fredag 25 mars 2011

En dag på jobbet

Jag satt och läste den senaste skörden av DA - Driftstörnings Anmälan när jag kom över den här lysande händelsen.

"Under uttaxning från platta 2 till holding bana 01 på SÅT observerade jag en större fågel (som senare visade sig vara en Fiskgjuse) till höger och framför mig. i klorna hade den en nyfångad fisk (kan ej avgöra vilken art). Fågeln fortsätter sin flygning in framför flygplanet och när den nästan är mitt framför flygplanet blir den förmodligen skrämd av ljudet och gör en tvär 180 graders sväng. I svängen tappar fågeln fisken ur sitt grepp. Fisken gör en parabel framför nosen och landar på vänstra kanten av taxibanan. Närmaste passageavstånd är bedömt 5 meter från nosen. Händelseförloppet då fisken "flyger" in framför nosen är snabbt, så jag hinner inte agera. Fortsätter taxningen och flygningen utan ytterligare incidenter. Anledningen till att jag inte hann agera kan bero på att jag i min ORM inför passet inte hade förutsett att det fanns risk för kollision med fiskar. Är inte säker på att jag ska ha med kollisions-risk med fiskar i kommande ORM."

Jag vad säger man? I Försvarsmakten kan allting hända en normal dag på jobbet!

5 kommentarer:

 1. Mycket kan hända på backen, själv har jag en bekant som kolliderade med ett rådjur under start. Inga skador, men båda blev nog lika rädda.

  SvaraRadera
 2. Världsklass!
  Nu måste vi skriva om utbildningsmaterial så att piloterna tar med flygande fisk i riskbedömanden. :-)

  SvaraRadera
 3. Tack för denna anekdot! Det påminner om att verkligen oväntade saker kan hända.

  Fundersam

  SvaraRadera
 4. Nu väntar vi bara på historien om när flyg från SÅT drabbas av en svart svan som stökar till en start.

  SvaraRadera
 5. Frågan är om föraren gjorde rätt som fortsatte passet? "Landa snarast" hade förmodligen varit instruktionen om någon förutsatt sådana incidenter vid författande av reglementet. Att man har så starkt psyke att man oberörd kan fortsätta övningen efter nära kollision är ingen ursäkt för handlande på eget bevåg. Är åklagare inkopplad?
  /Bloggbosse, på ironiskt humör men vid gott mod.

  SvaraRadera