onsdag 16 mars 2011

Rester

Är det någon som har funderat på vad som händer efter det att ridån dragits ner och ljuset släckts på ett nedlagt regemente eller flottilj?

Det här reportaget visar en smula från "insidan" vad som numera händer på gamla F13 Bråvalla utanför Norrköping.

På F13 finns bergshangarer som modifierades strax innan nedläggningen för att kunna hantera JAS39 Gripen. Som jag beskrev i ett tidigare inlägg så är våra dyrbara flygresurser på tok för dåligt skyddade i dagens läge. F13 skulle ha kunnat vara en flottilj som är betydligt mer anpassad än t.ex. F7, F17 och F21 för den typ av Flygvapen som nu börjar utkristalliseras. Det enda som skulle behöva tillföras är luftvärn och vallar kring uppställningsplatser när flygplanen klargörs på marken samt står i beredskap.

En annan stor fördel med F13 är närheten till en storstad, vilket skulle underlätta rekrytering av personal. När F16 och F10 lades ner så tappade Flygvapnet en stor del av sitt rekryteringsunderlag och attraktionskraft. Flyga är bara en del av tillvaron, man måste också ha ett socialt liv vid sidan om arbetet med möjlighet för arbete för make/maka och skolor m.m. för barn.

Att återta F13 lär nog inte ske i första taget. Banan på F13 (som liksom hangarerna var helt ny när flottiljen lades ned) är i stort sett förstörd efter att 100-tals fordon stått uppställda i väntan på att det gamla invasionsförsvaret skulle säljas ut för ett par år sedan. Se reportage på Kalla Fakta (del 1, del 2 och del 3). Vi brukar utan ironi i Flygvapnet säga att när man börjar investera i en flottilj så ska man dra åt sig öronen, då man med stor sannolikhet läggs ner om ett par år. T.ex. så fick F10 helt nya hangarer anpassade för Gripen för ca 100 miljoner som fortfarande var under byggnation när flottiljen lades ned!

En sak som inte nämns i artikeln är att Flygvapnet bara några år innan nedläggningen köpte in och rev ett antal hus som stod för nära flottiljen. Anledningen var att de stod inom Gripens bullermatta. Ägarna till dessa hus lär inte ha några högre tankar om Försvarsmakten idag. Idag lär Norrköpings kommun knappast vara sugen på att få tillbaka flygverksamheten. Eventuella bullerklagåmål lär påverka politikernas vilja mer än att få ett 100-tal arbetsplatser extra i kommunen.

Många kritiker säger att Gripen skulle vara en gökunge för Försvarsmakten. Den riktiga gökungen är dock alla pengar som investerats i infrastruktur och utbildning av personal och sedan bara kastas bort utan att någon har en tanke på vad framtiden ställer för krav. Kortsiktiga ekonomiska besparingar har varit viktigare än långsiktiga strategiska behov.

5 kommentarer:

 1. Samma visa på F4 eller för den delen nytt flygledartorn på Berga.
  Lägg där till alla investeringar i nya anläggningar för Armén och flytt av förband kors och tvärs.
  Inköp av mtrl. som inom några år var onödiga eller till och med under leverans till förband som inte längre skulle sättas upp.
  Sist men inte minst de pengar som rasering av fasta anläggningar kostat och plombering av bergrum mm.
  Slutnotan för hela rasket torde inte understiga 25 miljarder.

  SvaraRadera
 2. Och Armén är det en ny matsal som varslar om nedläggning.

  SvaraRadera
 3. De fräschaste kasernerna jag någonsin sett var föredetta P18 på Gotland. Helkaklat, ljust och nymålat. Nedlagt något år efter renovering.

  SvaraRadera
 4. Likaså F18:s byggnader renoverades lagom innan nedläggningen. Dock var Lv6:s kaserner i Kviberg i dåligt skick vid renoveringen.

  CI, du har rätt angående skyddet av flygplanen. Man har inte sett att det var en helhet med baser över hela landet.

  Fundersam

  SvaraRadera
 5. Kul att du nämner F13. Tänkte på detta själv för någon vecka sedan bara. Eftersom jag ska plugga på högskolan i Norrköping till hösten.
  Problemet är nog inte bara oljud utan att de som etablerat sig inne på området flyttar högst ovilligt. Men vad vet jag. Verkar även husera en metallbearbetningsfabrik numera.

  http://maps.google.se/maps?f=q&source=s_q&hl=sv&geocode=&q=norrk%C3%B6ping&aq=&sll=61.606396,21.225586&sspn=30.990183,79.013672&ie=UTF8&hq=&hnear=Norrk%C3%B6ping,+%C3%96sterg%C3%B6tlands+L%C3%A4n&ll=58.610793,16.124496&spn=0.007309,0.038581&t=h&z=15&layer=c&cbll=58.6108,16.124478&panoid=89X_sLqenxnjmc_CKxxk9A&cbp=11,267.66,,0,-1.11

  //Limpan

  SvaraRadera