
Stämpeln "Battleproven" är värt mycket och en av anledningarna till att F-16 fortfarande är en storsäljare på världsmarknaden. Om Gripen inte sätts in i Libyen så får man en betydligt sämre konkurrensmöjlighet i både Brasilien och Indien-affärerna. Har en köpare två system att välja på och det ena har bevis på att det fungerar bra i strid så ska det till mycket för att köpa något som inte är tillräckligt utprovat (oavsett pris).
En av de kunder Saab hoppats skulle köpa Gripen är Kroatien. Där verkar det som om Tyskland återigen tänker sabba en affär för Saab. Denna gång är det dock inte bättre begagnade Eurofighter som i fallet med Österrike, utan betydligt mer begagnade F-4 Phantom II som erbjuds. De kroatiska Mig-21:orna är på fallrepet och behöver bytas ut snabbt. På detta sätt så kan Kroatien skjuta upp den tidpunkt då man måste bestämma sig för vad man vill ha i framtiden. F-4 Phantom II är dessutom en av de mest stridserfarna kärrorna som går att få tag på!
P.S: Urban lade upp en ljudfil av nedanstående film som finns att hämta här.
Uppdaterad 11-03-22, 09:34
Finns det fler orsaker till att just Libyen anfalls? Diktatorer finns det ju lite här och där. Givetvis är oljan en klassisk orsak.
Om man är cynisk så skulle man också, som en Mellanösternexpert misstänker, kunna se det som ett bra "träningstillfälle" för koalitionens piloter.
Alla dessa aspekter är givetvis riktiga. Men låt oss inte glömma att den stora anledningen till att tillfället ges att störta Khadaffi är i första hand att arabförbundet bad FN att ingripa. Därefter gav Rysslands och Kinas nedläggning av sina röster i omröstningen i FN:s säkerhetsråd möjlighet för resolutionen att drivas igenom. Att sedan länder är intresserade av att vara med i koalitionen finns det givetvis massor av skäl. Nyttan för de egna militära förbanden är en av dem.
Uppdaterad 11-04-01, 19:34
Det är en intressant situation som håller på att uppstå i Libyen där Gripen, Rafale och Eurofighter är insatta i samma operation. För Gripen och Eurofighter är det dessutom första stridsoperationen. Det kanske kommer att komma ett och annat studiebesök från Indien och Brasilien som vill se respektive system i operativ drift?
För Rafale är det inte första insatsen. Man har redan tidigare varit insatt i Afghanistan vid två tillfällen. Det sista var man dessutom baserad på hangarfartyg (Charles de Gaulle). Under denna operation så förlorade fransmännen en Rafale som av den information som läckt ut missbedömt bränslet och helt enkelt fått motorstopp. Detta låter dock en smula märkligt i mina öron eftersom ett hangarfartygsplan alltid har en smula extra bränsle vid landning för att klara ett par försök att landa, då det inte finns så många alternativa landningsfält mitt ute till havs. Men Rafale är dock ett mognare flygplan än Eurofighter. Man har klarerats för de flesta typer av laster och kan operera fullt ut i både jakt- och attackrollen.
Eurofighter har en hel del kvar för att bli fullt operativ. De flesta maskiner är i dagslägert i Tranche 1 eller 2. Storbritannien har precis börjat få sina första Tranche 3, där man börjar klarera attacklaster. Jag har ännu inte lyckatsfå grepp om i vuilka typer av insatser som man använder Eurofighter just nu nere i Libyen. men med tanke på att britterna satt in Tornado GR4 i attackrollen så är det med stor sannolikhet att Eurofighter endast opererar i jaktrollen.
Därmed så har Eurofighter samma operativa begränsningar som Gripen. Men man har det av tekniska och inte som för Gripen av politiska skäl.