fredag 4 mars 2011

Fler böcker (uppdaterad)

Jag skrev ett inlägg en tid tillbaka om att det börjar dyka upp fler och fler böcker om händelser som många skulle vilja lagt locket på. Förr eller senare kommer det med stor sannolikhet att komma ut berättelser om våra internationella insatser som kan få de höga cheferna på L24 att sätta morgonkaffet i halsen.

Även i bloggarkåren så skrivs det böcker. Bloggarkollegan Cornucopia har precis kommit ut med en bok som utspelar sig i ett skymningsläge i Norden som jag ser fram emot att läsa. Bloggarkollegan Morgonsur jobbar antagligen på en bok om sina upplevelser nere i Bosnien.

Nu hittade jag precis en bok om fiktiva operationer med SSG skriven av en f.d. medlem av SSG.

OPERATION NORDVIND är en spänningsroman som bygger på författarens egna erfarenheter som reservofficer vid Kustjägarna och SSG (numera Särskilda operationsgruppen, SOG). Boken belyser aktuella frågor kring samhällets sårbarheter, konsekvenserna av Sveriges militära och politiska engagemang samt EU:s relation med Ryssland.

Kaj Karlsson är utbildad kapten och ekonomie magister med mångårig erfarenhet av strategiska samhällsfrågor, utredningar och analys. Han har ett starkt engagemang för krisberedskap och samhällets sårbarheter. En av hans drivkrafter är att skydda och värna enskilda och samhället.


Verkar oerhört intressant! Jag hoppas bara att inte Försvarsmakten försöker att stoppa denna bok på samma sätt som det danska försvaret försökte stopp boken om Jaegerkorpset. Eller kanske de gör som i USA där Pentagon köpte upp alla exemplaren av en bok som man ansåg avslöjade lite för mycket.

Uppdaterad 11-03-05, 21:53
Även britterna använder sig av samma metoder som i USA, d.v.s. köper upp alla exemplar av en bok om striderna i Afghanistan som ansågs avslöja för mycket.

Boken "Dead men risen" är skriven av The Daily Telegraphs USA-redaktör Toby Harnden och hade redan fått klartecken att publiceras sedan försvarsdepartementet under fyra månader granskat och sedan godkänt dess innehåll.

Men när boken väl tryckts i 24.000 exemplar, men inte hunnit distribueras, upptäckte försvaret att femtio ord i den måste tas bort eller ändras för att inte äventyra säkerheten för de brittiska trupperna.


De där femtio orden är jag ganska så nyfiken på. Jag får väl köpa boken och beställa resterande 50 ord via SMS...

7 kommentarer:

 1. Kul att du hittade till min bok, Operation Nordvind, om ett terroristattentat i Sverige.

  Jag måste understryka att jag skrivit en fiktiv spänningsroman, till skillnad från den danska boken. Förhoppningsvis kommer FM att se det som bra PR.

  SvaraRadera
 2. Så vi har fått en svensk Andy McNab? Intressant.

  SvaraRadera
 3. Jag såg en information om en bok om flygunderrättelsetjänst, dvs all spaning från luften. Kanske kan den vara intressant? Jag ska kolla mera.

  Fundersam

  SvaraRadera
 4. Wilderängs "Midvintermörker" verkar klart intressant. Någon beskrev den som "en Operation Garbo" för vår tid. Indeed: förr hade vi stormaktsarmé och operativ handlingsfrihet, nu har vi "korprals postering" och förnedring. O tempora, o mores...

  Vad gäller bloggare som försöker sig på som författare så torde även jag kunna räknas dit. Jag har bloggen Svenssongalaxen och har skrivit e-boken "Stridsmiljö 2500", om ett framtida krig med uppkopplade soldater, laservapen, svävare, kraftfält och rälskanoner för att nu nämna något. Länka i inlägget går väl inte men iaf:

  http://lennart-svensson.blogspot.com/2011/03/lennart-svensson-stridsmiljo-2500.html

  SvaraRadera
 5. @Fundersam
  Om du menar Jerk Fehlings bok "Flygunderrättelseboken" så handlar den inte om flygspaning utan om prognoser om teknisk utveckling, t ex att svara på frågor som "Vad kan Sovjet ha för flygplan om tio år?" Intressant bok om förmågor vi hade förr...

  SvaraRadera
 6. Midvintermorker ar klart lasvard och ger dessutom en fullstandig utbildning i pansarstrid med 9040.
  rekommenderas.

  P fyringen

  SvaraRadera
 7. Göran Gbg:

  Jo, det är den jag menar. Jag har bara läst en kortfattad beskrivning av innehållet, inte själva boken.

  Fundersam

  SvaraRadera