aviationmegastore.com/quicksearch/LM4d70faf8210d8646db36487fff/Draken

  SvaraRadera
 9. Jo, det finns ju även en det till Gripen med. Förmodligen finns de flesta roliga målningsalternativen redan till alla tre flygplanstyperna, men dekalseten brukar tryckas i relativt låga serier, och när de är slut är de svåra att få tag på. Så det kan med andra ord finnas marknad för ett set med en eller ett par intressanta individer av varje typ.
  Sen tror jag att det kan finnas intresse av boken i vilket fall som helst. Jag tar en i alla fall :-)

  SvaraRadera
 10. Jag såg får något år sedan en svensk Gripen med en gul "smiley face" på fenan om jag minns rätt.

  SvaraRadera
 11. Underskatta bara inte tiden man lägger på att producera en bok. Jag har själv skrivit böcker, så jag vet. Ibland är det nästan bättre att man inte vet hur lång tid det tar, då ger man sig inte ens in i det "äventyret".
  Tips: ta hjälp av en professionell redigerare, du anar inte hur mycket strul det är med sättning, bild, copywright-tillstånd o.s.v. 100-tals timmar, effektiv tid.
  Lycka till!!!

  SvaraRadera
 12. 39:an??

  Flög du den med (eller var det bara som passagerare?)

  SvaraRadera
 13. @Anonym 07.34: Tack för råden. Jag ska kontakta en del personer och be om goda råd. FUnderar på bl.a. SFF och Flygvapenmuseum.

  @Anonym 09.18: Det var 39.131 som var först genom 1000 timmar och den är ensitsig! :-)

  SvaraRadera
 14. Gammla kära 31 som följt med överallt! Framför allt roligt att se vår "scratched by the cat". Dessa klösmärken är sprungna ur 2. komp F 7´s gamla kompanimärke, Katten Gustav. På det märket hade han mössan käckt på svaj, ficklampa och luckmejsel i handen. Under tidigt 2000 tal var det många nya som kom till kompaniet, luckmejseln var utbytt mot vev och så småningom skruvdragare. Detta gjorde att det nya märket kom till. Det blev riktigt snyggt och som symbol var den lätt att spraya med en mall på allehanda flygplans luckor (till mångas förtret). Roligt också att historiken med katten behölls. En annan anekdot som också handlar om målning på flygplan och dåvarande låga lönebild för tekniker kommer jag berätta senare...
  Kul bokidé, skall försöka att bidra lite till den.
  mvh Harry Winter

  SvaraRadera
 15. Kom precis ihåg dom lite överraskande målningarna som fanns på insidan av luftbromsarna, måste varit riktigt roligt att vara rotetvåa..
  Något för boken kanske (om det finns några bilder)
  Harry Winter

  SvaraRadera
 16. Inte delta-vinge men jag tycker ändå att Petter Svart hade en skön målning på ett av SK60. Helt svartmålad och med Svarte Petter på stjärtfenan.

  SvaraRadera
 17. På min slutövning på GTU hade vi en SK60 med hajgap som jag tyckte var ganska så cool.

  Vissa har gjort stora projekt:

  - F10 har haft ett antal 35:or i de olika divisionernas färger.

  - En blå 37 från F16 och en röd från F10. En svart från F4 och en med Storsjödraken. En 37 från F16 med det gamla Mustangdivisionsmärket på.

  - Österrike har målat ett par riktigt snygga 35:or. Jag är personligen mycket förtjust i den med drakenordens märke på.

  Förutom helt målade flygplan har det dessutom funnits ett antal med särskilda markeringar:

  - Det har funnits minst en SF37 med hajgap på F21 om jag inte minns helt fel. Den var dessutom på ena sidan målad med tigerränder. (Den andra sidan var vänd åt C F21 håll...)

  - Sedan borde man kanske ta med uppvisningsflygplan i form av bl.a. Acro Delta.

  SvaraRadera
 18. Briljant idé, du borde ha en tillräckligt hög profil för att få källmaterialet att leta upp dig, du har genom bloggen demonstrerat att du kan skriva och "bilderböcker" är populära. Bara du inte tröttnar på allt grävande med att kolla bildrättigheter och finputsande kommer det att gå gallant.

  SvaraRadera
 19. Jag tjatar hela tiden om civila tillämpningar. :-)

  Draken har förekommit som reklam för medioker öl.

  http://www.sci.fi/~fta/dkmillerlo.jpg

  SvaraRadera
 20. Hajgap? (funderar vilken division som hade Haj? 1div hade varg, 2 hade blått "U", 3, hade en uggla?)
  Du menar inte den med vargkäft? Som målades men inte fick flyga eftersom ansvariga blev rädda "att färgen skulle lossna och riskerade att sätta igen bränslespridarna"....

  Googlar man runt så börjar det dyka upp bilder iaf. =)
  En av dom som fått äran att fotografera en hel del... http://www.dappa.nl/viggen/

  http://airsceneuk.org.uk/hangar/2005/lulea/mhall/viggen48.htm
  En svart...
  http://www.airliners.net/photo/Sweden---Air/Saab-JA37DI-Viggen/0871919/L/

  http://www.britmodeller.com/forums/lofiversion/index.php/t18034-50.html

  http://www.ipmsstockholm.org/magazine/2001/10/stuff_eng_detail_ja37_blue_peter.htm

  Jag tror dock att du kan hitta mycket mer via kamratföreningarna..Då det nog sitter många med gamla negativ som inte tänkt sig visa dom på internet eller inte har teknisk utr till det.

  /Tinhead.

  SvaraRadera
 21. @Tinhead: Ja, det kanske var ett varggap, det vore mer logiskt för "Akktu Stakki". TÄnder var det i varje fall! :-)

  SvaraRadera
 22. @MFI: Ha,ha. Jag kan tänka mig kombinationen: F21, Gripen och Norrlands Guld skulle bli bejublad! :-)

  SvaraRadera
 23. Någon som kan historierna bakom dessa?

  http://www.amv83.fr/Asm/gallerynortheuropeSuede.htm

  SvaraRadera
 24. Kolla med Emil Lindberg (http://forum3.sff.n.se/memberlist.php?mode=viewprofile&u=210), han kan säkert hjälpa dig med målningar mm.

  Niklas

  SvaraRadera