söndag 13 mars 2011

Statusuppdatering

Det gick oerhört snabbt att säga upp mig, men efter det så mal byråkratins kvarnar som vanligt mycket långsamt.

Eftersom jag blev uppsagd på grund av arbetsbrist så har jag dubbla uppsägningstiden, d.v.s. för min del med pilotavtalet ALFF så blir det 24 månader med start i 6 december 2010. Sedan blev det helt tyst från min arbetsgivare. I december och januari så gick jag hemma med lön eftersom ingen kunde besluta sig för vad jag skulle syssla med under min uppsägningstid. På HKV fick jag inte tjänstgöra eftersom C INS hade beslutat om att endast personal som sagt "Ja" till det nya anställningsavtalet fick tjänstgöra i insatsorganisationen. Till slut så hamnade bollen på mitt hemmaförband F7 (som jag inte har tjänstgjort på de senaste 7 åren) och de lyckades fixa fram en möjlighet för mig att jobba på FOI i Stockholm (fortfarande avlönad av Försvarsmakten och dessutom med utlandslön). Det är i varje fall skönt att ha någonstans att gå till om dagarna och några att snacka med på fikarasten.

Jag har i ett tidigare inlägg kritiserat nyttan av Trygghetsstiftelsen för oss uppsagda officerare. Utbildning var det inte tal om då jag ansågs för välutbildad och löneförstärkning kommer det heller aldrig att bli fråga om eftersom jag får högre lön på ett civilt jobb. Det intressanta är att kollegor som har talat med andra handläggare har fått ett helt annat bemötande. Jag kände mig som jag satt på socialkontoret och tiggde mat för dagen.

Det nya arbete som jag har sökt ligger på annan ort och därför så frågade jag min handläggare på Trygghetsstiftelsen om stöttning med flytt, helt enligt Trygghetsstiftelsens egen skrivelse.

Att flytta till en annan ort för att få jobb kan vara ett bättre alternativ än att gå arbetslös. Om det skulle vara aktuellt för dig, kan du få hjälp med resor, flyttkostnader, dubbelt boende mm. Du kan också få ersättning för resor under en begränsad tid för att pröva hur det känns att arbeta på den nya orten.

Låter bra, eller hur? Svaret jag fick från min handläggare var att "flyttersättning inte var någon rättighet, utan det skulle bedömas från fall till fall. Jag skulle därför komma in med en ansökan tillsammans med offerter från flyttbolag." Suck... Återigen så var inget svart på vitt, utan upp till en enskild handläggares godtycke. Jag har därför beslutat att strunta i fortsatta kontakter med Trygghetsstiftelsen och betalar flytten själv. Lite stolthet har jag fortfarande i kroppen. Det ironiska i detta sammanhang är att det avtal för "karriärväxling" som Försvarsmakten nu tar fram för officerare man vill bli av med skulle ge mig betydligt mer. Men där handlare det ju om att bli av med officerare man inte har behov av, så jag hade nog tyvärr aldrig erbjudits "karriärväxling".

Den överklagan avseende min uppsägning som jag lämnat in via mitt fackförbund har dragit ut på tiden. Arbetsgivaren är inte särskilt villig att erkänna att man gjort fel och vill betala minimala ersättningar. Märkligt. De flesta företag som jag har varit i kontakt med och diskuterat detta ärende säger att de brukar betala ett till två års lön bara för att snabbt bli av med en anställd och behålla en god relation, så att man har möjlighet att i framtiden jobba ihop igen. Försvarsmakten resonerer inte på samma sätt, utan vill bara göra det så billigt som möjligt. Påverkan på varumärke, rekrytering och tappat förtroende hos de anställda finns inte med i ekvationen.

Nu har jag tröttnat på att vänta och vill få en chans att starta om mitt sociala liv, i stället för att tjafsa med min nuvarande arbetsgivare. Jag har rådgjort med mitt fackförbund om det får några konsekvenser för överklagningsprocessen om jag slutar i Försvarsmakten och tar ett civilt jobb. Svaret var att det gör ingen skillnad.

Jag skickade därför ett mail till HRC Direkt och sade att jag var uppsagd från Försvarsmakten på grund av "arbetsbrist" och frågade hur jag ska gå till för att säga upp mig snabbare. Svaret jag fick var att "uppsägning ska ske skriftligt samt att jag har tolv månaders uppsägningstid enligt ALFF"! Inga SMS i detta fall med andra ord. Den tolvmåniga uppsägningstiden ska jag enligt HRC diskutera med min lokala personalchef på F7 för att avgöra om det är möjligt att gå snabbare. Hur sjutton tänker dessa handläggare? Jag har blivit uppsagd på grund av arbetsbrist. Jag har gått hemma och sparkat kottar i två månader och nu är jag placerad på en position så lång borta från Flygvapnet som möjligt så att cheferna slipper se mig. Ändå så vill de ha mig kvar i tolv månader till?! Ska jag skratta eller gråta åt eländet?

Nu har jag dock redan kontrollerat detta med uppsägningstid med fackliga förtroendemän och bara det faktum att man lät mig gå hemma i två månader utan sysselsättning sätter uppsägningstiden ur spel.

En arbetstagare har rätt att när som helst säga upp sin anställning. Normalt upphör då anställningen efter en månad. Genom kollektivavtal kan dock denna uppsägningstid vara annorlunda.

Om arbetsgivaren grovt åsidosatt sina skyldigheter enligt anställningsavtalet kan den anställde sluta sin anställning omedelbart. Ett exempel på grov åsidosatt skyldighet är att inte betala ut den anställdes lön.


Det ironiska i sammanhanget är att varje enskild handläggare säkert gör helt rätt, men resultatet blir ack så fel. Varför ska jag behöva kämpa för att säga upp mig från en arbetsgivare som inte vill ha mig kvar? Det saknas helt enkelt ett övergripande ledarskap baserat på sunt förnuft i Försvarsmakten! Det finns en massa definitioner av olika typer av ledarskap, men jag kan inte hitta något av dessa fack att placera Försvarsmakten i. Det är nog tur att vi enligt alla strategiska analyser inte riskerar krig de närmaste åren.

måndag startar Försvarsmaktens nya reklamkampanj för att rekrytera nya soldater och officerare. Tyvärr så måste jag säga att Försvarsmakten som yrke kan jag rekommendera de flesta, men Försvarsmakten som arbetsgivare skulle jag inte ens rekommendera till min värsta fiende.

71 kommentarer:

 1. jaså? flytt till Linköping alltså? :-)

  Notera dock att "cirkusen" kring anställning och uppsägning är minst lika rörig i den civila världen - det handlar ytterst om ledarskap och kommunikation. Brister det så spelar det ingen roll vem arbetsgivaren är...

  SvaraRadera
 2. Många är de försvarsmaktsanställda som tagit för givet att gräset är grönare på andra sidan, men när de kommit dit har de mötts av ett hav av brunbrännt gräs..

  /H

  SvaraRadera
 3. Glöm inte att din chef måste fylla i ett formulär i PRIO för att du överhuvudtaget skall kunna avsluta din tjänstgöring i FM.
  (Att fastställa vem som nu är din chef i PRIO-sammanhang kan vara en rätt intressant övning bara det) Först när HRC har detta formulär kan de agera. Lycka till!

  SvaraRadera
 4. Jag tycker att ÖB borde få sparken.

  JFK

  SvaraRadera
 5. För min del är inte bara gräset grönare, hagen är större, gräset är saftigare och jag kan ägna mig åt att beta gräset i lugn och ro istället för att gå och vara förbannad över flockledare som tror att tistlar är gräs.
  /Brunte

  SvaraRadera
 6. @CI - men hur gàr det med att söka nytt jobb? Det finns ju privata arméer med flyg som söker folk! Blackwater & Co! Eller har du tänkt dig den rent civila sektorn? Eller är den för tràkig?

  SvaraRadera
 7. ...eller så tror flockledarna att de flesta hästar helst väljer äventyr med andra äventyrliga hingstar i fjärran land där man får tugga sand istället för att beta grönt saftigt gräs med sto och föl i den egna hagen.

  SvaraRadera
 8. Liten detalj kanske CI men när jag bytt till jobb på ny ort (två tillfällen)så har min nya arbetsgivare alltid stått för flytten utan att knorra. I första fallet föreslog de det själva och i det andra så ställde jag en liten försynt fråga om det var möjligt och fick svaret: Oj, det hade vi glömt att nämna så självklart ska vi göra det.

  /Flyttfågeln

  SvaraRadera
 9. "Du kan också få ersättning för resor under en begränsad tid för att pröva hur det känns att arbeta på den nya orten."

  Pröva hur det känns...? Ja, herrejäklar vilket daltande. Och detta samtidigt som man inte klarar av att behandla CI som folk. Det ligger något märkligt motsägelsefullt i detta.

  Detta är ju sossesverige på steroider: sitt lungt i båten, stick inte ut, låtsas som om allt är väl, så tar vi hand om dig och ditt liv in i minsta detalj. Utmanar du oss däremot så kommer vi krossa dig under en lavin av byråkrati som kommer driva dig till en papplåda på Sergels Torg...

  SvaraRadera
 10. "Genom övergången från pliktförsvar till frivillighet blev Försvarsmakten över en natt en av Sveriges största rekryterare. Det goda ledarskapet kommer att bli en av de avgörande faktorerna för att klara denna stora omställning, säger ÖB Sverker Göranson."

  http://www.forsvarsmakten.se/sv/Aktuellt/centralanyheter/OB-prisar-framtidens-chef/

  SvaraRadera
 11. Björn, jag beundrar din uthållighet i egenskap av "testare" av detta nya system.
  Ofrivilligt har du - troligen mest lämpad av alla genom ett ödets ironi - blivit placerad i en sits där FM absolut inte vill ha dig, inte undra på att det är locket på i mesta möjliga mån - tänk om allmäheten skulle se att kejsaren inte bara är naken utan också gör 'helikoptern'..!!

  Håll ut! Dumkör systemet in absurdum så långt du kan och orkar, logga och publicera allt du kan.

  Någon gång, någonstans, kanske det finns en officer eller politiker som inser hur djävla korkat allting är och AGERAR.

  Kanske.

  "Kafka" är spot on.

  Själv tillhörde jag en av dem som bara ledsnade och gick i tystnad.

  SvaraRadera
 12. Ok CI,

  Det är dags att lägga ned bloggen. Ovan inlägg är ju en litania i självömkan. Du har en lön som få FM-anställda har och har inga krav på dig att prestera nåt. Du borde bli återbetalningsskyldig, anser jag som skattebetalare. Om du är så föträfflig som dina inlägg ger sken av borde du lämnat FM vid årskiftet och nu berätta om det fina trygga underbara civila jobb du fått med din avancerade och dyra utbildning skattebetalarna har gett dig. Som sagt - dags att sluta gnälla - det är bara patetiskt. just nu tillför du inget i diskussionen annat än egen misslynthet.

  Old School

  SvaraRadera
 13. Det är flera på mitt förband som också inte accepterade villkoren. Några av dessa ansåg att de satt hyffsat säkert då de rankade sin egen kompetens högt.
  Eftersom de inte är anställda enligt ALFF har de redan fått lämna FM.

  Så kan det gå...

  SvaraRadera
 14. @old school.

  Där lös den svenska avundsjukan igenom.
  Detta är inte självvalt av CI, det förstår du om du läser ALLA inlägg!
  Han var ju t.o.m på väg till Afghanistan. Ett krigsområde för att "skydda svenska intressen" och får sparken på väg dit. Via SMS...
  Det hela är helt sjukt och CI för en principiellt mycket viktig kamp för oss alla.

  Jag anser att det är ren tur för oss andra att detta drabbar just CI (no offence) som har en välläst blogg, som kan uttrycka sig och som är en ytterlighet i behövlig kompetens för FM.
  Jag trodde också att jag behövdes efter över 15 år i FM men får FM välja skulle de ta en 18-årig tjockis varje dag i veckan. Enbart pga min ålder. Över trettio. Jag har en specialkompetens som man skriker efter i Afghanistan men det betyder inget när allt kommer omkring.

  Angående lön, är man flygförare och dessutom flygingenjör ska man tjäna därefter. Jag misstänker att CI t.o.m kan vara underbetald likt många andra inom FM. Jmf med det civila...

  Så CI, keep up the good work, skit i de avundsjuka. Ditt fall är viktigt och jag följer allt du skriver.
  Precis som de andra bloggarna så har ni skaffat en viktig position i att informera oss anställda om tillståndet i FM, på gott och ont!

  SvaraRadera
 15. Beträffande CI:s framtida arbetsmöjligheter måste vi titta på det förflutna. CI verkar i stort enbart under hela sin karriär ha arbetat med olika delar av JAS-projektet som bara är eller har varit ett miljardrullningsprogram utan vettigt syfte och som nu verkar ha totalhavererat. Kanske CI blir den lokalvårdare som får sopa ihop smörjan?

  SvaraRadera
 16. @Obertan

  Detta har inget med avundsjuka att göra. Faktum är att CI var väl medveten om vad han gjorde när han villkorade sitt ja. Det var en risk han tog. Nå, nu har konsekvenserna visat sig. Jag håller med om att FM vanskött detta. Samtidigt håller jag med om att det var "tur" att det drabbade CI. Han har råd med det. Det gnäll han nu framför klingar illa med hans förutsättningar att skapa en ny lukurativ och god framtid för sig själv. Förstår inte vad han väntar på. Njuter av sitt självpåtagna martyrskap? (För han har ju, som sagt, råd ett tag till......)

  Old School

  SvaraRadera
 17. @0623, ja dom måste varit väldigt nyanställda då väl uppsägningstiden automatiskt fördubblats i detta fall och uppsägningarna effektuerades väl i november//december/januari.....eller är det så att dina kollegor hittade ett annat jobb innan uppsägningstiden gått ut och slutade då, dvs exakt det CI vill men nu inte får......

  Det som är skrämmande är att vårt förmodligen sämsta förband i FM heter HRC, och som framtiden ser ut borde det väl vara ett av de bättre.....

  SvaraRadera
 18. @Old School: Jo, det kan ses som gnäll. Men syftet är en ren statusuppdatering för att peka på hur stelbent FM byråkrati är. Tyvärr så är det enda sättet att få FM att ändra sitt beteende att gå ut med all information officiellt. Det måste "svida" för att man ska förstå att man agerar felaktigt.

  Jag vet inte riktigt hur jag skulle gjort byte av jobb snabbare. Uppsägning i december. Julledighet på många bolag direkt efter det. Anställningsintervju i januari och säkerhetsgranskning. Sälja lägenhet i Stockholm och fixa en ny på min nya arbetsort. Personligen tycker jag att det gått ganska så snabbt!

  SvaraRadera
 19. @CI

  Om din privata ekonomi behöver stöd så lägg ut ett pg eller bg på bloggen. Jag stödjer dig i matchen mot FML.

  Sune A

  SvaraRadera
 20. @Sune A: Min ekonomi är bra, men tack för erbjudandet! :-) Det är tack vare den goda ekonomin samt att jag inte har någon familj som ger mig möjlighet att gå emot systemet.

  Många av mina kollegor har lån, hus familj och barn och har därför sagt "Ja" i brist på andra alternativ.

  SvaraRadera
 21. @08:47
  De är inte av de två senaste befälsordningarna.

  Och det finns inte det förband som INTE vill frigöra rader och lönemedel och därför släpper iväg Nej- och Nja-sägare. Om CI vill gå så kommer han att få det.

  /06:23

  SvaraRadera
 22. När du anpassat dig och flyttat till annan ort så kan du råka ut för att du blir arbetslös igen för att någon kommunpamp i glesbygden får för sig att ditt nya jobb behövs bättre där, och inleder förhandlingar med statsministern. Så de personer som inte anpassade sig och flyttade får i slutänden fördelar, medan du som är handlingskraftig straffas. Jobba inte statligt, och om du gör det, var medveten om att jobbet kan försvinna imorgon.

  SvaraRadera
 23. @Såna händer

  Exakt. Du sätter fingret på varför svensk offentlig förvaltning är i sådant eländigt skick: de anställda består av antingen medgörliga mähän eller smarta och handlingkrafiga människor som dessvärre inte har någon lojalitet mot någon annan än sig själva.

  De senare tar så mycket pengar som möjligt och blir sedan konsulter åt mähäna. Fungerar lika dant på alla nivåer, från kommun upp till regeringskansli.

  SvaraRadera
 24. @CI - Tur att du fick sparken och inte hamnade i Afg! Här följer senaste nytt fràn Kunduz: "Au moins 36 personnes ont été tuées et une quarantaine blessées lundi dans un attentat suicide taliban contre un centre de recrutement militaire à Kunduz, l'un des principales villes du nord afghan, selon le gouvernement."
  Naturligtvis rapporterar inte svenska media att Sverige är i krig i norra Afg.
  Lycka till med det nya jobbet! MacDo?

  SvaraRadera
 25. Det vore ju trevligare med citat på ett begripligt språk. Kunduz ligger inte i det svenska ansvarsområdet, däremot i samma RC.

  SvaraRadera
 26. Varsågod: http://www.svd.se/nyheter/utrikes/over-30-doda-i-attack-i-afghanistan_6004945.svd

  SvaraRadera
 27. @Anonym 16:11 - Precis - inte ett ord om att Sverige är i krig i Afg eller att de svenska knektarna är underställda den tyska ISAF-staben i just Kunduz där det smäller.
  @Anonym 13:26 - franska är ett mycket vackert spràk som begrips av mànga. Bra att kunna om man är i Afg eftersom stabschefen i Kabul är fransman. Tyvärr klarar inte högsta fältherre Petraeus den enkla saken, dvs att kunna tala franska med sin stabschef. Inte undra pà att han redan förlorat kriget! Och vilken tur att CI slapp àka dit.

  SvaraRadera
 28. FOI? Berätta,tar man skeden, förlåt seden dit man kommer där med? Om du nu är på väg bort från Stockholm så undrar jag om du hunnit med den där skämtsamma pulkaåkningen än. Lycka till med det civila livet, jag hoppas att bloggen fortsätter i någon form.

  SvaraRadera
 29. Anders, arbetsspråket är engelska, så det räcker kanske med att stabschefen kan tala engelska med sin 'fältherre'. Vi får dock hoppas att denne inte liksom så många andra fransmän försöker kompensera sin dåliga engelska med ett allmänt drygt beteende.

  SvaraRadera
 30. Varför skulle man i en artikel om dödsfall i det PRT Kunduz påpeka att Sverige deltar inom ramen för ISAF i ett annat område? Att Sverige har trupp i Afghanistan är allmänt känt, så det behöver man inte skriva i varenda artikel.

  Jo visst finns det många som talar franska, men i Sverige talar vi svenska och förstår därmed även norska och danska, i varierande grad. Dessutom har vi engelska som andraspråk i skolan och de flesta behärskar det också tillräckligt bra för att kunna läsa en text relativt problemfritt. Franska, tyska och andra språk är inte obligatoriskt i skolan, så när det handlar om citat av artiklar på de språken är det bättre att översätta till svenska.

  På vilket sätt är svensk trupp underställd staben i Kunduz? Närmsta högre stab är HQ RC(N) på Marmal, en halvtimme öster om CNL, dvs i utkanten av MeS. Nästa stab över det är HQ ISAF i Kabul.

  SvaraRadera
 31. @03:14

  Det är omöjligt att rubba Anders världsbild genom fakta och logik, jag bevisar detta på min hemsida. Och betalar 10,000 euro till den som lyckas motbevisa mig!

  SvaraRadera
 32. Ja, flytt till annan ort och med tanke på den här rubriken trodde jag att herr CI var ute och valsade i Svenskan igen :)

  mvh

  TheStoff

  SvaraRadera
 33. Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.

  SvaraRadera
 34. @The Stoff: Bilar är inte riktigt min starka sida.

  SvaraRadera
 35. @ Old School 06:12

  En kommentar som imponerar. Old School - verkligen en kommentar av den gamla skolan.

  Hur mycket sämre får du det, om någon annan får det bra eller bättre? Är det kommunicerande kärl eller ett nollsummespel? Hur mycket har du genom åren avstått för att några kategorier uppburit hyfsade löner?

  Fortsätt blogga, CI. Världen är full av små människor. Lycka till på nya jobbet.

  SvaraRadera
 36. @Anonym 03.27. Ämnet är CI:s arbetssituation. Eftersom CI är civing fràn KTH bör han ha klarat överkurs i hàllfasthetslära och har kanske en chans att vinna €1M i min utmaning. Klicka pà mitt namn om detta.
  Beträffande NATO är som sagt arbetsspràken franska och engelska (undrar varför bloggadm suddade bort detta faktum). Beträffande ISAF är nog arbetsspràken fler.
  CI önskas lycka till i sin nya karriär! Har CI överhuvudtaget sökt nàgra nya jobb?

  SvaraRadera
 37. Haha, säg inte det CI, hur stor skillnad kan det vara mellan 1553 och can-bus egentligen :)

  mvh

  TheStoff

  SvaraRadera
 38. Jag har jobbat i en nato-stab, Anders, och det pratades inte franska. Det är inget krav, däremot är kunskaper i engelska det. Men det spelar ju egentligen ingen roll här. Du hävdar alltså att Petraeus inte kan lösa sina uppgifter eftersom han inte talar franska? Döljer sig en logik därbakom, eller kastar du bara den skit du råkar hitta?

  SvaraRadera
 39. @Anonym 10:23 OT som alltid. NATO:s regler är solklara ... men USA följer dem ej, t.ex. att det är tvà arbetsspràk som gäller, vilket skapar otrivsel om man inte accepterar det. Och skall man jobba internationellt i stab gäller att man kan bàda spràken + sitt eget om det inte är E eller F. Det är ett grundkrav.
  Vilken NATOstab jobbade du i? Sverige är ju inte ens medlem sà du har ju inte tillträde. Jag tror du drömmer! Du är nog bara menig!

  SvaraRadera
 40. Jag vet inte om du kände till det, Anders, men Sverige deltar just nu i två nato-ledda insatser ute i världen. En i Kosovo och en i Afghanistan. Som truppbidragande nation har vi därför ett antal stabstjänster på alla nivåer. Dessutom finns svenska förbindelseofficerare i andra nato-staber runt om i världen, så det är inget ovanligt med svenskar i en nato-stab, även om det kan verka så för den som är oinsatt.

  SvaraRadera
 41. @Anders

  Jag jobbade på KFOR HQ i Pristina och vi hade väldigt god stämning, trots att alla pratade engelska. Om man ställde kravet att alla skulle prata franska och engelska skulle kanske stämningen bli ännu bättre, det vet jag inte. Men det skulle nog bli svårt för samtliga nationer utom Frankrike och Kanada att bemanna sina tjänster med kompentent personal.

  Riktigt hur eller varför ISAF skulle fungera bättre om alla pratade flytande franska vet jag inte, men du kanske kan förklara?

  SvaraRadera
 42. @Sumatra,

  Det är möjligt att min kommentar är "av den gamla skolan". Men om man läser den sk uppdateringen så är språket och tonen präglat av att det jättesynd om CI och arbetsgivaren är jättedum och oförstående. Så enkel är sällan världen ens i FM. Vi har nu följt detta drama flera månader och CIs uppfattning står väl klar för oss alla och nu har den övergått i mer självömkan än faktarapportering, vilket för all del kan vara att förvänta av en part i målet. Men jag tycker ändå att det inte tillför så mycket. OK, lägg inte ned hela bloggen men nyansera gärna uppsägnings-"uppdateringarna".

  Old School

  SvaraRadera
 43. @Anonym 11:59 - Klart jag vet att Sverige är med i USA:s angreppskrig i Afg ... pà den förlorande sidan. Har Afg angripit USA/NATO??? USA kräver naturligtvis inte kunskaper i franska. Tur att CI klarade sig undan Afg-tjänst.
  Faktum kvarstàr att NATO är tvàspràkigt och att USA inte klarar det kravet.
  Beträffande Petraeus har han naturligtvis misslyckats TOTALT i Afg. Läs, t.ex. de franska rapporterna om detta. Den av USA installerade Karzai-regimen isoleras mer och mer av afghanerna. Jag betalar som sagt €1M till den som visar att jag har fel! Kom igen, anonyma fegisar!

  SvaraRadera
 44. Anders Björkman. Kan du inte bara sluta förpesta internet?
  Det är ju uppenbart att du inte uppfattar när du blir överbevisad, något du blivit mängder av gånger.
  Det enda som är kul med dig är den publicerade sågningen av ditt skönlitterära verk om hållfasthet och Twin towers. Lyteskomik, visst men det är roligt likväl.

  SvaraRadera
 45. Fasen CI, du ligger i lä. Anders Björkman har både blivit bannad på Flashback och har "fan"-sidor som handlar om honom:
  The Unique World of Anders Björkman
  http://sites.google.com/site/wtc7lies/home/anders-bjorkman-s-world

  SvaraRadera
 46. @Old School: Du misstolkar hela inlägget. Det är inte det minsta synd om mig. Däremot så är det mycket synd om Försvarsmakten.

  SvaraRadera
 47. Men Anders, jag förstår fortfarande inte kopplingen mellan tvåspåkigheten och Petraeus förmenta misslyckande i Afghanistan?

  SvaraRadera
 48. @Anders

  Vad är det du vill att jag skall bevisa?

  - Att Nato inte är tvåspråkigt?
  - Att USA kräver franskakunsaper hos sina officerare?
  - Att Afghanistan har anfallit USA? Nato? Sverige?
  - Att det finns franska rapporter som hävdar att Petraeus misslyckats? (Vad, exakt, är det han har misslyckats med enligt dessa rapporter?)

  Jag får känslan av att du på något vis menar att allt det ovanstående hänger ihop, men det är lite oklart hur. Är det kanske det du vill att jag skall motbevisa?

  Kanske, om du kan få lite struktur i ditt resonemang, blir det också lättare för oss vanliga dödliga att förstå vad du försöker säga.

  SvaraRadera
 49. @Anonym 15:23. Ingenting - ämnet är ju CI:s nästa jobb, vad det nu kan bli? CI:s kunskaper i hàllfasthetslära är miserabla trots civ.ing.examen i flygteknik. CI:s 20 àr i krigsluften är knappast meriterande pà den civila marknaden. Och spràkkunskaperna? Hur är det med franskan? OK, CI har 20 mànader att träna för den civila sidan resten av livet. Det kanske gàr bra? Tur att CI slapp Afg!

  SvaraRadera
 50. @ Old School

  Nu har jag i lugn och ro nagelfarit inlägget och försökt att hitta belägg för dina argument om CI gnällighet. Dock utan att lyckas. Det närmaste - om än långt ifrån gnäll - jag hittade var följande passus:

  "Varför ska jag behöva kämpa för att säga upp mig från en arbetsgivare som inte vill ha mig kvar?" Du kanske kan svara på frågan, eftersom AG klokt nog har lagt locket på. Tystnad är nog bättre taktik än att ytterligare förvärra läget genom ett patetiskt försvar av agerandet hittills.

  Det kanske rent av är så att DU i en kommentar kan redovisa vad DU tycker har varit föredömligt i handläggningen så här långt.

  Själva det förbehåll till utlandsobligatoriet har CI beskrivit så här: "Själv så har jag svarat ja på obligatoriet, men med ett extra brev som bilaga. Mitt ja gäller om fackförbunden skriver samråd på avtalet om utlandsobligatorium. Annars så är det nej, då jag inte kan tänka mig fortsätta arbeta för en arbetsgivare som totalt kör över anställda och fackförbund".

  Helt OK och gnällfritt. Tydligen avsåg FM att köra över anställda och fackförbund och som en logisk följd av detta fick CI gå.

  Det ord som ligger närmast till hands när det gäller AG agerande är ordet Självskadebeteende. Det verkar mest vara du som tycker att handläggningen varit OK och att allt skulle passerat under tystnad. Före internets tid så hade detta varit fullt möjligt.

  Nu tror jag personligen att CI kommer att lyckas ta sig loss från sin uppsägningstid, förutsatt att FM tar sig samman. Vi får se hur det går. Jag förutsätter att CI fortsätter med saklig information i ärendet.

  "Förtröden" är ett skånskt ord som kommer till mig när jag läser dina kommentarer.

  SvaraRadera
 51. Anders, du skrev: "Jag betalar som sagt €1M till den som visar att jag har fel!"

  Än en gång - bevisar att du har fel om vad?

  SvaraRadera
 52. @Anonym 02:48 - Off Topic naturligtvis (ämnet är ju CI:s arbetsbrist och att han bör finna nytt arbete) men jag angrips ständigt av anonyma röster pà denna blogg att jag har fel beträffande, t.ex. Afg och att Sverige är där för att skyskrapor kollapsar uppifràn i USA. Det vet ju varje riktig hàllfasthetsanalytiker (CI?) att en struktur ej kan kollapsa uppifràn.
  "Jag betalar som sagt €1M till den som visar att jag har fel!" Klicka pà mitt namn för detaljer.

  SvaraRadera
 53. @Anders

  Vad jag förstår så har CI redan ett nytt jobb och det utan kunskaper i vare sig franska eller hållfasthetsanalys.

  Du menar alltså att skyskraporna inte kollapsade, eller att de kollapsade på annat vis eller av någon annan anledning, korrekt? Om du kunde tala ur skägget och berätta för oss en gång för alla vad du egentligen tror hände och hur detta genom Petreaus bristande kunskaper i franska språket påverkar svensk trupps lydnadsförhållande till den tyska PRT-staben i Kunduz, ja, då kanske vi kan få till stånd en diskussion. Men innan jag kan se ditt resonemang i sin helhet så är det väldigt svårt att möta dina argument.

  Kan du presentera ditt resonemang i sin helhet, Anders, så skall jag gladeligen regga en signatur bara för dig! Ser fram emot ditt svar.

  SvaraRadera
 54. @ Anders

  Det bjuder mig lite emot att lägga mig i din märkliga debatt. Det finns klara bildbevis för att din teori är fel. Titta på den här filmen, så ser du att byggnaderna kollapsade uppifrån och ner. Se hur översta våningarna börjar att falla, medan de oskadda undre våningarna står kvar ett kort ögonblick till.

  Jag kan inte begripa vad det skulle vara för märkligt med detta. Titta ganska exakt 4 min in på filmen. Enligt din teori skulle alla våningarna vara på väg ner samtidigt, eftersom det var bottenvåningarna som rasade först.

  http://www.youtube.com/watch?v=kv4s3fn8jDc&feature=related

  Anders, du måste börja ta dina mediciner.

  SvaraRadera
 55. Anders, vi tror uppenbarligen allihopa på den officiella "sanningen". Är det inte mer intressant att få veta vad DU tror? Om vem som låg bakom, alltså. Kan du inte sammanfatta det här i några meningar, så kan den som vill veta mer gå in på din hemsida - som om jag skall vara ärlig är ganska rörig och det är svårt att riktigt få en bild av vad du tror.

  SvaraRadera
 56. Det var ju Storpotäten som kraschade tvillingtornen!
  Jag undrar om inte den gode Staffan hade Anders Björkman i åtanke när han döpte sitt barnprogram.

  SvaraRadera
 57. Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.

  SvaraRadera
 58. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

  SvaraRadera
 59. Denna länk får inte falla i glömska...

  http://sites.google.com/site/wtc7lies/home/anders-bjorkman-s-world

  SvaraRadera
 60. @Anders Björkman: Blev USAs ekonomi bättre av 911? Det var en rolig kommentar.

  @uppgiven: Tack för länken.

  JFK

  SvaraRadera
 61. @Anonym/JFK 10:15 undrar, off topic, om USA:s ekonomi blev bättre av 911? Vem har hävdat det? USA:s ekonomi är ju urusel - hög arbetslöshet, dàliga sociala villkor för anställda, hela städer/stater bankrutt, etc, etc. Men klart är amerikaner tjänade pengar pà 911. Och själv? Är du avundsjuk att min hemsida lastats ner 960 000 ggr?

  SvaraRadera
 62. @Anders Björkman: "US har ju dàlig ekonomi och 911 var ett bra sätt att ändra pà det." Då undrar jag vad du menade det... Nej, jag är inte avundsjuk på att din hemsida har lästs många gånger.

  Ännu mer off-topic: Jag vill minnas att CI refererade till en annan populär hemsida någon gång: http://www.darwinawards.com/

  JFK

  SvaraRadera
 63. Anders, jag anser att AQ låg bakom 911. Men det är ju inte intressant, det intressanta är vem DU anser låg bakom, varför kan du inte berätta för oss vad du tror?

  SvaraRadera
 64. Det enda man kan säga om 911 är att det INTE gick till så som den officiella rapporten säger....
  Att tro att det gick till på det sättet innebär att man tror på tomtar och troll också.
  Vem vet, det kanske finns?

  SvaraRadera
 65. Det är intressant med konspirationsteorier. Och en smula underhållande. Dock inte speciellt realistiskt. Mitt starkaste argument för att det *inte* är en konspiration från USAs regering bakom 9/11 är att så skickliga är de inte. I det fallet verkar Anders Björkman tro mycket mer om USAs förmåga än vad jag gör.

  JFK

  SvaraRadera
 66. Kan ingen, förslagsvis Anders, komma med en alternativ förklaring då?

  SvaraRadera
 67. Det måste ha varit Anders Björkman som fällde tornen på något snillrikt sätt. Det finns ju ingen annan som kan hållfasthet bättre än han!

  Varför gjorde han det? Jo, genom att göra det och sedan sätta igång en konspirationshysteri avledde han myndigheterna från hans person.
  Om man studerar Palme-utredningen så förekommer namnet Anders Björkman. Som vittne förvisso men det finns nog något annat bakom. Var Ander Björkman också ansvarig för Palmes död?

  SvaraRadera
 68. Vi tar det igen för säkerhets skull...

  http://sites.google.com/site/wtc7lies/home/anders-bjorkman-s-world

  SvaraRadera
 69. @Anders Björkman
  Nej, han är anställd som jourhavande medmänniska. Det är alldeles uppenbart att hans blogg behövs så att såna som du får skriva av dig. Flashback ville ju inte veta av dig, vilket säger en hel del om dig.

  Du tycker att 11:11:s inlägg är intellektuellt efterblivet. Det tycker vi andra om alla dina inlägg.

  SvaraRadera
 70. @Anonym 12:46 som anser, off topic, att jag tycker att 11:11:s inlägg är intellektuellt efterblivet. Hur vet du det? Inlägget är ju bortplockat av bloggadm vilket är intellektuellt efterblivet i sann militär anda.

  SvaraRadera