
Jag har inga detaljkunskaper om hur den politiska processen i EU fungerar. Detta inlägg bygger därför enbart på sunt förnuft, en hyffsad inblick i vilka Förmågor som finns inom Försvarsmakten samt en önskan att som skattebetalare få valuta för mina pengar.
VARNING!
För en massa år sedan så gick en av mina kollegor ner till förrådet på F17 för att byta sin trasiga skinnjacka. Svaret han fick var att det inte fanns någon ny som han kunde få ut. Min kollega pekade då på en skinande ny jacka som hängde precis bakom disken i förrådet. Han höll på att svimma när svaret blev "Nej, den kan du inte få. Det kan komma någon som behöver den."
Lite grand på samma sätt verkar det fungera inom EU. Ingen vill/vågar nyttja de förband som står i beredskap eftersom det kan dyka upp en annan insats där de behövs bättre.
Detta skapar en hel del frågor som jag skulle vilja att någon politiker svarar på:
- Vad krävs för att sätta in en Battlegroup? Ett nytt krig i Jugoslavien?
- Vilka typer av insatser är det som en Battlegroup är tänkt att verka inom? Ska det vara rena stridsuppgifter, eller finns det en gråskala mot mera humanitära insatser?
- Kan man skicka ut delar av en Battlegroup eller är det tänkt att det ska vara allt eller inget?
Insatsen i Libyen gick för snabbt för den europeiska beslutsprocessen. Detta trotrs att signalerna om att ett anfall skulle inträffa har varit mycket tydliga under ett antal veckor.
Ingen kan hävda att Libyen inte påverkar Europa. Italien importerar 30% av sin olja från Libyen, Khadaffi sponsrar terrorism och flyktingströmmarna kommer förr eller senare hit. Libyen ligger definitivt inom den radie från Bryssel som en Battlegroup ska kunna verka.
EU behöver heller inte skicka hela NBG11. Delar som t.ex. EAW - Expeditionary Air Wing skulle definitivt vara möjligt att sätta in i insatsen. Det är precis denna typ av uppdrag som svenska Flygvapnet tränat på i bl.a. Red Flag Alaska 2006 och Red Flag Nellis 2008 med mycket gott resultat.
Tyvärr är nog sanningen att om Sverige skulle be EU om lov att använda EAW så skulle nog svaret bli nej. Tyskland lade ner sin röst avseende Libyen i FN säkerhetsråd och deltar heller inte i insatsen. Liksom många andra europeiska länder har man en risig ekonomi. En insats av en Battlegroup finansieras av alla EU-länder, så skulle frågan komma upp på agendan skulle definitivt bl.a. Tyskland säga nej! Så förutom politisk vilja så måste det finnas ekonomiska medel för insatser.
Är det inte därför dags för att lägga ner experimentet Battlegroup? Jag håller helt med vår statsminister att EU är till för annat än militära insatser. Borde inte Försvarsministern och Försvarsmakten snart inse detta och istället för att sätta upp stora klossar som NBG11 införa PARP-målen på bredden bland våra insatsförband så att de är greppbara med kort förvarning. Det är ju dessutom just för dessa typer av insatser som vi infört vårt nya anställningsavtal!
EU kommer nog även fortsättningsvis, precis som förrådet på F17, varje gång något inträffar säga "Vi kan tyvärr inte skicka ut vår Battlegroup, för det kan dyka upp viktigare saker.". Resultatet blir att våra Battlegroups precis som skinnjackan på F17 bara är något som ligger synligt framme på disken och samlar damm.